Str 146 z 185 |
|
---|---|
Maat17 | Post #1 Ocena: 0 2022-11-25 07:58:10 (2 lata temu) |
Z nami od: 18-02-2021 Skąd: New Kingdom |
25 Listopada
Piątek Imieniny obchodzą: Erazm, Katarzyna oraz Beatrycze, Elżbieta, Godzimir, Józef, Maria, Merkury, Mojżesz, Tęgomi Przysłowia: „Święta Katarzyna śluby ucina” „Gdyby nie Kaśka, nie byłoby Jaśka” „Jak się Katarzyna głosi, tak się Nowy Rok nosi” Nietypowe święta: Dzień Nitkowania Międzynarodowy Dzień Inżyniera Systemów Dzień Pluszowego Misia Dzień Tramwajarza Dzień Kolejarza Międzynarodowy Dzień Eliminacji Przemocy wobec Kobiet Dzień Bez Futra Ogólnopolski Dzień Erasmusa Cytat dnia: „Każde pokolenie ma prawo do protestu i krzyku, do wyrażania swoich frustracji co do swojej interpretacji świata.” - Krystyna Janda |
Maat17 | Post #2 Ocena: 0 2022-11-26 07:58:34 (2 lata temu) |
26 Listopada
Sobota Imieniny obchodzą: Konrad, Leonard oraz Alipiusz, Ammonia, Ammoniusz, Delfin, Dobiemiest, Faust, Hezychiusz, Jan, Kajetana, Konrada, Lechosław, Lechosława, Marceli, Nikon, Pachomiusz, Piotr, Stylian, Sylwester, Sylwestra, Syrycjusz, Teodor Przysłowie: „W połowie listopada deszczy, w połowie stycznia trzeszczy” ![]() Nietypowe święta: Dzień Otwarty Notariatu Dzień bez Zakupów Światowy Dzień Drzewa Oliwnego Dzień Ciasta Cytat dnia: „Miłość nie oznacza emocjonalnego przemijania czy chwilowego oczarowania, ale wyraża wolę i odpowiedzialną decyzję związania się całkowicie „na dobre i na złe”. Jest darem z siebie samego drugiemu człowiekowi.” - św. Jan Paweł II |
Maat17 | Post #3 Ocena: 0 2022-11-27 05:37:57 (2 lata temu) |
27
Niedziela Imieniny obchodzą: Walerian, Wirgiliusz oraz Achacjusz, Achacy, Astryda, Bernardyn, Damazy, Dominik, Franciszek, Gustaw, Gustawa, Irenarch, Jakub, Jarosław, Jozafat, Maksym, Małgorzata, Oda, Prymityw, Radosław, Stojgniew, Walery, Wergilia, Wergiliusz, Wirgilia, Zygfryd, Zygfryda, Żaneta Przysłowie: „Gdy listopad z deszczami, grudzień zwykle z wiatrami” ![]() Nietypowe swieta: 27 listopada – Dzień Maaveerar (Święto mniejszości etnicznej Indii), Wspomnienie Świętych Prymitywa i Fakunda Cytat dnia: „Jeśli celujesz w nic- trafisz za każdym razem.” - Zig Ziglar ![]() |
Maat17 | Post #4 Ocena: 0 2022-11-28 03:31:22 (2 lata temu) |
28 Listopada
Poniedziałek Imieniny obchodzą: Jakub, Zdzisław oraz Andrzej, Berta, Eustachy, Feliks, Ginter, Gościrad, Grzegorz, Guncerz, Gunter, Krescenty, Kwieta, Lesław, Lesława, Manswet, Piotr, Radowit, Rufus, Sostenes, Stefan, Teodora, Tristan, Urban, Walerian, Zdziesław Przysłowie: „Kiedy Zdzisiek rano szroni zima jest w zasięgu dłoni” ![]() Nietypowe święta: Dzień Pocałunku Dzień Podłości Cytat dnia: „Ani ambicja, ani sztuka, ani podróże, ani bogactwo – uśmiech jest niezbędny do życia. Taki uśmiech, który z sytego serca płynie.” - Maria Kuncewiczowa ![]() |
Maat17 | Post #5 Ocena: 0 2022-11-29 04:50:52 (2 lata temu) |
29 Listopada
Wtorek Andrzejki Imieniny obchodzą: Błażeja, Saturnin oraz Błażej, Bolemysł, Dionizy, Filomen, Franciszek, Fryderyk, Klementyna, Pafnucy, Paramon, Przemysł, Radbod, Siedlewit, Syzyniusz, Walter Przysłowie: „W listopadzie mróz, szykuj w marcu wóz” Nietypowe święta: Dzień Podchorążego Międzynarodowy Dzień Solidarności z Narodem Palestyńskim Cytat dnia: „Gdy jest bardzo smutno, to kocha się zachody słońca.” - Antoine de Saint-Exupéry ![]() |
|
|
andyopole | Post #6 Ocena: 0 2022-11-29 05:25:12 (2 lata temu) |
Z nami od: 20-09-2008 Skąd: Oregon |
Ja wiem ze lubisz Andrzeja i zrobisz wiele żeby ogłosić moje kolejne imieniny ale Andrzejki są 30 listopada!
