MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Strona 8 z 38 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 7 | 8 | 9 ... 36 | 37 | 38 ] - Skocz do strony

Str 8 z 38

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

Kanonier30

Post #1 Ocena: 0

2020-12-01 13:25:34 (5 lat temu)

Kanonier30

Konto usunięte

@ Sweet, a więc jest dokładnie tak, jak napisałaś...

Zasłyszałem, że 'tolerancyjni Brytyjczycy' mają w zamian za odrzucenie postulatu Borisa - co do korzystania z fast track EU,EEA,CH na lotniskach europejskich przez Brytyjczyków - otóż, podobno na lotniskach w UK, no i chyba przy wszelakich przeprawach przez Kanał, ma rząd brytyjski wprowadzić linię tylko dla -British Passports Only.
Zakładam, że znając inicjatywę PM Johnsona i Madam Patel (szefowa Home Office) to tak się w istocie stanie.

PS. Z racji na takowe 'udogodnienia' linie promowe otwierają od 2021 bezpośrednie połączenia Irlandii z Francją. DFDS będzie miało takie połączenie już z Dunkierki...

Obrazek

[ Ostatnio edytowany przez: Kanonier30 01-12-2020 13:39 ]

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Kanonier30

Post #2 Ocena: 0

2020-12-01 14:53:36 (5 lat temu)

Kanonier30

Konto usunięte

PS.
Żałuję, że na Forum nie wypowiadają się Użytkownicy, którzy mieszkają od lat w Belfaście - w Irlandii Północnej. Dlaczego? Otóż, o ile mamy wątpliwości co do różnych codziennych problemów, jakie przyniesie Brexit (Umowa o Wyjściu) w Anglii, w Walii czy Szkocji, to naprawdę zadziwiająca jest sytuacja Irlandii Północnej.
Postanowiłem zajrzeć do tekstu Umowy o Wyjściu i Protokołu na temat Irlandii i Irlandii Północnej. Chciałem sam przeanalizować zapisy, bo informacji bieżących w sieci praktycznie nie ma. Wystarczy wpisać hasło - Irlandia Północna po Brexicie 2021 lub podobne. Wyniki, to ogólne wytyczne do całości UK lub newsy sprzed kilku czy kilkunastu miesięcy. Pustka.

Obrazek

Czytam ten Protokół (foto fragmentu powyżej; z adresem internetowym) i od razu widzę, że to dzieło polityków, co to chcieliby 'zjeść ciastko i mieć ciastko'. Lanie wody i przywoływanie sprzecznych zapisów prawa brytyjskiego i dyrektyw unijnych. Niby Irlandia Północna nadal jest integralną częścią UK i prawa celnego, podatkowego - a jednocześnie stosuje regulacje EU... :-U

Obrazek

O ile w kwestii przepływu towaru jest pewna spójność, że kontrolną linią jest niejako Morze Irlandzkie i kontrole należą do portów, to s sytuacji przepływu osób nie ma żadnej jasności. Z Protokołu wynika, że należy utrzymać swobodny przepływ osób, zakaz dyskryminacji np przy zatrudnieniu ze względu na pochodzenie narodowościowe (dyrektywa unijna). Z drugiej strony całość UK zamyka i kończy swobodny przepływ osób z EU...jednak jakichkolwiek kontroli granicznych pomiędzu Republiką a Irlandią Północną nie ma. W portach wprowadza się tylko kontrole celne - istotne dla firm zwłaszcza...

Nic nie stoi na przeszkodzie, aby - pragnąc ominąć różne trudności Brexitu - wykorzystać więc 'furtkę irlandzką'. Weźmy przewóz zwierząt domowych, gdy trzeba mieć ponownie sterty dokumentów w Dover czy Folkestone.
Przeprawiamy się ze zwierzakiem ze Szkocji do Belfastu, ot w ramach wycieczki. Potem jedziemy do Rosslare i bezpośrednio na prom do Francji. Przybywamy z Irlandii, a więc z kraju EU do Francji, kraju EU. Kłopotów, oprócz nadłożenia drogi, znacznie mniej.

Obrazek

Przykład wpadł mi do głowy ad hoc. Może jestem w błędzie i w portach nad Morzem Irlandzkim będą kontrole np weterynaryjne zwierząt domowych. Jednak o ile wiem, to strona brytyjska nie ma takich przygotowań wdrożonych.

