Str 6 z 25 |
odpowiedz | nowy temat | Regulamin |
cris82 |
Post #1 Ocena: 0 2019-05-12 22:42:01 (6 lat temu) |
Z nami od: 16-11-2014 Skąd: . |
"Wiekszosc z was ma w nosie ofiary a chodzi wam o nawalanie w Kosciol"
cos w tym jest co chwile pokazuje sie jakis film w tej tematyce pamietam ze jakis czas temu wyszedl spotlight tez byl oparty na prawdziwej historii ale sie zrobila afera medialna no wlasnie... takie wydarzenia sa podawane jako news zwykla ciekawostka i nic sie z tym dalej nie robi
to nie opinia publiczna jest winna tylko politycy i dzienikarze takie sprawy byly tuszowane od dziesiecioleci przy ich cichym przyzwoleniu ostatnio byla jakas afera z tym ksiedzem od solidarnosci to walesa powiedzial ze "wszyscy wiedzieli" i tak to u nas wyglada
hej w sumie ogladam to troche na podgladzie i cos mnie zastanowilo pomijajac ten naprawde wazny temat to pokazana jest scena z powaleniem pomnika tego ksiedza chyba jankowskiego? poprawcie mnie najwyzej ale jakosc jest tego nagrania jest identyczna jak cala reszta czyli co wyglada na to ze oni obalili ten pomnik na zamowienie do tego filmu? i dlaczego pod pomnikiem ustawiono stos opon zeby go nie uszkodzic czu plyt brukowych ? czysta ciekawosc [ Ostatnio edytowany przez: cris82 12-05-2019 23:06 ]
|

|
 |
|
|
andypolo |
Post #2 Ocena: 0 2019-05-12 23:10:33 (6 lat temu) |
Z nami od: 27-03-2010 Skąd: C-L-S |
Cytat:
2019-05-12 18:25:44, Fisolka napisał(a):
Ponadto wczoraj po obejrzeniu tego dokumentu runely dwa wazne dla mnie autorytety, chociaz ich fundamenty kruszyly sie stanio znaczaco. Mowie o Walesie i Papiezu Janie Pawle.
Dla mnie osobiscie to wszystko burzy resztki mojej wiary w ludzi!
Widzę, że dużo Ci nie trzeba do zmiany zdania o drugim człowieku.
Ręce mi opadają jak widzę/słyszę takie wypowiedzi. [ Ostatnio edytowany przez: andypolo 12-05-2019 23:12 ]
|

|
 |
|
admiralbibol |
Post #3 Ocena: 0 2019-05-12 23:18:34 (6 lat temu) |
Z nami od: 29-03-2015 Skąd: Warszawa |
A krol imperator tusk to tego problemu nir rozwiazal 10 lat temu. Miedzy kibolami a dopalaczami chyba mial zalatwic sprawe. Kazdy donosik na moj avatar daje hemoroida lewakowi.
|

|
 |
|
SweetLiar |
Post #4 Ocena: +1 2019-05-12 23:24:59 (6 lat temu) |
Z nami od: 05-02-2015 Skąd: Lądek - Zdrój |
Cytat:
2019-05-12 22:26:04, admiralbibol napisał(a):
Ciekawia mnie statystyki, czy wsrod Ksiezy jest takich zboczencow niz wsrod nauczycieli.
Nie chodzi o to gdzie zboczeńców jest więcej, zboczency są wszędzie. Nauczyciel czy inni pójdzie za coś takiego siedzieć, a ksiądz nie. I to nawet nie to już jest najgorsze w tym wszystkim. Dużo gorsze jest to, że taki przeniesiony ksiądz w nowym miejscu krzywdzi kolejne dzieci. Szokujące jest to o ile więcej jest ofiar molestowania właśnie przez takie praktyki przenoszenia księży podejrzanych o obrzydliwe przestępstwa. Ilu przypadków molestowania można by uniknąć gdyby w takich sytuacjach odsuwano tych ludzi od pracy z dziećmi? Ksiądz, który molestował dzieci siedzi później w konfesjonale, udziela rozgrzeszenia, dotyka komunii świętej. Ludzie mają prawo wiedzieć z jakim duchownym mają do czynienia i jeśli kościół nie zacznie piętnować takich księży (bo samo zgłaszanie do organów ścigania to za mało) to się z tego bagna nie podniesie
Tyle rzeczy kończy się tak niespodziewanie: pieniądze, urlop, młodość i sól.
|

