U nas w jednym z domow opieki zaczeli szczepic tez we wtorek- 9 zgonow do wczoraj, wszystkie "wklepalam" w system osobiscie. Nie mam pojecia ile osob juz zaszczepili, tam jest ok 90 rezydentow. Nie wiem tez czy wszyscy, kt zmarli otrzymali szczepionke. To informacje, kt mozna uzyskac jedynie prywatnym kanalem, a tam akurat zmienil sie manager i nowego nie znam. Ale 10% miejsc im sie zwolnilo przez 3 dni- niezly wynik.
Oni normalnie maja 1-2 zgony tygodniowo,to "ciezki dom", bardzo zaaansowane przypadki. Takie piorunujace efekty juz mieli w tym roku przy rzucie COVID i ubieglym tez jak szczepili na grype. Zobaczymy jak bedzie dalej.
No i wszystkie zgony pow 80. , zwrocilam specjalnie uwage.
Na razie szczepia tylko rezydentow, szczepionka ma byc dostepna dla pracownikow od poczatku stycznia i dobrowolna, szczegolow nikt nie zna jeszcze.
Bede dalej obserwowac zgony- akurat tak sie sklada, ze kazdy jeden w okregu przechodzi przez moje rece. Poza tym od przyszlego tyg praktycznie wszystkie domy juz maja miec szczepionke dostepna to bedzie widac roznice.
My tak normalnie odnotowujemy srednio 2-3 zgony dziennie w placowkach opieki calodobowej w okregu (wylaczajac szpitale). W szczycie COVID potrafilo byc 14 dziennie. Ok 6 corocznie tez jest jak wypuszcza szczepienia na grype.
Sama jestem ciekawa szczerze mowiac.
[ Ostatnio edytowany przez: dominikana36 12-12-2020 21:45 ]