MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Szynkowar poziomy czy pionowy?

« poprzednia strona

Strona 4 z 4 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 | 4 ] - Skocz do strony

Str 4 z 4

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

andyopole

Post #1 Ocena: 0

2016-11-02 04:44:17 (9 lat temu)

andyopole

Posty: 13579

Mężczyzna

Z nami od: 20-09-2008

Skąd: Oregon

Cytat:

2016-11-01 22:41:18, xxxemi napisał(a):
Cytat:

2016-11-01 22:04:55, andyopole napisał(a):
Cytat:

2016-11-01 19:59:15, xxxemi napisał(a):
Cytat:

2016-11-01 06:37:12, andyopole napisał(a):
Cytat:

2016-11-01 06:28:40, xxxemi napisał(a):
A czy taki angielski gammon joint tez może być? A np filet z indyka?


Może być wszystko co Ci smakuje. No, może kaszanka niezbyt się nadaje.;-)



A jak Andy przyprawiasz/ marynujesz mięsiwo?


Napisze z domu. Teraz jestem busy.

*THUMBS UP*


Oczywiscie że marynuje. U mnie to się nazywa peklowaniem mięsa. Marynuje zaś grzybki i ogórki.
Dziś wracając z pracy wstapiłem do sklepu i kupiłem 4 małe szynki, razem ważyły 3.65 kg. Przez tyle lat pichcenia dopracowalem sobie receptury. Zrobiłem tabelkę w Excelu, wprowadziłem formuły (ja to nazywam zakleciami). Teraz wprowadzę wagę mięsa a arkusz mi wylicza ile i jakich dodać przypraw. To coś jakby zarys, w zależności od konkretnego wyrobu zmniejszam niektóre ilości a gdy np. robię pieczen to wtedy wiadomo, dodaje jajka i bułkę, których nie dodaje się do kielbasy.

Summa summarum, mieso zapeklowalem, postoi że dwa, trzy dni i w piatek będzie parzenie, w sobotę degustacja.*YAHOO*

Tak mi spieszno bo w niedziele w południe wylatam służbowo do Chicago.

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

E-mail

ie2ox4-2b

Post #2 Ocena: 0

2016-11-02 20:30:33 (9 lat temu)

ie2ox4-2b

Posty: 909

Mężczyzna

Konto zablokowane

Z nami od: 22-08-2016

Skąd: Oxford

Ja nie lubię peklowania więc marynuję. Jestem przekonany że do peklowania potrzebna jest pekla, czyli saletra, ja tylko takie z ziół... Bez pekli mięso ma i kolor i taki łososiowy połysk. Nieraz marynuję go i dwa tygodnie. Powodzenia w Chicago... przyślij nam kartkę.

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

SweetLiar

Post #3 Ocena: 0

2016-11-02 21:24:15 (9 lat temu)

SweetLiar

Posty: 10992

Kobieta

Z nami od: 05-02-2015

Skąd: Lądek - Zdrój

Ja wypeklowalam łopatkę z dodatkiem gammona (bo kupiłam za mało łopatki) i zrobiłam cztery słoiki "konserwy" dwa z czosnkiem w ziołach, dwa na ostro z chilli, papryką słodką i koncentratem pomidorowym. 48h się "robiły" oba w lodówce.
Mięso mięciutkie, na dole w obu galaretka, na wierzchu trochę tłuszczyku.
Za szynkowarem rozejrzę się w ten weekend, a jak nie znajdę to trudno, przywiozę sobie z Polski. Na necie co prawda znalazłam, ale koszt wysyłki przewyższa koszt produktu więc to bez sensu.
Jak Ty "marnujesz" to mięcho, że aż dwa tygodnie?
PS, mnie też marynowanie kojarzy się raczej z zalewą octową...

Cytat:

2016-10-30 15:24:25, andyopole napisał(a):
W kwestii formalnej. Wędlina to nie wedzonka?

Wędzonka to oczywiście wędlina, tyle że wędzona... A ja wolę te niewędzone :-)





[ Ostatnio edytowany przez: SweetLiar 02-11-2016 21:35 ]

Tyle rzeczy kończy się tak niespodziewanie: pieniądze, urlop, młodość i sól.

