MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Zmiana nazwiska czy tradycji?

« poprzednia strona

Strona 4 z 4 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 | 4 ] - Skocz do strony

Str 4 z 4

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

Adacymru

Post #1 Ocena: 0

2014-11-01 23:48:40 (11 lat temu)

Adacymru

Konto usunięte

Na targu zon nie wystepowalam. Jesli startowalabym w zawodach i z innymi konkurentkami ubiegala sie o tytul zony, a przyszly maz byl jurorem, to moze czulabym sie wyrozniona, ze mnie wybral, moze wtedy zmiane nazwiska widzialabym w innym obliczu.

Wracajac do tematu- raczej okreslilabym siebie jako zwolenniczke tradycji, jednak z ta tradycja bardzo mi nie po drodze. A juz napewno nie jest mi po drodze z tutejszym zwyczajem przedstawiania zony np Mrs Tom Smith, to juz zupelnie tylko wzmianka zony w formie Mrs, a nie osoby w samej sobie. Na szczescie nasi znajomi wiedza jak nie podnosic mi cisnienia, znaja moje powiedzenie, ze w dniu slubu zmienilam Miss na Mrs ale nie pamietam podpisywania dokumentu ze moje imie i nazwisko ida w zapomnienie...
Ada

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Adacymru

Post #2 Ocena: 0

2014-11-01 23:54:54 (11 lat temu)

Adacymru

Konto usunięte

Cytat:

2014-11-01 23:38:07, NightFury napisał(a):

Nie chcesz zmieniać nazwiska to nie zmieniaj ale nie dorabiaj do tego żadnej ideologii.
Ktoś uznał twoja decyzje za fanaberie? Radzę zmienić towarzystwo i skończą się kretyńskie wstawki.

Czytaj ze zrozumieniem, kwestie nazwiska rozwiazalam ponad dwie dekady temu, nie odpowiada ci temat, to nie czytaj i nie wypowiadaj sie. Jak cos cie zabolalo w temacie to znaczy ze nie jest ci tak zupelnie obojetne. Moze pasywnie zgodzilas sie na zmiane, to nie rzucaj sie do gardla w tym temacie w odwecie. Podobny temat przezylo BBC, to moze i MW poziomu tak strasznie nie zanizyl...

PS Jak to mowia, uderz w stol a norzyce sie odezwa... o fanaberiach to akurat zupelnie nie bylo do ciebie, ani o moich znajomych nie musisz sie martwic. Wyrazenia jak "kretynskie" tez sobie spokojnie daruj.
Ada

Do góry stronyOffline

galadriel

Post #3 Ocena: 0

2014-11-02 00:15:19 (11 lat temu)

galadriel

Kobieta

Z nami od: 29-01-2009

Za duzo zamieszania przy rozwodzie.

Ewentualnie mozna drugie nazwisko dodac, a potem odjac. Tyle, ze potem sie nie chce. Znow, za duzo ceregieli. Certyfikaty, dyplomy. A jesli odbije mi i jednak zmienie obywatelstwo? Znow kompletowac na nowo, akt urodzenia, malzenstwa, rozwodu, i co jeszcze niby. Le tam.

W kazdym badz razie, swoje wlasne zostaje. Uzywac mozna trzeciego, jako pseudonimu na przyklad. Ze niby artystycznie. I zreszta co to kogo obchodzi, nie jej/ jego sprawa. Co tam nazwiasko, obywatelstwo, a jak plec zechce zmieniac?! To dopiero jazda...

"A rose by any other name would smell as sweet"

Obrazek

; )
Magowie byli ludźmi cywilizowanymi, o wysokiej kulturze i wykształceniu. Kiedy mimowolnie stali się rozbitkami na bezludnej wyspie, natychmiast zrozumieli, że najważniejszą rzeczą jest zrzucenie na kogoś winy. Ostatni Kontynent, Terry Pratchett

Do góry stronyOffline

Capricorn

Post #4 Ocena: +2

2014-11-02 09:32:30 (11 lat temu)

Capricorn

Kobieta

Z nami od: 05-02-2012

Ja chciałam zachować 2 nazwiska, ale ostatecznie zostawiłam tylko nazwisko męża. Na początku dziwnie się czułam, bo byłam przywiązana do swojego nazwiska, ale teraz prawie dekadę później, prawie zapomniałam, że kiedykolwiek nosiłam inne :)
Mąż koleżanki przyjął jej nazwisko, a z kolei inna koleżanka po ślubie zostawiła swoje nazwisko.
99,9% moich zamężnych koleżanek zmieniło nazwisko po ślubie.

Do góry stronyOffline

Post #5 Ocena: 0

2014-11-02 10:13:15 (11 lat temu)

Uczestnik nie jest zarejestrowany

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

Strona 4 z 4 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 | 4 ] - Skocz do strony

« poprzednia strona

Dodaj ogłoszenie