MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Strona 14 z 38 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 13 | 14 | 15 ... 36 | 37 | 38 ] - Skocz do strony

Str 14 z 38

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

Jurny_Jurek

Post #1 Ocena: 0

2020-12-14 15:04:37 (5 lat temu)

Jurny_Jurek

Mężczyzna

Z nami od: 28-06-2016

Niektórym pro-unijnym piewcom potęgi przypominam - ratowanie Grecji przez niemcy nie było formą pomocy w imie unijnej solidarnosci. Podbicie ekonomiczne Aten na minimum 100 lat przez berlin, zainstalowanie premiera i min.finansów wbrew wynikom wyborów i poreczenie tym, co tam jeszcze ma wartosc nie było spowodowane oda do radości.

To było ekspresowe ratowanie kraju bedacego członkiem strefy euro, ktore grecy przyjeli by bylo im lepiej. Upadek jednego kraju powoduje spadek wartosci tej waluty a przez to uderzy to w niemiecki i francuski przemysł a zwłaszcza eksport. Tak jakby funt nagle spadl do wartości 1PLN=2GBP. Sytuacja ekonomiczna poludnia i wysokue bezrobocie sprzed covidu ma scisly zwiazek z niekorzystnym wplywem regulacji eurostrefy, na ktorej bogaca sie glownie niemcy.

Uwalanie konkurencji np. polskich firm transportowych, handel gazem i ropą z putinem, ratowanie stoczni wbrew unijnym dyrektywom - ba, niemcy łamia chyba najwiecej wytycznych komisji europejskiej i sie smieja - bo komisja europejska to oni i nie ma znaczenia, ze komisarzem jest jakas polska europoslanka - ona wciaz reprezentuje interesy niemiec bo wybor komisarzy nie jest procesem demokratycznym.

UE zniszczy odejscie od tego, czym byla kiedys zalozona jako unia wegla i stali. Stala sie ideologiczna maszynka do drenowania innych panstw z pieniedzy ku chwale glownych i najsilniejszych graczy - niemiec i starej k... francji. Niemcy sa na tyle silni ekonomicznie że poradziliby sobie bez ue - ale ta jest im potrzebna by reszta panstw kupowala ich produkty i technologie a nie od chin czy usa po lepszej cenie. Istnienie ue leży w interesie niemiec bardziej niz w interesie brytyjczyka, wlocha czy cypryjczyka. UE jak kazdy inny budzet krajowy nie ma wlasnych pieniedzy i dotacje ida z podatkow - dla niemcow jest to wciaz korzystne gdyz sterujac ue nie dosc ze sa najwiekszymi beneficjentami eksportu poza ue(na zasadach wykreowanych przez nich) to jeszcze z kazdego euro jakie daja w skladce (dotuja kolonie) ponad polowa i tak wraca do niemiec. Dodajac rynki zbytu na ich towary i uslugi te zyski sa tak ogeomne, ze mogliby dotowac i o 50% wieksza skladka i wciaz byc na plusie. Dotowanie rolnikow (sam jestem tego beneficjentem - do czasu) to nic innego jak dawanie rolnikom kasy za to by nie uprawiali tyle, by zalac rynek tańszymi produktami. Ludzie rycza na pis, ze daje - unia "daje" od lat i to jest sluszne. Daje ale 60% na basen czy droge, reszte bierze samorzad w postaci kredytu i buduje se unijny basen z ladna tabliczka. A potem ma klopoty jak gmina Rewal bo jest problem ze splata tych 40% pożyczonych na basen. Tak też dziala to na poludniu europy.

Ludziom powiedziano, ze regulowanie krzywizny banana to taki smieszny mechanizm pokazujacy, ze urzednicy nie maja sie czym zajmowac. Otoz krzywizna banana to nic innego jak pompowanie francuskiej gospodarki poprzez faworyzowanie francuskich koncernow importujacych banany z plantacji z ich bylych kolonii i ochrona ich interesow - by nie importowano tanszych i lepszych bananow z innych panstw. A jak juz to na straży stoja cła tak wysokie, ze banany beda 2-3x drozsze.

