MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

A jesli nie Anglia to co... ?

« poprzednia strona

Strona 7 z 7 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 5 | 6 | 7 ] - Skocz do strony

Str 7 z 7

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

cyp3k

Post #1 Ocena: 0

2017-08-31 15:06:19 (8 lat temu)

cyp3k

Mężczyzna

Z nami od: 01-01-1970

Raz jeszcze napisze bo widze ze balagan sie zrobil.

W polsce do tej pory meldunek byl obowiazkowy - ale czesto nieprzestrzegany (chociaz nikt nie wyciagal z tego tytulu konsekwencji), natomiast moglo to stwarzac pewne problemy - na przyklad jesli ktos zlapal mandat za predkosc - skutkowalo to koniecznoscia oplaty mandatu na miejscu, gotowka.
Przepis dot. obowiazku meldunku mial zostac zniesiony z dniem 1stycznia 2018roku.

Niestety obecnie milosciwie nam panujaca wladza postanowila go nie znosic, a nawet w dobie obecnego chaosu informacyjnego i zagrozenia terrorystycznego przepis zaostrzyc i powrocic do przymusowego obowiazku meldunku.

Wiec lecac do PL z PL paszportem, kiedy okaze sie ze straz graniczna zweryfikuje ze dana osoba nie posiada meldunku, moze probowac wyciagnac z tego jakies konsekwencje.

Nie pytajcie mnie jakie (politycy na pewno cos wymysla) ale z pewnoscia beda starali sie uprzykrzyc nam zycie. Jak to zwykle bywa.

LINK do artykulu:

natemat.pl/216203,blaszczak-chce-wiedziec-o-tobie-wiecej-rzad-po-cichu-przyjal-projekt-istotnej-ustawy

I na koniec - nie, nie popieram zadnej partii politycznej w Polsce. Po prostu cenie sobie wolnosc i swobode obywatelska. Jak zapewne wielu z Was tutaj. :-)

[ Ostatnio edytowany przez: cyp3k 31-08-2017 15:54 ]

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Mustafa1975

Post #2 Ocena: 0

2017-08-31 16:08:24 (8 lat temu)

Mustafa1975

Mężczyzna

Z nami od: 30-01-2010

No juz cymbaly nakazali rejstrowac sim karty wiec wcala sie nie zdziwie jak bedzie obowiazkowy meldunek. Tak dla bezpieczenstwa ;-)

Do góry stronyOffline

Post #3 Ocena: 0

2017-09-01 08:55:36 (8 lat temu)

Uczestnik nie jest zarejestrowany

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

Post #4 Ocena: 0

2017-09-01 09:39:20 (8 lat temu)

Uczestnik nie jest zarejestrowany

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

bulldogiscute

Post #5 Ocena: 0

2017-09-01 11:33:49 (8 lat temu)

bulldogiscute

Mężczyzna

Z nami od: 01-09-2017

A ja po 4 latach zdecydowałem się na powrót do Polski, jakoś nie mogłem się odnaleźć w kulturze anglosaskiej w tym o czym piszecie i nie żałuje swojej decyzji.

Do góry stronyOffline

Richmond

Post #6 Ocena: 0

2017-09-01 18:02:26 (8 lat temu)

Richmond

Kobieta

Z nami od: 06-02-2007

Cytat:

2017-08-29 12:09:52, WaldemarBeer napisał(a):
Po powrocie z weekendowego urlopu po raz kolejny podczas kontroli paszportowej na Belfast International Airport zostaly nam zadane pytania "Czy jestesmy w NI na stale?", "Czy tu mieszkamy?".

Czy skanujac nasze polskie ID, Border Force officer wie, ze mamy takze brytyjskie obywatelstwo i dlatego padaja wlasnie takie pytania? Musze przyznac, ze nie jest to szczegolnie mile...

Nie rozumiem skad to zdziwienie, skoro wjezdzales na polskim dokumencie. Jakbys wjezdzal na brytyjskim, to nie mieliby nic do tego.

Cytat:

2017-08-29 12:26:56, ludzik50 napisał(a):
Nie wiem jak w Belfascie, ale jak ladowalem w LAX na brytyjskim paszporcie to mnie oficer zapytal gdzie sie urodzilem- podejrzewam ze wiedzial ze mam rowniez polski paszport, wiec w Belfascie pewnie tez wiedza .

Przeciez w paszorcie jest miejsce urodzenia, wiec pytali sie by potwierdzic.

