Str 9.6 z 31 |
odpowiedz | nowy temat | Regulamin |
ewamik |
Post #1 Ocena: 0 2013-04-25 12:22:52 (12 lat temu) |
Z nami od: 30-10-2007 Skąd: London |
dzieci w wieku 12 lat powinny wiedziec jakie sa konsekwencje sexu.
Nie pamietacie gazet Bravo? Jakie tam pytania zadaja dziewczeta w tym wieku?
Czy od pocalunku mozna zajsc w ciaze? Czy tampon jest antykoncepcja itd. Sama pamietam przekonanie kolezanek,ze za pierwszym razem nie zachodzi sie w ciaze.
Nie znaczy,ze mam wlaczyc film czy wziac gazete i pokazsc co do czego sluzy ale mozna powiedziec czym to grozi. Ciaza to jedno,a choroby weneryczne to drugie.Mamy jeszcze Aids. Gowniarze wstydza sie kupowac prezerwatywy ale sex uprawiaja.
Dodam jeszcze,ze kazde dziecko inaczej sie rozwija. Jednak nie mozna mowic-to jeszcze dziecko i zostawic temat na-potem.
Chlopcy w wieku 11-13lat nie lubia zazwyczaj dziewczynek  ale dziewczynki zwracaja uwage na chlopakow.
Jednak taka wyrosnieta dziewczynka ,moze zainteresowac sie starszy kolega,a nie daj Boze ktos,kto ma inne zamiary.
[ Ostatnio edytowany przez: ewamik 25-04-2013 12:27 ]
|

|
 |
|
|
Markywee |
Post #2 Ocena: 0 2013-04-25 12:28:21 (12 lat temu) |
Konto zablokowane Z nami od: 29-03-2013 Skąd: ul. Wiejska 4/6/8 00-902 Warszawa |
Cytat:
2013-04-25 12:22:52, ewamik napisał(a):
Oczywiscie,ze dzieci w wieku 12 lat powinny wiedziec jakie sa konsekwencje sexu.
Czy od pocalunku mozna zajsc w ciaze? Czy tampon jest antykoncepcja itd. Sama pamietam przekonanie kolezanek,ze za pierwszym razem nie zachodzi sie w ciaze.
Nie znaczy,ze mam wlaczyc film czy wziac gazete i pokazsc co do czego sluzy ale mozna powiedziec czym to grozi. Ciaza to jedno,a choroby weneryczne to drugie.Mamy jeszcze Aids. Gowniarze wstydza sie kupowac prezerwatywy ale sex uprawiaja.
Bravo...
Tu masz wlasnie media, i wpychanie pewnych rzeczy na sile.
Problem w tym ze walka z tym jest skazana na porazke.
Wiec...
Każdy powinien w określonym wieku przekazywać dzieciom wiedze, zaleznie od ich aktualnych potrzeb - tutaj to już musza monitorować rodzice. Nie państwo.
tyle... Jeżeli nie odpowiadam/ignoruje posty skierowane do mnie, oznacza to po prostu, ze żal mi czasu na komentowanie bzdur.
|

|
 |
|
goniaj |
Post #3 Ocena: 0 2013-04-25 12:35:07 (12 lat temu) |
Z nami od: 12-02-2013 Skąd: jeszcze nie |
markywee nie obrazaj mnie.. moze ty pochodzisz z takiego srodowiska, ja nie..
jezeli chcesz wychowywac dzieciaka pod kloszem albo zyc w slodkiej nieswiadomosci.. bardzo prosze.. ale ani to madre ani wychowawcze
chyba ze twoja rodzina jest gleboko ortodoksyjna, nie masz w domu tv, puszczasz dzieciom tylko ocenzurowane przez ciebie filmy na dvd, dzieci uczysz w domu zeby nie mialy kontaktu z "brudnym swiatem" i obracasz sie tylko w srodowisku swoich tak samo ortodoksyjnych "przyjaciol", a zone albo meza dla wlasnego dzieca znajdziesz sam z rowniez ortodoksyjnej rodziny.. to absurd jakis.. nie mieszkamy w zamknietym srodowisku i niestety nie mamy wplywu na caly swiat, na zachowanie innych...
|