Dlatego chiny, japonia, australia i inne kraje regionu podpisaly najwieksza umowe o wolnym handlu obejmujaca 1/3 swiatowej gospodarki. Nie ma tam mowy o praworzadnosci, wspolnej walucie, lgbt i innych pierdow - beda handlować za free a australijczycy beda przymykac oko na lamanie praw czlowieka w chinach, gdzie istnieja obozy koncenteacyjne dla muzulmanskiej mniejszosci a w fabrykach volkswagena prawdopodobnie pracuja jako niewolnicy. O tym mowil trump i dlatego usa sa na wojnie ekonomicznej z chinami i dlatego tez brytyjczycy nie przystapia do tej unii free trade z chinami jako sojusznik usa. Inni sentymentow nie maja, japonczycy chowaja uprzedzenia do chinczykow bo rozumieja, ze wolny handel to najlepszy tool na walke z kryzysem pocovidowym - tanie towary i produkty bez dorabiania ideologii o sadownictwie i lgbt.
Bez pozywania takiej Polski przez holandiė, która jest najwiekszą w eurokołchozie pralnia pieniędzy.

Czy eu przetrwa najbliższe 20 lat? Myślę że tak. Kraje drugiej czy trzeciej predkosci uzależnione od mechanizmow unijnych nie beda miały żadnych perspektyw by ją opuścić. Być może beda kolejne exity ale unia niemiecko-francuska sobie poradzi w takiej czy innej formie.

[ Ostatnio edytowany przez: Jurny_Jurek 14-12-2020 15:07 ]

I never thought I’d live in a world where people are so afraid of dying that they stop living..

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

daavid

Post #2 Ocena: 0

2020-12-14 17:34:45 (5 lat temu)

daavid

Mężczyzna

Z nami od: 12-03-2007

Cytat:

2020-12-14 15:04:37, Jurny_Jurek napisał(a):

(...) australia i inne kraje regionu podpisaly najwieksza umowe o wolnym handlu obejmujaca 1/3 swiatowej gospodarki. Nie ma tam mowy o praworzadnosci, wspolnej walucie, lgbt i innych pierdow - beda handlować za free a australijczycy beda przymykac oko na lamanie praw czlowieka w chinach, gdzie istnieja obozy koncenteacyjne dla muzulmanskiej mniejszosci a w fabrykach volkswagena prawdopodobnie pracuja jako niewolnicy.

[ Ostatnio edytowany przez: <i>Jurny_Jurek</i> 14-12-2020 15:07 ]

Nie mam czasu napisać więcej, ale to nie jest prawda co napisałeś. Pomiędzy Chinami a Austrialią jest duża rozgrywka. Australia jest w o tyle dobrej sytacji, że Chińczycy dalej potrzebują ich surowców.

Do góry stronyOffline

sqlserver

Post #3 Ocena: 0

2020-12-14 19:07:13 (5 lat temu)

sqlserver

Mężczyzna

Konto zablokowane

Z nami od: 07-01-2019

Cytat:

2020-12-14 17:34:45, daavid napisał(a):
Nie mam czasu napisać więcej, ale to nie jest prawda co napisałeś. Pomiędzy Chinami a Austrialią jest duża rozgrywka. Australia jest w o tyle dobrej sytacji, że Chińczycy dalej potrzebują ich surowców.

