MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Strona 37 z 38 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 36 | 37 | 38 ] - Skocz do strony

Str 37 z 38

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

andyopole

Post #1 Ocena: 0

2021-02-01 20:44:22 (4 lata temu)

andyopole

Mężczyzna

Z nami od: 20-09-2008

Cytat:

2021-02-01 17:15:15, Misia13 napisał(a):
Rok 2010 rejestracja auta jako mienie przesiedlencze okolo 5-6 tygodni. Urzad celny polecil rzeczoznawce, pozniej przerabianie swiatel I przeglad u takiego, co sie tym zajmuje (XXX). Wykupienie pelnego ubezpieczenia na obce blachy I rejestracja w urzedzie oni tez dali mi tablice.
Ja nikogo nie znam w Polsce I ciezko bylo znalesc tego do przerabiania swiatla.... ale powoli dalam rade.

Dodam ze mienie przesiedlencze z poza Uni do Polski.

[ Ostatnio edytowany przez: <i>Misia13</i> 01-02-2021 17:31 ]

Angielskie czy....?

Do góry stronyOnline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Jurny_Jurek

Post #2 Ocena: 0

2021-02-01 22:32:27 (4 lata temu)

Jurny_Jurek

Mężczyzna

Z nami od: 28-06-2016

Nie no, spoko Kanonier. Ja rozumiem Twoje podejście do brexitu, Twoje uwielbienie dla ue łącznie z negowaniem kultu spinelliego i traktowania tego jako "teorii spiskowej" bo prawaki napisali więc to manipulacja, Twoich nie mających żadnego poparcia tez, że ,,francja to sojusznik Polski w ue którzy pomagają nam stopować niemcy" nie będę "litościwie" pomijał tylko z nimi dyskutował.

Może w przypływie gniewu i zarzucając mi "emocje" nie zauważyłeś, że napisałem iż ue ma plusy i minusy - i akurat "zatwierdzanie" szczepionek to jedna z jej porażek, która została skrytykowana przez przywołaną przez Ciebie WHO.

Czy ma znaczenie nasze zdanie o szczepionkach, skoro masowe szczepienia sa jedyną oficjalnie skutecznym narzedziem walki z covid a wszystkim krajom zależy na jak najszybszych szczepieniach- i każdy rząd każdego kraju ue także liczby zaszczepionych przekuwa w sukces (lub stara się) i to także jest jeden z głównych tematów mediów? Czy w ue o tym cisza a tylko brytyjskie media grzmią o sukcesie?

Wiem, że masz ogromna sympatię do francuzów, do solidarnosci unii europejskiej, że nie lubiąc komisji europejskiej lubisz unie europejska, że komunisci w PE nie sa groźni bo zostali wybrani demokratycznie (ci z nsdap w 3 rzeszy też), że wpływ manifestu spinelliego jest żaden bo spinelli nigdy w komuniźmie nie żył - ale nie broń mi mojej opinii o tym politycznym tworze grającym pod dyktando niemiec. Ja swojej opinii nie wyrabiam na podstawie "prawackich teorii spiskowych" tylko prostych faktów. Może dla Ciebie nie ma znaczenia, że komunista ma swoje specjalne miejsce w gmachu PE - to czemu nie postawić tam pomnika lenina, trockiego i mao? W końcu pomniki nie mają znaczenia...

Ja po raz kolejny przypominam Ci, że na wieść o dużym poparciu dla "remain" berlin odpalił przez nasze słońce peru protokół "wizy do ue dla ziomków erdogana" a rozmowy były zaawansowane. Berlin, który złamał wszelkie traktaty o ochronie zewnętrznych granic ue zaprosił setki tysiące Syryjczyków z Afryki (zwanych "inżynierami";) swoje "łamanie prawprządności" próbował przypudrować erdoganem i wizami w zamian za zatrzymanie Syryjczyków z Syrii w Turcji. To wtedy brytyjskie tabloidy grzmiały o "70 mln turków czekających na brytyjskie zasiłki" i nie ma sie co ludziom dziwić, że łyknęli skoro "inżynierzy" je dostają.

18 marca 2016:

,,Uzgodniono porozumienie między Unią Europejską a Turcją • Poinformował o tym Donald Tusk, szef Rady Europejskiej • Tekst deklaracji zaakceptowano jednomyślnie • W zamian UE od czerwca ma znieść wizy dla Turków"

23 maja 2016:

,,Angela Merkel poinformowała 23 maja w rozmowie z prezydentem Turcji, że wcześniej ustalony dzień w prowadzenia ułatwień wizowych wyznaczony na 1 lipca nie może zostać dotrzymany. Jako główny powód podała odmowę nowelizacji tureckiej ustawy antyterrorystycznej. Według niektórych polityków obecnie obowiązująca ustawa zbyt rygorystycznie podchodzi do zjawiska terroryzmu, co może odbić się na krytykującej rząd opozycji czy dziennikarzach. Nowelizacja ustawy to jeden z postawionych przez UE warunków potrzebnych do zniesienia wiz dla obywateli Turcji."

