MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Strona 24 z 38 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 23 | 24 | 25 ... 36 | 37 | 38 ] - Skocz do strony

Str 24 z 38

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

Jurny_Jurek

Post #1 Ocena: 0

2020-12-29 01:14:44 (5 lat temu)

Jurny_Jurek

Mężczyzna

Z nami od: 28-06-2016

Kanonier, tak jak podkreślasz - moja opinia jest moją opinią. I moja opinia o francji jest podpierana cytatem (zauważyłeś ,, ... "?) Stefana Kisielewskiego, z którym w tej kwestii się zgadzam. Mysle, ze francuzom to powiewa tak jak mnie powiewa co zwykły francuz myśli o Polsce. Więc wybacz - ale nie wyhamuje, mam o tym kraju...

A właśnie - tak tutaj krytykujesz te "kolonialna wielkość UK, która przeminęła a głupi ludzie zamiast klękać w Brukseli to brexity robią". Dla porównania napisze, że feancja czy niemcy również nie wyzbyły sie swoich mocarstwowych zapedow, francuzi wciaz ssaja swoje byle kolonie i napadaja na niepodlegle kraje (patrz Kadafi i jaki syf zrobili). Dokonuje sie ekonomiczny podboj europy a kwestia czasu jest europejska armia ze sztabem generalnym w berlinie i marszałkiem armii urzedujacym w paryżu. I to jest ok, unia ma wady ale łooo panie, jakie uk ma wady.

Np. kolonialna i mocarstwowa mentalność francuzów to blokowanie wprowadzenia kolejnych szczepionek dla krajow ue bo francuskie jeszcze nie gotowe. I zero oburzenia, ciekawe gdyby nie było brexitu a brytole blokowaliby te ratujace życie zakupy. Imperialiści!!!

Pozdrawiam.

[ Ostatnio edytowany przez: Jurny_Jurek 29-12-2020 01:15 ]

I never thought I’d live in a world where people are so afraid of dying that they stop living..

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

andypolo

Post #2 Ocena: 0

2020-12-29 08:45:07 (5 lat temu)

andypolo

Mężczyzna

Z nami od: 27-03-2010

Pisownia aż w oczy kole. 😁

Do góry stronyOffline

Kanonier30

Post #3 Ocena: 0

2020-12-29 15:40:46 (5 lat temu)

Kanonier30

Konto usunięte

@stanislawski...wybacz, ale dopiero teraz otworzyłem wątek i Twoje pytanie. Stąd nie będę już grzebał w zasobach tvn24, aby przytoczyć dokładną treść artykułu. Przyjmuję, że może się nie zgadzasz i napisałem poprzedni wpis w dużym uproszczeniu. Bo nie mam uzasadnienia w postaci adresu artykułu lub zdjęcia z ekranu...sorry za to.

@Jurny rozumiem Twoje zdanie i naprawdę nie zamierzam Cię przekonywać do swojej opinii. Na temat Unii mam wiele uwag, które wyjaśniałem. Sam projekt, w formacie przyświecającym Założycielom w Traktacie Paryskim i w Traktatach Rzymskich, nadal będę popierał na ile mogę. Natomiast ja jestem tylko jednostką, zwyczajnym człowiekiem. Nikim ważnym nie jestem i nie będę.
Do Francji mam sentyment. Do historii, do tradycji, do więzi z Polską. Poznałem też dzieje kampanii roku 1940... nie zgadzam się z szerzoną opinią o - de facto - kapitulacji przed Niemcami. W momencie ewakuacji Dunkierki i operacji 'Dynamo' - gdy dumny Korpus brytyjski poddawał tyły - we Francji nadal trwała wojna, a armia francuska nie była pokonana.

Marszałek Petain okazał się zdrajcą i był dowodem na to, że wraz z wiekiem, w okresie starczym, do polityki brać się nie powinno.