Przy zachowaniu swobody przepływu osób na terenie Irlandii - jako wyspy - nie bardzo rozumiem implementowanie systemu punktowego przy zatrudnianiu osób z Unii...np przez pracodawcę w Belfaście. Dla mnie jest to sprzeczność w Protokole, która nigdzie nie jest wyjaśniona.

-----

Obrazek

Powyżej (foto) mam aplikować o status, a jednocześnie w Protokole stoi wpisane, że obowiązują:

Dyrektywa Rady 2000/43/WE z dnia 29 czerwca 2000 r. wprowadzająca w życie zasadę równego traktowania osób bez względu na pochodzenie rasowe lub etniczne

Dyrektywa Rady 2000/78/WE z dnia 27 listopada 2000 r. ustanawiająca ogólne warunki ramowe równego traktowania w zakresie zatrudnienia i pracy

-----
Ot, stąd warto byłoby usłyszeć, jak rzecz się ma z punktu widzenia mieszkańców Irlandii Północnej. Może mają bardziej racjonalne i pełne informacje od tych, z jakich mogą korzystać osoby spoza terytorialnego stosowania Protokołu. Aktu prawnego, który ma wejść w życie od 1 stycznia i to bez względu na ewentualne porozumienie w sprawie umowy o wolnym handlu UK-EU. Bez względu na ewentualny krach negocjacji EU-UK.

Jeśli ktoś ma lepsze informacje, albo potrafi lepiej zobrazować status Irlandii Północnej po 1 stycznia, to proszę o kilka zdań. Prawna strona tego Protokołu jest dla mnie naprawdę interesująca.

*DONT_KNOW*

[ Ostatnio edytowany przez: Kanonier30 01-12-2020 15:19 ]

Do góry stronyOffline

karjo1

Post #3 Ocena: 0

2020-12-01 22:48:11 (4 lata temu)

karjo1

Mężczyzna

Z nami od: 01-06-2008

Co do kwestii przewozu zwierzat, to akurat takie obejscie moze miec sens tylko w specyficznych wypadkach.
Koszty takiego 'objazdu', czas stracony nie zrownowaza raz wyrobionych dokumentow na nowych zasadach i przy dopilnowanych terminach prcedur.

Calkiem niedawno mielismy dosc obszerny topik, gdzie autor przekonywal do 'rajskiego' zycia i tanich lokali w Belfascie.

Do góry stronyOnline

SweetLiar

Post #4 Ocena: 0

2020-12-02 00:33:54 (4 lata temu)

SweetLiar

Kobieta

Z nami od: 05-02-2015

Nikt się nie będzie nad zwierzętami znęcał. Nad ludźmi zresztą też. Już niebawem wszystkie te nasze obawy skończą jak zeszłoroczny śnieg.
UE nie pozwoli Brytyjczykom póki co odtrąbić zwycięstwa w żadnej z mniej lub bardziej istotnych kwestii, o zobaczcie wszyscy jak łatwo jest opuścić złą unię.
Tyle rzeczy kończy się tak niespodziewanie: pieniądze, urlop, młodość i sól.

Do góry stronyOffline

Kanonier30

Post #5 Ocena: 0

2020-12-02 14:24:24 (4 lata temu)

Kanonier30

Konto usunięte

"Nikt się nie będzie nad zwierzętami znęcał. Nad ludźmi zresztą też. Już niebawem wszystkie te nasze obawy skończą jak zeszłoroczny śnieg. "

@Sweet, ale co masz na myśli? W ogóle napisałem, że przykład dałem ad hoc. Przy zamieszkaniu w Liverpoolu teoretycznie mam promy do Irlandii - pod ręką - zostaje dojazd do portu wyjścia w Irlandii .... jeżeli mam jechać do Folkestone lub Dover, a tam stać 24 czy 48 godzin w kolejce, to szybciej obrócę przez Irlandię.

Oczywiście, że jest to opcja bardziej kosztowna, a więc prom x2. Jednak z drugiej strony mamy perspektywę tkwienia w Kencie, w wielokilometrowym korku. Proszę, nie piszcie, że to przypuszczenia tylko. Owszem, ale spodziewane nawet przez brytyjski rząd, stąd Permit dla kierowców ciężarówek na wjazd do Kentu.