23 czerwca 2016 - Leave

Planowane na 1 lipca (akurat po referendum) rozmowy nie odbywają się, erdogan staje się już be i już nam nie potrzebny aż w 2018 roku:

,,Niewywiązanie się przez Unię Europejską z obietnic zniesienia wiz dla obywateli Turcji ma być powodem, dla którego turecki minister spraw zagranicznych ogłosił zawieszenie porozumienia o odsyłaniu migrantów do kraju pochodzenia, zawartego ze Wspólnotą w 2016 r."

Główny hamulcowy niemieckiej ekspansji i handlu z ruskimi został wyłączony z gry. Niech nam żyje nord stream 1,2 i 3 i były kanclerz niemiec jako prezes ruskiej spółki gazowej. Ale jak co to zrobimy z pisu i orbana agentów rosyjskich i ss axel springer zadanie wykonał.

Ty oczywiście możesz mieć inne zdanie - i ja je szanuję choć nie muszę się z nim zgadzać.

P.S. Chciałbym byś nie okazywał "litościwie" tylko uprawiał szermierkę na argumenty, jak to do tej pory robisz.

I never thought I’d live in a world where people are so afraid of dying that they stop living..

Do góry stronyOffline

Jurny_Jurek

Post #3 Ocena: 0

2021-02-04 16:32:21 (4 lata temu)

Jurny_Jurek

Mężczyzna

Z nami od: 28-06-2016

A to analiza - uwaga onetu! - że winna opóźnieniom i przez to powolnych szczepień jest unijna elita, na czele z byłą minister obrony niemiec:

,,Obrońcy przewodniczącej Komisji Europejskiej mogą do woli analizować kontrakty Unii z Big Pharmą, bronić zawiłych procedur zatwierdzania leków w Europejskiej Agencji Leków i opłakiwać niedostatek produkcji szczepionek w Europie.

Nic z tego nie zmienia prostej rzeczywistości, że w krytycznych momentach kryzysu pani von der Leyen podjęła decyzje, które zarówno utrudniły wprowadzenie szczepionki na rynek, jak i nadwyrężyły spójność Unii Europejskiej.

Jej najbardziej krytyczny błąd został popełniony latem podczas negocjacji z firmami farmaceutycznymi. W przeciwieństwie do Stanów Zjednoczonych, które przyszły z książeczką czekową na 10 mld dolarów, von der Leyen zdecydowała się skubnąć producentów leków.

Jeśli kiedykolwiek był moment, by Unia wyrzuciła przez okno pieniądze (i pewną dozę ostrożności), to właśnie teraz. W grę wchodziły dosłownie miliony istnień ludzkich.

Zamiast tego, von der Leyen podeszła do dyskusji z producentami leków jak do zwykłej umowy handlowej, powierzając nawet odpowiedzialność za nią słynnej z twardej ręki negocjatorce. Oprócz niskiej ceny, Europa nalegała też, aby firmy farmaceutyczne wzięły na siebie odpowiedzialność prawną za wszelkie uchybienia.

W rezultacie osiągnięcie porozumienia zajęło miesiące, przez co Europa znalazła się w kolejce po szczepionki za Stanami Zjednoczonymi, Wielką Brytanią i Izraelem. Komisji udało się podpisać umowę z BioNTech/Pfizer, pierwszym graczem Big Pharma, który opracował szczepionkę, dopiero po tym, jak niemiecko-amerykański sojusz ogłosił swój sukces w listopadzie.

Mimo to, w świecie von der Leyen, działania Komisji w zakresie tego zamówienia były wielkim sukcesem, który miał przynieść korzyści nie tylko Europejczykom, ale całej ludzkości."

https://wiadomosci.onet.pl/politico/koronawirus-to-ursula-von-der-leyen-odpowiada-za-blamaz-europy-w-kwestii-szczepionek/ybz6jde.amp?__twitter_impression=true

I never thought I’d live in a world where people are so afraid of dying that they stop living..

Do góry stronyOffline

sqlserver

Post #4 Ocena: 0

2021-02-09 19:23:25 (4 lata temu)

sqlserver

Mężczyzna

Konto zablokowane

Z nami od: 07-01-2019

Rozpacz Brytyjskich artystów bo na koncertowanie w UE potrzebują wizy pracowniczej i opłat za wożenie sprzętu koncertowego

negocjatorzy spie*rzyli rozmowy

[ Ostatnio edytowany przez: sqlserver 09-02-2021 19:25 ]

moje wpisy to artystyczny performance, dyskutując wyrażasz zgodę na udział w happeningu, który po przez użycie nadużycia ma skłonić do myślenia artysta nie ponosi odpowiedzialności za nadinterpretacje głoszonych tez

Do góry stronyOffline

Gwontownik

Post #5 Ocena: 0

2021-02-09 19:42:25 (4 lata temu)

Gwontownik

Mężczyzna

Z nami od: 29-09-2020

To promocja Brytanii i kultury brytyjskiej. Brawo BoJo sπr=>lił na maxa. A co jeszcze wyjdzie!?
Nie wierz nikomu, nie wierz w nic, patrz na fakty i wyciągaj wnioski.

