MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Sobota 30 marca 2019 - breksitowy poranek

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Strona 8 z 38 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 7 | 8 | 9 ... 36 | 37 | 38 ] - Skocz do strony

Str 8 z 38

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

zuczek2246

Post #1 Ocena: 0

2018-06-26 18:20:01 (7 lat temu)

zuczek2246

Mężczyzna

Z nami od: 24-07-2015

Cytat:

2018-06-26 18:06:20, cris82 napisał(a):
A w pl jest ci potrzebny ukip albo farage zeby zaglosowac w ewentualnym referendum za wyslaniem ukraincow do domu ? Nikt nie szedl za walesa bo mial fajne wasy spoleczenstwu nie podobal sie system w ktorym zyli i ty tez bys wiedzial jak zaglosowac nie sluchajac brauna zaufaj mi wystarczy sama wiedza ze jest ich milion i slychac ich na kazdym kroku

To jest zupelnie naturalne w sytuacji kiedy zwala sie milion ludzi w tak krotkim czasie nie ma sie czego wstydzic

Farage o NHS gadał , że setki milionów dziennie będą wracać , że Polacy blokują autostrady ...

Ale tego Farage tak jak Wałęsę ktoś musiał wypromować , żeby pózniej ludziom gadał to co chcą usłyszeć .

I to nie było samo menelstwo angielskie czy polskie , tylko ponad połowa , czyli większość dała się na to nabrać .

Farage żonkę ma z Niemiec , były ploty , że może zostać ambasadorem angielskim w USA , do tego Rosja w każdym kraju na którym im zależy ma swoich ludzi i współfinansuje partie prawicowe .

Ja kończę temat , bo trochę zamieszania narobiłem , za co przepraszam .

Co złego to nie ja i ... czekam na newsy , porady odnośnie tej zbliżającej się daty , może cokolwiek mi się przyda.

Tylko wolałbym w jednym wątku , żeby nie skakać i nie czytać jak przeciąga się linę , czy za brexitem głosowała patola angielska w liczbie kilkudziesięciu milionów , czy może jednak część z nich głosowała za zostaniem , bo takich mają znajomych .

Będę wątki śledził .
Może przyda się cokolwiek .*THUMBS UP*:-)

Przenoszę się do sportu co kocham od dziecka .

Pozdrawiam ...

[ Ostatnio edytowany przez: zuczek2246 26-06-2018 18:22 ]

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Jurny_Jurek

Post #2 Ocena: 0

2018-06-26 20:16:28 (7 lat temu)

Jurny_Jurek

Mężczyzna

Z nami od: 28-06-2016

Cytat:

2018-06-26 16:48:00, Severance_ napisał(a):

Do twoich dziecinnych uwag na temat Schulza czy Junkera nawet sie nie odniose (tak samo nudne jak i historyjka o Turkach).

No i sie okazuje, ze procz prostej manipulacji z ,,may be'' dochodzi calkowita ignorancja jednego z najwazniejszych bodzcow przedreferendalnych - straszenie zalewem Turkami.

Pozwol, ze przypomne fakty, ktore sa wazniejsze niz zrzucanie winy za brexit na ludzi mniej zaradnych zyciowo i gorzej wyksztalconych niz elity tego kraju, te od dawna i te przybyle niedawno.

A wiec referendum odbylo sie 23 czerwca 2016 roku. A teraz popatrzmy:

6 pazdziernik 2015 roku:

http://europa.eu/rapid/press-release_MEMO-15-5777_en.htm

,,This includes in particular the visa liberalisation dialogue, the EU-Turkey readmission..''

W skrocie bo kto to bedzie czytal w calosci? - Turcja pomoze w kryzysie z uchodzcami za pieniadze unijne a unia w zamian rozwazy liberalizacje wizowa dla tureckich obywateli i rozmowy akcesyjne. Wszystko sygnowane najwazniejszym gosciem w UE czyli Junckerem.

29 listopad 2015:

https://www.ft.com/content/40de499a-96c0-11e5-95c7-d47aa298f769

... setting aside growing concerns about democracy in Turkey, a Brussels summit of EU leaders on Sunday night blessed a package offering Ankara fast-tracked visa privileges, €3bn in aid and the prospect of revitalised EU membership talks.

... Turkey’s premier, described the summit as a “new begining” in EU-Turkey relations that would help put relations on a path to ensure Turkish membership of the bloc was “not a dream but a reality”.

Jak klinkniesz na link to zobaczysz twarz naszego Donka Haratacza, goscia ktory po pierwszej kadencji w ktorej obiecal druga Irlandie dalej tak naklamal wyksztalconych, ze ci znowu na niego zaglosowali wiec poziom wyksztalcenia nie ma nic do zaufania na rzucane obietnice. Ludzie raczej glosuje na jednych w obawie przed tymi drugimi.

