Taki sam przekręt z kawą w słoikach i tą samą, ale "niby" tańszą, bo do przesypania do słoika.
Często skubani podają per item albo lb i ciężko znaleźć to ile w końcu za kilogram, aby porównać.
Str 26 z 169 |
|
---|---|
__lenka | Post #1 Ocena: 0 2013-12-12 02:08:36 (12 lat temu) |
Konto usunięte |
Nawet mi nie mów..
Taki sam przekręt z kawą w słoikach i tą samą, ale "niby" tańszą, bo do przesypania do słoika. Często skubani podają per item albo lb i ciężko znaleźć to ile w końcu za kilogram, aby porównać. la-terra-del-pudding
|
Richmond | Post #2 Ocena: 0 2013-12-12 08:13:29 (12 lat temu) |
Z nami od: 06-02-2007 Skąd: Surrey |
Cytat: 2013-12-11 19:39:21, agarudii napisał(a): natomiast w lidlu mnie wpienia, kasowanie towaru z predkoscia swiatla. Haha, to musi byc niemiecka szkola. Ostatnio bywam w Aldim, bo mam na przeciwko firmy i tez skanuja produkty bardzo szybko. Ja kupuje tam pojedyncze produkty, wiec nie jest to irytujace. Chyba pare stron wczesniej pisalam w tym watku o mandarynkach, ktore nie chcialy sie popsuc przez 2 miesiace. W nawiazaniu do tego tematu, z radoscia odkrylam, ze w Niemczech jablka psuja sie w naturalny sposob czego nie odnotowalam w UK. Carpe diem.
|
Post #3 Ocena: 0 2013-12-12 08:40:42 (12 lat temu) |
|
![]() Anonim |
Usunięte
|
jotkadakotka | Post #4 Ocena: 0 2013-12-12 08:43:22 (12 lat temu) |
Z nami od: 05-12-2008 Skąd: Poole |
Cytat: 2013-12-12 08:13:29, Richmond napisał(a): Cytat: 2013-12-11 19:39:21, agarudii napisał(a): natomiast w lidlu mnie wpienia, kasowanie towaru z predkoscia swiatla. Haha, to musi byc niemiecka szkola. Ostatnio bywam w Aldim, bo mam na przeciwko firmy i tez skanuja produkty bardzo szybko. Ja kupuje tam pojedyncze produkty, wiec nie jest to irytujace. Oni tak musza. Takie maja wytyczne. Dokladnie nie wiem jak jest w Lidlu, ale w Aldim placa wiecej niz na podobnych stanowiskach w innych supermarketach, ale zatrudnija mniej osob, wiec pracownicy musza wszystko robic w tempie ekspresowym. |
agarudii | Post #5 Ocena: 0 2013-12-12 09:42:54 (12 lat temu) |
Z nami od: 30-08-2011 Skąd: trolford ;-) |
Cytat: 2013-12-12 01:37:25, __lenka napisał(a): Nie wszystkie E są niezdrowe. Nie wszystkie value czy basic produkty są złe. Słodzik i cukier brązowy wcale nie jest zdrowszy od białego. nie wszystkie E sa niezdrowe ![]() ![]() Błogosławiony ten, co nie ma nic do powiedzenia, a pomimo to milczy.
