MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Visa do Chin z UK, wazne

« poprzednia strona

Strona 3 z 3 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ] - Skocz do strony

Str 3 z 3

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

Post #1 Ocena: 0

2013-09-22 04:01:37 (12 lat temu)

Uczestnik nie jest zarejestrowany

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

SweetLiar

Post #2 Ocena: 0

2017-01-12 16:18:16 (8 lat temu)

SweetLiar

Kobieta

Z nami od: 05-02-2015

Post sprzed trzech lat... Czy ktoś wie jak to teraz wygląda? Wiza w Londynie to koszt około £250 funtów plus "zmarnowane" pół dnia wolnego w pracy. Wiza w Warszawie jakieś 250 PLN z pośrednikiem 399 razem no i plus kurier, żeby tam nie lecieć specjalnie. Zupełnie nie wiem od której strony to ugryźć

[ Ostatnio edytowany przez: SweetLiar 12-01-2017 16:19 ]

Tyle rzeczy kończy się tak niespodziewanie: pieniądze, urlop, młodość i sól.

Do góry stronyOffline

cwieq

Post #3 Ocena: 0

2017-01-12 18:22:23 (8 lat temu)

cwieq

Mężczyzna

Z nami od: 30-06-2006

SweetLiar, ja wizy do Chin wyrabialem w Manchesterze. Proces jest latwy, i nie trwa dluzej niz 30min w Visa Centre. Niestety nie wiem jak jest w Londynie. Jak lecisz na polskim paszporcie to to oplaty sa nizsze niz UK, USA czy kanadyjskim.

Tutaj masz cennink:
http://www.visaforchina.org/LON_EN/upload/Attach/mrbj/289577.pdf

Ogolnie, wizy do Chin chyba nie da rady zalatwic bezposrednio w konsulacie/ambasadzie w UK. Trzeba uzywac ichniego Visa centre:

http://www.visaforchina.org/LON_EN/

Niezaleznie od typu wizy bedziesz potrzebowala:
1) kolorowe zdjecie paszportowe
2) paszport i kopie paszportu
3) wypelniona aplikacje (4 strony) - online i wydrukowana, albo recznie
4) deklaracje podpisana (dostepna na stronie wyzej)
5) Karte kredytowa albo gotowke do dokonania oplaty wizowej - przy odbiorze paszportu.

Jak podajsz cel wizity/rodzaj wizy jaki cie interesuje moge wiecej info podrzucic.

Standardowy czas na wydanie wizy to 4 dni robocze.

Na swoim koncie mam 5 wiz L (turystyczne) i 1 Q1 (spouse visit czy cos w ten desen) - zalatiwane osobiscie, bez posrednikow.

Pozdro

[ Ostatnio edytowany przez: cwieq 12-01-2017 18:23 ]

always look on the bright side of life.

Do góry stronyOffline

Strona WWW

SweetLiar

Post #4 Ocena: 0

2017-01-12 19:24:09 (8 lat temu)

SweetLiar

Kobieta

Dzięki Cwieq
Ja będę potrzebowała właśnie wizy L tylko czy muszę przy składaniu wniosku mieć zarezerwowany lot i noclegi?

Bo ja właściwie jadę do ich sąsiadów pociągiem, a z powrotem wracać będę samolotem, tylko że to wszystko na miejscu ogarnia mi ktoś inny, ja muszę sobie tylko zorganizować wizę i przelot do Chin. Tylko nie chcę ich o tym informować bo mogą sobie zażyczyć dodatkowych potwierdzeń gdzie i po co jadę, a to tylko dodatkowe komplikacje. Dzięki za rady

Do góry stronyOffline

cwieq

Post #5 Ocena: 0

2017-01-13 16:57:36 (8 lat temu)

cwieq

Mężczyzna

Czyzbys leciala z tourboarding.com? =]

Do wizy L potrzebujesz jeszcze (oprocz tego co wyzej):

- Listu od tej osoby co Cie zaprasza do Chin, ktory bedzie zawieral: (*po chinsku lub angielsku)

1) Dane kontaktowe osoby zapraszajacej (imie, nazwisko, data urodzenia, plec, nr chinskiego dowodu osobistego, adres zamieszkania)
2) Twoje dane (Imie, nazwisko, adres w UK plec, data urodzenia, nr paszportu)
3) Daty kiedy bedziesz w Chinach (od - do)
4) Cel wizyty (cos ogolnego typu zwiedzanie - pobieznie)
5) podpis osoby zapraszajacej
6) deklaracje ze osoba zapraszana bedzie przestrzegala chinskiego prawa (nie koniecznie, ale daje +10 do dlugosci listu i +20 do pozytywnego wniosku wizowego)

Skan listu, ew pdf wystarcza bez problemu.

