2013-04-02 18:37:12, AriaLia napisał(a):
Ok, zrobiła zakupy w Tesco. Podam co z grubsza kupiłam i za ile.
1. Owoce świeże - 7,40 - jemy ich dużo, czasem zamiast posiłku, np. kolacji
2. Warzywa świeże - 2,15 - mamy trochę zapasów więc tylko uzupełniłam braki marchewki i ogórka
3. Mleko sojowe - 1,35 - używam tylko do kakaa lub kawy, którą piję raz na 2 tygodnie, mąż pije raz dziennie kawę rano i czasem dokupuje sobie zwykłe mleko w tygodniu
4. Ser żółty - 1,75
5. Jogurty sojowe owocowe - 7,00
6. Mięso do zamrażarki - 4,00 - starcza na 2-3 obiady
7. Szynka - 6,50
8. Oliwa z Oliwek - 3,79 - zakup raz na 2 miesiące
9. Chlebki ryżowe - 0,69 - paczka mi starcza na tydzień
10. Deserki vaniliowe -1,50 - sa 4 sztuki
11. Dżem - 1,49 - może drogi, ale ten jest super dobry
12. Warzywa mrożone - 7.05 - trochę musiałam uzupełnić braki w zamrażarce
Razem wszystko wyniosło 44.66
Teraz sprostowania. Nie są to pełne zakupy i czasem ta wartość się waha. Czasem zamawiamy za 30, czasem za 60 zależy jakie mamy braki. Na sniadania mój mąż je płatki owsiane - namiętnie z bananami dlatego tyle owoców a płatki kupujemy w wielkich pakach za chyba 2 funty i starczają na co najmniej 3 tygodnie.
Nie kupiłam tym razem ryżu, makaronu czy kaszy, bo wszystko mamy. Kupuję jakąś paczkę raz na 2-3 tygodnie. Do obiadu czesto jemy ryby, teraz jeszcze mamy jakieś więc dokupiłam tylko mięso. Fakt, kiedy kupuję ryby to ta suma troszkę rośnie bo lubie kupić 3-4 paczki. Na obiad jemy po jednym filecie więc taka paczka starcza na 3 obiady bo zazwyczaj jest po 6 kawałków w paczce. Mąkę mamy, ale rzadko używamy. Kupujemy tylko ryżową, która jest droższa. Oliwę z oliwek używamy zamiast oleju bo zdrowsza, a i tak mało smażymy. Głównie dusimy lub gotujemy na parze. Jak pisałam wcześniej czasem coś w tygodniu dokupujemy, ale nie dużo. Zazwyczaj albo są to jakieś pojedyncze zachcianki, albo kupujemy coś dziwnego czego nie znamy na spróbowanie. Raz na 2 tyg. kupimy chleb w sklepie obok za 1 funt. Ale rzadko. Ja nie jem zwykłego chleba, a mój mąż też rzadko. I dokupujemy owoce lub warzyw świeże z targu po drodze - na miski z funta. Zdarza się tak 3-5 misek w tygodniu.
Nie kupujemy napojów ani wody, dokupujemy herbatę lub kawę, ale to też nie tak często. Ja lubię pić miód z cytryną. Cytryny lub limonki są u nas non stop, słoik miodu starcza na 2-3 tygodnie.
Słodycze, sporadycznie. Jakaś czekolada? Mamy owoce i jogurty owocowe i jakoś nam starcza.
Nie kupujemy gotowców ani dań wysokoprzetworzonych.
Czasem pójdziemy do restauracji, ale rzadko ze względu na moje alergie.
Czasem kupimy jakąś szynkę czy kawałek kiełbasy w PL sklepie, ale rzadko bo sklep za daleko

.
Zapomniałam dodać. Te zakupy starczają na 8-10 dni, zależy jak bardzo jesteśmy głodni
![:-] :-]](modules/Forum/images/smiles/lol.gif )
[ Ostatnio edytowany przez: <i>AriaLia</i> 02-04-2013 18:40 ]