|
|
|
__lenka | Post #6 Ocena: 0 2013-12-13 13:52:39 (12 lat temu) |
Konto usunięte |
Cytat: 2013-12-12 09:42:54, agarudii napisał(a): Cytat: 2013-12-12 01:37:25, __lenka napisał(a): Nie wszystkie E są niezdrowe. Nie wszystkie value czy basic produkty są złe. Słodzik i cukier brązowy wcale nie jest zdrowszy od białego. nie wszystkie E sa niezdrowe ![]() ![]() ![]() Kolor brązowy nie jest gwarancją jakości cukru!! “Brązowy cukier to zwykle biały cukier, do którego producent dodał od 5 do 10 procent melasy. Wystarczy dodać jedną łyżkę stołową melasy na szklankę białego cukru. Po wymieszaniu otrzymujemy brązowy cukier. Aby otrzymać cukier ciemnobrązowy dodajemy 2 łyżki melasy zamiast jednej. Jeśli chodzi o kaloryczność: 100g brązowego = 373 kcal 100g białego = 396 kcal Wydaje się, że niewiele zyskujemy - ale zawsze coś. Niestet jednak brązowy ma inną gęstość tak, że jeśli przeliczymy kaloryczność tej samej jednostki objętności to okaże się, że wyniki są odwrotne (1 łyżeczka brązowego = 48 kcal, białego = 45 kcal). Więc słodząć herbatę brązowym cukrem nic nie zyskamy. Oba cukry mają również identyczny indeks glikemiczny (Indeks glikemiczny to lista produktów uszeregowanych ze względu na poziom glukozy we krwi po ich spożyciu. Oblicza się go dzieląc poziom glukozy we krwi po przeprowadzeniu testu żywnościowego z udziałem 50 gram węglowodanów, przez poziom glukozy uzyskany po spożyciu danego produktu). Ok. Co jednak jeśli mamy do czynienia z oryginalnym cukrem trzcinowym (a nie cukrem białym z dodatkiem melasy). Niestety pod kątem zdrowotnym, nadal nic tutaj się nie zmienia. Co prawda zawiera ona magnez, wapno, potas i żelazo, ale w ilościach tak minimalnych, że nie mają one znaczenia dla zdrowia (chyba, że zjemy go pół tony dziennie). Okazuje się, że kubańska czy brazylijska trzcina cukrowa (to nazwa potoczna, prawidłowe określenie zgodne z klasyfikacją naukową to: cukrowiec lekarski), nie jest w niczym lepsza od polskiego buraka cukrowego.” *Rafinowany cukier (tzw. Izolowany) - biały,100g = 396 kcal, 1 łyżeczka = 45kcal, 99.7% sacharozy Z buraków lub trzciny cukrowej. W trakcie rafinacji (procesy chemiczne i fizyczne ) od kryształków cukru oddzielany jest ciemnobrązowy syrop (melasa), w którym zawarte są czynniki odżywcze. Niestety często "wzbogacany" różnymi substancjami chemicznymi (np. dwutlenek siarki, kwas fosforowy, kwas mrówkowy). Info dla wegetarian - często do oczyszczania konwencjonalnego rafinowanego cukru używa się ości pstrąga. *Cukier nierafinowany – brązowy, 100g = 373 kcal, 1 łyżeczka = 48kcal Produkcja zakończona przed rozpoczęciem rafinacji; z melasą, która zawiera składniki odżywcze (niewielkie ilości) , tj. żelazo, wapń, fosfor, potas i magnez. Nie wzbogacany substancjami chemicznymi. Brązowy niestety nie zawsze znaczy nierafinowany!! Często producenci barwią rafinowany cukier na brązowo karmelem, sprzedawany jest pod nazwą Cukier Brązowy. Ważna też jest jakość surowca (buraka czy trzciny cukrowej) zależy od metody jego uprawy. Cukier w USA (według badań CRA) w 95% pochodzi z genetycznie modyfikowanych buraków cukrowych (odmiana odporna na Roundup). A konwencjonalna uprawa trzciny cukrowej wiąże się z monokulturą wyjaławiającą glebę. Problemem jest też, że zbiór polega na wypalaniu plantacji trzciny cukrowej - pali się martwe liście, a pozostaje jedynie łodyga co ułatwia zbiór. Jeżeli wybieramy cukier nierafinowany to tylko z “Green Cane Project” albo z certyfikatem Sprawiedliwego Handlu (Fair Trade – rolnicy mają zagwarantowaą cenę minimalną I specjalną premię, która jest inwestowana w rozwój lokalnej społeczności), albo cukier ekologiczny Bio (zdominowany przez cukier trzcinowy). Naturalne zamienniki – ekologiczny miód, stewia, cukier brązowy (ksylitol). la-terra-del-pudding