|

|
|
brookaciki12 |
Post #4 Ocena: 0 2013-04-25 12:38:01 (12 lat temu) |
Z nami od: 26-07-2011 Skąd: D |
Cytat:
2013-04-25 12:22:52, ewamik napisał(a):
Oczywiscie,ze dzieci w wieku 12 lat powinny wiedziec jakie sa konsekwencje sexu.
Mysle ze jednak to wszystko poszlo jednak troche do przodu, oczywiscie ze pamietam jak czytalam te bzdury pisane w listach do Kasi z Bravo, dzis jednak mysle ze byla to czysta manipulacja, a osoby ktore zadawaly te pytania byly jedynie fikcja, czytalysmy to z kolezankami tylko po to zeby sie posmiac z rumiencem na twarzy, ale pamietajmy ze za czasow bravo, nie mielismy odwagi by rozmawiac o tym z rodzicami, bo w wiekszosci domow byl to zdecydowanie temat tabu, w szkolach tak samo, w telewizji tez bylo raczej wszystko bardziej ocenzurowane, nasze dzieci sa mniej skrepowane jesli chodzi o "trudne pytania". Ale moim zdaniem przedwczesne wprowadzanie dzieci w tematy seksu to potroche zachecanie ich do drazenia w temacie.
Nauka o anatomii w wieku szkolnym dobrze, nauka o roznicach miedzy dziewczynka a chlopcem dobrze, ale 12latek ktoremu sie tlumaczy zasady bezpiecznego seksu? nie jest to dobry pomysl, to troche tak jakbysmy pokazywali dziecku ze przyzwalamy na rozpoczecie zycia seksualnego, kazdy z nas napewno sam bedzie wiedzialal kiedy jego dziecko bedzie gotowe na pierwszy stosunek, mozna to zaobserwowac po przez zachowanie dziecka, zainteresowania oraz otoczenie w jakim sie obraca,
Ktos tu ladnie napisal, dajmy dzieciom szanse byc dziecmi.
|

|
 |
|
brookaciki12 |
Post #5 Ocena: 0 2013-04-25 12:47:25 (12 lat temu) |
Z nami od: 26-07-2011 Skąd: D |
goniaj_ Kazdy z nas ma prawo do wlasnego zdania, w zaden sposob nie probuje cie przekonac do swoich racji, sa ludzie ktorzy twierdza podobnie jak Ty, Markywee ma swoje pojecie, po troche sie z nim zgadzam ze to za wczesnie, ale porownywanie Cie do nizin spolecznych to chyba lekka przesada, Ty chcesz rozmawiac ze swoim 12latkiem o seksie, Ty znasz najlepiej swoje dziecko i wiesz na ile jest dojzale by zaczac rozmowe w odpowiedni sposob. Rodziny z marginesu raczej nie sa sklonne do rozmow na takie tematy, nie mowiac juz o tym ze pewnie wogole sie nie interesuja tym co robi ich dziecko, nie obrazajmy nikogo, kazdy ma prawo dawkowac wiedze w temacie w sposob jaki uzna za stosowny do dojrzalosci dziecka..
edit; alez kwiatki dzis sadze  [ Ostatnio edytowany przez: brookaciki12 25-04-2013 13:00 ]
|

|
 |
|
|
Markywee |
Post #6 Ocena: +1 2013-04-25 12:49:31 (12 lat temu) |
Konto zablokowane Z nami od: 29-03-2013 Skąd: ul. Wiejska 4/6/8 00-902 Warszawa |
Cytat:
2013-04-25 12:35:07, goniaj napisał(a):
jezeli chcesz wychowywac dzieciaka pod kloszem albo zyc w slodkiej nieswiadomosci.. bardzo prosze.. ale ani to madre ani wychowawcze
chyba ze twoja rodzina jest gleboko ortodoksyjna, nie masz w domu tv, puszczasz dzieciom tylko ocenzurowane przez ciebie filmy na dvd, dzieci uczysz w domu zeby nie mialy kontaktu z "brudnym swiatem" i obracasz sie tylko w srodowisku swoich tak samo ortodoksyjnych "przyjaciol", a zone albo meza dla wlasnego dzieca znajdziesz sam z rowniez ortodoksyjnej rodziny.. to absurd jakis.. nie mieszkamy w zamknietym srodowisku i niestety nie mamy wplywu na caly swiat, na zachowanie innych...
Pomiedzy trzymaniem pod kloszem, a kontrola i reagowaniem na treści jakie dziecko otrzymuje jest znaczna roznica.
Pewnie, najlepiej tego nie kontrolować... i jak sama napisalas - czekac az "wroci z brzuchem". Ot wychowujmy dzieci beztrosko, i bezstresowo.
Zapewne lepiej tez prowokować takie zachowania, przekazując wiedze ZBYT WCZESNIE.
Wybacz, ale porownujac: - wytlumacze 12 latkowi jak ma się bic, po czym powiem mu żeby wyszedł na ring. Lub tez sam po prostu na ten ring wejdzie, bo "będzie wiedział co i jak".
Jeżeli twoje dziecko, w wieku 12 lat wymaga edukacji seksualnej - proszę bardzo - powinnas mu je dac.
Z kolei - jeżeli jeszcze tego nie wymaga - to po co mu ta wiedze dawac?
Malpie pistolet daj, o. Zobaczysz co zrobi. Jeżeli nie odpowiadam/ignoruje posty skierowane do mnie, oznacza to po prostu, ze żal mi czasu na komentowanie bzdur.
|