Do góry stronyOffline

camilius

Post #6 Ocena: 0

2021-02-09 20:58:15 (4 lata temu)

camilius

Mężczyzna

Z nami od: 23-08-2015

Dwa tygodnie wstecz pytałem o mienie przesiedleńcze z UK do PL.Było to wynikiem dyskusji z kolegami w pracy.
Już wiadomo co ze sprowadzeniem vana do PL.
Otóż po 1 stycznia 2021 jeżeli van ma w papierach z DVLA kategorię pojazdu N1,to po sprowadzeniu go do kraju nie można już jak do końca 2020 po prostu zarejestrować jako pojazd z kierownicą po prawej stronie po dokonaniu przeróbek ( światła p/mgielne, lusterka, światła główne itp..).
Trzeba go przerobić do ruchu prawostronnego łącznie z przeróbkami konstrukcyjnymi układu kierowniczego-czyli przekładka !!! Po tym masa biurokracji- ekspertyzy,homologacja i jeszcze parę innych spraw zanim dojdzie do rejestracji i dopuszczeniu pojazdu do poruszaniu się po drogach Europy...
BREXIT !!!

Opinia moderatora: Poprawiłam literówkę :-) Kolejny wpis usunęłam. Do godziny czasu możesz edytować swój wpis :-) Pozdrawiam. Konefka

Do góry stronyOffline

sqlserver

Post #7 Ocena: 0

2021-02-11 15:06:17 (4 lata temu)

sqlserver

Mężczyzna

Konto zablokowane

Z nami od: 07-01-2019

Amsterdam wyprzedził Londyn i jest największym centrum obrotu akcjami. Wszyscy obstawiali Frankfurt albo Paryż, wystarczyło 40 dni trochę jak w Biblii

[ Ostatnio edytowany przez: sqlserver 11-02-2021 15:09 ]

moje wpisy to artystyczny performance, dyskutując wyrażasz zgodę na udział w happeningu, który po przez użycie nadużycia ma skłonić do myślenia artysta nie ponosi odpowiedzialności za nadinterpretacje głoszonych tez

Do góry stronyOffline

Maat17

Post #8 Ocena: 0

2021-07-07 03:10:39 (4 lata temu)

Maat17

Kobieta

Z nami od: 18-02-2021

Odkopie...,
Nie wiem gdzie to dokleic.
Bank Lloyds “Internet banking”. Zanim moglam sprawdzic stan konta, musialam potwierdzic :1-adres, 2-nationality tu mozna bylo dodac drugie jak sie ma, 3-rezydenture podatkowa.

Do góry stronyOffline

galadriel

Post #9 Ocena: 0

2021-07-07 07:02:54 (4 lata temu)

galadriel

Kobieta

Z nami od: 29-01-2009

Ktore obywatelstwo podalas pierwsze?
Magowie byli ludźmi cywilizowanymi, o wysokiej kulturze i wykształceniu. Kiedy mimowolnie stali się rozbitkami na bezludnej wyspie, natychmiast zrozumieli, że najważniejszą rzeczą jest zrzucenie na kogoś winy. Ostatni Kontynent, Terry Pratchett

Do góry stronyOffline

tesstickle

Post #10 Ocena: 0

2021-07-07 07:10:36 (4 lata temu)

tesstickle

Mężczyzna

Z nami od: 19-01-2020

Cytat:

2021-07-07 03:10:39, Maat17 napisał(a):
Odkopie...,
Nie wiem gdzie to dokleic.
Bank Lloyds “Internet banking”. Zanim moglam sprawdzic stan konta, musialam potwierdzic :1-adres, 2-nationality tu mozna bylo dodac drugie jak sie ma, 3-rezydenture podatkowa.

Aż "poszedłem" sprawdzić. (też LLoyds on-line)
Nic z tych rzeczy, wszedłem jak do siebie.
- Jurandzie, powiedziałeś, żebym wydał wszystkie pieniądze, bo umrę w maju. A mamy wrzesień. - Ale pieniądze wydałeś? - Tak - Czasem moje przepowiednie sprawdzają się tylko w połowie

Do góry stronyOffline

Strona 37 z 38 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 36 | 37 | 38 ] - Skocz do strony

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,