Ja kiedyś czytałam artykuł, że religijni ludzie żyją nawet o 5 lat dłużej niż ateiści, ale ten wniosek powstał po przeanalizowaniu 1500 nekrologów.
Str 228 z 238 |
|
---|---|
SweetLiar | Post #1 Ocena: 0 2022-07-21 19:38:50 (3 lata temu) |
Z nami od: 05-02-2015 Skąd: Lądek - Zdrój |
Jeden cmentarz to chyba jednak za mało, żeby obalić oficjalne statystyki.
Ja kiedyś czytałam artykuł, że religijni ludzie żyją nawet o 5 lat dłużej niż ateiści, ale ten wniosek powstał po przeanalizowaniu 1500 nekrologów. Tyle rzeczy kończy się tak niespodziewanie: pieniądze, urlop, młodość i sól.
|
karjo1 | Post #2 Ocena: 0 2022-07-22 22:08:53 (3 lata temu) |
Z nami od: 01-06-2008 |
No i po upalach.
Wrecz zimno sie zrobilo, po poludniu para z paszczy leciala w czasie rozmowy na dworzu. I rozpadalo tez. |
andyopole | Post #3 Ocena: 0 2022-07-22 22:28:06 (3 lata temu) |
Z nami od: 20-09-2008 Skąd: Oregon |
A u mnie dzis drugi dzien chlodny, 28C a od poniedzialku 38C.
|
Maat17 | Post #4 Ocena: 0 2023-06-10 22:55:17 (2 lata temu) |
Z nami od: 18-02-2021 Skąd: New Kingdom |
Nie lubie tego goraca.
W pracy air con cale szczescie, ale…..Kolega nastawil na 22, no malo co mnie nie trafilo, ja chcialam na 18. Tak zesmy sie “poroznili”, ze wylaczylam dziadostwo, a po weekendzie bede narzekac…. Przytargalam z auta swoje “gadgets” (dwa wiatraki) jeden dmuchawka wiekszy i jeden na usb. Troche powiewa w jego strone, bo ubral sweter. Ja lubie byc sama z ludzmi to tylko sie “urzerac” trzeba. ![]() |
Richmond | Post #5 Ocena: 0 2023-06-11 08:04:40 (2 lata temu) |
Z nami od: 06-02-2007 Skąd: Surrey |
Prognoza pogody dobra, a ja będę musiała pilnować komputera w tym tygodniu, więc nie ma sensu jechać nigdzie. A wczoraj byłam w lesie, to nie odczułam wyższych temperatur.
Carpe diem.
|
|
|
CuriousCatAlive | Post #6 Ocena: 0 2023-06-11 09:10:02 (2 lata temu) |
Konto usunięte |
Cytat: 2022-07-21 13:46:12, galadriel napisał(a): Wracajac do pracy w polu czy zbieractwa w lesie, to w takiej pracy ludzie i zdrowsi byli i szczesliwsi. Nie bylo nadwagi ani depresjii. Teraz za wakacje w gospodarstwach agroturystycznych sie placi ![]() Dopiero teraz zaczelam czytac... Ale jezeli nie bylo nadwagi to skad sie wziely figurki otylych boginek jak Wenus z Willendorfu? Cytat: 2022-07-21 19:38:50, SweetLiar napisał(a): Jeden cmentarz to chyba jednak za mało, żeby obalić oficjalne statystyki. Ja kiedyś czytałam artykuł, że religijni ludzie żyją nawet o 5 lat dłużej niż ateiści, ale ten wniosek powstał po przeanalizowaniu 1500 nekrologów. datacommons.org 2020r. Przecietna dlugosc zycia w ateistycznym UK 80.90 lat Przecietna dlugosc zycia w religijnych USA 77.28 lat [ Ostatnio edytowany przez: CuriousCatAlive 11-06-2023 09:17 ] "Curiosity killed the cat", they say.
|
gosian | Post #7 Ocena: 0 2023-06-11 10:18:38 (2 lata temu) |
Z nami od: 06-09-2007 Skąd: z domku.... |
Nie, to by trzeba było porównać Uk-Uk a nie UK - US
W końcu to inny klimat, który ma wpływ Dożyliśmy takich czasów, w których ucisza się mądrych ludzi, żeby to co mówią nie obraziło głupców.
