Str 5 z 11 |
|
---|---|
Post #1 Ocena: 0 2013-03-18 00:30:38 (12 lat temu) |
|
![]() Anonim |
Usunięte
|
autor65 | Post #2 Ocena: 0 2013-03-18 00:38:38 (12 lat temu) |
Z nami od: 02-08-2010 Skąd: Portsmouth |
Otoz ja zdawalem mature rowno
![]() O edukacji wiem duzo - poniewaz dwoje z moich dzieci zdalo mature w Polsce a pozostale korzystaly z dobrodziejstw MEN-u na nizszych szczeblach. Niestety ktos zapomnial na czym nauka i wychowanie polega. Oczywiscie programy nauczania sa ambitne do granic absurdu. Normalne czy troszke przeciętne dziecko odpada zaraz na poczatku edukacji poniewaz nie jest w stanie nadazyc z nadmiarem wiedzy jaka sie probuje wtloczyc maluchowi podazajac za programem. Dziecko sie zniecheca i pozostaje poza marginesem - odrzucone i zniechecone. Idac dalej - owczy ped do wiedzy - najwieksza ilosc studiujacych na ilosc mieszkancow w Polsce. Wybor na sile bez zastanowienia - jakoby wyzsze wyksztalcenie dawalo przepustke do kariery. pracy czy wyzyn intelektualnych. Potem rozczarowanie i ...przyjazd do UK! Powiem krotko nie mam dobrego zdania na temat edukacji w Polsce - co nie zmienia mojego spojrzenie na nauke w UK -tez nie jest idealnie ale nikt nie ponizal tutaj w szkole mojego dziecka - wrecz przeciwnie spotkalem sie z duza pomoca, niestety w Polsce bylo zupelnie odwrotnie. człowiek się zmienia za ...granicą
|
krakn | Post #3 Ocena: 0 2013-03-18 00:39:00 (12 lat temu) |
Z nami od: 25-06-2007 Skąd: Caterham |
Chyba mylimy brak wiedzy, braki w edukacji, z problemem prostactwa, czy zwyczajnego dobrego wychowania.
Te pierwsze nabywamy w szkole, czy ucząc się samemu. jest tym czym napisałem wcześniej. I można mało wiedzieć, nawet nie umieć czytać, a można być uprzejmym, dobrze wychowanym. Ta drugie, uczymy się w domu, zanim pójdziemy do szkoły i żaden nauczyciel tego nie zmieni. Brak szacunku w domu, kalkuje się na późniejsze życie. Jak dzieciak słyszy od najwcześniejszych lat że ojciec to idiota, matka to głupia ... No to w końcu nabiera przekonania że tak jest, bo przecież choć to idiota, i głupia... to jednak rodzice i chyba wiedzą co mówią. Potem idzie do szkoły i słyszy że rodzice mówią Nauczyciel debil, bo dzieciątko takie zdolne, a ten go nie potrafi nauczyć. No to synek sobie mysli, no ta głupia matka chyba jednak ma trochę racji... Co ja będe się debilem nauczycielem przejmować... No i potem taki idzie w świat i co widzi w koło? że otaczają go... Liczy się czas który żyjemy dla kogoś, reszta to czas śmieć.
|
Post #4 Ocena: 0 2013-03-18 00:45:02 (12 lat temu) |
|
![]() Anonim |
Usunięte
|
ewamik | Post #5 Ocena: 0 2013-03-18 00:51:01 (12 lat temu) |
Z nami od: 30-10-2007 Skąd: London |
Zgodze się z Tobą Krakn.