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

ie2ox4-2b

Post #4 Ocena: 0

2016-11-02 22:39:33 (9 lat temu)

ie2ox4-2b

Posty: 909

Mężczyzna

Konto zablokowane

Z nami od: 22-08-2016

Skąd: Oxford

Nie pekluję bo nie używam pekli... no to jak to określić? Zapomniałem napisać (kiedyś już opisywałem moją zalewę) nie używam wody tylko oleju. W skrócie: Sól, cebula, czosnek, pieprz, papryki, koniecznie: jałowiec, tymianek i kolendra. Czasem dodaję musztardy rosyjskiej lub kozaka i miodu. W misie szklanej przykryte talerzem obciążony słoikiem z wodą, chodzi o to aby nic nie wystawało z tej zalewy. Mam taką misę na 7,5 kg mięsa, z jakiegoś elektrycznego lampowego piekarnika.

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

SweetLiar

Post #5 Ocena: 0

2016-11-02 23:13:32 (9 lat temu)

SweetLiar

Posty: 10992

Kobieta

Z nami od: 05-02-2015

Skąd: Lądek - Zdrój

No w sumie to marnujesz, tak bym to określiła...ja też tak kiedyś na to mówiłam, ale to chyba kwestia nazewnictwa...
Może "marynować" w sensie "przyprawiać"?
Tyle rzeczy kończy się tak niespodziewanie: pieniądze, urlop, młodość i sól.

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

SweetLiar

Post #6 Ocena: 0

2016-11-02 23:18:15 (9 lat temu)

SweetLiar

Posty: 10992

Kobieta

Z nami od: 05-02-2015

Skąd: Lądek - Zdrój

Nieważne...


Tyle rzeczy kończy się tak niespodziewanie: pieniądze, urlop, młodość i sól.

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

andyopole

Post #7 Ocena: 0

2016-11-05 17:54:20 (9 lat temu)

andyopole

Posty: 13579

Mężczyzna

Z nami od: 20-09-2008

Skąd: Oregon

Szynka gotowa. Smakuje bajecznie.


Obrazek

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

E-mail

ie2ox4-2b

Post #8 Ocena: 0

2016-11-05 20:01:29 (9 lat temu)

ie2ox4-2b

Posty: 909

Mężczyzna

Konto zablokowane

Z nami od: 22-08-2016

Skąd: Oxford

Ja tam może nie znam się na szynkach bo powiedziałbym że to rolada. Smaku nie widzę, ale na wspomnienie mojej mam ślinotok.
Jeżeli bez glutaminianu... i tych innych z serii E... no to gratuluję!

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

andyopole

Post #9 Ocena: 0

2016-11-06 13:23:17 (9 lat temu)

andyopole

Posty: 13579

Mężczyzna

Z nami od: 20-09-2008

Skąd: Oregon

Cytat:

2016-11-05 20:01:29, ie2ox4-2b napisał(a):
Ja tam może nie znam się na szynkach bo powiedziałbym że to rolada. Smaku nie widzę, ale na wspomnienie mojej mam ślinotok.
Jeżeli bez glutaminianu... i tych innych z serii E... no to gratuluję!


W mojej kuchni nie ma takich rzeczy. Tutaj użyte zostały sól, pieprz, majeranek, ziele angielskie, czosnek.

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

E-mail

SweetLiar

Post #10 Ocena: 0

2016-11-06 18:59:53 (9 lat temu)

SweetLiar

Posty: 10992

Kobieta

Z nami od: 05-02-2015

Skąd: Lądek - Zdrój

Cytat:

2016-11-05 17:54:20, andyopole napisał(a):
Szynka gotowa. Smakuje bajecznie.


Obrazek

Pychota Andy *THUMBS UP*


Tyle rzeczy kończy się tak niespodziewanie: pieniądze, urlop, młodość i sól.

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Strona 4 z 4 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 | 4 ] - Skocz do strony

« poprzednia strona

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia


 
  • Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,