MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Strona 12 z 38 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 11 | 12 | 13 ... 36 | 37 | 38 ] - Skocz do strony

Str 12 z 38

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

Kanonier30

Post #1 Ocena: 0

2020-12-11 10:48:14 (5 lat temu)

Kanonier30

Konto usunięte

W sumie też tak myślę... :-]

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Kanonier30

Post #2 Ocena: 0

2020-12-13 13:13:21 (5 lat temu)

Kanonier30

Konto usunięte

Obrazek

Nie przeniosę odpowiedzi, jakie otrzymałem na wpis, co do ubiegłorocznych wyborów, tj 12 grudnia 2019 roku. Napisałem /w wątku 'Ku pamięci' / o przewadze, jaką w wyniku wyborów otrzymała Partia Konserwatywna. Przez co mogła przeprowadzić Brexit, według haseł promowanych przez inicjatywy, jak LeaveEU.
Wątek - ku pamięci - stąd, że tak tworzy się historia najnowsza. Tak, jak obecnie wspominamy wprowadzenie stanu wojennego w PRL. Dla większości ważne wydarzenie, a część była biernymi (czynnymi) uczestnikami tej HISTORII. Mniejsza.

@Panna napisała opinię, w która zapewne wierzy. Większość zwolenników NO DEAL... czegokolwiek ma przekonanie, że Unia Europejska, to dla Zjednoczonego Królestwa zagrożenie, zło, ognie piekielne. Make Britain Great Again.
Na ów pogląd pisałem, moją rzecz jasna, opinię przez lata - właściwie od referendum w 2016 roku.
-----
Jestem obywatelem państw Unii, które - lepiej lub gorzej - zabezpieczają moje prawa w Wielkiej Brytanii. To nie rząd brytyjski jest reprezentatem moich interesów, jak również tych kilku milionów Europejczyków tutaj żyjących.
Wiem, że zjawiskiem znanym w socjologii jest utożsamianie się z 'Nową Ojczyzną' (zazwyczaj po nadaniu obywatelstwa) w sposób tak fundamentalny i pryncypialny, który szokuje autochtonów... . 'Nowa Ojczyzna' nie zawsze kocha swe 'adoptowane' dzieci i zazwyczaj to miłość jednostronna.

PS. / Dygresja

Ze wstawiania przeze mnie wpisów w kilku odrębnych wątkach zauważam, że podąża za mną kilku Użytkowników, co to próbują personalnych ataków wprost lub w zakamuflowany sposób - przy pomocy kpiny / ironii - podważyć sens tego co piszę.
Nie wiem skąd taka niechęć do mojej osoby. Nie wiem skąd bezczynność moderacji na bezpośrednie zaczepki *DONT_KNOW*
Jeżeli nadal mamy pisać przede wszystkim od siebie, na temat własnych poglądów, co do ważnych dla nas treści, to ktoś poważnie się zagubił - jeżeli potrafi zaistnieć na Forum TYLKO poprzez reakcję na wpis innej osoby. Czy to moją czy ...kogokolwiek.

Odpowiedzi ode mnie nie dostaniecie, jakkolwiek usilne czy brzydkie byłyby wasze starania - rozmowa ze mną ma swoją cenę :-]
-----
Aha, do tematu 'BREXIT' wrócę, gdy pojawią się nowe wieści z opery mydlanej pn negocjacje handlowe UK - EU ... Pozdrawiam, K.

*FLOWER*

[ Ostatnio edytowany przez: Kanonier30 13-12-2020 13:22 ]

Do góry stronyOffline

Misia13

Post #3 Ocena: 0

2020-12-13 13:30:38 (5 lat temu)

Misia13

Konto usunięte

Ja podazam, bo lubie czytac. Chyba nie naleze do tych atakujacych.

Do góry stronyOffline

PannaZMokraGlow

Post #4 Ocena: 0

2020-12-13 13:49:38 (5 lat temu)

PannaZMokraGlowa

Konto usunięte

Cytat:

2020-12-13 13:30:38, Misia13 napisał(a):
Ja podazam, bo lubie czytac. Chyba nie naleze do tych atakujacych.

Misia akurat Ty nie nalezysz. Podejrzewam ze to ja "nie potrafie zaistniec".

Do góry stronyOffline

sqlserver

Post #5 Ocena: 0

2020-12-13 14:17:23 (5 lat temu)

sqlserver

Mężczyzna

Konto zablokowane

Z nami od: 07-01-2019

Cytat:

2020-12-13 13:13:21, Kanonier30 napisał(a):
Jestem obywatelem państw Unii, które - lepiej lub gorzej - zabezpieczają moje prawa w Wielkiej Brytanii. To nie rząd brytyjski jest reprezentatem moich interesów, jak również tych kilku milionów Europejczyków tutaj żyjących.
Wiem, że zjawiskiem znanym w socjologii jest utożsamianie się z 'Nową Ojczyzną' (zazwyczaj po nadaniu obywatelstwa) w sposób tak fundamentalny i pryncypialny, który szokuje autochtonów... . 'Nowa Ojczyzna' nie zawsze kocha swe 'adoptowane' dzieci i zazwyczaj to miłość jednostronna.