Człowiek od najmłodszych lat nabiera nawyki,te dobre i te złe. Powiedzmy,że ktoś wychowywał sie w rodzinie patologicznej-alkohol,przekleństwa,przemoc,kłótnie. Nagle wychodzi z tego domu,kształci się,pnie sie po szczeblach kariery. Zdaje się,że to człowiek niesamowicie kulturalny z wysokim IQ,obyty w świecie. Jednak w momencie silnego wzburzenia,szoku,choćby nie wiem jak sie ukrywał,to wyjdzie z niego przysłowiowa słoma z butów i wróci do korzeni. Kiedys to przeczytałam,bodajże wypowiedź psychologa biegłego sądowego. Tak więc nie zwalajmy wzystkiego na szkołę. Przede wszystkim rodzina i wychowanie. pracujmy na wspomnienia z dzieciństwa. |
|
|
ewamik | Post #6 Ocena: 0 2013-03-18 00:55:01 (12 lat temu) |
Z nami od: 30-10-2007 Skąd: London |
Cytat: 2013-03-18 00:45:02, Tomalski napisał(a): Wysoki poziom edukacji idzie w parze (a nawet jest jego elementem) np. z dobrym wychowaniem. Kiedys (powiedzmy 100 lat temu) studia konczyli ci naprawde inteligentni (czyli kilka procent populacji). Dzisiaj zas, wiadomo... wszyscy jestesmy rowni i mamy takie same prawa. I mamy teraz w Polsce tlumy superyntelygentow po studiach wyzszych, co chcom duzom kase za swoje wyksztaucenje, ktore nikomu do niczego okazuje sie niepotrzebe i na ch..j w d..pe ta cale edukacyja. [ Ostatnio edytowany przez: <i>Tomalski</i> 18-03-2013 00:51 ] Sam sobie przeczysz. Raz piszesz,że poziom edukacji jest najważniejszym elementem,a za chwile piszesz ironicznie o tłumach ynelygentów. Nie zgodzę się z Tobą. Papierek nie świadczy o kulturze osobistej i wychowaniu |
kolezanka_szkla | Post #7 Ocena: 0 2013-03-18 02:07:03 (12 lat temu) |
Z nami od: 17-12-2010 Skąd: L5 |
Cytat: 2013-03-18 00:45:02, Tomalski napisał(a): Wysoki poziom edukacji idzie w parze (a nawet jest jego elementem) np. z dobrym wychowaniem. ,,, Wolne zarty panie kolego. Degrengolada rozpoczela sie za "moich czasow", gdy podstawe przyjecia na studia stanowily punkty za pochodzenie. Tak jak sloma wychodzila z butow studentom wtedy, tak teraz - bardzo juz doroslym rodzicom sloma w butkach rowniez nie jest obca. A skoro rodzic, to i dziecko ma "wysoki poziom kurtury" "Chuda krowa, to jeszcze nie sarenka"
|
Post #8 Ocena: 0 2013-03-18 07:17:54 (12 lat temu) |
|
![]() Anonim |
Usunięte
|
krakn | Post #9 Ocena: 0 2013-03-18 07:54:29 (12 lat temu) |
Z nami od: 25-06-2007 Skąd: Caterham |
Ja bym ujął to inaczej.
Przedszkole, szkoła, wojsko, studia To wszystko może być szkolą harakteru pod warunkiem że RODZICE DADZĄ PODSTAWY ORAZ SZANSĘ nauczycielom. A bez wsparcia dla nauczycieli, bez postawy wspierania, i pokazania że to co przekazuje nauczycieli jest ważne i godne szacunku, to nie ma szans i wtedy faktycznie szkoła nie wychowuje. Zawsze co robimy, gdy chcemy kogoś czegoś nauczyć, to musimy po prostu pokazać swoją postawą. Bo podopieczni skopiuja naszą postawę, a nie to co mówimy. Liczy się czas który żyjemy dla kogoś, reszta to czas śmieć.
|
OKidoki444 | Post #10 Ocena: 0 2013-03-18 08:34:11 (12 lat temu) |
Konto zablokowane Z nami od: 10-06-2012 Skąd: kettering |
Cytat: 2013-03-18 00:45:02, Tomalski napisał(a): Wysoki poziom edukacji idzie w parze (a nawet jest jego elementem) np. z dobrym wychowaniem. Kiedys (powiedzmy 100 lat temu) studia konczyli ci naprawde inteligentni (czyli kilka procent populacji). Dzisiaj zas, wiadomo... wszyscy jestesmy rowni i mamy takie same prawa. I mamy teraz w Polsce tlumy superyntelygentow po studiach wyzszych, co chcom duzom kase za swoje wyksztaucenje, ktore nikomu do niczego okazuje sie niepotrzebe i na ch..j w d..pe ta cale edukacyja. [ Ostatnio edytowany przez: <i>Tomalski</i> 18-03-2013 00:51 ] [url=][img][/img][/url]
|