MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Zagubienie geograficzno-jezykowe

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Strona 2 z 4 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 | 4 ] - Skocz do strony

Str 2 z 4

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

4ary

Post #1 Ocena: 0

2019-01-09 22:14:37 (7 lat temu)

4ary

Konto usunięte

Cytat:

2019-01-09 15:18:45, Wielim napisał(a):
Mieszkam w Anglii więc będę pisał Anglia . Proste . Co za temat bez sensu

Ja tam mieszkam w East Midlands albo Derbyshire ale wszystkie urzędowe informacje dotyczące tego kraju znajduje na stronach gov.uk.
Czasem całe życie trzeba sie uczyć czegoś co dla nas może być błahe ale dla kogoś innego ma znaczenie.
Też mnie zawsze denerwowało kiedy we wiadomościach moją Gdynię ktoś przerabiał na Gdańsk a co dopiero jeśli mówimy o narodowości.

[ Ostatnio edytowany przez: 4ary 09-01-2019 22:15 ]

To pierwszy dzien reszty mojego zycia

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

cris82

Post #2 Ocena: 0

2019-01-09 23:01:11 (7 lat temu)

cris82

Mężczyzna

Z nami od: 16-11-2014

tez bym sie wkurzyl na twoim miejscu ale przeciez nikt tutaj nie powiedzial ze potwor z loch ness jest anglikiem : P

a tak z czystej ciekawosci to nie jest tak ze wszyscy mamy paszporty unijne? w koncu po wyjsciu anglii z unii maja wrocic do niebieskiego koloru ?

Do góry stronyOffline

divca

Post #3 Ocena: 0

2019-01-10 07:05:00 (7 lat temu)

divca

Z nami od: 24-03-2006

Zygmunt_Merytor chyba powinienes sie cieszyc z powyzszego faktu bo to jakby na zapas pomaga ci w osiagnieciu celu niepodleglej Szkocji. A jak by sie nie oburzac to dzieki Anglii wiadomo przynajmniej gdzie lezy Szkocja, wiadomo przynajmniej ze na polnoc od Anglii. Inaczej jak bys tam traffil. W twoim interesie powinno byc podtrzymanie tego status quo.

Do góry stronyOffline

Zygmunt_Merytor

Post #4 Ocena: 0

2019-01-10 07:52:49 (7 lat temu)

Zygmunt_Merytoryczny

Mężczyzna

Z nami od: 15-03-2018

Ok, przyznaje - pewnie jestem ciut przeczulony.
Tuataj, nawet w mediach typy bbc, rzeczy sa mylone bez przerwy. Przyklad - kilka dni temu naglowki gazet krzyczaly o kryzysie w nhs, powolujac sie na wyniki survey przeprowadzonego w Walii i Anglii a wiec nie majacego nic wspolnego z sytuacja w Szkocji (Sluzba zdrowia jest w Szkocji "autonomiczna", w ramach tzw devolved powers) Artykuly (w tym ten na stronie bbc) jednak tego nie precyzowaly, tworzac wsrod czytelnikow WRAZENIE, ze opisywane sytuacje odnosza sie do rzeczywistosci dookola (no bo skoro opublikowane w Szkocji, to wszak musza opisywac szkocka rzeczywistosc...moznaby pomyslec)
Bardzo duzo osob (i wcale nie jakichs ekstremistow - jak ja :)) jest przeczulonych na to i taki "media radar" w wielu glowkach tutaj sie na dobre rozwinal.

Niektorzy tlumacza to niechlujnoscia dziennikarska, lenistwem itd ale czeste sa glosy sugerujace, ze to celowy element szerszej kampanii dezinformacji, siania skonfudowania... ?

Anyway - zmiany sa tylko kwestia czasu :) i rzeczywiscie - jak pisze @divica, jest w tym optymistyczny elemen w postaci faktu, ze skoro UK jako organizm nijak nie daje sie ogarnac umyslom ludzkim, stale powodujac konsternacje rozmaite - to naturalny sygnal, ze jego istnienie nie jest czyms naturalnym i droga naturalnych procesow fizycznych, sam dazy do "rozpuszczenia sie" :)

#DissolveTheUnion !

[ Ostatnio edytowany przez: Zygmunt_Merytoryczny 10-01-2019 07:54 ]

A ja z tym trzymam, kto co w czas uchwyci - reszta mnie meczy.