Złapał Kozak Tatarzyna....
Jak Chiny postanowiły ukarać Australię za podnoszenie tematu odpowiedzialności za COVID embargiem na wino węgiel jęczmień czy homarów to nie byli w dobrej sytuacji, akcje australijskiego producenta win straciły 20% a importera homarów musieli zawiesić bo 90% australijskich homarów biorą Chiny.
Za to ciekawostka jest taka ze ta praworządna Australia kupiła od Chin system oceny obywateli i powoli go uruchamia a pandemia jest świetna okazja na zalegalizowanie prac które trwają już ponad dwa lata

[ Ostatnio edytowany przez: sqlserver 14-12-2020 19:09 ]

moje wpisy to artystyczny performance, dyskutując wyrażasz zgodę na udział w happeningu, który po przez użycie nadużycia ma skłonić do myślenia artysta nie ponosi odpowiedzialności za nadinterpretacje głoszonych tez

Do góry stronyOffline

Kanonier30

Post #4 Ocena: 0

2020-12-14 21:35:41 (5 lat temu)

Kanonier30

Konto usunięte

Na początku wrzucam zapewnienie, że wypowiedzi @Jurka bardzo szanuję i cenię za niezależność osądów i opinii. Również za merytoryczne przygotowanie do tematów/wątków, gdzie zabiera głos.
Jednak z wcześniejszymi tezami się nie zgadzam. Nie mam na myśli przytaczanych konkretów, choćby w wypadku kryzysu ekonomicznego Grecji. Również nie będę polemizował co do handlu w regionie Pacyfiku, bo to nie mój 'subject' ...

Czytam teksty @daavida i @sqlserver i wydaje mi się, że to sedno rozważań o przyszłości Unii. Perspektywy kolejnych wyjść, a więc ‘exitów’.

Zgadzamy się w tym, że Unia Europejska przetrwa kolejne dekady. Nigdy nie ukrywałem swoich poglądów – popierających projekt europejski. Przy całej krytyce aparatu biurokratycznego w Brukseli i rządów lewicy europejskiej. Niestety, to również wynik wyborów do Parlamentu Europejskiego, jak w Hiszpanii… Wówczas w siłę rosną lewicowe lub centrowe partie w PE, jak Europejska Partia Ludowa.

Dzięki Unii i protoplastom: Wspólnotom Europejskim, mamy najdłuższy w historii nowożytnej okres pokoju - w większości kontynentu. Po masakrach IWW i IIWW warto ten fakt docenić. W tym przypadku muszę zaprotestować przeciw konkluzji @Sweet, że wojny konwencjonalne już Europie nie grożą. To częste przekonanie, że w obliczu arsenałów atomowych, mamy tylko opcję spalonej i radioaktywnej ziemi.

Przykład Donbasu, który jest bieżącym konfliktem, przykład wojny w byłej Jugosławii, Irak, Afganistan, Styria, Libia (...) to dowody, że mocarstwa atomowe wejdą w wojny konwencjonalne. Nie stwarzają bowiem ryzyka dla nich samych, a rozgrywki wojenne mają miejsce w państwach trzecich.

Obrazek

@Sweet – zapewniam Cię, że choć wydaje się ten świat odległy, to istnieje. Jest blisko - dalej latamy na wakacje. Nie ma i nie będzie gwarancji, że większość Europy jest od takich zagrożeń wolna. Jeżeli kiedykolwiek arsenał atomowy będzie użyty, to będzie to dzieło przypadku.
Konsekwencji będą obawiać się wciskający guziki…
Pakistan i Indie, które mają broń jądrową nadal walczą w Kaszmirze i walczyć tak właśnie będą. Rakiety – ku przestrodze i na pokaz – zaprezentują w trakcie defilad i parad wojskowych.

Czy w wypadku inwazji rosyjskiej na kraje nadbałtyckie ktokolwiek odpali rakiety balistyczne? Naprawdę? Dlaczego Litwa, Łotwa, Estonia tak szybko wdrożyły europejską walutę? Dlaczego starają się uczestniczyć we wszystkich projektach Brukseli? Oj, nie, nie…nie z entuzjazmu dla EU... to chęć związania tak silnie europejskich interesów nad Bałtykiem, kapitału, inwestycji, aby Artykuł5 NATO nie pozostał tylko zapisem na papierze.

