MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Szynkowar poziomy czy pionowy?

następna strona » | ostatnia »

Strona 1 z 4 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 | 4 ] - Skocz do strony

Postów: 39

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

SweetLiar

Post #1 Ocena: 0

2016-10-29 19:18:05 (9 lat temu)

SweetLiar

Posty: 10992

Kobieta

Z nami od: 05-02-2015

Skąd: Lądek - Zdrój

Chcialabym zakupic szynkowar i nie mam pojecia jaki bedzie lepszy pionowy czy poziomy. Gneralnie to chyba poreczniejszy bylby taki pionowy bo zmiesci sie do kazdego wyzszego garnka, ale mam obawy, ze moze byc trudniej wyjac z niego gotowa juz wedlinke niz z poziomego.

Moze ktos tu na forum uzywa i moglby doradzic?

Tyle rzeczy kończy się tak niespodziewanie: pieniądze, urlop, młodość i sól.

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

andyopole

Post #2 Ocena: 0

2016-10-29 20:07:09 (9 lat temu)

andyopole

Posty: 13525

Mężczyzna

Z nami od: 20-09-2008

Skąd: Oregon

Cytat:

2016-10-29 19:18:05, SweetLiar napisał(a):
Chcialabym zakupic szynkowar i nie mam pojecia jaki bedzie lepszy pionowy czy poziomy. Gneralnie to chyba poreczniejszy bylby taki pionowy bo zmiesci sie do kazdego wyzszego garnka, ale mam obawy, ze moze byc trudniej wyjac z niego gotowa juz wedlinke niz z poziomego.

Moze ktos tu na forum uzywa i moglby doradzic?




To akurat nie ma wiekszego znaczenia bo jak kucharz doopa to i tak zamiast szynki "koopa". Gdybym musial wybierac, a nie musze bo moje szynki dobre bez specjalistycznych garnkow, to bralbym pionowy. Na chlopski rozum taki lepszy bo latwiej mieso upakowac w srodku. Pomaga ciezar wlasny. Nasunelas mi pomysla. Mam pionowy garnek desygnowany do gotowania szparagow i ten bylby dobry. Nastepnym razem zrobie taka szynke, różową, niewędzoną, Bedzie sie nazywalo ze "zdrowotnościowa".

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

E-mail

SweetLiar

Post #3 Ocena: 0

2016-10-29 20:38:48 (9 lat temu)

SweetLiar

Posty: 10992

Kobieta

Z nami od: 05-02-2015

Skąd: Lądek - Zdrój

A w czym ty robisz swoje szynki? Mnie glownie chodzi o nieuzywanie piekarnika bo takie miesa sa dla mnie za suche, a do takiego sprzetu specjalistycznego moge sobie dolac wody i bedzie galaretka :-)

Wydaje mi sie jednak, ze ten poziomy z pierwszego filmiku jest poreczniejszy od pionowego



Tyle rzeczy kończy się tak niespodziewanie: pieniądze, urlop, młodość i sól.

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

ie2ox4-2b

Post #4 Ocena: 0

2016-10-29 21:28:31 (9 lat temu)

ie2ox4-2b

Posty: 909

Mężczyzna

Konto zablokowane

Z nami od: 22-08-2016

Skąd: Oxford

Ponieważ ja nie lubię metalu... no to szynkowar zmajstrowałem ze szklanego cylindra który otrzymałem z zaparzacza do kawy/herbaty. Kupiłem o takiej średnicy, że do środka wchodzi słoik z wodą który dociska mięso. Wkładam do garnka z wodą i gotuję.

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

SweetLiar

Post #5 Ocena: 0

2016-10-29 22:50:42 (9 lat temu)

SweetLiar

Posty: 10992

Kobieta

Z nami od: 05-02-2015

Skąd: Lądek - Zdrój

Cytat:

2016-10-29 21:28:31, ie2ox4-2b napisał(a):
Ponieważ ja nie lubię metalu... no to szynkowar zmajstrowałem ze szklanego cylindra który otrzymałem z zaparzacza do kawy/herbaty. Kupiłem o takiej średnicy, że do środka wchodzi słoik z wodą który dociska mięso. Wkładam do garnka z wodą i gotuję.

