Nie no, spoko Kanonier. Ja rozumiem Twoje podejście do brexitu, Twoje uwielbienie dla ue łącznie z negowaniem kultu spinelliego i traktowania tego jako "teorii spiskowej" bo prawaki napisali więc to manipulacja, Twoich nie mających żadnego poparcia tez, że ,,francja to sojusznik Polski w ue którzy pomagają nam stopować niemcy" nie będę "litościwie" pomijał tylko z nimi dyskutował.
Może w przypływie gniewu i zarzucając mi "emocje" nie zauważyłeś, że napisałem iż ue ma plusy i minusy - i akurat "zatwierdzanie" szczepionek to jedna z jej porażek, która została skrytykowana przez przywołaną przez Ciebie WHO.
Czy ma znaczenie nasze zdanie o szczepionkach, skoro masowe szczepienia sa jedyną oficjalnie skutecznym narzedziem walki z covid a wszystkim krajom zależy na jak najszybszych szczepieniach- i każdy rząd każdego kraju ue także liczby zaszczepionych przekuwa w sukces (lub stara się) i to także jest jeden z głównych tematów mediów? Czy w ue o tym cisza a tylko brytyjskie media grzmią o sukcesie?
Wiem, że masz ogromna sympatię do francuzów, do solidarnosci unii europejskiej, że nie lubiąc komisji europejskiej lubisz unie europejska, że komunisci w PE nie sa groźni bo zostali wybrani demokratycznie (ci z nsdap w 3 rzeszy też), że wpływ manifestu spinelliego jest żaden bo spinelli nigdy w komuniźmie nie żył - ale nie broń mi mojej opinii o tym politycznym tworze grającym pod dyktando niemiec. Ja swojej opinii nie wyrabiam na podstawie "prawackich teorii spiskowych" tylko prostych faktów. Może dla Ciebie nie ma znaczenia, że komunista ma swoje specjalne miejsce w gmachu PE - to czemu nie postawić tam pomnika lenina, trockiego i mao? W końcu pomniki nie mają znaczenia...
Ja po raz kolejny przypominam Ci, że na wieść o dużym poparciu dla "remain" berlin odpalił przez nasze słońce peru protokół "wizy do ue dla ziomków erdogana" a rozmowy były zaawansowane. Berlin, który złamał wszelkie traktaty o ochronie zewnętrznych granic ue zaprosił setki tysiące Syryjczyków z Afryki (zwanych "inżynierami"

swoje "łamanie prawprządności" próbował przypudrować erdoganem i wizami w zamian za zatrzymanie Syryjczyków z Syrii w Turcji. To wtedy brytyjskie tabloidy grzmiały o "70 mln turków czekających na brytyjskie zasiłki" i nie ma sie co ludziom dziwić, że łyknęli skoro "inżynierzy" je dostają.
18 marca 2016:
,,Uzgodniono porozumienie między Unią Europejską a Turcją • Poinformował o tym Donald Tusk, szef Rady Europejskiej • Tekst deklaracji zaakceptowano jednomyślnie • W zamian UE od czerwca ma znieść wizy dla Turków"
23 maja 2016:
,,Angela Merkel poinformowała 23 maja w rozmowie z prezydentem Turcji, że wcześniej ustalony dzień w prowadzenia ułatwień wizowych wyznaczony na 1 lipca nie może zostać dotrzymany. Jako główny powód podała odmowę nowelizacji tureckiej ustawy antyterrorystycznej. Według niektórych polityków obecnie obowiązująca ustawa zbyt rygorystycznie podchodzi do zjawiska terroryzmu, co może odbić się na krytykującej rząd opozycji czy dziennikarzach. Nowelizacja ustawy to jeden z postawionych przez UE warunków potrzebnych do zniesienia wiz dla obywateli Turcji."
23 czerwca 2016 - Leave
Planowane na 1 lipca (akurat po referendum) rozmowy nie odbywają się, erdogan staje się już be i już nam nie potrzebny aż w 2018 roku:
,,Niewywiązanie się przez Unię Europejską z obietnic zniesienia wiz dla obywateli Turcji ma być powodem, dla którego turecki minister spraw zagranicznych ogłosił zawieszenie porozumienia o odsyłaniu migrantów do kraju pochodzenia, zawartego ze Wspólnotą w 2016 r."
Główny hamulcowy niemieckiej ekspansji i handlu z ruskimi został wyłączony z gry. Niech nam żyje nord stream 1,2 i 3 i były kanclerz niemiec jako prezes ruskiej spółki gazowej. Ale jak co to zrobimy z pisu i orbana agentów rosyjskich i ss axel springer zadanie wykonał.
Ty oczywiście możesz mieć inne zdanie - i ja je szanuję choć nie muszę się z nim zgadzać.
P.S. Chciałbym byś nie okazywał "litościwie" tylko uprawiał szermierkę na argumenty, jak to do tej pory robisz.
I never thought I’d live in a world where people are so afraid of dying that they stop living..