@Panna, nie mogłem odszukać tej informacji - jaką podałaś - ale jeżeli tak jest w istocie, to szanse na zawarcie umowy handlowej są już niemal zerowe.
Z tego co obserwujemy, o czym rozmawiamy w innych wątkach, a dotyczących koronawirusa, czy podróżowania z Wielkiej Brytanii, to w mojej opinii mamy do czynienia z decyzjami politycznymi.
Wspomniana mutacja wirusa jest co najwyżej argumentem dla mediów i społeczności międzynarodowej.... Nie trzeba być specjalistą epidemiologii, aby wiedzieć, że cechą wirusów jest ciągła mutacja, a ewentualne 'warianty' Covid19 już dawno znajdują się poza Wyspami. Nie tylko szerzą się w Zjednoczonym Królestwie.
Francja zaostrza zdecydowanie kurs wobec Brytyjczyków, co może być zapowiedzią twardego Brexitu i przyciśnięcia Wielkiej Brytanii poprzez izolację międzynarodową.
Ostatni komunikat Reuters:
PARIS (Reuters) - French and EU citizens will again be allowed to enter France from Britain from Tuesday midnight provided they have a negative COVID-19 test that is less than 72 hours old, the French prime minister’s office said on Tuesday.
It added in a statement that British citizens or citizens from third countries who have residence in France or the European Union could also enter the country or transit through it from Britain as long as they had a negative Covid test.
-----
Zatem na teren Francji mogą wjechać od północy obywatele francuscy, obywatele krajów EU lub Brytyjczycy i Inni, którzy mają stałą rezydenturę w Europie... . - przetestowani negatywnie wobec Covid19.
Dla obywateli brytyjskich - dumnych posiadaczy niebieskich paszportów również - wjazd do Francji jest nadal zamknięty. Wydaje mi się, że jest to już wyraźny sygnał strony francuskiej, że Brexit bez umowy może być dla UK bardziej bolesny niż przewidywali najwięksi pesymiści.
[ Ostatnio edytowany przez: Kanonier30 22-12-2020 19:26 ]