|
 |
|
admiralbibol |
Post #5 Ocena: 0 2019-05-12 23:35:31 (6 lat temu) |
Czyli prokuratura i sadownictwo wymagalo zmian. Ciesze sie ze podzielamy te opinie, chyba ze kler wybieral premiera z sld, po albi waldiego pawlaka.
Co do rejestru tez pudlo, postepaki w glosowaniach byly przeciw.
Powtorka, tutaj jest polowanie na Ksiezy a nie pedofilow, zakladam ze sekielski bierze na siebie nieslusznie oskrzonych i zaatakowanych ksiezy. Kazdy donosik na moj avatar daje hemoroida lewakowi.
|

|
 |
|
|
SweetLiar |
Post #6 Ocena: 0 2019-05-12 23:52:57 (6 lat temu) |
Nie, biskupi tego nie zgłaszali organom ścigania. Mój błąd, zwykły skrót myślowo. Oprócz tego, że powinni być zobligowani do zgłaszania takich spraw, nie wspominając, że zwykła przyzwoitość to nakazuje, to powinni do czasu wyjaśnienia odsuwać takich księży od pracy z dziećmi i młodzieżą, a nie cichaczem wysyłać ich do innej parafii Tyle rzeczy kończy się tak niespodziewanie: pieniądze, urlop, młodość i sól.
|

|
 |
|
admiralbibol |
Post #7 Ocena: 0 2019-05-13 00:44:55 (6 lat temu) |
Cytujac forumowicza, nas przy tym nie bylo, a jak cos wiesz ti idz do prokuratury.
Poza tym, biskupi byli krzywdzeni czy dzieci ? Wyobrazasz sobie ze ksiadz idzie do biskupa sie przyznac, tak jak nauczyciel do dyrektora ? A pozniej rodzice dziecka zostawiaja sprawe dyrekcji szkoly czy ida na policje ? Kazdy donosik na moj avatar daje hemoroida lewakowi.
|

|
 |
|
SweetLiar |
Post #8 Ocena: 0 2019-05-13 01:07:52 (6 lat temu) |
Rodziców zostaw z boku. Rozmawiamy o kościele, o reakcjach biskupów, o odcięciu zupełnym ofiar od info co z oprawcą, czy i jak został ukarany. To wszystko powinno być uregulowane, a nie jest. Myślę, że film był potrzebny Tyle rzeczy kończy się tak niespodziewanie: pieniądze, urlop, młodość i sól.
|

|
 |
|
Fisolka |
Post #9 Ocena: 0 2019-05-13 01:43:55 (6 lat temu) |
Z nami od: 27-12-2010 Skąd: Londyn |
Cytat:
2019-05-12 23:10:33, andypolo napisał(a):
Widzę, że dużo Ci nie trzeba do zmiany zdania o drugim człowieku.
Ręce mi opadają jak widzę/słyszę takie wypowiedzi.
No coz mam prawo do wlasnej opini bez wzgledu na to czy Tobie rece opadaja czy tez nie i jest ona efektem docierajacych od dawna informacji jakoby Jan Pawel w latach 80-90 nie wierzyl w zgloszenia o pedofilii wsrod ksiezy i czesto uwazal to za proby zdyskredytowania kosciola. Przykladem jest przypadek Ojca Degollado uchonorowany przez Jana Pawla a teraz uznawanay za jeden z kolosalnych bledow kosciola w sprawie oskarzen pedofilskich.
Co oburzylo mnie najbardziej to fakt istnienia instrukcji powstalej za jego pontyfikatu nakazujacej utrzymywanie zgloszonych przez ofiary pzypadkow w sekrecie...czyzby kultura zawodowej solidarnosci?
Nie rozumiem dlaczego ksieza pedofile nie powinni byc zgodnie z ta instrukcja zglaszani do prokuratury.
Pedofil to pedofil - powinien poniesc konsekwencje bez wzgledu na swoj zawod czy pozycje spoleczna!
Przeniesienie na inna parafie to ma byc kara???
Ja sie juz wypisuje z tej dyskusji zanim mi srducho odmowi posluszenstwa! Za duze emocje jak dla mnie...[ Ostatnio edytowany przez: Fisolka 13-05-2019 01:50 ] ,,Czysta logika jest ruiną ducha ''— Antoine de Saint-Exupéry
k
|

|

|
|
stanislawski |
Post #10 Ocena: 0 2019-05-13 08:09:48 (6 lat temu) |
Z nami od: 10-04-2008 Skąd: Narnia |
"Wiekszosc z was ma w nosie ofiary a chodzi wam o nawalanie w Kosciol" - to bezpodstawny zarzut, nieudowodniony.
Ty zaś masz w nosie ofiary, a chodzi ci tylko o korzyść Kościoła.
|

|

|
|