MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Czy Polacy chamieja i sa coraz glupsi?

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Strona 5 z 11 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 ... 9 | 10 | 11 ] - Skocz do strony

Str 5 z 11

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

Post #1 Ocena: 0

2013-03-18 00:30:38 (12 lat temu)

Uczestnik nie jest zarejestrowany

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

autor65

Post #2 Ocena: 0

2013-03-18 00:38:38 (12 lat temu)

autor65

Mężczyzna

Z nami od: 02-08-2010

Otoz ja zdawalem mature rowno :) 29 lat temu. Co moge powiedziec. Duzo. Dobrych i zlych rzeczy o edukacji w Polsce. Po maturze liznalem jeszcze troche wiedzy. Dla mnie tragedia bylo, ze na trzecim roku studiow inzynierskich (budowlanych) studenci zapytani na jednym z wykladow o wymiary cegly - nie znali odpowiedzi na to wydawaloby sie proste pytanie. Mysle, ze dalej utrzymywana jest fikcja w uczeniu wszstkiego i niczego nie przydatnego w zyciu tak osobistym jak zawodowym. Fikcja ta jest potrzebna armi darmozjadow mianujacych sie nawzajem tytulami naukowymi a nie wnaszacymi niczego do rozwoju kraju. Na ch.... komu potrzebne jest dziesiatki wydzialow pedagogicznych z setkami wykladowcow - po ktorych nie ma ani jednego miejsca pracy!
O edukacji wiem duzo - poniewaz dwoje z moich dzieci zdalo mature w Polsce a pozostale korzystaly z dobrodziejstw MEN-u na nizszych szczeblach. Niestety ktos zapomnial na czym nauka i wychowanie polega. Oczywiscie programy nauczania sa ambitne do granic absurdu. Normalne czy troszke przeciętne dziecko odpada zaraz na poczatku edukacji poniewaz nie jest w stanie nadazyc z nadmiarem wiedzy jaka sie probuje wtloczyc maluchowi podazajac za programem. Dziecko sie zniecheca i pozostaje poza marginesem - odrzucone i zniechecone. Idac dalej - owczy ped do wiedzy - najwieksza ilosc studiujacych na ilosc mieszkancow w Polsce. Wybor na sile bez zastanowienia - jakoby wyzsze wyksztalcenie dawalo przepustke do kariery. pracy czy wyzyn intelektualnych. Potem rozczarowanie i ...przyjazd do UK!
Powiem krotko nie mam dobrego zdania na temat edukacji w Polsce - co nie zmienia mojego spojrzenie na nauke w UK -tez nie jest idealnie ale nikt nie ponizal tutaj w szkole mojego dziecka - wrecz przeciwnie spotkalem sie z duza pomoca, niestety w Polsce bylo zupelnie odwrotnie.
człowiek się zmienia za ...granicą

Do góry stronyOffline

Strona WWW

krakn

Post #3 Ocena: 0

2013-03-18 00:39:00 (12 lat temu)

krakn

Mężczyzna

Z nami od: 25-06-2007

Chyba mylimy brak wiedzy, braki w edukacji, z problemem prostactwa, czy zwyczajnego dobrego wychowania.

Te pierwsze nabywamy w szkole, czy ucząc się samemu.
jest tym czym napisałem wcześniej.
I można mało wiedzieć, nawet nie umieć czytać, a można być uprzejmym, dobrze wychowanym.

Ta drugie, uczymy się w domu, zanim pójdziemy do szkoły i żaden nauczyciel tego nie zmieni.

Brak szacunku w domu, kalkuje się na późniejsze życie.
Jak dzieciak słyszy od najwcześniejszych lat że ojciec to idiota, matka to głupia ...
No to w końcu nabiera przekonania że tak jest, bo przecież choć to idiota, i głupia... to jednak rodzice i chyba wiedzą co mówią.

Potem idzie do szkoły i słyszy że rodzice mówią
Nauczyciel debil, bo dzieciątko takie zdolne, a ten go nie potrafi nauczyć.

No to synek sobie mysli, no ta głupia matka chyba jednak ma trochę racji...
Co ja będe się debilem nauczycielem przejmować...

No i potem taki idzie w świat i co widzi w koło?
że otaczają go...
Liczy się czas który żyjemy dla kogoś, reszta to czas śmieć.