Tu UE potwierdza super szczyt i deal, ktory otworzy granice dla Turkow, pro-brexitowcy z Faragem juz od dawna grzmia o milionach Turkow zalewajacych UK:

16 pazdziernik 2015

http://www.dailymail.co.uk/news/article-3275481/Turkey-holds-Europe-ransom-migrants-Country-issues-list-demands-including-3-billion-euros-aid-return-tightening-border-controls.html

Mimo, ze sondaze daja zdecydowane zwyciestwo remain ludzie robia przyslowiowe WTF? My nie mamy nic wspolnego z tym kryzysem, bierzemy nawet jakis do nas i co, przysla nam jeszcze 3 miliony Turkow? Po co?

Pozywka dla exitowcow smaczna, wala w tuby kazdego dnia.

7 marzec 2016, troche ponad 3 miesiace do referendum:

https://www.independent.co.uk/news/world/europe/refugee-route-western-balkans-closed-merkel-juncker-eu-statement-a6916966.html

Turkey agrees to take back Europe's unwanted refugees – in return for visa changes, EU membership talks and €6bn.

14 tygodni do kluczowego referendum a tu informacja, ze Turcja bierze niechcianych refugees w zamian za kase i eu membership. Slabo wyksztalceni znajacy Turcje tylko z pobliskiego take-awaya o nazwie Turkish Delight maja czerwone lampki w oczach, zwlaszcza po tym co podjarany farage odpowiada:

18 kwietnia 2016, 2 miesiace i 5 dni do referendum:

https://www.express.co.uk/news/uk/661387/Migrant-crisis-Nigel-Farage-Turkey-EU-visa-free-travel

,,EU loophole could see 77 MILLION Turks head to Britain, warn Farage and Johnson''

2 miechy, nastroje wsrod remain sa stabilne, pewni wygranej celebryci ,,dra lacha'' z glupkow Faragea i Johnsona, produkujac memy dla mniej sprawnych intelektualnie choc rzekomo wyksztalconych a tymczasem wysmiewani wala w te sama nute: 77 milionow biednych Turkow przyjedzie tutaj po benefity i w kolejce do gp bedziecie czekac nie 3 dni a 30!!!!

(Prawda jak sama unia dolewala oliwy do ognia? wybornie)

No potem referendum, porazka remainowcow, zrzucanie winy na tych glupich, nieoczytanych, niepismiennych, nie potrafiacych myslec, wyciagac wnioskow. Nikt nie mowi, ze trzeba ich pozbawic prawa glosu bo to byloby nieladnie - ale przeciez taki wydzwiek to ma - UK upada przez glupkow ktorzy nie umieli zaglosowac bo nie umiejo czytac rozkladu jazdy.

5 sierpien 2016 roku, juz po referendum:

https://edition.cnn.com/2016/08/05/opinions/opinion-turkey-eu-visa-free-travel/index.html

,,The failed coup in Turkey and the ensuing crackdown have created new tensions in the EU-Turkey relationship. As the EU has voiced concerns over human rights in Turkey, Turkish officials have threatened to stop implementing the deal Turkey signed last March to take back migrants who had crossed into Greece.''

Porozumienie sie sypie, w koncu juz po referendum. Komisarze byli albo naiwni, ze wierzyli iz Turcja wyprostuje prawa czlowieka, zmieni konstytucje i wpusci komisje wenecka albo wiedzieli, ze Erdogan ich wysmieje i mimo to puszczali bajeczki w eter az do referendum.

8 listopad 2016 i pierdu pierdu trwajace do dzisiaj: spotkania, proby dialogu, obrzucanie sie wina juz 2 lata. A to bylo oczywiste, ze Erdogan nie odda dyktatury i nie zaprosi timmermansa by ten pouczal go o demokracji

https://www.euractiv.com/section/enlargement/news/juncker-tells-turks-to-blame-erdogan-if-visa-free-deal-fails/

Jak widzisz sama, taki to nic dla ciebie nieznaczacy splot zdarzen i dez-informacji mial wedlug wielu analitykow wydarzen politycznych decydujacy wplyw na zwyciestwo exit, ktore do ostatniej chwili przegrywalo w sondazach. Wizja dolaczenia tak duzego i biednego w sumie kraju jak Turcja do podrozy zasilkowych odstraszyl bardziej i mial wiekszy efekt na tych mniej zdecydowanych niz braki w umiejetnosci czytania i pisania w kraju, ktory nie odstaje jakos od zachodniej sredniej europejskiej (14% analfabetow wtornych), co wynika z ogromnej ilosci imigrantow i ludzi roznych kultur.

No ale nam Polakom sie wydaje, ze jestesmy najmadrzejsi i mozemy pouczac tych glupkow. Ale jak to ma sie do faktow a nie mitow?