- kopie chinskiego dowodu osobistego osoby zapraszajacej (zdjecie lub skan)

- potwierdzenie rezerwacji biletow w obie strony.

Jezeli zostajesz w hotelu przez caly swoj pobyt, to zamiast w/w. listu, musisz dolaczyc potwierdzenie rezerwacji hotelowej.

We wniosku wizowym wypelniasz pobieznie gdzie bedziesz w Chinach - ja zawsze dawalem miejsce przylotu (Chengdu) i adres zony i nigdy nie bylo z tym problemu, chociaz troche Chin sie zwieddzilo.

Musisz pamietac, ze jezeli nie nocujesz w hotelu tylko u osoby prywatnej, musisz w ciagu 24h od przylotu pojsc na posterunek policji z ta osoba i sie 'zameldowac' - ponoc kara jest 5000 yuanow jak zlapia, chociaz ja tylo raz sie tak 'meldowalem' i nie bylo zadnych problemow - czysta formalnosc, zero problemow.

Daj znaka czy cos jeszcze trzeba

[ Ostatnio edytowany przez: cwieq 13-01-2017 16:59 ]

Do góry stronyOffline

Strona WWW

littleflower

Post #6 Ocena: 0

2017-01-13 22:51:39 (8 lat temu)

littleflower

Kobieta

Z nami od: 15-07-2008

Z pracy chlopak lata do Chin bo mam tam narzeczona ( on jest Anglikiem ) i za pierwszym razem on wystepowal o wize rok temu wtedy moial wybor - byly rozne wizy na rozne okresy czasu , z tego co pamietam w jego przypadku wiza kosztowala go ok 200 f i jest wazna 2 lata, wypelnial online i musial im wyslac paszport. Nie musial miec potwerdzenia biletow czy hotelu. Teraz leci ponownie i juz zadnych formalnosci nie ma. Ale moge dopytac jak bedzie trzeba.

Teraz jego zmartwienie jest jak narzeczona do UK sprowadzic na stale ;-)
"Take a chance because you never know how absolutely perfect something could turn out to be."

Do góry stronyOffline

Numer SkypeNumer MSN MessengerNumer gadu-gadu

cwieq

Post #7 Ocena: 0

2017-01-14 11:58:51 (8 lat temu)

cwieq

Mężczyzna

Hej,

Anglicy maja inne wymagania wizowe, tzn okres na ile wiza jest wazna i ile wjazdow. Oni nie moga wziasc wizy na jeden wjazd i np 30 dni, tylko dostaja na rok albo 2 z wielokrotnymi wjazdami (nie maja podpisanej jakiejsc tam umowy z Chinami, i nie moga sobie wizy tanszej wziac przez to). Ty tez na polskim paszporcie mozesz taka wize dostac, tylko po co placic 200 funtow z kawalkiem jak mozesz miec za 80. Jak lecial do narzeczonej, to nie musial miec potwiedzenia hotelu, bo mu nazeczona list napisala ze go zaprasza.

Kilka postow wyzej podalem Ci stronke visa centre, sprawdz czy aktualnie wymagaja potwierdzenia biletow lotniczych.

Co do przywiezienia zony tutaj, to juz jest troche trudniej, chociaz ja samemu zalatwialem wszystko i moja zona od 2 lat juz w UK na podstawie Non-EEA Family Member bez zadnych ograniczen co do pracy, opieki zdrowotnej czy jakze przeslawnych benefitow (pracuje full-time) :)

[ Ostatnio edytowany przez: cwieq 14-01-2017 12:00 ]

Do góry stronyOffline

Strona WWW

SweetLiar

Post #8 Ocena: 0

2017-01-14 19:18:41 (8 lat temu)

SweetLiar

Kobieta

Cytat:

2017-01-13 16:57:36, cwieq napisał(a):
Czyzbys leciala z tourboarding.com? =]

Nie, nie lecę z niczym takim :-)
Co mnie wprowadziło w błąd to strona polskiego pośrednika. Była tam opcja zarezerwuj z nami przelot i hotel, w nawiasie "wymagane" no bo oni od tego przecież biorą prowizję tylko po co wprowadzać ludzi w błąd?
Na stronie visa for China nie ma nic nt takich rezerwacji. Mnie nikt nie zaprasza sama będę finansować swój pobyt więc raczej obowiązek meldunkowy też odpada, ale jeszcze zadzwonię tam i dokładnie dopytam. Dzięki za wasze podpowiedzi

Do góry stronyOffline

Strona 3 z 3 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ] - Skocz do strony

« poprzednia strona

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,