Obrazek

@Sweet napisała mimochodem meritum przeświadczenia bogatych, zamożnych i rozleniwionych w dobrobycie zachodnich społeczeństw – ‘jesteśmy bezpieczni w swoim bogactwie, komforcie życia, gdzie liczą się posady w korpo i awans zawodowy’. Dom z ogrodem w bezpiecznej dzielnicy, dwa lub trzy auta w garażu, na podjeździe…

Kochani, czy sądzicie, że pokój został dany raz na zawsze? Jedziecie do Chorwacji na urlop, na wakacje? Omińcie na chwilę kurorty i ruszcie nieco dalej, w głąb kraju. Zobaczycie te smutne, rzadko uśmiechające się twarze. Oczy ludzi, którzy widzieli bezwzględną, brutalną wojnę. Wojnę, gdzie szczęście to mają żołnierze. Cywile są padliną i bezbronną masą.

Obrazek

Fruwają oderwane ręce, nogi, trzewia. Wszystko zaś jest lepkie od krwi. Dzieci, starcy, bezbronni idą na rzeź. Bo to zawsze kłopot dla wojska ... te cywilne chmary żywić, trzymać choćby w obozach. Kobiety też taki los zazwyczaj czeka, ale zależy od urody. Gwałt na wojnie, to jak kromka chleba.

Byłem tam i widziałem. Mam sąsiada, twardego, młodego faceta (Anglika), który do dzisiaj ma obsesję zamykania drzwi, sprawdzania klamki, poprawiania wycieraczki. Tańczy. W zamian dostaje się medale. Przywileje w kolejkach do GP i NHS...

Obrazek
Z mojego pamiętnika...

Odwiedził mnie, gdy byłem w psychiatryku tutejszym. Taki ślad w głowie zostaje na całe życie. Razem z koszmarami, które nie pozwalają spać. Bo ciągle się wraca do Afganistanu, do Iraku… wherever. I to nie jest Netflix, ani HBO.

Tyle tylko mam do powiedzenia na temat Unii. Ktokolwiek wierzy w pokojowe współistnienie państw narodowych w Europie, poprzecinanych granicami i narodowymi animozjami – interesami, to niech wspomni...20 wiek. Taki projekt już był. Nazywał się Ligą Narodów. Było Locarno. Było Rapallo. Pakt Brianda-Kellogga. Plan Dawesa.

Europa to nie Azja, to nie krąg Pacyfiku, a historia lubi się powtarzać...

PS.
@Sweet, wybacz, że tak nawiązywałem do Twojego wpisu. Nie ma tu żadnej personalnej zaczepki. Jak wiesz, mam do Ciebie wiele sympatii *FLOWER*

[ Ostatnio edytowany przez: Kanonier30 14-12-2020 22:09 ]

Do góry stronyOffline

SweetLiar

Post #5 Ocena: 0

2020-12-14 21:53:26 (5 lat temu)

SweetLiar

Kobieta

Z nami od: 05-02-2015

Cytat:

2020-12-14 21:35:41, Kanonier30 napisał(a):
Dlaczego Litwa, Łotwa, Estonia tak szybko wdrożyły europejską walutę?

Naprawdę wierzysz w to, że jeśli Rosja zechce położyć łapę na krajach bałtyckich to waluta euro im w czymkolwiek pomoże? Bo ja szczerze w to wątpię.

Podobnie jest z obecnością w NATO.

To złudne poczucie bezpieczeństwa. ”Nigdy więcej wojny” to hasło pod którym podpisze się każdy bo każdy chce w to wierzyć, ale Europa jest podzielona i to bardzo. Europa to północ, południe, wschód i zachód, to państwa bogatsze i biedniejsze. Kryzys euro tylko te podziały jeszcze bardziej pogłębił i kierunek, w którym zmierza taka wspólnota jest równią pochyłą. Próby tworzenia stanów zjednoczonych Europy tylko ten proces przyspieszą bo to oznacza jeszcze większe dyktando bogatszych, a biedniejsi będą się jeszcze bardziej buntować.