Natomiast kontynuacja walki przez armię francuską była możliwa, szczególnie, że zapleczem bezpośrednim była francuska Afryka Zachodnia (Algieria, Mali, Niger, Czad) gdzie można było przenieść rząd i w oparciu o siły francuskie w koloniach tę walkę kontynuować. Stąd powstanie rządu Vichy było hańbą i do dzisiaj jest plamą na honorze Francji.
-----
W stosunku do Wielkiej Brytanii mój stosunek jest ambiwalentny. Skąd? Za sprawą wspomnianego Brexitu. Ten proces, trwająca przed Referendum 2016 kampania informacyjna czy dezinformacyjna, nie była merytorycznym dyskursem z sensem funkcjonowania Unii. Z atakowaniem braków Unii, z atakowaniem biurokratów, z atakowaniem bezsiły w obliczu kryzysów...Nie! To była ksenofobiczna i rasistowska nagonką na emigrację z Europy Wschodniej. W tej kwestii nie ma dyskusji, bo to był motor napędowy kampanii LeaveEU. Zabieranie przez Europejczyków ze Wschodu pracy, zasiłków ... to było nieustanne bicie piany przeciwko Nam.

Obrazek

W tej sytuacji trudno, abym utożsamiał się z polityką kolejnych rządów Torysów. Wszystkie prawa, jakie obecnie przysługują rezydentom z Unii są wywalczone przys stołach negocjacyjnych przez unijny zespół. Nie zostały Nam ofiarowane przez Panią May czy Pana Johnsona z 'dobroci serca'. Z przeświadczenia, że Polacy, Litwini, Czesi, Słowacy wnieśli swój wkład w gospodarkę, w koniunkturę ekonomiczną....

Pani May starała się w pewnym momencie odwlekać w negocjacjach gwarancję praw obywateli EU w Wielkiej Brytanii. Stąd wzięło się hasło The3Million, że nie jesteśmy 'tanimi chpsami'... czy @Jurny zapomniałeś o takich wydarzeniach? Lepiej widzieć w Brytanii tych lepszych? Tych bardziej prawych? Sorry, ale to żart... Negocjatorzy brytyjscy nie walczyli o prawa zwykłych ludzi, ani w Brytanii, ani na Kontynencie (bo to widać obecnie w nieustalonym statusie Brytyjczyków w niektórych krajach Europy.)

Zatem moja sympatia do Zjednoczonego Królestwa, to raczej sympatia do zwykłych ludzi, do pięknych regionów, do wspaniałej historii. Niestety, ale sposób traktowania innych nacji, zwłaszcza Polaków, od 2 Wojny był podły. Każdy zna zakończenie karier polskich oficerów i żołnierzy 2 Korpusu. 1 Dywizji Pancernej... etc.
Tak bylibyśmy potraktowani współcześnie, gdyby nie fakt, że chcąc, nie chcąc, jesteśmy w jednym szeregu z Francją, z Niemcami, z Włochami, z Hiszpanią. Stąd też mój sceptycyzm wobec brytyjskiego rządu Torysów. NASZA STRONA, NASZE INTERESY SĄ PO STRONIE UNII. Jakkolwiek ta Unia byłaby niedoskonała.

Obrazek

PS.

Ma się czuć Brytyjczykiem? Mam popierać roszczenia Wielkiej Brytanii wobec Unii? Naprawdę? Tak, tak... ja wiem, że co niektórzy zrobili sobie obywatelstwo

[ Ostatnio edytowany przez: Kanonier30 29-12-2020 17:21 ]

Do góry stronyOffline

cris82

Post #4 Ocena: 0

2020-12-29 16:09:39 (5 lat temu)

cris82

Mężczyzna

Z nami od: 16-11-2014

ja sie zgadzam z jurkiem sentyment sentymentem co dzisiaj robi francja ? podklada Polsce noge-transport

a same szczepionki?
"Jak podaje magazyn, powołując się na źródła zaznajomione z negocjacjami, sprzeciwiła się temu głównie Francja i w efekcie Komisja Europejska nie podpisała porozumienia. Francuska firma Sanofi podpisała kontrakt na 300 milionów dawek własnej szczepionki, jednak jej produkt nie otrzymał jeszcze autoryzacji Europejskiej Agencji Leków i Komisji Europejskiej.

https://www.polsatnews.pl/wiadomosc/2020-12-27/media-unia-europejska-mogla-kupic-wiecej-szczepionek-lecz-zablokowala-to-francja/"

oni juz podpisali kontrakt na 300mln szczepionek ... nawet testow nie bylo
: ))) boja sie ze na rynek europejski trafi 800mln szczepionek ze stanow

jesli o mnie chodzi to wole ta ze stanow niz francuskiego gniota ktory jest obliczony tylko na zysk i zeby nie bylo... takie same pidejscie mam do tego oksfordzkiego wynalazku

jest jednak roznica miedzy 94% vs 60-90%
najgorsze jest to ze z czasem bedzie chodzic tylko o podzial zyskow i pewnie nawet nie bedzie mozliwosci wyboru tej szczepionki

kanonier wklejajac takie zdjecia siejesz propagande... czyli co w anglii nas nienawidza a we francji kochaja bo wszyscy jestesmy wielka unijna rodzina?

