2013-05-20 08:22:18, luko89 napisał(a):
2013-05-19 21:00:02, AriaLia napisał(a):
Gdzieś słyszałam taką teorię, że aby zacząć zgrubsza swobodnie się posługiwać danym językiem, jesli się go w ogóle nie zna, albo ma się jakieś tylko małe podstawy a nie ma się też do języków zdolności to trzeba co najmniej 5 lat na naukę i przebywanie w danym kraju.
A nie jest też tak że powiedzmy do swobodnej komunikacji jest potrzebne jakieś 2000 słów ? Mam wrażenie że mój zasób słownictwa mieści sie właśnie gdzieś w tym zakresie i jak powiedzmy słucham sobie obcokrajowca co mówi w języku angielskim albo słuchając podcastów koleś tłumaczy nieznane słowo to w miare rozumiem bo mówi prostym słownictwem ale dokładnie opisującym co ma na myśli. Sam natomiast nie potrafie wykorzystać potencjału słownictwa które posiadam

Wiesz, to taka teoria, którąś gdzieś usłyszałam i bardzo mi się spodobała

Pozaytm samo obkute słownictwo to też nie wszytsko. Tu powyżej ktoś dobrze napisał, że ma założony zeszyt i zapisuje tam trudne zdania. lub to z czym miała problem przy mówieniu i szuka potem tłumaczenia. Ja tak też czasem robię. To sposób aby przyswoić sobie te zdania, konstrukcje jakich faktycznie uzywamy i są nam potzrebne.
Ja czasem się zastanawiam, czy kiedykolwiek się nauczę tego języka. Dla mnie to koszmar. Ale w dobrych chwilach wierze, że w koncu się osłucham i zacznę rozumieć i mówić. Ja widzę jakie postępy się u mnie poczyniły po roku właściwie nie wychodzenia z domu. Jak prawie rok temu rozmawiałam w pracy z ludźmi i teraz tydzień temu. Przez ten rok nie chodziłam na żadne kursy, nie pracowałam ani nie uczyłam się i rok temu nie rozumiałam ani trochę tego co do mnie mówią a teraz tak. Nie dokładnie, bo mają starszny akcent, ale wiedziełam o czym jest rozmowa, o co mnie pytają i potrafilam odpowiedzieć. Byle jak i nie gramatycznie, ale rozumieli mnie. Dlatego to się tylko tak wydaje, że kurs nic nie daje.
Ja akurat mam cel poznać bardzo dobrze ten język, bo do PL wracać raczej na stałe nie zamierzam, a pracować na zmywaku też nie chcę. Pokończyłam studia, mam trochę stażu w zawodzie i chciałabym to kontynuować. Ale w tej dziedzinie muszę znać język perfekt. Więc... długa droga, ale wierzę, że warta zachodu.
[ Ostatnio edytowany przez: AriaLia 20-05-2013 10:10 ]