
Str 121.6 z 169 |
|
---|---|
ZlotaPerla2 | Post #1 Ocena: 0 2023-08-12 16:10:21 (2 lata temu) |
Z nami od: 20-06-2022 Skąd: Pothole town |
O matko! to już pójdę do lasu, trudno
![]() Trzech nas w jednym ciele - Anioł, Diabeł i Ja
|
galadriel | Post #2 Ocena: 0 2023-08-12 17:42:26 (2 lata temu) |
Z nami od: 29-01-2009 Skąd: Lothlorien |
Jak sie gotuje ciecierzyce. Ale nie na humus tylko do salatki. Maja byc ugotowane te kulki
Od jakiegos czasu tygodniowo idzie stowa na zarcie. Bez szczypania sie, ale tez i bez szalenstw. Magowie byli ludźmi cywilizowanymi, o wysokiej kulturze i wykształceniu. Kiedy mimowolnie stali się rozbitkami na bezludnej wyspie, natychmiast zrozumieli, że najważniejszą rzeczą jest zrzucenie na kogoś winy.
Ostatni Kontynent, Terry Pratchett
|
ZlotaPerla2 | Post #3 Ocena: 0 2023-08-13 08:13:40 (2 lata temu) |
Z nami od: 20-06-2022 Skąd: Pothole town |
ja bym to namoczyła jak groch na noc i gotowała z 30 min - to już sama sprawdzisz kiedy miękka. A w ninja 7 min 😎
ps książkę kupiłam i nawet ciasto teraz mogę upiec a co że to nie ten wątek, była moderatorka zafajdała … Stówka to lekką ręką idzie, bez alko, bo to to już nie wiem ile , ciągle mało 😎😂 Trzech nas w jednym ciele - Anioł, Diabeł i Ja
|
Wielim | Post #4 Ocena: 0 2023-08-13 08:48:19 (2 lata temu) |
Z nami od: 03-09-2013 Skąd: Londyn |
Cytat: 2023-08-08 07:26:30, ZlotaPerla2 napisał(a): U nas leszczyny rosną na osiedlu, ale Rumuni też wiedzą i już orzecha nie zobaczysz. Grzyby to mój problem, bo uwielbiam, a tu nie ma grzybnych lasów. Na FB wyświetlają się właśnie całe wiadra. Wielim, całą Polskę zjedziesz przez urlop? 85zł to faktycznie za mało, my tak przeważenie 200+ w knajpie na obiad. Na jedzenie dalej za dużo, ceny nie są adekwatne do jakości produktu, ja bym zapłaciła więcej, ale jak mam to wyrzucać … ech … Moze nie zwiedzę ale przejadę. Zona z Podkarpacia, ja z Zachodniopomorskie. Od tamtego roku samochodem to wygodniej i szybciej niż pociągiem. 200+ zapłaciłem tylko w jednej knajpie w Rzeszowie i jednej knajpie w Szczecinku ale to były takie top restauracje i byliśmy tylko.we dwoje. Reszta to zazwyczaj max 50 złotych na osobe. W piątek w Mielnie zestaw dla osoby frytki+surówki+dorsz 39 złotych albo +halibut 45 złotych. Kompot 5 złotych. Nie najgorzej ale zawsze do tej samej knajpy chodze |
daavid | Post #5 Ocena: 0 2023-08-13 12:04:07 (2 lata temu) |
Z nami od: 12-03-2007 Skąd: Birmingham |
Cytat: 2023-08-12 11:07:34, Gwontownik napisał(a): £80 za kilogram. Taka była cena za jaką restauracje kupowały od grzybowych przestępców w ubiegłym roku. W UK? Są restauracje w których wiedzą, że grzyby niekoniecznie muszą być białe? |
|
|
Gwontownik | Post #6 Ocena: +1 2023-08-13 15:07:09 (2 lata temu) |
Z nami od: 29-09-2020 Skąd: North East |
Cytat: 2023-08-13 12:04:07, daavid napisał(a): Cytat: 2023-08-12 11:07:34, Gwontownik napisał(a): £80 za kilogram. Taka była cena za jaką restauracje kupowały od grzybowych przestępców w ubiegłym roku. W UK? Są restauracje w których wiedzą, że grzyby niekoniecznie muszą być białe? Nie wierz nikomu, nie wierz w nic, patrz na fakty i wyciągaj wnioski.
|
Wielim | Post #7 Ocena: 0 2023-08-13 16:40:26 (2 lata temu) |
Z nami od: 03-09-2013 Skąd: Londyn |
W Londynie nie tylko fish&chips z mrożonego filetu czy kebaby ale restauracje z najwyższej półki. W kilku jadlem grzyby inne niż pieczarki , a czeka pewnie ich dziesiątki jak nie setki ale nie na wszyatkie mnie stać i nie ma czasu na wszyatko. Ale polecam raz na jakiś czas wybrać się do dobrej restauracji
|
rafald | Post #8 Ocena: 0 2023-08-14 09:31:51 (2 lata temu) |
Z nami od: 04-01-2008 Skąd: Londyn |
Cytat: 2023-08-12 11:07:34, Gwontownik napisał(a): £80 za kilogram. Taka była cena za jaką restauracje kupowały od grzybowych przestępców w ubiegłym roku. Kiedyś czytałem o tym procederze. Ponoć celują w tym głównie travellers - wydzierając co się da i niszcząc przy okazji ściółkę. Tutaj ceps czy girolles można zjeść w dobrych restauracjach a u nas zupę się z tego gotuje, do jajecznicy dodaje... |
Richmond | Post #9 Ocena: 0 2023-08-14 09:40:23 (2 lata temu) |
Z nami od: 06-02-2007 Skąd: Surrey |
Mamy specjalny wątek o grzybach, proponuje tam przenieść tę dyskusję, która zeszła poza temat wątku o kosztach jedzenia.
http://www.mojawyspa.co.uk/forum/71/40353/gdzie-sie-wybrac-na-grzyby-w-uk,0 Carpe diem.
|
Gwontownik | Post #10 Ocena: 0 2023-08-14 12:42:27 (2 lata temu) |
Z nami od: 29-09-2020 Skąd: North East |
Cytat: 2023-08-14 09:31:51, rafald napisał(a): Tutaj ceps czy girolles można zjeść w dobrych restauracjach a u nas zupę się z tego gotuje, do jajecznicy dodaje... Wspolczuje braku znajomości zastosowania grzybów w kuchni polskiej. W książkach ucharskich są cale rozdziały temu poświęcone. Oczywiście nikt cie nie zmusza do ich stosowania, ale nie jest to powodem do krytyki, że kuchnia uboga. Nie wierz nikomu, nie wierz w nic, patrz na fakty i wyciągaj wnioski.
|