Str 3 z 4 |
|
---|---|
maniek90 | Post #1 Ocena: 0 2017-12-15 20:23:43 (7 lat temu) |
Z nami od: 14-12-2017 Skąd: Londyn |
No ok ale DVLa otrzymalo info ze od 15 sprzedalem auto...
|
maniek90 | Post #2 Ocena: 0 2017-12-15 21:26:01 (7 lat temu) |
Cytat: 2017-12-15 19:44:55, AlmostFamous napisał(a): Cytat: 2017-12-15 14:55:32, maniek90 napisał(a): Potwierdzenie mam z tego dnia: "Confirmation of Statutory Off Road Notification (SORN) Thank you for using DVLA Vehicle Licensing Online. Your SORN has been successful. The SORN will be valid until you tax, sell, permanently export or scrap the vehicle. Any refund of vehicle tax due will be automatically issued to the name and address on our records. If you pay by Direct Debit your Direct Debit will be cancelled. Vehicle Registration Number: ***** Reference Number: ***** Application Made On: 15/05/2017 18:22:58" Zakończyłeś tax, ale nie dlatego, ze sprzedałes auto. Wg tego auto jest SORN, ale Ty nadal jesteś jego właścicielem... Znów ta Anglia ![]() No tak Anglia bo road tax i insurance jest na kogoś wykupiony i czemu tej osoby nie ścigają? Gdzie tu logika? |
AlmostFamous | Post #3 Ocena: 0 2017-12-15 22:26:18 (7 lat temu) |
Konto usunięte |
Logika jest. Ścigają właściciela auta. Wyglada na to, ze nim nadal jesteś.
Albo gdzieś się wkradła pomyłka, która musisz wyjaśnić. Wg tego co wstawiłeś to od 15go auto jest SORN. Ale Ty nadal jesteś właścicielem. I nic tam nie ma, ze sprzedałes auto. [ Ostatnio edytowany przez: AlmostFamous 15-12-2017 22:29 ] Kto jest bez winy niech weźmie kamień i pierd... się nim w łeb... Niestety tacy nieomylni to powszedni chleb...
|
kasiachery | Post #4 Ocena: 0 2017-12-16 10:15:11 (7 lat temu) |
Z nami od: 17-06-2013 Skąd: wypizdowek |
Cytat: 2017-12-15 14:55:32, maniek90 napisał(a): Potwierdzenie mam z tego dnia: "Confirmation of Statutory Off Road Notification (SORN) Thank you for using DVLA Vehicle Licensing Online. Your SORN has been successful. The SORN will be valid until you tax, sell, permanently export or scrap the vehicle. Any refund of vehicle tax due will be automatically issued to the name and address on our records. If you pay by Direct Debit your Direct Debit will be cancelled. Vehicle Registration Number: ***** Reference Number: ***** Application Made On: 15/05/2017 18:22:58" [/Q nie sorn!! musisz napisac, ze sprzedales a nie, ze stoi pod domem a nim nie jezdzisz! bo z tego wynika ze tak jest. zla opcje zaznaczyles, jak ja sprzedalam swoje to na stronie dvla wpisalam auto tradera, norlanie wyszukalam jego adres i wszystko poszlo. zawaliles troche bo wychodzi na to ze jestes wlascielem a auto jezdzi po ulicy bez taxu |
kasiachery | Post #5 Ocena: 0 2017-12-16 10:18:36 (7 lat temu) |
Z nami od: 17-06-2013 Skąd: wypizdowek |
ty chyba nie rozumiesz znaczenia sorn - czyli auto jest dalej twoje, nie ma na sobie podatku drogowego - taxu. czyli teoretycznie powinno stac na podjezdzie nie uzywane - jestes wlascicielem. Jak masz problem z angielskim prawem to zapytaj kogos np z pracy kto tu jest dluzej od ciebie i jest bardziej ogarniety, bo samemu to ciezko czsami sie odnalesc w przepisach.
|
|
|
maniek90 | Post #6 Ocena: 0 2017-12-16 11:18:41 (7 lat temu) |
Almostfamous i kasiachery, przeczytajcie od początku temat. Zgłaszałem do dvla ze auto dawno temu sprzedalem i przedstawialem im info. Auto wzialem.na sorn bo nie mialem dowodu auta wiec nie moglem sam zglosic ze sprzedalem. A jak wzialem auto na sorn to kupujacy musial odnowic road tax więc juz jego dane sa pod tym, tak? Tak samo insurane wypowiedzialem w tym samym dniu.
|
AlmostFamous | Post #7 Ocena: 0 2017-12-16 14:09:17 (7 lat temu) |
Konto usunięte |
Czytałem od początku temat.
