Str 11 z 24 |
|
---|---|
cris82 | Post #1 Ocena: 0 2018-01-11 18:14:28 (8 lat temu) |
Z nami od: 16-11-2014 Skąd: . |
mialem na mysli "przykutych do lozek" czyli poruszajacuch sie od salonu do lazienki
maja taka mozliwosc ale chca zyc i kazdy dzien sie dla nich liczy pomimo niepelnosprawnosci i swiadomosci tego co stracili jest masa chorych ludzi naprawde extramalnie chorych pierwsze co myslisz widzac to to ze ty bys ze soba skonczyl/la a oni maja wole zycia bo perspektywa jest inna to normalne aborcja to przede wszystkim wygoda dla potencjalnych opiekunow nie oszukujmy sie |
Parawan | Post #2 Ocena: 0 2018-01-11 18:17:55 (8 lat temu) |
Konto zablokowane Z nami od: 02-11-2017 Skąd: West Yorks |
Wiesz, ze jest wielka szansa, ze skonczysz dokladnie jak on, majac nadzieje na dni.
|
NightFury | Post #3 Ocena: 0 2018-01-11 18:33:24 (8 lat temu) |
Z nami od: 25-01-2012 Skąd: Liversedge |
Cytat: 2018-01-11 18:05:58, cris82 napisał(a): skoro to taki ciezar zycia niesamodzielnego to dlaczego starzy ludzie przykuci do lozek robiacy w pampersy nie popelniaja masowo samobojst wydaje mi sie karjo ze latwo ci pisac z perspektywy osoby zdrowej a zycie nie jest takie proste inaczej nie byloby tego tematu wcale na forum Bo zeby popełnić samobójstwo to trzeba mieć jaja. Nie każdego stać na to zeby je popełnić. Myślenie o tym a dokonanie czynu to dwie rożne sprawy. Zaczynaja jednak podnosić sie głosy rożnych osób u których zdiagnozowano nieuleczalna chorobę prowadząca do bolesnej i powolnej śmierci zeby zmienić prawo i dopuścić tzw assisted euthanasia. Te osoby chcą umrzeć i gdyby miały wybór to by dawno skróciły swoje własne męki. Niestety za pomoc w eutanazji groza wysokie kary.. Music leads me through my life
|
karjo1 | Post #4 Ocena: 0 2018-01-11 18:49:45 (8 lat temu) |
Z nami od: 01-06-2008 |
Czyli minelismy sie w rozumieniu niepelnosprawnosci z Crisem.
Ja mam na mysli ludzi czekajacych na koniec, bez szans i mozliwosci poprawy jakosci zycia, faktycznie ograniczonych do lozek i aparatury podtrzymujacej procesy, skazanych na bol badz na oszolomienie opioidami, by czesciowo zniwelowac ten bol, skazanych na wybor dawki, ktora nie usmierzy bolu, spowoduje otepienie, ale nie pozwoli na odejscie w spokoju... I na takie funkcjonowanie niejednokrotnie skazuja dzieci od zarania zycia tzw. lekarze sumienia. Jak moga patrzec w lusto o poranku, nie wiem... |
cris82 | Post #5 Ocena: 0 2018-01-11 18:51:10 (8 lat temu) |
a te jaja trzeba miec wlasnie dlatego ze nawet beznadziejne zycie jest lepsze niz smier
|
|
|
karjo1 | Post #6 Ocena: 0 2018-01-11 18:56:04 (8 lat temu) |
I tak mowi zdrowy, normalnie funkcjonujacy czlowiek z normalnymi problemami dnia codziennego.
Tydzien w hospicjum, domu opieki, zakladzie opieki dla dzieci niepelnosprawnych w stopniu powaznym moze wywrocic takie swiatopoglady. Ale na razie trolowi podbijamy watek niepotrzebnie. |
Theraphosa_blon | Post #7 Ocena: 0 2018-01-11 19:10:26 (8 lat temu) |
Konto usunięte |
Cytat: 2018-01-11 18:56:04, karjo1 napisał(a): I tak mowi zdrowy, normalnie funkcjonujacy czlowiek z normalnymi problemami dnia codziennego. . A to słowa człowieka, który poznał piekło na ziemi: Nie będe przeczył, że dla odebrania sobie życia - potrzeba nie tylko skarajnej desperacji, lecz również świadomej determinacji, wysiłku woli (...). Całe życie byłem przekonany, że nie pomyślę o samobóstwie nigdy, w żadnych okolicznściach. Ale przed niedawnym czasem przeżyć musiałem kilka bardzo ponurych miesięcy: zdawało mi się wtedy, że dzieło mego życia ulegnie zniweczeniu, zwłaszcza, jeśli nie zdecyduję się na szybką śmierć. I doskonale sobie przypominam to uczucie wstrętu do życia, przypływy pewności, że łatwiej umrzeć, niż żyć dalej. Zdaniem moim, przy takim stanie ducha, więcej trzeba siły woli, aby żyć dalej, niż żeby umrzeć(...) Ludzie umierali setkami tysięcy, milionami, doprowadzeni - zdawałoby się - do ostateczności,a mimo to samobójstw prawie nie było! Skazani na iście monstrualną wegetację, na zagłodzenie, na pracę ponad siły - jednak nie odbierali sobie życia! Sołżenicyn |
karjo1 | Post #8 Ocena: 0 2018-01-11 19:24:47 (8 lat temu) |
Pieklo dookola, a pieklo w czlowieku, to duza roznica...
W pierwszym zawsze jest nadzieja. |
Theraphosa_blon | Post #9 Ocena: 0 2018-01-11 19:37:47 (8 lat temu) |
Konto usunięte |
Cytat: 2018-01-11 19:24:47, karjo1 napisał(a): Pieklo dookola, a pieklo w czlowieku, to duza roznica... W pierwszym zawsze jest nadzieja. A co czuje człowiek zmuszony do zjadania końskich odchodów? |
cris82 | Post #10 Ocena: 0 2018-01-11 19:38:30 (8 lat temu) |
nikt nie ma na pewno moralnego prawa decydowac o smierci i zyciu innych ludzi a obecnie tak sie dzieje
mowimy o trudnych przypadkach a granica gdzie jest obecnie? wiadomo ze w "rozwinietych krajach" aborcja jest na zyczenie zdrowych dzieci rowniez do 12tyg polecam kazdemu sprawdzic jak wyglada taki plod poza tym nie mozesz wiedziec jaka jest moja perspektywa a ogolnie moglbym powiedziec ze nad moja rodzina wisi jakas klatwa tak w skrocie bo nie lubie sie zalic pare bliskich mi osob odeszlo w cierpieniu chorujac na rozne przypadlosci ale kazdy chcial zyc jak najdluzej osobiscie tez uwazam ze trzeba miec mega wielkie jaja zeby popelnic samoboja bo cena ktora sie placi jest zycie jakie by ono nie bylo [ Ostatnio edytowany przez: cris82 11-01-2018 19:55 ] |