|
galadriel | Post #8 Ocena: 0 2023-06-11 13:25:40 (2 lata temu) |
Z nami od: 29-01-2009 Skąd: Lothlorien |
Cytat: 2023-06-11 10:18:38, gosian napisał(a): Nie, to by trzeba było porównać Uk-Uk a nie UK - US W końcu to inny klimat, który ma wpływ Plus wszystkie inne co moze miec potencjalny wplyw; od genow, przez srodowisko, klasa- sytuacja materialna, dieta, zdarzenia zyciowe, sprawnosc fizyczna- tzw. Lajfstajl, choroby itd. Jak dlugotegoroczne afrykanskie upaly potrwaja? Magowie byli ludźmi cywilizowanymi, o wysokiej kulturze i wykształceniu. Kiedy mimowolnie stali się rozbitkami na bezludnej wyspie, natychmiast zrozumieli, że najważniejszą rzeczą jest zrzucenie na kogoś winy.
Ostatni Kontynent, Terry Pratchett
|
CuriousCatAlive | Post #9 Ocena: 0 2023-06-11 15:40:57 (2 lata temu) |
Konto usunięte |
Cytat: 2023-06-11 13:25:40, galadriel napisał(a): Cytat: 2023-06-11 10:18:38, gosian napisał(a): Nie, to by trzeba było porównać Uk-Uk a nie UK - US W końcu to inny klimat, który ma wpływ Plus wszystkie inne co moze miec potencjalny wplyw; od genow, przez srodowisko, klasa- sytuacja materialna, dieta, zdarzenia zyciowe, sprawnosc fizyczna- tzw. Lajfstajl, choroby itd. No ale po dodaniu genow I zdarzen zyciowych, jak udowodnic czy osoby wierzace rzeczywiscie nagradzane sa dluzszym zyciem ziemskim czy nie. "Curiosity killed the cat", they say.
|
galadriel | Post #10 Ocena: 0 2023-06-11 16:00:20 (2 lata temu) |
Z nami od: 29-01-2009 Skąd: Lothlorien |
Nie da sie. Ale to ciekawe pytanie zapewne dla kogos kto zai teresowamy jest tematem. Jak skonstruowac research z tym pytAniem. Cos w rodzaju survey czy inna anailza duzej bazy danych ( z archiwum zapewne) moze by i pokazalo paytern, ale nie dowodzi to niczego, bo to tylko korelacja. Np w krajach tzw trzeciego swiata, czy w jakis zapadlych wioskach Afganskich, Kaszmirskich czy tez taki poludniowu Sudan czy Sierra Leone, ludzie sa zapewne religijni, ale bez dostepu do opieki zdrowotnej i innych wynalazkow na porzadku dziennym dla osoby z cywilizacji zachodniej, dlugo spbie nie pozyja. Moze i sa jakies statystyki dla tego typu lokacji, ale to na czworakach pewnie. Wszystkie tego typu dotycza w wiekszosci swiata cywilizowanego, w naszym tego slowa rozumieniu Dla przykladu moi i mojego Libijczyka rodzice maja 85 lat. Za Kadafiego Libia to byl bogaty krajj i spokojnie bylo kazdegi stac na leczenie czy to w Pl czy w Jordanie czy Egipcie. Z tamtego pokolenia tam jest kazdy religijkny. Moi rodzice jedno religijne, drugie nie ( sie nawrocilo na starosc z braku innych zajec) i wyglada na to, ze mniej religijna polowka pozyje dluzej. Teraz ja agnostyczny ateista, po 3 narkozach ( ponoc kazda skraca zycie o 7 lat) no to zobaczymy. Moj muzulmanski odpowiednik ( taki z niego suni jak ze mnie katolik) tez z trybem zycia i przejsciami noe wiadomo czy dozyje wieku swoich rodzicow. Niby geny dobre ale juzw zycie wchodzacy w innych realiach bez dobrobytu. No w sumie ten dobrobyt w czasach jomuno socjal w Pp to tez taki relatywny wobec tego jak pojmujemy to dzis. Chodzi o to wszystko czego np w takich Indiach czy Bangladesxu nie ma- mieszkanie w bloku, szkolnictwo i sluzba zdrowia za darmo itd…
Magowie byli ludźmi cywilizowanymi, o wysokiej kulturze i wykształceniu. Kiedy mimowolnie stali się rozbitkami na bezludnej wyspie, natychmiast zrozumieli, że najważniejszą rzeczą jest zrzucenie na kogoś winy.
Ostatni Kontynent, Terry Pratchett
|