Powinieneś nie robić SORN tylko zaznaczyć opcje, ze sprzedałes auto. Przy kasowaniu taxu dowodu auta nie potrzebowałeś. Już Ci pisałem, ze coś jest pokręcone i musisz dojść co. Kupujący mógłby jeździć na SORN (choć pewnie tak nie jest) jeśli auto nadal widnieje jako Twoje. Ty dostajesz mandaty. Poza tym kupujący jeśli odnowił tax to dla DVLA nie jest to jakiś wielki dowód. To jest tylko opłata. Kto ja uiszcza to jest nie ważne. Wiec jeśli np Ty masz auto i mieszkasz w Glasgow to Twój tax może opłacać kolega, który mieszka w Londynie. Tax ma być zapłacony. Ich nie interesuje, kto to robi. Skoro masz potwierdzenie z DVLA, ze sprzedałes auto to się z nimi skontaktuj się z nimi. Ale najpierw poczekaj co Ci odpisze firma, która zajmuje się długiem. Reszta to tylko gdybanie. [ Ostatnio edytowany przez: AlmostFamous 16-12-2017 14:14 ] Kto jest bez winy niech weźmie kamień i pierd... się nim w łeb... Niestety tacy nieomylni to powszedni chleb...
|
maniek90 | Post #8 Ocena: 0 2017-12-16 15:41:26 (7 lat temu) |
Jasne i zrobilem to od razu, napisalem email z załącznikiem tego listu od windykacji i napisalem tez do tej firmy. Czekam na ich odpowiedź.
|
Kanonier30 | Post #9 Ocena: 0 2017-12-16 17:02:27 (7 lat temu) |
Konto usunięte |
Kupilem auto I tez dokumenty zatrzymala wlascicielka - oprocz fragment dowodu dla nowego kierowcy. Wszystko zalatwila,a zatem wyslala do DVLA - dostalem dowod rej. Niemniej oboje mielismy kopie umowy sprzedazy/kupna samochodu.
Maniek, to sprzedales auto I nadal jestes wlascicielem ![]() Nikt nie wspomnial, ze ID fraud jest przestepstwem, ktore w tej sytuacji musisz zglosic. Dla wlasnego bezpieczenstwa. Jesli ktos tym samochodem spowoduje wypadek np z udzialem pieszego, to nie wybrniesz chlopie. To, ze zaufales kupujacemu nie jest przestepstwem. Natomiast, ze nowy wlasciciel nie poczuwa sie do zarejstrowania auta I korzysta z Twoich danych osobowych - juz jest. Zatem komunikuj sie z DVLA - oczywiscie. Jednak najwyzsza pora, abys zrobil cos z faktem, ze ktos jezdzi autem I de facto podaje sie za Ciebie - Ty otrzymujesz mandaty, grozi Ci windykacja itd. Wspomnianej firmie windykacyjnej odpisalbym, ze dochodzona naleznosc jest skutkiem przestepstwa, a wiec ID fraud, jakiego dopuscil sie nabywca samochodu. Pamietaj, aby w tej kwestii korespondencje prowadzic formalnie. Warto rowniez nadawac wszystko, jako 1st class signed for - z zachowaniem nadania z Post Office. Zdarza sie, ze wazne listy, gdzies w biurach znikaja. Osobiscie wystrzegam sie zalatwiania waznych spraw tylko poprzez telefon. Ustalenia w rozmowie ciezko potem udowodnic. Jesli zdecydujesz sie na zgloszenie ID fraud na policje, to rowniez sugerowalbym szybkie wyslanie listu - zgloszenia. Nie dyskutuj z policjantem na desk-u. Zdarza sie, ze odsylaja zainteresowanych I bagatelizuja sprawe, aby oszczedzic sobie pracy. Czas dziala na Twoja niekorzysc. Powodzenia ![]() [ Ostatnio edytowany przez: Kanonier30 16-12-2017 17:27 ] |
maniek90 | Post #10 Ocena: 0 2017-12-16 18:52:05 (7 lat temu) |
Kanonier30, dzieki za wyczerpujaca wiadomosc. DVLa i congestion charge powiadomilem o tym juz dawno. DVLA potwierdzilo ze zaktualizowali w systemie ze od daty tej i tej nie jestem juz posiadaczem auta. Na policji bylem od razu jak zaczely mandaty przychodzic ale polecili mi wlasnie jedynie kontaktowac sie z dvla itd co zrobilem, wyslalem listy i kontatowalem sie e-mailowo. Nie lubie rozmawiac telefonicznie po angielsku i wole wlasnie zalatwiac wszystko listownie/emailowo. Wedlug mnie powinni scigac osobe na ktora jest ubezpieczenie. Oczywiscie znalazlem dane osoby ktora ode mnie kupila to auto i zglosilem to do DVLA. Mam nadzieje ze na dniach sie ta sprawa rozwiaze
![]() |