ja rozumiem ze np w gazecie wyborczej chetnie pompowanoby afere gdyby jakis pionek wpadl na pomysl zeby napisac w Polsce "wypad ukry" ale ze ty tak meczysz temat?

wiesz kto sie posluguje podobnymi argumentami co ty teraz? Polacy w Polsce co uslyszeli takiego newsa w tv i mysla ze jestesmy tu niewolnikami bez szacunku

nie mowie ze wszystko jest kolorowe ale mieszkam tu 8lat i nie bede ocenial tego kraju przez pryzmat 2-3 oburzajacych wydarzen w roku...

[ Ostatnio edytowany przez: cris82 29-12-2020 16:21 ]

Do góry stronyOffline

Kanonier30

Post #5 Ocena: 0

2020-12-29 17:30:34 (4 lata temu)

Kanonier30

Konto usunięte

@cris82... rozumiem Twoje zdanie. Mam odmienne. Te przykłady niechęci Brytyjczyków są oczywiste. Natomiast to jedynie przykłady, bo inaczej nie zmieściłbym się we wpisie na kilku stronach. Temat imigrantów z East Europe był bity co najmniej od 2010 roku. Rzygać mi się chciało widząc niemal codziennie nagłówki brytyjskich gazet, jak Daily Express, Daily Mail, Daily Telegraph o tym, jak Polacy zjadają łabędzie, albo ile miejsc pracy zajęli - czytaj: odebrali biednym autochtonom...itd, etc ... Zapomniałeś czy brytyjski paszport przesłonił Ci oczy i nadwyrężył pamięć?

To jest motor napędowy Brexitu. Niechęć do imigracji z innych krajów Unii. Stąd obecna szefowa Home Office chełpi się nową polityką imigracyjną i zakończeniem swobodnego przepływu osób. Co w wypadku Wielkiej Brytanii nigdy nie było pełnym otwarciem granic, jako że nigdy Zjednoczone Królestwo nie znalazło się w strefie Schengen.

Wiem @cris82, że zmieniłeś obywatelstwo czy też masz podwójne obecnie. Natomiast masz świadomość, że Twoje obywatelstwo z nadania brytyjskiego Home Office w dowolnej chwili, z dowolnego powodu może zostać Ci odebrane? Oczywiście nie życzę Ci tego, a wręcz przeciwnie. Jeśli jest to Twoja potrzeba to znajdź miejsce w nowej Ojczyźnie i ciesz się życiem z pełnią praw obywatelskich.
Jednak większość Polaków w Wielkiej Brytanii pozostaje na razie na statusie rezydenta czy też - osiedlonego (według nowych zasad imigracyjnych). Prawa zagwarantowane Nam zostały wynegocjowane przez Komisję i zespół negocjacyjny.
-----
Co do tematu francuskich szczepionek nie będę się wypowiadał, bo nie znam tematu. Ale zaraz postaram się co nieco wywiedzieć.

[ Ostatnio edytowany przez: Kanonier30 29-12-2020 17:36 ]

Do góry stronyOffline

Kanonier30

Post #6 Ocena: 0

2020-12-29 17:51:34 (4 lata temu)

Kanonier30

Konto usunięte

PS.

Szczepionki i zła Francja, która - zaznacz właściwe:

A - staje na drodze zdrowia Europejczyków

B - staje na drodze nabijania kabzy niemieckiej firmie farmaceutycznej

Ta informacja wydaje się być newsem Polsatu na podstawie lektury niemieckiego Der Spiegel. No też ciekawym jest, że teraz akurat niemieckie źródło jest ok? Niemiecki minister walczył rzekomo o prawa innych krajów EU27... ? Serio?

Bół dupy, bo BionTech jest niemieckim kooperantem Pfizer i chodzi po prostu o pieniądze... Francja - obok Wielkiej Brytanii - jest krajem, który zainwestował w prace nad rodzimym produktem i stąd blokada na zakup kolejnych 500 mln dawek, co dałoby w rezultacie 800 ml dawek szczepionki - wystarczyłoby, aby zaszczepić KAŻDEGO w Unii Europejskiej ze sporym naddatkiem..a więc całkowite zdominowanie rynku przez Pfizer?