,,Polska znalazła się w tym badaniu wśród państw najniżej notowa­nych. Aż 42,6% badanych na skali rozumienia tekstów ciągłych i 45,4% na skali rozumienia dokumentów i formularzy rozwiązało test na najniż­szym poziomie, co w porównaniu ze Szwecją (7,5%), Norwegią (8,5%) czy Danią (9,6%) uwidacznia ogromne dysproporcje w umiejętnościach badanych.''

Jak widzisz, moze ,,ten drugi'' i jest trolem ale potrafi przedstawic jakies wnioski poparte w odnosnikach a nie nadinterpretowac o walacej sie demokracji i zarzucac innym troling na podstawie wlasnych, czesciowo pelnych ignorancji przemyslen.

Pozdrawiam serdecznie, do twych uslug Trol Jurek.*FLOWER*
I never thought I’d live in a world where people are so afraid of dying that they stop living..

Do góry stronyOffline

Post #3 Ocena: 0

2018-06-26 21:17:43 (7 lat temu)

Uczestnik nie jest zarejestrowany

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

Zygmunt_Merytor

Post #4 Ocena: 0

2018-06-26 21:29:11 (7 lat temu)

Zygmunt_Merytoryczny

Mężczyzna

Z nami od: 15-03-2018

Dla wielu osob mieszkajacych w niedoinwestowanych rejonach, referendum bylo okazja do zamanifestowania protestu/frustracji.... a UE stala sie niejako przypadkowym celem i kozlem ofiarnym, podczas gdy tak naprawde wina lezy po stronie kolejnych rzadow, konsekwentnie swymi dzialaniami poglebiajacych podzial na bogate Poludnie i uboga Polnoc.
A ja z tym trzymam, kto co w czas uchwyci - reszta mnie meczy.

Do góry stronyOffline

Severance_

Post #5 Ocena: 0

2018-06-26 21:30:04 (7 lat temu)

Severance_

Konto usunięte

Cytat:

2018-06-26 20:16:28, Jurny_Jurek napisał(a):

Jak widzisz, moze ,,ten drugi'' i jest trolem ale potrafi przedstawic jakies wnioski poparte w odnosnikach a nie nadinterpretowac o walacej sie demokracji i zarzucac innym troling na podstawie wlasnych, czesciowo pelnych ignorancji przemyslen.

No widzisz, jak sie postarasz to potrafisz! Przyznaje, ze linkow nie otworzylam (nie mam czasu), ale widze, ze brakuje w twojej wypowiedzi sloganow...
"Czesciowo pelnych ignorancji przemyslen"?! To caly czas ty czy juz ktos inny pisal..? Ta INFORMACJA nie zawierala ani pelnych ani czesciowo ignoranckich przemyslen. W zwiazku z dyskusja ktora prowadziliscie podalam informacje ktora zajmowala pierwsze miejsce w dzisiejszej prasie, w zwiazku z wszystkimi dotychczasowymi sledztwami i skandalem Cambridge Analytica ma to jednak znaczenie i swiadczy o tym, ze cos jest na rzeczy, ale oczywiscie jest zupelnie bez znaczenia dla tych ktorzy wyjscia UK z EU nie moga sie juz doczekac. Bez kwiatka i pozdrowien- nie lubie cie.

[ Ostatnio edytowany przez: Severance_ 26-06-2018 21:30 ]

Mind your own biscuits and life will be gravy

Do góry stronyOffline

Zygmunt_Merytor

Post #6 Ocena: 0

2018-06-26 21:37:31 (7 lat temu)

Zygmunt_Merytoryczny

Mężczyzna

Pamietam jak bodajze w 2008 roku, znajomi zrobili sobie takie "tourne" po polnocno - wschodnim wybrzezu Anglii. Juz wtedy, po powrocie, ich glowna refleksja byl szok nad bieda i beznadzieja, z ktora sie zetkneli....
Obrazy (owocem wyprawy byla pokazna galeria zdjec) ktore nijak nie dawaly poznac, ze powstaly w 5-ej najwiekszej gospodarce swiata. Naprawde - totalny syf, smutne twarze, zardzewiale karuzele w niegdysiejszych miejscowosciach turystycznych z epoki "przedRyanairowej" itd.
Ja w jakims stopniu rozumiem, ze po 3 dekadach egzystowania w poczuciu zapomnienia i bycia stale ignorowanym, gdy tylko nadarzyla sie okazja wsparta populistyczna kampania, nakrecona wokol "wroga zewnetrznego" (UE, emigracja) - ludzie ci poparli breksit.