Dodał bym tylko, że posiadanie obywatelstwa również niczego nie gwarantuje i tutejsze prawo może w każdej chwil cię go pozbawić albo dyskredytować wielonarodowościowych obywateli
moje wpisy to artystyczny performance, dyskutując wyrażasz zgodę na udział w happeningu, który po przez użycie nadużycia ma skłonić do myślenia artysta nie ponosi odpowiedzialności za nadinterpretacje głoszonych tez

Do góry stronyOffline

SweetLiar

Post #6 Ocena: 0

2020-12-13 14:21:26 (5 lat temu)

SweetLiar

Kobieta

Z nami od: 05-02-2015

@Kanonier ja lubię czytać co piszesz, chociaż nie że wszystkim się zgadzam. Np często odnoszę wrażenie, że poza UE czeka nas tylko powolna zagłada (w przypadku niekorzystnej umowy) lub natychmiastowa (w przypadku jej braku) :-)
Tyle rzeczy kończy się tak niespodziewanie: pieniądze, urlop, młodość i sól.

Do góry stronyOffline

cris82

Post #7 Ocena: 0

2020-12-13 14:27:49 (5 lat temu)

cris82

Mężczyzna

Z nami od: 16-11-2014

Cytat:

2020-12-13 14:17:23, sqlserver napisał(a):
Cytat:

2020-12-13 13:13:21, Kanonier30 napisał(a):

Dodał bym tylko, że posiadanie obywatelstwa również niczego nie gwarantuje i tutejsze prawo może w każdej chwil cię go pozbawić albo dyskredytować wielonarodowościowych obywateli

oczywiscie oczwiscie
nic niczego nie gwarantuje ktos ogladal serie "brudna forsa " na netflix? odcinek rentowna opieka polecam obejrzec kazdemu
az strach sie starzec... *CRAZY*

Do góry stronyOffline

Kanonier30

Post #8 Ocena: 0

2020-12-13 14:54:18 (5 lat temu)

Kanonier30

Konto usunięte

Bardzo mnie cieszy, jeżeli ktoś - nawet nie tyle się zgadza - co możemy wymienić się wieściami, informacjami nt Brexitu. Cieszę się, że nikt nie odebrał wpisu mego, powyższego, jako ataku. Staram się szanować Innych.

@sqlserver, a także ja się zgadzam z tym co napisałeś. Wielka Brytania może w bardzo prosty sposób pozbawić obywatelstwa. Na przykład w Rzeczpospolitej - jest to niemożliwe. Obywatelstwa żaden urząd pozbawić nie może...

@Sweet...przyłapałaś mnie :) , bo często pozwalam sobie na koloryzowanie. Wiadomo, że NO DEAL nie będzie krachem UK i powrotem do epoki kamiennej. Przepraszam za takie 'przeginanie' - jednak zakładam, że większość wie, że to tylko erystyka - jak w innym wątku napisał @stanislawski

@Panna, @Misia naprawdę staram się okazywać szacunek zwłaszcza Użytkowniczkom, chociaż często dyskusja jest ognista. Ostatecznie, to tylko spór w sieci, na forum. Jesteśmy wszyscy schowani za nickiem. Na pewno w życiu nigdy się nie spotkamy, nie poznamy. Jakimi ludźmi jesteśmy... . Czasem żal.

Brexit uderzy we wszystkich. Myślę, że w wielu środowiskach (nie twierdzę, że zawsze i wszędzie) obudził nacjonalizm i szowinizm. Dlatego, dla mnie zwłaszcza, jest czas na samookreślenie się. Co jest teraz dla mnie ważniejsze.... . Rozumiem, że dla Użytkowników mających odpowiedzialność za swoje Rodziny, Dzieci tutaj, to nie jest tak oczywiste.

Do góry stronyOffline

Misia13

Post #9 Ocena: 0

2020-12-13 15:10:38 (5 lat temu)

Misia13

Konto usunięte

To ja napisze tak.
Na emigracji jestem 26 lat.... z Polski wyjechalam w wieku 19... zaraz po maturze. Paletalam sie po swiecie..... w koncu tu przez ostatnie 10 lat. Gdzie ja dalej pojade?
Na dodatek z moim.... polowkiem. Tu moj dom teraz, choc nie wlasny ale jest.

Do góry stronyOffline

SweetLiar

Post #10 Ocena: 0

2020-12-13 15:13:29 (5 lat temu)

SweetLiar

Kobieta

Z nami od: 05-02-2015

Cytat:

2020-12-13 14:54:18, Kanonier30 napisał(a):
Brexit (...) Myślę, że w wielu środowiskach (nie twierdzę, że zawsze i wszędzie) obudził nacjonalizm i szowinizm. Dlatego, dla mnie zwłaszcza, jest czas na samookreślenie się. Co jest teraz dla mnie ważniejsze.... . Rozumiem, że dla Użytkowników mających odpowiedzialność za swoje Rodziny, Dzieci tutaj, to nie jest tak oczywiste.

Brexit napewno będzie miał wiele następstw, nie tylko w UK. Ale ruchy narodowe i poparcie dla nich powstało na całym kontynencie i w wyniku błędnej polityki prowadzonej przez UE np w kwestii nielegalnej migracji, a w UK zbiegło się z referendum i przełożyło na jego wynik.
Obawiam się też, że w najbliższej przyszłości będziemy świadkami takich głosowań w kolejnych krajach, a także rozpadem UE w takim kształcie jaki znamy.
Tyle rzeczy kończy się tak niespodziewanie: pieniądze, urlop, młodość i sól.

Do góry stronyOffline

Strona 12 z 38 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 11 | 12 | 13 ... 36 | 37 | 38 ] - Skocz do strony

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,