Tymczasem w Unii nie wszyscy chcą się szczepić i zamówione dawki w zupełności wystarczają. Nie wiem jak wygląda rzecz z zaaprobowaniem szczepionki Moderny, ale wkrótce na pewno wejdzie również na rynek... do tego szczepionka Astra Zeneca...z tymi firmami Unia ma również podpisane kontrakty.

Pfizer chce dostać profity, bo szczepionka Pfizer BionTech weszła pierwsza na rynek. Ale to, że ma najbardziej drastyczne ograniczenia w dystrybucji - temperatura - 70 stopni, to już szaaaaa... Tymczasem produkt Moderny, to już przechowywanie tylko w - 20 stopniach, jakie wygeneruje nawet domowa zamrażarka.

-----

Francja to jest jedyny sojusznik dla Polski, aby przycinać niemieckie zapędy nad dominacją w Unii. Wielka Brytania poszła swoją drogą - teraz to już 'kraj trzeci'.

Też ciekawie, bo nie ma już korzystania z EU fast track na lotniskach... a od 2022 będzie już European Travel Information and Authorisation System (ETIAS)

[ Ostatnio edytowany przez: Kanonier30 29-12-2020 18:04 ]

Do góry stronyOffline

Kanonier30

Post #7 Ocena: 0

2020-12-29 18:19:38 (4 lata temu)

Kanonier30

Konto usunięte

@cris82 ku przypomnieniu i ku pamięci:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Czy sobie przypominasz? Czy już trzeba co niektórym odświeżać pamięć? @Cris daj znać jak trzeba dodawać więcej zdjęć ... kampania przeciwko Unii, przeciwko obywatelom Unii, przeciwko imigrantom z Europy była bez precedensu w historii najnowszej. W ŻADNYM kraju Unii Europejskiej nie rozpoczęto takiej nagonki, w tym na Polaków, jak w Wielkiej Brytanii. Teraz napisz mi jeszcze raz, że mam kochać Wielką Brytanię i utożsamiać się z brytyjskim społeczeństwem, z rządem Jej Królewskiej Mości...

Obrazek

[ Ostatnio edytowany przez: Kanonier30 29-12-2020 18:35 ]

Do góry stronyOffline

Turefu

Post #8 Ocena: 0

2020-12-29 18:39:33 (4 lata temu)

Turefu

Kobieta

Z nami od: 26-05-2013

@Kanonier30. Nadane obywatelstwo brytyjskie nie moze byc odebrane z dowolnego powodu. Wedlug The British Nationality Act z roku 1981, obywatelstwo moze byc odebrane tylko wtedy, gdy ich obecnosc na terenie UK jest "not conducive for public good" lub zostalo one nabyte poprzez oszustwo, podanie nieprawdziwych danych. Przez szesc lat urzedowania Teresy May jako Home Secretary, obywatelstwo zosatlo odebrane 180 osobom, wszyscy albo oszukali przy aplikacji, albo mieli powiazania z organizacjami terrorystycznymi. W roku 2017 liczba tych ludzi wzrosla do 104. Niemal wszyscy mieli powiazania z ISIS. Nie opowiadaj propagandy, ze jak sie jakiemus urzedasowi nie spodoba czyjs zapach spod pach, to ot tak zabierze uczciwie przyznane obywatelstwo.

Do góry stronyOffline

Strona WWW

Kanonier30

Post #9 Ocena: 0

2020-12-29 18:48:42 (4 lata temu)

Kanonier30

Konto usunięte

@Turfeu...Bristish Nationality Act 1981 pozwala na odebranie obywatelstwa. Powody, to Ci odpowiem, jak Towarzysz Dzierżyński (swobodny cytat):

Dajcie człowieka, a paragraf się znajdzie...
-----
Jeden z prokuratorów w stanie wojennym mawiał,, że "nie ma ludzi niewinnych są tylko mało kreatywni prokuratorzy"

Kampania Brexitowa (ciąg dalszy)... :

Obrazek

-----
Gdy powyższe hasło wejdzie w życie, stanie się rzeczywistością, to wszelkie obywatelstwa z nadania nie będą nic warte. Wielka Brytania jest wzorcem, jak manipulować prawem.

