Str 3 z 38 |
|
---|---|
cris82 | Post #1 Ocena: 0 2020-09-29 10:39:42 (5 lat temu) |
Z nami od: 16-11-2014 Skąd: . |
podobno przeplyw ludzi normalnie inaczej nie moglyby nas odwiedzac rodziny tylko przy pracy wymagany bedzie ss
|
cris82 | Post #2 Ocena: 0 2020-09-29 11:08:07 (5 lat temu) |
Z nami od: 16-11-2014 Skąd: . |
.
[ Ostatnio edytowany przez: cris82 29-09-2020 11:08 ] |
Kanonier30 | Post #3 Ocena: 0 2020-09-29 18:20:42 (5 lat temu) |
Konto usunięte |
(...) Settle status mamy, ale czytałam, że jest opcja przy braku umowy handlowej, że uk zmieni też zasady na temat obywateli eu w uk, I settle status będzie tylko nic nie dającym świstkiem..
![]() To już akurat jest bzdura i pompowanie ataków paniki u co mniej świadomych Polaków, tudzież innych obywateli EU27. Settle Status jest elementem prawa imigracyjnego w Wielkiej Brytanii, a jedynie na potrzeby Brexitu zmieniono (ułatwiono) sposób aplikowania przez rezydentów krajów europejskich w UK. Co do domysłów odnośnie przewozu zwierząt, to - przy zakładanym przeze mnie braku umowy z Unią - należy spojrzeć na regulacje osób przyjeżdżających do Unii z pupilem z Macedonii Północnej. Tutaj żadnych specjalnych niespodzianek nie ma. Polecam/ poniżej stronę z opisem w akapicie - Traveling with a Pet from UK to EU Post-Brexit Depending on the outcome of the Brexit negotiations, and whether there is a deal or not, the UK may be categorized as part 1 listed, part 2 listed or unlisted country. Rules and Tips for Travelling to Europe With Pets |
karjo1 | Post #4 Ocena: 0 2020-09-29 19:14:36 (5 lat temu) |
Z nami od: 01-06-2008 |
Czyli jak wspomnialam, albo albo albo.
I na razie nikt nic nie wie i nie bedzie wiedzial do ostatniej chwili. Ciekawie bedzie wygladal wyjazd na przelomie roku. |
Misia13 | Post #5 Ocena: 0 2020-09-29 19:27:47 (5 lat temu) |
Konto usunięte |
Dekade temu lecialam z futrzakami z kraju z poza uni. Wiek moich to 4 I 5 lat. Zalatwialam “health certificate” z kraju. Sluzba Celna w Polsce sprawdzala chipy czy sie zgadzaja z dokumentacja. Futrzaki do UK dopiero w 2012. Musialy zostac w tyle z moim. Bylo cos na temat testu antibody wscieklizny i skomplikowane to kwarantana 6 miesiecy? W Heathrow? Czekalismy... w 2012 na paszpotach zwyczajnie przyjechalismy autem.
[ Ostatnio edytowany przez: Misia13 29-09-2020 20:03 ] |
|
|
Kanonier30 | Post #6 Ocena: 0 2020-09-29 19:51:06 (5 lat temu) |
Konto usunięte |
Cytat: 2020-09-29 19:14:36, karjo1 napisał(a): Czyli jak wspomnialam, albo albo albo. I na razie nikt nic nie wie i nie bedzie wiedzial do ostatniej chwili. Ciekawie bedzie wygladal wyjazd na przelomie roku. Pewnym, od roku 2016, a więc rezultatów referendum, były obostrzenia w relacjach pomiędzy Wielką Brytanią a krajami EEA (tutaj używanie terminu 'Unia' jest uproszczeniem). Więcej biurokracji, więcej utrudnień, więcej kosztów. Nie ma też wątpliwości, że określenie 'kraj trzeci' oznacza izolację wobec europejskich sąsiadów na miarę krajów spoza kontynentu. Dla przeciętnych podróżników, to jedynie przysłowiowy 'wrzód na dupie'. Przepraszam za niecenzuralne określenie, ale najbardziej oddające charakter zmian. Jak choćby wyjazdy z pupilami i ... resztę spraw codziennych, których zazwyczaj nie dostrzegamy. |
Kanonier30 | Post #7 Ocena: 0 2020-09-29 20:25:48 (5 lat temu) |
Konto usunięte |
Wiem, że nie należy dublować swoich wpisów. Jednak 'zainspirowany' krótką dyskusją i tym, że dzisiaj rozpoczęła się ostatnia, oficjalna runda negocjacji UK - EU27, to znalazłem fragment, który bodajże najlepiej obrazuje bliską przyszłość.
'Za trzy miesiące, 31 grudnia 2020 kończy się okres przejściowy, w którym relacje między UE a Wielką Brytanią utrzymane były jeszcze na warunkach sprzed wystąpienia Zjednoczonego Królestwa ze Wspólnoty. Po zakończeniu okresu przejściowego podstawą współpracy ma być negocjowana od lutego br. umowa o wolnym handlu. Jeżeli dojdzie do porozumienia, muszą ją jeszcze ratyfikować Parlament Europejski, państwa członkowskie UE i brytyjska Izba Gmin. Do tej pory nie osiągnięto jednak niemal żadnych postępów w rozmowach.' 'Rozwód gospodarczy bez umowy oznacza m.in., że obydwie strony muszą wprowadzić cła i kontrole celne. Równałoby się to znacznemu podrożeniu towarów oraz żmudnym i czasochłonnym odprawom granicznym. Nieuregulowane pozostałyby niezliczone pytania, od licencji maszynisty po dokumenty podróżne dla zwierząt domowych.' |
kubusandpuchate | Post #8 Ocena: 0 2020-09-29 22:10:10 (5 lat temu) |
Z nami od: 11-03-2010 Skąd: essex |
Czesto odnosze wrazenie ze ci co mowia o cle po brexicie zapominaja ze clo jest ustalane przez importera wiec jak cos zdrozeje po brexicie bez umowy to bedzie to tylko i wylacznie decyzja Borysa i rzadu.I bedzie to doskonaly sposob na zwiekszenie dodchodow rzadu i zwalenie tego na unie. Bo unia ustalila brytyjskie cla, ha ha ha.
|
Mustafa1975 | Post #9 Ocena: 0 2020-10-01 11:13:00 (5 lat temu) |
Z nami od: 30-01-2010 Skąd: Birmingham |
Ja tam przestalem byc zwolennikiem UE po tym co te oszolomy z Brukseli wyprawiaja. Jeszcze lozyc trzeba na nich mam nadzieje ze bedzie lepiej w UK. Podobno zaczynaja mieknac obie strony wiec kto wie moze sie dogadaja. Pojawialo sie info ze przez no deal zniknie 700 tys miejsc pracy w tyl 22 tys Uk no ciekawe czy to prawda.
|
Zygmunt_Merytor | Post #10 Ocena: 0 2020-10-01 14:46:14 (5 lat temu) |
Z nami od: 15-03-2018 Skąd: Edinburgh |
Slodkie zycie po breksicie
![]() A ja z tym trzymam, kto co w czas uchwyci - reszta mnie meczy.
|