Cytat:
2013-12-12 09:42:54, agarudii napisał(a):
Cytat:
2013-12-12 01:37:25, __lenka napisał(a):
Nie wszystkie E są niezdrowe.
Nie wszystkie value czy basic produkty są złe.
Słodzik i cukier brązowy wcale nie jest zdrowszy od białego.
nie wszystkie E sa niezdrowe

no masz racje z tych wszystkich E, najzdrowsza jest witamina E i to tez nie w nadmiarze. o slodziku sie nie wypowiadam, bo to swinstwo jakich malo. natomiast stawianie rowno cukru bilego i brazowego

brazowy jest zdrowszy, bo jest mniej przetworzony. zasada jest prosta, im mniej przetworzona rzecz kupijesz tym ona jest zdrowsza.
Kolor brązowy nie jest gwarancją jakości cukru!!
“Brązowy cukier to zwykle biały cukier, do którego producent dodał od 5 do 10 procent melasy. Wystarczy dodać jedną łyżkę stołową melasy na szklankę białego cukru. Po wymieszaniu otrzymujemy brązowy cukier. Aby otrzymać cukier ciemnobrązowy dodajemy 2 łyżki melasy zamiast jednej.
Jeśli chodzi o kaloryczność:
100g brązowego = 373 kcal
100g białego = 396 kcal
Wydaje się, że niewiele zyskujemy - ale zawsze coś. Niestet jednak brązowy ma inną gęstość tak, że jeśli przeliczymy kaloryczność tej samej jednostki objętności to okaże się, że wyniki są odwrotne (1 łyżeczka brązowego = 48 kcal, białego = 45 kcal). Więc słodząć herbatę brązowym cukrem nic nie zyskamy. Oba cukry mają również identyczny indeks glikemiczny (Indeks glikemiczny to lista produktów uszeregowanych ze względu na poziom glukozy we krwi po ich spożyciu. Oblicza się go dzieląc poziom glukozy we krwi po przeprowadzeniu testu żywnościowego z udziałem 50 gram węglowodanów, przez poziom glukozy uzyskany po spożyciu danego produktu).
Ok. Co jednak jeśli mamy do czynienia z oryginalnym cukrem trzcinowym (a nie cukrem białym z dodatkiem melasy). Niestety pod kątem zdrowotnym, nadal nic tutaj się nie zmienia. Co prawda zawiera ona magnez, wapno, potas i żelazo, ale w ilościach tak minimalnych, że nie mają one znaczenia dla zdrowia (chyba, że zjemy go pół tony dziennie).
Okazuje się, że kubańska czy brazylijska trzcina cukrowa (to nazwa potoczna, prawidłowe określenie zgodne z klasyfikacją naukową to: cukrowiec lekarski), nie jest w niczym lepsza od polskiego buraka cukrowego.”
*Rafinowany cukier (tzw. Izolowany) - biały,100g = 396 kcal, 1 łyżeczka = 45kcal, 99.7% sacharozy
Z buraków lub trzciny cukrowej.
W trakcie rafinacji (procesy chemiczne i fizyczne ) od kryształków cukru oddzielany jest ciemnobrązowy syrop (melasa), w którym zawarte są czynniki odżywcze.
Niestety często "wzbogacany" różnymi substancjami chemicznymi (np. dwutlenek siarki, kwas fosforowy, kwas mrówkowy).
Info dla wegetarian - często do oczyszczania konwencjonalnego rafinowanego cukru używa się ości pstrąga.
*Cukier nierafinowany – brązowy, 100g = 373 kcal, 1 łyżeczka = 48kcal
Produkcja zakończona przed rozpoczęciem rafinacji; z melasą, która zawiera składniki odżywcze (niewielkie ilości) , tj. żelazo, wapń, fosfor, potas i magnez.
Nie wzbogacany substancjami chemicznymi.
Brązowy niestety nie zawsze znaczy nierafinowany!!
Często producenci barwią rafinowany cukier na brązowo karmelem, sprzedawany jest pod nazwą Cukier Brązowy.
Ważna też jest jakość surowca (buraka czy trzciny cukrowej) zależy od metody jego uprawy.
Cukier w USA (według badań CRA) w 95% pochodzi z genetycznie modyfikowanych buraków cukrowych (odmiana odporna na Roundup).
A konwencjonalna uprawa trzciny cukrowej wiąże się z monokulturą wyjaławiającą glebę.
Problemem jest też, że zbiór polega na wypalaniu plantacji trzciny cukrowej - pali się martwe liście, a pozostaje jedynie łodyga co ułatwia zbiór.
Jeżeli wybieramy cukier nierafinowany to tylko z “Green Cane Project” albo z certyfikatem Sprawiedliwego Handlu (Fair Trade – rolnicy mają zagwarantowaą cenę minimalną I specjalną premię, która jest inwestowana w rozwój lokalnej społeczności), albo cukier ekologiczny Bio (zdominowany przez cukier trzcinowy).
Naturalne zamienniki – ekologiczny miód, stewia, cukier brązowy (ksylitol).
la-terra-del-pudding