Pozwolę sobie też odpisać Ci @Turfeu, że propagandy nie przekazuję. Co do zapachu i innych metafor użytych - to się nie odniosę, bo są nie na miejscu.

Wyrobiłem sobie własne zdanie na temat działania brytyjskiego Home Office. Miałem wątpliwą przyjemność być samotnie w obliczu Sądu Administracyjnego w Wielkiej Brytanii ze stroną przeciwną - Home Office i prawnikami tegoż urzędu. Poznałem na własnej d..ie co oznacza brytjskie interpretowanie prawa. Wybacz... ale nie drukuj fragmentów British Nationality Act '81

W tym dokumencie są również zapisy co do wymogów, aby brytyjskie obywatelstwo otrzymać. Do nich zaś są dodane aneksy i interpretacje, których trzymają się prawnicy. Zmiany są wprowadzane na bieżąco przez Izbę Gmin.
Prosty fakt nadania rezydentury stałej, która pierwotnie miała być 'dożywotnia' w wyniku wyjścia okazał się jedynie 'tekturkiem'. Zmuszono wszystkich rezydentów do ponownego aplikowania o Settle Status, który już wcześniej funkcjonował w brytyjskim prawie imigracyjnym.

Posiłkowano się stwierdzeniem, że dokument był wydawany według dyrektyw unijnych. Nie zmienia to faktu, że był wydawany przez Home Office w zgodzie z prawem brytyjskim... Tej 'nowej aplikacji' nie można uznać za zgodną z prawem międzynarodowym, jednak z politycznych powodów Unia Europejska zgodziła się na taką interpretację. Obywatel zaś nie ma możliwości procesowania się z rządem brytyjskim. Przed brytyjskim sądem?
Jedynym organem sądowym, w którym indywidualna skarga- powództwo może być złożona, jest Europejski Trybunał Ptaw Człowieka, ale tutaj należy wskazać naruszenie Konwencji oraz wyczerpanie środków prawnych w Kraju - przeciwko, któremu składa się skargę... .

Samo zaś złożenie powództwa nie zatrzymuje żadnych procedur w kraju będącym członkiem Rady Europy (Council of Europe).
-----
Zmierzając dalej trybem postępowania Home Office, to obecne nadanie Settle Status wobec obywateli Unii Europejskiej, którzy mieszkają w Wielkiej Brytanii - nie jest równoznaczne z utrzymanie tego statusu 'dożywotnio'. Nie ma bowiem żadnej gwarancji, że jakikolwiek inny rząd brytyjski nie dokona zmian w prawie imigracyjnym i przy - innych kryteriach nadawania - nie zmieni zasad do prawa pobytu w UK.
Tym samym nadanie obywatelstwa brytyjskiego przez obywatela Unii Europejskiej, według rozporządzeń wykonawczych do British Nationality Act 1981, w okresie członkostwa UK w Unii do 31 grudnia 2020 - może zostać zakwestionowane. Jako przyznawane priorytetowo, na uproszczonych zasadach dla Unii.
Podobny tryb interpretacji, jak w wypadku rezydentur. wszystko jest do zrobienia. W tym przypadku, to zapis konstytucyjny w Polsce o niemożności utraty obywatelstwa, jest wzorcowy.

-----

PS. Nie zostało odebrane mi obywatelstwo brytyjskie dla wyjaśnienia.

[ Ostatnio edytowany przez: Kanonier30 29-12-2020 19:20 ]

Do góry stronyOffline

Turefu

Post #10 Ocena: 0

2020-12-29 19:14:25 (4 lata temu)

Turefu

Kobieta

Z nami od: 26-05-2013

Bede drukowac, co uwazam za sluszne. Nie podales zadnych konkretow. Nie skomentowales liczb. Ponad 150 tysiecy przyznanych obywatelstw przeciwko 104 odebranym. Czy faktycznie jestes przekonany, ze Home Office odwiedzi wszystkie domy prawie miliona ludzi, ktorym przyznano obywatelstwa w ciagu ostatniej dekady , zapakuje ich do vanow, a potem wsadzi do samolotow?
Pisze sie Turefu, nie Turfeu.

Do góry stronyOffline

Strona WWW

Strona 24 z 38 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 23 | 24 | 25 ... 36 | 37 | 38 ] - Skocz do strony

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,