Do góry stronyOffline

Richmond

Post #5 Ocena: +1

2019-01-10 09:57:16 (7 lat temu)

Richmond

Kobieta

Z nami od: 06-02-2007

Jak ktos pisze o angielskim paszporcie zamiast brytyjskim i podobnych, to po prostu mysle o tych osobach, ze brakuje im wiedzy i ignoruje je. Wiele osob uzywa slowa Anglia zamiast Wielka Brytania, szczegolnie w Polsce.
Carpe diem.

Do góry stronyOffline

kik1976

Post #6 Ocena: 0

2019-01-10 10:03:55 (7 lat temu)

kik1976

Kobieta

Z nami od: 30-08-2006

co do paszportow to jest uk... jednak kazde z panstw czlonkowskich ma swoje prawo i tu w wielu przypadkach okreslenie gdzie sie mieszka jest istotne.
co do okreslenia brytyski, to tez np irlandia pod to nei podlega, a polnocna nalezy do uk.

pozatym, gdzie byc na swiecie nei powiedzial english, to i tak kazdy wie o co chodzi..taki skrot myslowy. pewnie zastanawiali by sie bardziej nad british, chociaz w dawnych koloniach pewnie ogarniaja temat, bo bylo british imperium, nazwa od duzej wyspy..

[ Ostatnio edytowany przez: kik1976 10-01-2019 10:08 ]

Actus hominis non dignitas iudicentur ..

Do góry stronyOffline

Adacymru

Post #7 Ocena: 0

2019-01-10 11:22:17 (7 lat temu)

Adacymru

Konto usunięte

Moze raczej tez chodzi o takie wypowiedzi jak: "Jade do Anglii za miesiac, jak z praca w Cardiff/Glasgow etc", "angielska matura", ale po pytaniu o paszport przy wyjezdzie na weekend do Walii, trudno sie dziwic ze ktos mysli ze Zjednoczone Krolestwo, Wielka Brytania i Anglia to jedno i to samo.
Ada

Do góry stronyOffline

Zygmunt_Merytor

Post #8 Ocena: 0

2019-01-10 11:33:26 (7 lat temu)

Zygmunt_Merytoryczny

Mężczyzna

Z nami od: 15-03-2018

Cytat:

2019-01-10 11:22:17, Adacymru napisał(a):
Moze raczej tez chodzi o takie wypowiedzi jak: "Jade do Anglii za miesiac, jak z praca w Cardiff/Glasgow etc", "angielska matura", ale po pytaniu o paszport przy wyjezdzie na weekend do Walii, trudno sie dziwic ze ktos mysli ze Zjednoczone Krolestwo, Wielka Brytania i Anglia to jedno i to samo.

Z tym drugim to sie akurat pozwole nie zgodzic.
Dla mnie to czysta ignorancja. To tak jakby przed wyjazdem na Grenlandie, deklarowac ze sie wybiera do Danii.
To zdecydowanie nie "jedno i to samo", jak piszesz.

A ja z tym trzymam, kto co w czas uchwyci - reszta mnie meczy.

Do góry stronyOffline

Wielim

Post #9 Ocena: 0

2019-01-10 11:36:20 (7 lat temu)

Wielim

Mężczyzna

Z nami od: 03-09-2013

Anglia to krsj , który wchodzi w skład Wielkiej Brytanii . Jak ktoś napisze "angina w Anglii" , a mieszka w Londynie to co za błąd ? Jak powie "Mieszkam w Szkocji " i mieszka w Glasgow to co to za błąd ? Są angielskie reprezentacje sportowe , walijskie czy szkockie . Każdy kraj składowy UK ma swoją stolicę , swój parlament czy zgromadzenie narodowe jak w Walii . Więc jak napisze "Angina w Anglii" to co w tym dziwnego ?

Do góry stronyOffline

AgentOrange

Post #10 Ocena: 0

2019-01-10 12:01:38 (7 lat temu)

AgentOrange

Mężczyzna

Z nami od: 17-05-2015

Cytat:

Z tym drugim to sie akurat pozwole nie zgodzic.
Dla mnie to czysta ignorancja. To tak jakby przed wyjazdem na Grenlandie, deklarowac ze sie wybiera do Danii.
To zdecydowanie nie "jedno i to samo", jak piszesz.

Żyj sobie jak chcesz ale nie narzucaj innym swoich poglądów ani zwyczajów. Zawsze możesz nie czytać forum.

Do góry stronyOffline

Strona 2 z 4 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 | 4 ] - Skocz do strony

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,