Str 3 z 4 |
odpowiedz | nowy temat | Regulamin |
Jurny_Jurek |
Post #1 Ocena: 0 2018-01-19 06:31:03 (6 lat temu) |
Posty: 6620
Z nami od: 28-06-2016 Skąd: Faggot |
Cytat:
2018-01-19 03:07:22, andyopole napisał(a):
. Dodam że w kawie znajdują się resztki środków ochrony roślin i nawozów.
Dodam, ze znajduja sie w mace, kaszy, ryzu i innych produktach roslinnych i pochodnych, produkowanych na skale przemyslowa do ochrony i wzrostu ktorych stosuje sie srodki chemiczne. I never thought I’d live in a world where people are so afraid of dying that they stop living..
|
|
|
|
|
jolantina |
Post #2 Ocena: 0 2018-01-19 07:38:12 (6 lat temu) |
Posty: 3819
Z nami od: 17-11-2008 Skąd: Hogwart |
Kwaśna kawa to robusta, odmiana kawy mniej wymagająca w uprawie, więc i tańsza, ale z zawartością kofeiny większą niż jej nie kwaśna kuzynka, arabica
|
|
|
|
andyopole |
Post #3 Ocena: 0 2018-01-19 07:50:01 (6 lat temu) |
Posty: 12806
Z nami od: 20-09-2008 Skąd: Oregon |
Cytat:
2018-01-19 06:31:03, Jurny_Jurek napisał(a):
Cytat:
2018-01-19 03:07:22, andyopole napisał(a):
. Dodam że w kawie znajdują się resztki środków ochrony roślin i nawozów.
Dodam, ze znajduja sie w mace, kaszy, ryzu i innych produktach roslinnych i pochodnych, produkowanych na skale przemyslowa do ochrony i wzrostu ktorych stosuje sie srodki chemiczne.
Nie do wiary! Jak na to wpadles?
|
|
|
|
Crunchlee |
Post #4 Ocena: 0 2018-01-19 07:59:16 (6 lat temu) |
Posty: n/a
Konto usunięte |
Kwasowatość kawy zależy od wielu czynników. Nie wątpliwie najważniejszym jest temp. wody. Im niższa tym bardziej kwśna(najlepsza między 90-96 stopni).
Czas ekstrakcji kawy, w trakcie którego z ziaren kawy wydobywa sie to co najważniejsze. Zależnie od gatunku kawy czas zaparzenia ulega zmianie.
Gatunek kawy: arabica(może zawierać nuty owocowo-kwiatowe, czekoladowe) czy robusta(nuty gorzkie, ziemiste,dymne).
Stopień palenia kawy(jasne,średnie,srednio-ciemne,bardzo ciemne).
Metoda parzenia kawy(kolba,drip,aeropress)
Dobry młynek.
Piszę tu z doświadczenia parzenia kawy ziarnistej nie rozpuszczalnej. Ta druga dla mnie osobiście jest tylko produktem kawo-podobnym.
Osobiscie mogę polecić kawę Etno Cafe Columbia Medellin. Dosyć często wrzucam ją na młyn. Lekka na popołudnie.
Za to na poranną wrzucam Bazzara Espresso Top12 Dodicigrancru. Bardzo dobrze zbalansowane nuty.
[ Ostatnio edytowany przez: Crunchlee 19-01-2018 08:00 ] UWAGA: autor postu zastrzega sobie prawo do zmiany punktu widzenia w dowolnym momencie. Wyrażona opinia jest aktualna tylko w chwili jej pisania.
|
|
|
|
Jurny_Jurek |
Post #5 Ocena: 0 2018-01-19 08:15:47 (6 lat temu) |
Posty: 6620
Z nami od: 28-06-2016 Skąd: Faggot |
Cytat:
2018-01-19 07:50:01, andyopole napisał(a):
Cytat:
2018-01-19 06:31:03, Jurny_Jurek napisał(a):
Cytat:
2018-01-19 03:07:22, andyopole napisał(a):
. Dodam że w kawie znajdują się resztki środków ochrony roślin i nawozów.
Dodam, ze znajduja sie w mace, kaszy, ryzu i innych produktach roslinnych i pochodnych, produkowanych na skale przemyslowa do ochrony i wzrostu ktorych stosuje sie srodki chemiczne.
Nie do wiary! Jak na to wpadles?
Science. Zainspirowalo mnie twoje odkrycie. A wiesz, ze tlen jest trujacy a znajduje sie w powietrzu, ktorym oddychasz i wodzie, ktora pijesz? I never thought I’d live in a world where people are so afraid of dying that they stop living..
|
|
|
|
|
hants |
Post #6 Ocena: 0 2018-01-19 10:04:05 (6 lat temu) |
Posty: 522
Z nami od: 28-03-2006 Skąd: Solent |
To chyba Paracelsus stwierdził, że wszystko jest trucizną... w zalezności od dawki.
Ja tam popijam etiopską kawę z Tesco. Kolumbijską lubię, ale pikawka mi po niej zbyt szybko pompuje...