Do góry stronyOffline

daavid

Post #7 Ocena: 0

2018-06-27 02:32:25 (7 lat temu)

daavid

Mężczyzna

Z nami od: 12-03-2007

Ludzie poparli Brexit bo od lat słyszeli od polityków, że wszystko co złe to wina EU. (Na marginesie: uważam że w UK, dużo bardziej jak gdziekolwiek indziej, mamy do czynienia ze swoistą przemocą ludzi lepiej usytuowanych nad tą głupszą częścią społeczeństwa. Syfiasta edukacja, słaba służba zdrowia itd. Dziwnym trafem nikt z polityków nie wypada na to, że warto jednak zainwestować w lumpenproletariat. Nie lepiej ludzi wykształconych ściągnąć z zagranicy).
I tak ad vocem emigracji. My Polacy dostaliśmy prawo do przyjeżdżania, osiedlania się i pracy w UK za rządów Partii Pracy. Niemcy zastosowali okres przejściowy. Czy Partia Konserwatywna się temu sprzeciwiała?

Do góry stronyOffline

Jurny_Jurek

Post #8 Ocena: 0

2018-06-27 04:54:00 (7 lat temu)

Jurny_Jurek

Mężczyzna

Z nami od: 28-06-2016

Cytat:

2018-06-26 21:30:04, Severance_ napisał(a):

Bez kwiatka i pozdrowien- nie lubie cie.

Nie dziwie sie. Jakby mi ktos zwrocil uwage, ze ,, may be under threat''nie znaczy JEST zagrozona - to tez bym stracil sympatie, porzucal trolami, walnal focha i udawal jaki fajny jestem. Albo ,,historyjke o Turkach'' przypomninajac lopatologicznie z odnosnikami ukazujac straszenie 77 milionami turkow jako jednego z kluczowych powodow.

Ale ja za stary jestem i twoje uczucia wobec mnie ani mnie ziebia ani grzeja. Powstrzymaj sie tylko w rzucaniu kogos trolami i bedzie git malina.

[ Ostatnio edytowany przez: Jurny_Jurek 27-06-2018 05:10 ]

I never thought I’d live in a world where people are so afraid of dying that they stop living..

Do góry stronyOffline

Severance_

Post #9 Ocena: 0

2018-06-27 06:24:02 (7 lat temu)

Severance_

Konto usunięte

Cytat:

2018-06-27 04:54:00, Jurny_Jurek napisał(a):

Nie dziwie sie. Jakby mi ktos zwrocil uwage, ze ,, may be under threat''nie znaczy JEST zagrozona - to tez bym stracil sympatie, porzucal trolami, walnal focha i udawal jaki fajny jestem.

:-]

Wow, ales sie uparl bronic tej perfekcyjnej (nie pamietam jakiego dokladnie okreslenia uzyles), brtyjskiej demokracji!
Tymczasem tytul w prasie uzyty: "UK democracy under threat and need for reform is urgent, says regulator" i dalej faktycznie znajdujemy okreslenie: "may be.." , jednoczesnie czytajac:

Cytat:
The Electoral Commission has called for urgent reforms to electoral law after a series of online political campaign scandals, acknowledging concerns that British democracy “may be under threat”.

Following a series of revelations involving the likes of Cambridge Analytica, the elections regulator has asked Westminster and the devolved governments to change the law in order to combat misinformation, misuse of personal data and overseas interference in elections.

Widzisz wytluszczone? Nie wyglada to zbyt dobrze moim zdaniem, ale ty swojego bedziesz bronil do oporu, chociaz sam napisales...przypomnijmy wszystkim:

Cytat:
Demokracja ma dzialac tak na ile jej pozwola jej straznicy (sic!)

PS: przeciez to oczywista oczywistosc, ze jestes trolem i moje sympatie czy antypatie tego nie zmienia.

Cytat:

2018-06-27 02:32:25, daavid napisał(a):
Dziwnym trafem nikt z polityków nie wypada na to, że warto jednak zainwestować w lumpenproletariat.

Wyglada na to, ze ta polityka sie sprawdza. Historia wlasnie udowadnia, ze znacznie lepiej sie rzadzi niewyksztalconym narodem.
Mind your own biscuits and life will be gravy

Do góry stronyOffline

Zygmunt_Merytor

Post #10 Ocena: 0

2018-06-27 08:07:55 (7 lat temu)

Zygmunt_Merytoryczny

Mężczyzna

"Parts of the Skegness and Mablethorpe areas have some of the highest levels of child poverty in the UK."

Przykladow artykulow w necie, na temat tak szokujacych przykladow nierownej dystrybucji ekonomicznego bogactwa krajy, jest mnostwo.
Tutaj jeden przyklad z Lincolnshire:

http://www.lincsfm.co.uk/news/local-news/more-than-half-of-children-in-parts-of-skegness-and-mablethorpe-living-in-poverty/

Do góry stronyOffline

Strona 8 z 38 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 7 | 8 | 9 ... 36 | 37 | 38 ] - Skocz do strony

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,