|
 |
|
Markywee |
Post #7 Ocena: +1 2013-04-25 12:53:26 (12 lat temu) |
Cytat:
2013-04-25 12:47:25, brookaciki12 napisał(a):
goniaj_ Kazdy z nas ma prawo do wlasnego zdania, w zaden sposob nie probuje cie przekonac do swoich racji, sa ludzie ktorzy twierdza podobnie jak Ty, Markywee ma swoje pojecie, po troche sie z nim zgadzam ze to za wczesnie, ale porownywanie Cie do nizin spolecznych to chyba lekka przesada, Ty chcesz rozmawiac ze swoim 12latkiem o seksie, Ty znasz najlepiej swoje dziecko i wiesz na ile jest dojzale by zaczac rozmowe w odpowiedni sposob. Rodziny z marginesu raczej nie sa sklonne do rozmow na takie tematy, nie mowiac juz o tym ze pewnie wogole sie nie interesuja tym co robi ich dziecko, nie obrazajmy nikogo, kazdy ma prawo dawkowac wiedze w temacie w sposob jaki uzna za stosowny do dojzalosci dziecka..
O tym wlasnie pisze - pewne aspekty "dojrzalosci" zaleza od środowiska w jakim sa rodzice i ich dzieci.
Co do rodzin z marginesu... Po co rozmawiać o czyms co jest czasem zwykla codziennoscia?
Jak już pisałem - Dajcie dzieciom być dziecmi.
Wiedza jest dobra, ale odpowiednio dawkowana.
Jak dawkować - pisałem wcześniej. Zaleznie od wieku i potrzeb. Jeżeli nie odpowiadam/ignoruje posty skierowane do mnie, oznacza to po prostu, ze żal mi czasu na komentowanie bzdur.
|

|
 |
|
goniaj |
Post #8 Ocena: 0 2013-04-25 12:58:15 (12 lat temu) |
Z nami od: 12-02-2013 Skąd: jeszcze nie |
Cytat:
2013-04-25 12:49:31, Markywee napisał(a):
Cytat:
2013-04-25 12:35:07, goniaj napisał(a):
Pomiedzy trzymaniem pod kloszem, a kontrola i reagowaniem na treści jakie dziecko otrzymuje jest znaczna roznica.
Pewnie, najlepiej tego nie kontrolować... i jak sama napisalas - czekac az "wroci z brzuchem". Ot wychowujmy dzieci beztrosko, i bezstresowo.
Zapewne lepiej tez prowokować takie zachowania, przekazując wiedze ZBYT WCZESNIE.
Wybacz, ale porownujac: - wytlumacze 12 latkowi jak ma się bic, po czym powiem mu żeby wyszedł na ring. Lub tez sam po prostu na ten ring wejdzie, bo "będzie wiedział co i jak".
Jeżeli twoje dziecko, w wieku 12 lat wymaga edukacji seksualnej - proszę bardzo - powinnas mu je dac.
Z kolei - jeżeli jeszcze tego nie wymaga - to po co mu ta wiedze dawac?
Malpie pistolet daj, o. Zobaczysz co zrobi.
ale ci tlumacze ze nie jestes w stanie do konca tego kontrolowac.., nie siedzisz obok kiedy cos oglada albo grzebie w necie, moze nawet posiada wlasmy laptop czy tablet, nie slyszysz o czym rozmawia z kolegami, i jakie informacje na ten temat przekazuja sobie dzieci nawzajem.. a uwierz mi gadaja na ten temat, nie mozesz byc obok 12latka 24h/dobe,
reasumujac wole sama przkazac pewne informacje w formie "przyjaznej" niz zeby dowiedzial sie od kolegow w formie wulgaryzmow
szanuje twoje zdanie na ten temat, choc wogole sie z toba nie zgadzam, i na pewno nie jest to powod zeby mnie obrazac
|

|

|
|
|
Post #9 Ocena: +1 2013-04-25 13:03:44 (12 lat temu) |
Anonim
|
Usunięte
|

|
 |