Pestycydów w żarciu jest pełno, ale istnieją sposoby na sprawdzenie ich zawartości w pokarmach. Akrylamit to nowa sprawa i występuje praktycznie we wszystkich pieczonych produktach. Co ciekawe, przeprowadziliśmy w domu mały eksperyment: piekliśmy ziemniaki 3 godziny w 100 stopniach i inne godzinkę w 220. Różnica w zawartości tego rakotwórczego gówna była kolosalna, więc chyba warto piec jedzenie nieco wolniej.. Chcieć to znaczy móc!
|
|
|
|
andyopole |
Post #7 Ocena: 0 2018-01-20 00:59:10 (6 lat temu) |
Posty: 12806
Z nami od: 20-09-2008 Skąd: Oregon |
Cytat:
2018-01-19 08:15:47, Jurny_Jurek napisał(a):
Cytat:
2018-01-19 07:50:01, andyopole napisał(a):
Cytat:
2018-01-19 06:31:03, Jurny_Jurek napisał(a):
Cytat:
2018-01-19 03:07:22, andyopole napisał(a):
. Dodam że w kawie znajdują się resztki środków ochrony roślin i nawozów.
Dodam, ze znajduja sie w mace, kaszy, ryzu i innych produktach roslinnych i pochodnych, produkowanych na skale przemyslowa do ochrony i wzrostu ktorych stosuje sie srodki chemiczne.
Nie do wiary! Jak na to wpadles?
Science. Zainspirowalo mnie twoje odkrycie. A wiesz, ze tlen jest trujacy a znajduje sie w powietrzu, ktorym oddychasz i wodzie, ktora pijesz?
Ktoś tu ma fazę jeszcze lepszą niż OP, nasz tropiciel zeł wszelakich...
|
|
|
|
niebieskieucho |
Post #8 Ocena: 0 2018-01-20 12:16:44 (6 lat temu) |
Posty: 2443
Z nami od: 24-11-2008 Skąd: Folkestone |
Ciagne dalej temat, bo ponioslo mnie dzis do TESCO - i nie do uwierzenia - zlustrowalem wszystkie kawy mielone, w tym z górnej póly, i nie znalazlem ani jednej, która nie mialby jakichs 'notes', czyli nut smakowych. Oczywiscie czekoladowe, orzechowe, karmelowe i inne. Informacje o tym sa podane w takich miejscach, ze chwytajac za kawe, tego nie zobaczymy. Zadnych obcych nut w kawie nie akceptuje. Wymiotlo wszystkie normalne kawy. Ostro zabieraja sie za depopulacje, bo dobrze wiedza, ze najlatwiej truc tym, co ludzie najczesciej kupuja. Odbijajac od tematu kawy, podam Wam przyklad jak ostro wzieli sie za depop w Nowej Zelandii Wiem, ze daleko stad, ale tu jest nie inaczej. [ Ostatnio edytowany przez: niebieskieucho 20-01-2018 12:18 ] Bierz sprawy w swoje ręce... i w nogi
|
|
|
|
graphium |
Post #9 Ocena: 0 2018-01-20 12:58:56 (6 lat temu) |
Posty: 134
Z nami od: 15-04-2016 Skąd: Cambridge |
Wydaje mi się że mylisz pojęcia. Te "notes" - tasting notes , o których piszesz, to naturalnie występujące w kawie nuty smakowe charakterystyczne dla rodzaju kawy, regionu pochodzenia, sposobu uprawy, palenia itd.
Kawy z dodatkami smakowymi to cos zupelnie innego i generalnie nazywa sie je "flavored".
polecam poczytac:
What are “notes” in coffee
Coffee Tasting Notes[ Ostatnio edytowany przez: graphium 20-01-2018 13:00 ]
|
|
|
|
andyopole |
Post #10 Ocena: 0 2018-01-20 14:40:02 (6 lat temu) |
Posty: 12806
Z nami od: 20-09-2008 Skąd: Oregon |
Cytat:
2018-01-20 12:58:56, graphium napisał(a):
Wydaje mi się że mylisz pojęcia. Te "notes" - tasting notes , o których piszesz, to naturalnie występujące w kawie nuty smakowe charakterystyczne dla rodzaju kawy, regionu pochodzenia, sposobu uprawy, palenia itd.
Kawy z dodatkami smakowymi to cos zupelnie innego i generalnie nazywa sie je "flavored".
polecam poczytac:
What are “notes” in coffee
Coffee Tasting Notes[ Ostatnio edytowany przez: <i>graphium</i> 20-01-2018 13:00 ]
Podobnie jak wino. Proces chemiczny jest zawsze ten sam, mozna go jednak prowadzić na różne sposoby, np. szybciej lub wolniej, w otoczeniu cieplejszym bądź chlodniejszym, na dodatek w zależności od momentu zbioru, ilości słońca danego roku, odmiany winogron napój ten uzyskuje nuty smakowe określane przez fachowców posmakiem, przykładowo: orzecha, wanilii czy nawet upalnego slonca pokrywajacego zbocza na których uprawia się winogrona. Fantazja nie zna granic.
Nazewnictwo kwitnie BEZ DODAWANIA żadnych substancji smakowych.
Podobnie z kawą, w zależności od podobnych czynników i sposobu obróbki uzyskuje ona różne nuty smakowe.
|
|
|
|