Cytat:

2017-08-31 08:02:13, cyp3k napisał(a):
Mysle ze to zwykly zbieg okolicznosci.
Osobiscie uwazam ze bardziej moze sie niebawem martwic osoba ktora nie ma meldunku w PL i bedzie chciala wleciec do kraju... ot tak, w odwiedziny. :-)

A od kiedy turyscie z polskimi dokumentami musza miec meldunek w Polsce?

"Każda osoba, która przebywa powyżej trzech miesięcy pod danym adresem, powinna dokonać w ciągu 30 dni zameldowania." Jak nie mieszkasz na stale w Polsce, to nie musisz miec meldunku.

Co do rejestracji kart sim w Polsce, to mam zarejestrowana na SP matke, moga jej szukac na cmentarzu. Za to kiedys zarejestrowalam z 10 kart sim na siebie, bo musialam jak kupowalam na znizke pracownicza. Nawet raz policja sprawdzila to, bo jeden z biorcow karty byl aresztowany. Nie dostalam nawet zadnego listu z policji w tej sprawie, wiec oficjalnie nic o tym nawet nie wiedzialam.
Carpe diem.

Do góry stronyOffline

Kanonier30

Post #7 Ocena: 0

2017-09-02 12:07:53 (8 lat temu)

Kanonier30

Konto usunięte

Nawiazujac do tematu watku. O tym, ze alternatywa moze byc Irlandia, to nic odkrywczego (oczywiscie kraj maly, a wiec przyswojenie znacznej ilosci polskiej migracji w UK niemozliwe).

Na pewno, dla osob zwlaszcza wyksztalconych I znajacych jezyk angielski, bardzo dobrym wyborem jest Kanada. Wylaczajac Quebec, gdzie przepisy I wszechobecny francuski nieco zmieniaja sytuacje.
Praca jest. W Ontario zyje sie tak jak w Stanach (Amerykanie nazywaja te prowincje polnocnym stamen US, co irytuje Kanadyjczykow). Procedura uzyskania pozwolenia na prace i pobytu moze nie jest najlatwiejsza, ale warto.

Panstwo - generalizujac - otwarte na imigracje. Legalny pobyt, praca, to otrzymanie obywatelstwa nawet po dwoch latach.

Porownujac do US nie ma o czym mowic. Na korzysc Kanady. Kraj z bogata kultura i historia. Brak chamstwa i arogancji typowej dla Amerykanow. Kraj idealny dla osob ceniacych spokoj (osoby z kryminalna przeszloscia raczej klopoty moga miec juz przy uzyskaniu eTA), znajacych swoj fach. Wiecej ofert pracy jest w Kolumbii Brytyjskiej czy Albercie (niz w Ontario i aglomeracji Toronto).

Wylaczajac poludniowa czesc Ontario, to raczej trzeba sie przystosowac do kanadyjskich zim. Dla osob lubiacych takie klimaty, to najlepszy kierunek. Natomiast zalatwiajac formalnosci, to unikajcie posrednikow - niewiele pomoga, a za glupoty wezma kase.

Ostroznie! Przy zlozeniu aplikacji o eTA (bodajze 7 dolarow kanadyjskich) wyswietla sie strona stylizowana na kanadyjska strone rzadowa. To posrednik *CRAZY* pobierajacy 39 euroszow I zgadnijcie, gdzie zarejestrowany?....w Rzeczpospolitej Polskiej, w Katowicach:-]

[ Ostatnio edytowany przez: Kanonier30 02-09-2017 12:17 ]

Do góry stronyOffline

MajaCardiff33

Post #8 Ocena: 0

2017-09-03 19:11:36 (8 lat temu)

MajaCardiff33

Kobieta

Z nami od: 12-06-2017

A propos powrotow z UK to powstala grupa na fb pod nazwa ''Male i duze powroty z UK do Polski'' - ludzie wymieniaja sie tam roznymi doswiadczeniami, udzielaja sobie rad. Generalnie wyglada to troche jak zrzeszenie tych, ktorzy sa totalnie zachwyceni wizja powrotu do Polski i zupelnie nie zauwazaja trudnych aspektow takiej decyzji. Ja oczywiscie nie twierdze,ze powrot do Polski nie moze byc wspanialym doswiadczeniem,ale troszke na tej grupie brakuje mi obiektywizmu. Wyglada jednak na to,ze dosc spora liczba naszych rodakow przymierza sie do powrotu - jak nie teraz, to za rok, dwa....

Do góry stronyOffline

Strona 7 z 7 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 5 | 6 | 7 ] - Skocz do strony

« poprzednia strona

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,