|
__lenka | Post #7 Ocena: 0 2013-12-13 13:58:33 (12 lat temu) |
Konto usunięte |
E obrazkowo
Lista E Chemia w żywności -lista szkodliwych E [ Ostatnio edytowany przez: __lenka 13-12-2013 14:01 ] la-terra-del-pudding
|
zaczarowany_pan | Post #8 Ocena: 0 2013-12-13 14:22:18 (12 lat temu) |
Z nami od: 07-11-2011 Skąd: South |
Cytat: 2013-12-11 21:54:42, agarudii napisał(a): ja to wiem jedno, ze prawdziwe organic ( nie pryskane, na krowiej z przeproszeniem kupie i komposcie hodowane) to ja mam w pl przez wakacje ![]() ![]() ![]() Staram sie jesc tanio i zdrowo, zakupy w markecie to max pol godziny. Zelazne punkty to jaja, warzywa, cos z nabialu. Zawsze mam kurzy cycek w zamrazarce i mrozone zieleniny a w szafce jakies kasze, fasole, koncentrat pomidorowy i tuna w puszce. To na prawde nie jest drogie, Czasem mam wrazenie, ze najwiekszy badziew jest najdrozszy. Apropos postu powyzej cos na temat jaj od kur szczesliwych kontra klatkowych
Zyj i pozwol zyc innym
|
agarudii | Post #9 Ocena: 0 2013-12-13 14:40:42 (12 lat temu) |
Z nami od: 30-08-2011 Skąd: trolford ;-) |
Cytat: 2013-12-13 14:22:18, zaczarowany_pantofelek napisał(a): Cytat: 2013-12-11 21:54:42, agarudii napisał(a): ja to wiem jedno, ze prawdziwe organic ( nie pryskane, na krowiej z przeproszeniem kupie i komposcie hodowane) to ja mam w pl przez wakacje ![]() ![]() ![]() Staram sie jesc tanio i zdrowo, zakupy w markecie to max pol godziny. Zelazne punkty to jaja, warzywa, cos z nabialu. Zawsze mam kurzy cycek w zamrazarce i mrozone zieleniny a w szafce jakies kasze, fasole, koncentrat pomidorowy i tuna w puszce. To na prawde nie jest drogie, Czasem mam wrazenie, ze najwiekszy badziew jest najdrozszy. Apropos postu powyzej cos na temat jaj od kur szczesliwych kontra klatkowych sugerujesz, ze po moim "obejsciu" jezdza traktory i rozlewaja rope, jak rowniez to, iz do moich marchewek z robakiem uzywam pestycydow ![]() [ Ostatnio edytowany przez: agarudii 13-12-2013 14:42 ] Błogosławiony ten, co nie ma nic do powiedzenia, a pomimo to milczy.
|
agarudii | Post #10 Ocena: 0 2013-12-13 14:54:32 (12 lat temu) |
Z nami od: 30-08-2011 Skąd: trolford ;-) |
Cytat: 2013-12-13 13:52:39, __lenka napisał(a): Cytat: 2013-12-12 09:42:54, agarudii napisał(a): Cytat: 2013-12-12 01:37:25, __lenka napisał(a): Nie wszystkie E są niezdrowe. Nie wszystkie value czy basic produkty są złe. Słodzik i cukier brązowy wcale nie jest zdrowszy od białego. nie wszystkie E sa niezdrowe ![]() ![]() ![]() Kolor brązowy nie jest gwarancją jakości cukru!! “Brązowy cukier to zwykle biały cukier, do którego producent dodał od 5 do 10 procent melasy. Wystarczy dodać jedną łyżkę stołową melasy na szklankę białego cukru. Po wymieszaniu otrzymujemy brązowy cukier. Aby otrzymać cukier ciemnobrązowy dodajemy 2 łyżki melasy zamiast jednej. Jeśli chodzi o kaloryczność: 100g brązowego = 373 kcal 100g białego = 396 kcal Wydaje się, że niewiele zyskujemy - ale zawsze coś. Niestet