Nie zamierzam podróżować ze zwierzakiem do Europy. Jednak, gdyby w Kencie zrealizował się scenariusz ....

Obrazek

a zamierzałbym jechać do Francji, to rozważyłbym opcję 'irlandzką'. Chociaż drożej, to chyba mniej nerwów i czasu - a czytam, że najwięksi operatorzy, jak DFDS, Irish Ferries czy Stena mają przygotowaną ofertę połączeń z Irlandii...

Obrazek

Powyżej trasa, która teoretycznie jest dwie godziny dłuższa od dojazdu do Dover ew Folkestone... stąd teoretycznie, jak najbardziej do realizacji.

A poniżej do Dublin - pakujemy się na prom Irish Ferries - Cherbourg (linia Dublin - Cherbourg)

Obrazek

Przypominam sobie, że 15 lat temu - gdy Irlandia i Wielka Brytania otworzyły rynek pracy - to powszechną opinią w Polsce było, że to tak odległe państwa, że nikt tam do pracy nie pojedzie... :-]

[ Ostatnio edytowany przez: Kanonier30 02-12-2020 15:00 ]

Do góry stronyOffline

SweetLiar

Post #6 Ocena: 0

2020-12-02 16:37:05 (4 lata temu)

SweetLiar

Kobieta

Cytat:

2020-12-02 14:24:24, Kanonier30 napisał(a):
"Nikt się nie będzie nad zwierzętami znęcał. Nad ludźmi zresztą też. Już niebawem wszystkie te nasze obawy skończą jak zeszłoroczny śnieg. "

@Sweet, ale co masz na myśli?

Mam na myśli, że odpowiednio szybko powstaną potrzebne przepisy bo żyjemy w czasach gdzie dobro zwierząt stoi dużo wyżej w hierarchii wartości niż np dobro nienarodzonych lub starych i niepotrzebnych ludzi.

Do góry stronyOffline

daavid

Post #7 Ocena: 0

2020-12-03 03:19:06 (4 lata temu)

daavid

Mężczyzna

Z nami od: 12-03-2007

[/LIST]
Cytat:

2020-12-02 16:37:05, SweetLiar napisał(a):
Cytat:

2020-12-02 14:24:24, Kanonier30 napisał(a):

@Sweet, ale co masz na myśli?

Mam na myśli, że odpowiednio szybko powstaną potrzebne przepisy bo żyjemy w czasach gdzie dobro zwierząt stoi dużo wyżej w hierarchii wartości niż np dobro nienarodzonych lub starych i niepotrzebnych ludzi.

Grubo przesadzasz.

Niestety wszystkie obietnice brexiciarzy okazały się kłamstwami a ci którzy mówili czym grozi brexit mieli 100% racji. Trudno tego dzisiaj nie zauważyć.

Do góry stronyOnline

SweetLiar

Post #8 Ocena: 0

2020-12-03 17:22:53 (4 lata temu)

SweetLiar

Kobieta

Cytat:

2020-12-03 03:19:06, daavid napisał(a):
Niestety wszystkie obietnice brexiciarzy okazały się kłamstwami a ci którzy mówili czym grozi brexit mieli 100% racji. Trudno tego dzisiaj nie zauważyć.

Nie wszystkie.
Nowe paszporty są granatowe.

Do góry stronyOffline

Kanonier30

Post #9 Ocena: 0

2020-12-03 17:27:26 (4 lata temu)

Kanonier30

Konto usunięte

@Sweet :-]

Do góry stronyOffline

daavid

Post #10 Ocena: 0

2020-12-04 03:20:21 (4 lata temu)

daavid

Mężczyzna

Z nami od: 12-03-2007

Marne pocieszenie z paszportu (ponoć drukowanego przez zagraniczną firmę) który gwarantuje postój w kolejkach, proszenie się o pozwolenia ect. Nie jeden brexiciarz był zdziwiony, że ktoś będzie śmiał traktować ich w ten sposób, wszak byli władcami świata i w ich krainie słońce nigdy nie zachodziło.

Do góry stronyOnline

Strona 8 z 38 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 7 | 8 | 9 ... 36 | 37 | 38 ] - Skocz do strony

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,