Tyle rzeczy kończy się tak niespodziewanie: pieniądze, urlop, młodość i sól.

Do góry stronyOffline

galadriel

Post #6 Ocena: 0

2020-12-14 21:56:17 (5 lat temu)

galadriel

Kobieta

Z nami od: 29-01-2009

A ze mnei sie rodzia w Pl smieje, jak im mowie, ze w razie rozpadu Unii, jak im Rosja wkroczy t przynajmniej beda mieli dokad uciekac. Znaczy do mnie, do Anglii. Tak samo widze punkt widzenia tych wszystkich Estonii, Lotew itd Kanonier.

JJ a dlaczego zamiast zazdorscic i sie burzyc przeciwko dyktatowi Niemcow i Francji
... i tu kilka/ mozliwosci scenariuszy. Opartych na zdolnosci do manipulacji, falszu, zdrady. Jako kontra do odwiecznych mesjanizmow/ walenrodyzmu i moralnych zwyciestw...

[ Ostatnio edytowany przez: galadriel 14-12-2020 21:58 ]

Magowie byli ludźmi cywilizowanymi, o wysokiej kulturze i wykształceniu. Kiedy mimowolnie stali się rozbitkami na bezludnej wyspie, natychmiast zrozumieli, że najważniejszą rzeczą jest zrzucenie na kogoś winy. Ostatni Kontynent, Terry Pratchett

Do góry stronyOffline

Kanonier30

Post #7 Ocena: 0

2020-12-14 22:31:36 (5 lat temu)

Kanonier30

Konto usunięte

@Sweet. (...) Naprawdę wierzysz w to, że jeśli Rosja zechce położyć łapę na krajach bałtyckich to waluta euro im w czymkolwiek pomoże? Bo ja szczerze w to wątpię. (...)

Oczywiście, że masz rację. Moja wiara w możliwości obronne krajów bałtyckich jest ... żadna. Bataliony, które tam obecnie stacjonują m.in. brytyjski szybciej zdążą się ewakuować, niż Estonia zorientuje się, że ponownie jest częścią Imperium. Zresztą mniejsza, to moja prywatna opinia.
Natomiast nic, albo prawie nic, więcej zrobić nie mogą. Położenie geograficzne jest, jakie jest. Do tego ogromne mniejszości rosyjskojęzyczne, a więc po prostu Rosjanie ... z łotewskimi czy estońskimi paszportami.
Zostawałby pomysł budowy umocnień granicznych, na podobieństwo Linii Maginota...

Pozycja z góry skazana na porażkę. Oczekuję dnia, gdy w obliczu możliwych kryzysów EU i NATO, głównym newsem będzie, że Rosjaniew Tallinie i Rydze.

-----

Dlaczego Rosjanie jeszcze nie upomnieli się o swe byłe republiki związkowe? Być może czekają na kolejne transze kapitału z Europy. Zawsze korzystniej wyszarpać 'tłusty' kawałek pieczeni. Nie kuper - chociażby :-]

-----

Prezydent Putin napisał w artykule na temat II wojny światowej, który ukazał się 19 czerwca na stronie internetowej Kremla, że „jesienią 1939 roku Związek Radziecki realizując swoje wojskowo-strategiczne zadania obronne rozpoczął proces inkorporacji Łotwy, Litwy i Estonii (...)
Źródło: tvp info, 2020

*CRAZY*

-----
Jeszcze taka ciekawostka, skoro przy Państwach Bałtyckich jesteśmy:

Cytat:
Amerykański konserwatywny think-tank Jamestown Foundation wydał raport "How to defend the Baltic States"

Autorzy raportu przedstawili ocenę zagrożenia ze strony Rosji, która uzasadania podjęcie szerszych niż obecnie przygotowań obronnych. Podkreślono, że Moskwa wielokrotnie, pośrednio lub bezpośrednio sygnalizowała zainteresowanie agresją wobec Litwy, Łotwy i Estonii, na przykład pod pretekstem „obrony praw rosyjskiej mniejszości”. Jednocześnie strategicznym celem Rosji jest osłabienie lub zniszczenie architektury bezpieczeństwa, utworzonej po zakończeniu Zimnej Wojny. Krokiem w tym celu mogłaby okazać się właśnie szybka inwazja skierowana przeciwko państwom bałtyckim i postawienie NATO przed faktem dokonanym.

