MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

O seksie z 4-latkiem

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Strona 6.6 z 31 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 5.6 | 6.6 | 7.6 ... 29 | 30 | 31 ] - Skocz do strony

Str 6.6 z 31

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

Kocurzyca

Post #1 Ocena: 0

2013-04-24 17:35:44 (12 lat temu)

Kocurzyca

Kobieta

Z nami od: 07-11-2010

A do czego dziecku ta wiedza w tak młodym wieku? Ma ją stosować na sobie i koleżankach z piaskownicy czy jak?
Moje dzieci są jeszcze małe syn w tym roku skończy 5lat ,córka ma 2lata i nie widzę potrzeby przyswajania im co gdzie i dlaczego. Owszem syn pyta dlaczego jego siostra była w moim brzuchu i czy on też był. Więc mu powiedziałam ,że mama z tatą bardzo się kochają i chcieli mieć dziecko. Tylko ,że zanim dzidzia się urodzi musi posiedzieć w brzuszku aż będzie wystarczająco duża. Syn zadowolił się taką wiedzą i jedynie spytał czy on też może urodzić dzidzie :-D więc mu powiedziałam ,że mamusie mają specjalne miejsce na dzidziusia w swoim brzuszku ,a tatusiowie nie i koniec tematu. Ktoś chce proszę bardzo swojemu dziecku może mówić ,moje dzieci nie potrzebują wiedzieć więcej i gwarantuje wam ,że nic im przez to nie będzie. Ja takową wiedzę po części otrzymałam jako 12nastolatka ,jednak tutaj nie nałożenie gumki czy inne szczegóły powinny być przekazane. Tylko fakt ,że chłopak i dziewczyna nie może się od tak dotykać i rozbierać przy sobie.

Mówi się ,że dzieci coraz szybciej dorastają ,ale czemu tak jest? Przedwczesne uświadamianie z pewnymi rzeczami jest równie groźne jak zrobienie tego za późno.
Ja decyduje co ma w tej chwili wiedzieć moje dziecko. A jakby ktoś nie wiedział jakie mają skutki uświadamiania dzieci na temat seksu radzę poczytać o grupce SŁODKICH sześciolatków które dla zabawy postanowiły sobie rozebrać i po dotykać koleżankę...

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

AriaLia

Post #2 Ocena: 0

2013-04-24 17:42:35 (12 lat temu)

AriaLia

Kobieta

Z nami od: 09-03-2013

Tak, mi się przypomniało jak moja przyjaciółka opowiadała mi jak jej rodzice postanowili ją i jej siostrę wyedukować seksualnie. A że dzieci pytały, to tzreba było sobie jakoś poradzić.Miały wtedy właśnie jakieś 3-5 lat. Rodzice pomysłu nie mieli jak się do tego zabrać więc wzięli zwykły atlas anatomii i pokazali dzieciom obrazki. Objaśnili obrazki i tyle. Dzieci przestały zadawać trudne pytania. I raz była taka historia jak gdzieś na ulicy chyba jakiś pan korzystał z winkla jakiejś budy i odcedzał co tam potrzebował. A 4 letnia dziewczynka pokazała palcem na pana i wykrzyknęła na całą ulicę: Patrz tato! Temu panu widać prącie!
Wiadomo jak pan zareagował i wszyscy w koło.

Opinia tej dorosłej już obecnie koleżanki jest taka, że rodzice zrobili bardzo dobrze. Nie kombinowali całe życie jak przekazać pewne sprawy. Nie próbowali też wymyślać bajek i kłamać. Mówi, że od dziecka wiedziała co i jak i było to normalne i oczywiste, bez zbędnej pruderii i owijania w bawełnę. Ja się zgadzam z tą opinią.
Nie znaczy to, że jest to jedyny słuszny sposób na edukację, ale uważam, że jeden z lepszych. I nie mówię tu o edukacji związanej z antykoncepcją, planowaniem rodziny czy jakimś dogłębnym życiu uczuciowym. Dzieciom starczyły obrazki i proste objaśnienia do nich. Na etapie takiego wieku to wystarcza.

