2021-10-19 15:12:10, Gwontownik napisał(a): Ostatnio czytałem, że w związku z brakiem możliwości podpięcia się z elektrykiem do lądowania na osiedlach z faktami i brakiem wystarczającej ilości ładowarek publicznych będą przerabiane słupy oświetleniowe tak, by umożliwić ładowanie samochodu.
gościu w temacie, zresztą bardzo polecam jego cala serie
moje wpisy to artystyczny performance, dyskutując wyrażasz zgodę na udział
w happeningu, który po przez użycie nadużycia ma skłonić do myślenia
artysta nie ponosi odpowiedzialności za nadinterpretacje głoszonych tez
Jako ciekawostka, od bodaj maja 2021 ladowac elektrykow nie bedzie mozna przez 9 godzin dziennie (po to ladowarki sa smart) plus losowo niektore beda wylaczane na 30 minut ( w ramach potrzeb).
Jak dodac do tego, ze cisna na wymiane boilerow na pompy ciepla to czekaja nas niemal limitowane dostawy energii elektrycznej. Na szczescie jej cena bedzie tak wysoka, ze jej marnowanie zostanie niemal calkowicie wyeliminowane.
ps.
Ten film linkowany wyzej jest swietny, tak samo jak jajcarski caly tamten kanal (chociaz masa ciekawostek takze w nim sie przewija)
Kazdy donosik na moj avatar daje hemoroida lewakowi.
2021-10-19 17:48:30, admiralbibol napisał(a): Jako ciekawostka, od bodaj maja 2021 ladowac elektrykow nie bedzie mozna przez 9 godzin dziennie (po to ladowarki sa smart) plus losowo niektore beda wylaczane na 30 minut ( w ramach potrzeb).
Jak dodac do tego, ze cisna na wymiane boilerow na pompy ciepla to czekaja nas niemal limitowane dostawy energii elektrycznej. Na szczescie jej cena bedzie tak wysoka, ze jej marnowanie zostanie niemal calkowicie wyeliminowane.
ps.
Ten film linkowany wyzej jest swietny, tak samo jak jajcarski caly tamten kanal (chociaz masa ciekawostek takze w nim sie przewija)
Jak do tego dodasz, że coraz więcej prądu w uk pochodzi z importu. Norwegia to nie ale drugi eksporter Francja już kilkukrotnie wstrzymanie dostaw używało jako argument w polityce międzynarodowej i już nie jest fajnie
Co do kanału po obejrzeniu statystycznie 107 osób z niepokojem zajrzy pod schody
moje wpisy to artystyczny performance, dyskutując wyrażasz zgodę na udział
w happeningu, który po przez użycie nadużycia ma skłonić do myślenia
artysta nie ponosi odpowiedzialności za nadinterpretacje głoszonych tez
Pompa ciepła nie zastąpi bojlera. Może wspomóc wstępnie podgrzewając wodę w układzie.
Dla zainteresowanych. Jakby ktoś chciał sobie zafundować takie cudo to są dofinansowania rządowe.
Wracając do e-car. O zdalnych wyłączeniach możliwości ładowania to słyszeliśmy. A teraz wyobraźmy sobie osiedle na 500 domów gdzie średnio wypada po 1,5 samochodu na dom. Przyjeżdżając po pracy do domu trzeba samochód podładować załóżmy co drugi, czyli 350 samochodów (tak na okrągło) będzie się lądowało w tym samym czasie. Każdy potrzebuje ok 40 A, co daje 14kA. Czyli zalecanej wielkości przewód dostarczający prąd do osiedla to 4 żyły o średnicy 30 mam każda tylko na ładowanie samochodów. A jeszcze trzeba podładować mobile, pooglądać teki i mikrofale odpalić. Czy na to wystarczy taki przewód? Nie jestem energetykiem ale wydaje mi się to kłopotliwe.
Historia z życia wzięta. 3 lata temu w Polsce. Miasto w którym są dwie elektrownie postanowiło wymienione tabor autobusowy z tradycyjnego na elektryczny. Autobusy kupowali sukcesywnie. Gdy mieli już całe 5 sztuk, elektrownia powiedziała dość. Bo oni prąd wyprodukują, ale sieć temu nie podoła.
2021-10-19 20:44:33, admiralbibol napisał(a): Pelna zgoda, ale ze w bbc znalazl sie ktos kto neguje potrzebe wymiany boilerow to szok. Licze zevpoleca glowy. Bbc zawsze z partia.
Ja dziś w pracy będąc na szybko próbowałem zgłębić temat od strony użytkownika. Zastanowiło mnie, że wszyscy dostawcy zachwalając zwracają uwagę, że wcale takie głośne i uciążliwe to to nie jest, a głośność pracy zależy od wielu czynników już niezależnych od urządzenia. Czyżby jakiś minus?
A tu klucz całej wypowiedzi "...said "there will be a point" when the voluntary approach would change." co za czasy, wszechogarniająca dobrowolność której nie należy odmawiać.
A skoro ma być bardziej pro eko to czemu nie geotermia?