![]() ![]() ![]() |
Maat17 | Post #7 Ocena: 0 2022-11-29 05:29:10 (2 lata temu) |
Cytat: 2022-11-29 05:25:12, andyopole napisał(a): Ja wiem ze lubisz Andrzeja i zrobisz wiele żeby ogłosić moje kolejne imieniny ale Andrzejki są 30 listopada! ![]() ![]() ![]() Nieprawda. “Kiedy są Andrzejki 2022? Andrzejki w Polsce obchodzone są w noc z 29 na 30 listopada. Pierwsza polska wzmianka literacka o nich pojawiła się w 1557. W 2022 roku wypada we wtorek. Wtedy też należy odprawić wszystkie wróżby andrzejkowe, jeśli w nie wierzymy. W szkołach i przedszkolach odbywać będą się uczniowskie zabawy.” “Andrzejki 2022. Kiedy wypada święto? Andrzejki wypadają w noc z 29 na 30 listopada. Dawniej młode, niezamężne kobiety pościły i modliły się o to, aby patron święta we śnie zdradził im cokolwiek o przyszłym małżonku. Teraz jest to świetna okazja do zorganizowania ostatniej, hucznej zabawy przed rozpoczynającym się adwentem. Przypomnijmy, w tym roku pierwszy dzień adwentu będzie już w listopadzie, w niedzielę (27 listopada).” “Data Andrzejek jest stała, co oznacza, że zawsze wypadają w nocy z 29 na 30 listopada, w wigilię świętego Andrzeja - jednego z dwunastu apostołów. W tym roku obchodzić je będziemy z wtorku na środę.” ![]() Sam Andrzj nie wie? ![]() [ Ostatnio edytowany przez: Maat17 29-11-2022 05:36 ] |
andyopole | Post #8 Ocena: 0 2022-11-29 06:06:56 (2 lata temu) |
Z nami od: 20-09-2008 Skąd: Oregon |
Niech Ci będzie. Lej sobie wosk We wtorek ale na kielicha do mnie zapraszam trzydziestego.
|
gosian | Post #9 Ocena: 0 2022-11-29 09:22:25 (2 lata temu) |
Z nami od: 06-09-2007 Skąd: z domku.... |
Data Andrzejek jest stała, co oznacza, że zawsze wypadają w nocy z 29 na 30 listopada,
Dla mnie jest to 30.11 I od zawsze tak było.... Dożyliśmy takich czasów, w których ucisza się mądrych ludzi, żeby to co mówią nie obraziło głupców.
|
Maat17 | Post #10 Ocena: 0 2022-11-30 06:55:34 (2 lata temu) |
30 Listopada
Środa Imieniny obchodzą: Andrzej, Fryderyk oraz Justyna, Konstancjusz, Kutbert, Maura, Tadea, Zbysława, Zozym Przysłowia: „Gdy święty Andrzej ze śniegiem przybieży sto dni śnieg w polu leży ” „Kiedy na Andrzeja poleje, cały rok nie w porę rolę moczy, suszy.” „Na świętego Andrzeja dziewkom z wróżby nadzieja.” Nietypowe święta: Dzień Białych Skarpetek ![]() Dzień Pamięci Wszystkich Ofiar Wojen Chemicznych xxx tu chcialabym cos dokleic. ![]() Cytat dnia: „Miłość, na oko łagodna, w istocie bywa jak pantera głodna! I chociaż ślepa, drogi przyjacielu, najkrótszą drogą podąża do celu.” - William Shakespeare |