Dość kontrowersyjne może wydawać się też użyte słownictwo w atlasie anatomicznym w stosunku do dzieci. Ale jak nazywać poszczególne części ciała aby brzmiało to dobrze? Tak naprawdę każde słowo może się okazać niestosowne. A w końcu prącie to prącie. Lepsze takie niż niektóre pieszczotliwe nazwy stosowane przez niektórych rodziców.

[ Ostatnio edytowany przez: AriaLia 24-04-2013 17:44 ]

Kochaj jak wola Twoja.

Do góry stronyOffline

karjo1

Post #3 Ocena: 0

2013-04-24 20:07:13 (12 lat temu)

karjo1

Mężczyzna

Z nami od: 01-06-2008

Tak poczytalam topik i mam wrazenie, ze jednak wielu rodzicow ma myslenie dosc mocno zyczeniowe, sama tez bym chciala, by swiat byl piekniejszy, spokojniejszy i bezpieczniejszy, ale niestety, tak dobrze to nie ma :).
Wspominanie, ze 4-, 5-latkom do niczego jest edukacja seksualna, bo nie maja z tematem do czynienia, ze sie kontroluje, co dziecko oglada, czym sie bawi, jak sei bawi czy z kim sie bawi, to czysta fikcja.
Po prostu nawet te zaopiekowane dzieci madrych rodzicow, gdzie wychowanie jest w superlatywach, trafiaja na srodowisko, gdzie sa inne standarty, chocby przedszkole czy szkola.
W UK szkole zaczynaja wlasnei 4-, 5-latki i mozna byc niezle zaskoczonym (czasem nawet zszokowanym) wiedza czy sposobem rozumienia seksu przez dzieci.
Co z tego, ze wlasnemu dziecku wytlumaczymy ladnie temat przytulania, bliskosci czy dzidzi w brzuchu jak dostanie 'przez leb' wiedza rowiesnikow o bardziej 'zyciowej' stronie seksu i tyle.

Dlatego nie kwestia, czy wprowadzac edukacje seksualna czy nie, tylko jak ja wprowadzac madrze, by dzieci skorzystaly, a nie obrocily przeciwko sobie.

PS. Z tego co pamietam, zabawy w 'doktora' zaczynaly sie dosc wczesnie, niezaleznie od istnienia edukacji seksualnej w przedszkolu/szkole czy wychowania w rodzinie, po prostu ciekawosc dziecieca bierze gore :-]

[ Ostatnio edytowany przez: karjo1 24-04-2013 20:10 ]

Do góry stronyOffline

Post #4 Ocena: 0

2013-04-24 20:40:18 (12 lat temu)

Uczestnik nie jest zarejestrowany

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

karjo1

Post #5 Ocena: 0

2013-04-24 20:44:10 (12 lat temu)

karjo1

Mężczyzna

Od kiedy wprowadzenie edukacji seksualnej, religii czy posilkow w przedszkolu/szkole odbiera decyzje wychowawcze rodzicom i ceduje prace pedagogiczna tylko na urzednikow?

Do góry stronyOffline

Post #6 Ocena: 0

2013-04-24 20:48:44 (12 lat temu)

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

karjo1

Post #7 Ocena: 0

2013-04-24 20:52:43 (12 lat temu)

karjo1

Mężczyzna

No bo sie klania brak wiedzy o zajeciach dla takich maluchow i robienie z igly widel.
Poza tym wlasnie tlumaczenie, ze dzieci nie w kapuscie i nie od bocka, to juz jest eduakcja seksualna :)

Do góry stronyOffline

Post #8 Ocena: 0

2013-04-24 22:45:59 (12 lat temu)

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

Post #9 Ocena: 0

2013-04-24 23:27:30 (12 lat temu)

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

Post #10 Ocena: 0

2013-04-24 23:37:54 (12 lat temu)

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

Strona 6.6 z 31 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 5.6 | 6.6 | 7.6 ... 29 | 30 | 31 ] - Skocz do strony

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,