MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Uważajcie na Identity Theft !!!

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Strona 2 z 4 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 | 4 ] - Skocz do strony

Str 2 z 4

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

bloby00

Post #1 Ocena: 0

2014-03-14 14:08:00 (11 lat temu)

bloby00

Mężczyzna

Z nami od: 23-01-2008

Cytat:

2014-03-14 12:50:24, wielka-glowa napisał(a):
Z drugiej strony to jaki ma sens stosowac sie do wytycznych Bloby00 skoro sprawa zakonczyla sie pozytywnie, bez zadnych obciazen finansowych bohatera opowiesci?

Niekoniecznie żadnych negatywnych:
- stracony czas na rozmowy i wyjaśnianie, czytanie korespondencji od banków itp;
- koszt utrzymania subskrypcji Credit Check (teraz monitoruje ją miesięcznie, już przez kilka miesięcy);
- umieszczenie danych tej osoby przez bank na specjalną listę "uwaga, ofiara fraud", co oznacza, że jakikolwiek kredyt, aplikacja o nowe konto itp będzie od razu zaznaczane jako podejrzane. Nawet jeśli faktycznie ta osoba to zrobi, a więc utrudnienie w takich sprawach. Jest to tymczasowe, chyba, że się samemu przedłuży po roku (za opłatą!);
- niby credit rating nie ucierpiał ale nigdy nie wiadomo jak to naprawdę jest;

Gdyby nastąpiła kradzież karty kredytowej/bankowej jak i wyciągów to pewnie problemów byłoby o wiele więcej.

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Eddmund

Post #2 Ocena: 0

2014-03-14 14:41:27 (11 lat temu)

Eddmund

Mężczyzna

Z nami od: 28-09-2010

Statutory Credit Report kosztuje 2£ i tam powinny byc informacje o wszystkich naszych kredytach, kontach bankowych, itp.
www.experian.co.uk/consumer/statutory-report.html‎
www.equifax.co.uk/Products/credit/statutory-report.html‎

Jak komuś już ukradli dane osobowe lub ma paranoję, to można za 20£/rok samemu się zarejestrować do CIFAS Protective Registration. Osoby zarejestrowane przechodzą dodatkową weryfikcję, co utrudnia trochę życie jak np. chce się wziąć kredyt online, ale z drugiej strony szansa że ktoś się pod nas podszyje jest mniejsza.
http://www.cifas.org.uk/pr_for_individuals

Do góry stronyOffline

Post #3 Ocena: 0

2014-03-14 14:50:54 (11 lat temu)

Uczestnik nie jest zarejestrowany

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

bloby00

Post #4 Ocena: 0

2014-03-14 15:08:37 (11 lat temu)

bloby00

Mężczyzna

Z nami od: 23-01-2008

Cytat:
Z drugiej strony to jaki ma sens stosowac sie do wytycznych Bloby00 skoro sprawa zakonczyla sie pozytywnie, bez zadnych obciazen finansowych bohatera opowiesci?

Właśnie chodziło mi o ten rejestr CIFAS. Pomagałem tej osobie i wynikało z rozmowy z nimi, że CIFAS musi mieć jakiś powód, bo "ot tak sobie" to nie chcą przyjąć kogoś na rejestr. Zapewne jednak "podejrzewam, że kradną mi pocztę" na formularzu będzie wystarczające :-]

Do góry stronyOffline

Richmond

Post #5 Ocena: 0

2014-03-14 15:20:45 (11 lat temu)

Richmond

Kobieta

Z nami od: 06-02-2007

Mnie kiedys wrzucili na liste CIFAS, bo w Nationwide ukradziono komputer, na ktorym mogly byc dane klientow. Szybko sie wypisalam, bo nie mialam zamiaru bawic sie w wysylanie swoich dokumentow przy kazdej aplikacji o karte kredytowa czy inny produkt.
Carpe diem.

Do góry stronyOffline

martas

Post #6 Ocena: 0

2014-03-14 16:18:09 (11 lat temu)

martas

Kobieta

Z nami od: 30-09-2010

No ja wlasnie mam teraz problem, bo dzisiaj zauwazylam, ze pobrali z meza karty kredytowej, trzy razy pod rzad 18 funtow:BT Wifi With Fon, Internet.
Pomijajac fakt, ze nie mam zielonego pojecia jak i co, to wykorzystali moja karte kredytowa, ktorej nie uzywam juz od wiekow i grzecznie lezy sobie w szafce. Jestem pewna ze nie uzyczalam danych karty, jakim cudem maja moje dane?!!!
Oczywiscie zglosilam, karty dostaniemy nowe, ale nie wiem jak to wplynie na nasza historie, przebolalabym strate 50 funtow, ale w tym ukladzie nie wiem ile jeszcze moga pobierac i jak dlugo
:O.

[ Ostatnio edytowany przez: martas 14-03-2014 16:19 ]

Do góry stronyOffline

clockwork_orang

Post #7 Ocena: 0

2014-03-14 16:22:26 (11 lat temu)

clockwork_orange

Z nami od: 28-06-2007

Cytat:

2014-03-14 16:18:09, martas napisał(a):
No ja wlasnie mam teraz problem, bo dzisiaj zauwazylam, ze pobrali z meza karty kredytowej, trzy razy pod rzad 18 funtow:BT Wifi With Fon, Internet.
Pomijajac fakt, ze nie mam zielonego pojecia jak i co, to wykorzystali moja karte kredytowa, ktorej nie uzywam juz od wiekow i grzecznie lezy sobie w szafce. Jestem pewna ze nie uzyczalam danych karty, jakim cudem maja moje dane?!!!
Oczywiscie zglosilam, karty dostaniemy nowe...

a czasem karta 'sie nie konczyla', czyli zostalo dwa miesiace do konca jej waznosci?

jak tak, to ktos zeskanowal pasek karty, np. w bankomacie... 8-)

Do góry stronyOffline

martas

Post #8 Ocena: 0

2014-03-14 16:27:19 (11 lat temu)

martas

Kobieta

Z nami od: 30-09-2010

nie waznosc konczy sie za rok, ale nigdy nie uzywam kart kredytowych do wybierania pieniedzy, tylko do platnosci

Do góry stronyOffline

Post #9 Ocena: 0

2014-03-14 16:28:18 (11 lat temu)

Uczestnik nie jest zarejestrowany

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

clockwork_orang

Post #10 Ocena: 0

2014-03-14 16:32:12 (11 lat temu)

clockwork_orange

Z nami od: 28-06-2007

mozliwosci jest wiele - od sprzedawcy po wlamanie do sklepu (w zasadzie jego bazy danych) i fotke karty...

ps. jesli ktos wykupil dostep do uslugi BT, to jest mozliwosc namierzenia go po adresie MAC, jak nie jego to kupca 8-)

Do góry stronyOffline

Strona 2 z 4 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 | 4 ] - Skocz do strony

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,