jednak brązowy ma inną gęstość tak, że jeśli przeliczymy kaloryczność tej samej jednostki objętności to okaże się, że wyniki są odwrotne (1 łyżeczka brązowego = 48 kcal, białego = 45 kcal). Więc słodząć herbatę brązowym cukrem nic nie zyskamy. Oba cukry mają również identyczny indeks glikemiczny (Indeks glikemiczny to lista produktów uszeregowanych ze względu na poziom glukozy we krwi po ich spożyciu. Oblicza się go dzieląc poziom glukozy we krwi po przeprowadzeniu testu żywnościowego z udziałem 50 gram węglowodanów, przez poziom glukozy uzyskany po spożyciu danego produktu). Ok. Co jednak jeśli mamy do czynienia z oryginalnym cukrem trzcinowym (a nie cukrem białym z dodatkiem melasy). Niestety pod kątem zdrowotnym, nadal nic tutaj się nie zmienia. Co prawda zawiera ona magnez, wapno, potas i żelazo, ale w ilościach tak minimalnych, że nie mają one znaczenia dla zdrowia (chyba, że zjemy go pół tony dziennie). Okazuje się, że kubańska czy brazylijska trzcina cukrowa (to nazwa potoczna, prawidłowe określenie zgodne z klasyfikacją naukową to: cukrowiec lekarski), nie jest w niczym lepsza od polskiego buraka cukrowego.” *Rafinowany cukier (tzw. Izolowany) - biały,100g = 396 kcal, 1 łyżeczka = 45kcal, 99.7% sacharozy Z buraków lub trzciny cukrowej. W trakcie rafinacji (procesy chemiczne i fizyczne ) od kryształków cukru oddzielany jest ciemnobrązowy syrop (melasa), w którym zawarte są czynniki odżywcze. Niestety często "wzbogacany" różnymi substancjami chemicznymi (np. dwutlenek siarki, kwas fosforowy, kwas mrówkowy). Info dla wegetarian - często do oczyszczania konwencjonalnego rafinowanego cukru używa się ości pstrąga. *Cukier nierafinowany – brązowy, 100g = 373 kcal, 1 łyżeczka = 48kcal Produkcja zakończona przed rozpoczęciem rafinacji; z melasą, która zawiera składniki odżywcze (niewielkie ilości) , tj. żelazo, wapń, fosfor, potas i magnez. Nie wzbogacany substancjami chemicznymi. Brązowy niestety nie zawsze znaczy nierafinowany!! Często producenci barwią rafinowany cukier na brązowo karmelem, sprzedawany jest pod nazwą Cukier Brązowy. Ważna też jest jakość surowca (buraka czy trzciny cukrowej) zależy od metody jego uprawy. Cukier w USA (według badań CRA) w 95% pochodzi z genetycznie modyfikowanych buraków cukrowych (odmiana odporna na Roundup). A konwencjonalna uprawa trzciny cukrowej wiąże się z monokulturą wyjaławiającą glebę. Problemem jest też, że zbiór polega na wypalaniu plantacji trzciny cukrowej - pali się martwe liście, a pozostaje jedynie łodyga co ułatwia zbiór. Jeżeli wybieramy cukier nierafinowany to tylko z “Green Cane Project” albo z certyfikatem Sprawiedliwego Handlu (Fair Trade – rolnicy mają zagwarantowaą cenę minimalną I specjalną premię, która jest inwestowana w rozwój lokalnej społeczności), albo cukier ekologiczny Bio (zdominowany przez cukier trzcinowy). Naturalne zamienniki – ekologiczny miód, stewia, cukier brązowy (ksylitol). ![]() skad zalozenie, ze kupuje barwiony cukier bialy ![]() tak, czy owak nie ma o co kopi kruszyc, bo ja cukru wogole nie uzywam, moj malz dosypuje lyzeczke do kawy i to wsio. herbata u mnie idzie w tepie 20 woreczkow( tych malych oczywiscie, co sa w paczce) na rok ( goscie tylko pija, ale i tak czesciej pija kawe ![]() [ Ostatnio edytowany przez: agarudii 13-12-2013 15:02 ] Błogosławiony ten, co nie ma nic do powiedzenia, a pomimo to milczy.
|