Do góry stronyOffline

E-mailStrona WWWNumer AIM

Post #4 Ocena: 0

2013-03-18 00:45:02 (12 lat temu)

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

ewamik

Post #5 Ocena: 0

2013-03-18 00:51:01 (12 lat temu)

ewamik

Kobieta

Z nami od: 30-10-2007

Zgodze się z Tobą Krakn.
Człowiek od najmłodszych lat nabiera nawyki,te dobre i te złe.
Powiedzmy,że ktoś wychowywał sie w rodzinie patologicznej-alkohol,przekleństwa,przemoc,kłótnie. Nagle wychodzi z tego domu,kształci się,pnie sie po szczeblach kariery.
Zdaje się,że to człowiek niesamowicie kulturalny z wysokim IQ,obyty w świecie. Jednak w momencie silnego wzburzenia,szoku,choćby nie wiem jak sie ukrywał,to wyjdzie z niego przysłowiowa słoma z butów i wróci do korzeni.
Kiedys to przeczytałam,bodajże wypowiedź psychologa biegłego sądowego.
Tak więc nie zwalajmy wzystkiego na szkołę.
Przede wszystkim rodzina i wychowanie.
pracujmy na wspomnienia z dzieciństwa.

Do góry stronyOffline

ewamik

Post #6 Ocena: 0

2013-03-18 00:55:01 (12 lat temu)

ewamik

Kobieta

Z nami od: 30-10-2007

Cytat:

2013-03-18 00:45:02, Tomalski napisał(a):
Wysoki poziom edukacji idzie w parze (a nawet jest jego elementem) np. z dobrym wychowaniem.

Kiedys (powiedzmy 100 lat temu) studia konczyli ci naprawde inteligentni (czyli kilka procent populacji).
Dzisiaj zas, wiadomo... wszyscy jestesmy rowni i mamy takie same prawa.

I mamy teraz w Polsce tlumy superyntelygentow po studiach wyzszych, co chcom duzom kase za swoje wyksztaucenje, ktore nikomu do niczego okazuje sie niepotrzebe i na ch..j w d..pe ta cale edukacyja.

[ Ostatnio edytowany przez: <i>Tomalski</i> 18-03-2013 00:51 ]

Sam sobie przeczysz. Raz piszesz,że poziom edukacji jest najważniejszym elementem,a za chwile piszesz ironicznie o tłumach ynelygentów.
Nie zgodzę się z Tobą.
Papierek nie świadczy o kulturze osobistej i wychowaniu

Do góry stronyOffline

kolezanka_szkla

Post #7 Ocena: 0

2013-03-18 02:07:03 (12 lat temu)

kolezanka_szkla

Kobieta

Z nami od: 17-12-2010

Cytat:

Wysoki poziom edukacji idzie w parze (a nawet jest jego elementem) np. z dobrym wychowaniem.

,,,

Wolne zarty panie kolego. Degrengolada rozpoczela sie za "moich czasow", gdy podstawe przyjecia na studia stanowily punkty za pochodzenie. Tak jak sloma wychodzila z butow studentom wtedy, tak teraz - bardzo juz doroslym rodzicom sloma w butkach rowniez nie jest obca. A skoro rodzic, to i dziecko ma "wysoki poziom kurtury"
"Chuda krowa, to jeszcze nie sarenka"

Do góry stronyOffline

Post #8 Ocena: 0

2013-03-18 07:17:54 (12 lat temu)

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

krakn

Post #9 Ocena: 0

2013-03-18 07:54:29 (12 lat temu)

krakn

Mężczyzna

Z nami od: 25-06-2007

Ja bym ujął to inaczej.
Przedszkole, szkoła, wojsko, studia
To wszystko może być szkolą harakteru pod warunkiem że RODZICE DADZĄ PODSTAWY ORAZ SZANSĘ nauczycielom.

A bez wsparcia dla nauczycieli, bez postawy wspierania, i pokazania że to co przekazuje nauczycieli jest ważne i godne szacunku, to nie ma szans i wtedy faktycznie szkoła nie wychowuje.

Zawsze co robimy, gdy chcemy kogoś czegoś nauczyć, to musimy po prostu pokazać swoją postawą.

Bo podopieczni skopiuja naszą postawę, a nie to co mówimy.
Liczy się czas który żyjemy dla kogoś, reszta to czas śmieć.

Do góry stronyOffline

E-mailStrona WWWNumer AIM

OKidoki444

Post #10 Ocena: 0

2013-03-18 08:34:11 (12 lat temu)

OKidoki444

Kobieta

Konto zablokowane

Z nami od: 10-06-2012

Cytat:

Kiedys (powiedzmy 100 lat temu) studia konczyli ci naprawde inteligentni (czyli kilka procent populacji).
Dzisiaj zas, wiadomo... wszyscy jestesmy rowni i mamy takie same prawa.

I mamy teraz w Polsce tlumy superyntelygentow po studiach wyzszych, co chcom duzom kase za swoje wyksztaucenje, ktore nikomu do niczego okazuje sie niepotrzebe i na ch..j w d..pe ta cale edukacyja.

[ Ostatnio edytowany przez: <i>Tomalski</i> 18-03-2013 00:51 ]

nie zgodze sie,na samym przykladzie lekarzy u mnie w szpitalu 3/4 z nich to takie prostaki ze glowa boli....
[url=][img][/img][/url]

Do góry stronyOffline

Strona 5 z 11 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 ... 9 | 10 | 11 ] - Skocz do strony

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,