Jednocześnie w dokumencie przyznano, że o ile nie można powiedzieć z pewnością, iż rosyjska inwazja nastąpi, to w określonych warunkach (np. kryzys wewnątrz NATO, zaangażowanie USA na innym teatrze), jej prawdopodobieństwo może wzrosnąć.
Defence24 (październik 2019)

Obrazek

Rosyjskie gry wojenne , a więc dlaczego w kupie (EU) raźniej - zwłaszcza na Wschodzie

[ Ostatnio edytowany przez: Kanonier30 14-12-2020 22:58 ]

Do góry stronyOffline

Jurny_Jurek

Post #8 Ocena: 0

2020-12-15 13:43:25 (5 lat temu)

Jurny_Jurek

Mężczyzna

Z nami od: 28-06-2016

Cytat:

"It includes the 10 member states of ASEAN; Vietnam, Thailand, the Philippines, Laos, Cambodia, Myanmar, Malaysia, Singapore, Indonesia and Brunei — along with Australia, China, Japan, New Zealand and South Korea"

Oczywiście, że nie prawda. Zobaczymy i porównany wskaźniki ASEAN vs UE tak za rok. Patrząc jak chiny odbiły już to ciężko to widzę.

Moim zdaniem ruskie wola handlować z niemcami niż zajmować kraje bałtyckie - bo i po co, zwłaszcza teraz.

[ Ostatnio edytowany przez: Jurny_Jurek 15-12-2020 13:45 ]

I never thought I’d live in a world where people are so afraid of dying that they stop living..

Do góry stronyOffline

daavid

Post #9 Ocena: 0

2020-12-15 17:43:33 (5 lat temu)

daavid

Mężczyzna

Cytat:

2020-12-15 13:43:25, Jurny_Jurek napisał(a):
Cytat:

"It includes the 10 member states of ASEAN; Vietnam, Thailand, the Philippines, Laos, Cambodia, Myanmar, Malaysia, Singapore, Indonesia and Brunei — along with Australia, China, Japan, New Zealand and South Korea"

Oczywiście, że nie prawda. Zobaczymy i porównany wskaźniki ASEAN vs UE tak za rok. Patrząc jak chiny odbiły już to ciężko to widzę.

Moim zdaniem ruskie wola handlować z niemcami niż zajmować kraje bałtyckie - bo i po co, zwłaszcza teraz.

Pomiędzy Australią i Chinami jest z jednej strony wojna handlowa oraz powiedzmy w skrucie wojna ideologiczna, z drugiej strona Australia jest uzależniona od Chin i to bardzo szeroko. Australijskie uniwersytety pełne są Chińczyków co poskutkowało np. zmianą programu nauczania - o pewnych sprawach mówić nie wolno.

[ Ostatnio edytowany przez: daavid 15-12-2020 17:44 ]

Do góry stronyOffline

daavid

Post #10 Ocena: 0

2020-12-15 17:52:02 (5 lat temu)

daavid

Mężczyzna

A wracając do tematu i tego o czym pisał Kanonier to chciałbym bardzo polecić film. Pod bardzo wieloma tezami mógłbym się podpisać.

https://youtu.be/x1w8phQUeNs

Do góry stronyOffline

Strona 14 z 38 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 13 | 14 | 15 ... 36 | 37 | 38 ] - Skocz do strony

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,