Brzmi bardzo ciekawie, dawaj jakis filmik, skopiujemy patent *THUMBS UP* jesli pozwolisz :-]


Tyle rzeczy kończy się tak niespodziewanie: pieniądze, urlop, młodość i sól.

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

andyopole

Post #6 Ocena: 0

2016-10-29 22:51:03 (9 lat temu)

andyopole

Posty: 13525

Mężczyzna

Z nami od: 20-09-2008

Skąd: Oregon

Dobry pomysl z tym szklem. Jak widac, wystarczy pomyslec ale nawet z najlepszego sprzetu nie bedzie pozytku jesli nie ma smykalki do gotowania.

Słodki Klamczuszku, ja nie uzywam szynkowara poniewaz do tej pory robilem szynki tylko wedzone ale zainspirowany przez Ciebie postanowilem wykorzystac rzeczony garnek do gotowania szparagow.
Co ciekawe Pani w pierwszym filmiku, ktorego obejrzalem tylko poczatek, w kolko mowi o tym ze robi "domowe wędzonki". Noż "urwał nać" że pozwole sobie zacytować forumowego Mrudnego Wredote. Toż w tym calym ambarasie rzecz polega na robieniu mięs niewędzonych!:-U

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

E-mail

SweetLiar

Post #7 Ocena: 0

2016-10-30 14:40:18 (9 lat temu)

SweetLiar

Posty: 10992

Kobieta

Z nami od: 05-02-2015

Skąd: Lądek - Zdrój

Cos Ci sie Andy przeslyszalo, ona robi domowa wedline, nie wedzonke. Ja osobiscie za wedzonym nie przepadam czy to mieso, ryba czy tez ser. Ale jak juz zrobie swoja pierwsza wedlinke to sie pochwle :-)



Tyle rzeczy kończy się tak niespodziewanie: pieniądze, urlop, młodość i sól.

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

andyopole

Post #8 Ocena: 0

2016-10-30 15:24:25 (9 lat temu)

andyopole

Posty: 13525

Mężczyzna

Z nami od: 20-09-2008

Skąd: Oregon

Cytat:

2016-10-30 14:40:18, SweetLiar napisał(a):
Cos Ci sie Andy przeslyszalo, ona robi domowa wedline, nie wedzonke. Ja osobiscie za wedzonym nie przepadam czy to mieso, ryba czy tez ser. Ale jak juz zrobie swoja pierwsza wedlinke to sie pochwle :-)






W kwestii formalnej. Wędlina to nie wedzonka?
Idę pogrzebać w slownikach.

[ Ostatnio edytowany przez: andyopole 30-10-2016 15:47 ]

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

E-mail

keramczak

Post #9 Ocena: 0

2016-10-30 15:30:28 (9 lat temu)

keramczak

Posty: 5983

Mężczyzna

Z nami od: 09-02-2010

Skąd: U.K

Cytat:

2016-10-29 21:28:31, ie2ox4-2b napisał(a):
Ponieważ ja nie lubię metalu... no to szynkowar zmajstrowałem ze szklanego cylindra który otrzymałem z zaparzacza do kawy/herbaty. Kupiłem o takiej średnicy, że do środka wchodzi słoik z wodą który dociska mięso. Wkładam do garnka z wodą i gotuję.


Oglądając filmy można się dowiedzieć że cały myk polega na tym aby nie gotować tylko parzyć w temperaturze ok 70'C ,ale ja tylko takteoretycznie :-]
:-]:-]:-]
#MajsterNaStulecie

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Numer gadu-gadu

andyopole

Post #10 Ocena: 0

2016-10-30 16:10:39 (9 lat temu)

andyopole

Posty: 13525

Mężczyzna

Z nami od: 20-09-2008

Skąd: Oregon

Obejrzałem obydwa filmiki. W drugim Pani popełnia podstawowy błąd. Po sparzeniu mięsa zlewa nadmiar wody do zlewu.
Tę wodę a w zasadzie pachnący sok powinno się zostawić aż do ostygnięcia, dzięki temu mięso będzie bardziej soczyste.

[ Ostatnio edytowany przez: andyopole 30-10-2016 16:11 ]

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

E-mail

Strona 1 z 4 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 | 4 ] - Skocz do strony

następna strona » | ostatnia »

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia


 
  • Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,