Cytat:
2015-04-12 23:10:23, clockwork_orange napisał(a):
Cytat:
2015-04-12 22:50:29, andyopole napisał(a):
Tylko co te szpitale byly warte i ile lat były budowane? Wiele dokończono dopiero po upadku komuny..
przeciez to nie wina komuny, ze zaczela budowac i nie skonczyla, bo weszla demokracja i wszystko zrownala do zera... vide gruba kreska Mazowieckiego bodajze

[ Ostatnio edytowany przez: <i>clockwork_orange</i> 12-04-2015 23:11 ]
Wciąż uważam ze jesteś madrzejszy niż wynika z tego postu i zrozumiales co miał na myśli Mazowiecki mowiac o "grubej kresce". Pozniej, ta sekwencja została przeinaczona na użytek oszolomo-moherow
Jeśli chodzi o szpitale to wiem jak było ze Szpitalem Wojewodzkim w Opolu. Zaczeli go budowac za wczesnego Gierka i przez dobre kilanascie lat nie wyszedł ze stanu "surowego-zamknietego" za to domy dyrektorow zaangażowanych w jego budowę rosly jak grzyby po deszczu.
Takich, niemal identycznych architektonicznie szpitali było w całej Polsce wiele. Budowano je chyba wg jednego projektu. Budowano to duze slowo, za komuny je zaczęto. Wiele dokończono dopiero po upadku komuny Wyburzyc bylo za drogo, projekty były zle, przewymiarowane, niepotrzebnie tak wielkie obiekty. Typowa, komunistyczna megalomania. To co najdroższe czyli wykończenie i wyposażenie trwalo jeszcze dobrze w latach dziewięćdziesiątych. Masa w tych szpitalach jest sprzętu oznaczonych serduszkiem organizacji o wiadomej, "przestępczej" prowieniencji.
Co tu dużo gadac. Wielu marzy się powrot komuny bo wtedy mało kto się przepracowywal, praca była pewna tylko płacili jakimiś takimi pieniędzmi za które niewiele można było kupic.
Ja zawsze podkreślam, mnie za komuny powodziło się bardzo dobrze ale za nic nie chciałbym ani jej powrotu w tamtejszej formie ani zadnego socjalizmu w jakiejkolwiek innej postaci.