Str 9 z 11 |
|
---|---|
Post #1 Ocena: 0 2012-11-30 19:47:51 (13 lat temu) |
|
![]() Anonim |
Usunięte
|
maw2be | Post #2 Ocena: 0 2012-11-30 19:48:00 (13 lat temu) |
Z nami od: 04-10-2006 Skąd: north herts |
Dla mnie obrazą państwowości, obrazą Rzeczpospolitej Polskiej jest wszechobecność kościoła w przestrzeni publicznej. Jakoś nie widzę tu w uk aby zabierali biskupi głos w sprawie np umieszczenia symboli religijnych w urzędach. Fakt jest przy posiedzeniu parlamentu preambuła odnosząca się do Boga jednak jest bardziej wypowiadana z tradycji. Tu w uk kościół zastanawia się czy dopóścić kobiety do stopnia biskupów itp. poprostu pilnuje swojego podwórka a nie wtrąca się tam gdzie go nie chcą. Zastanawia mnie ponadto jakim prawem w Polsce jest królowa która nic, ale to nic nie ma wspólnego z Naszą Ojczyzną, a kiedy żyła to nie było jeszcze nawet takiego państwa jak Polska.
|
Post #3 Ocena: 0 2012-11-30 19:52:57 (13 lat temu) |
|
![]() Anonim |
Usunięte
|
MrMaverick1971 | Post #4 Ocena: +1 2012-11-30 20:05:32 (13 lat temu) |
Konto zablokowane Z nami od: 26-07-2012 Skąd: Bedford |
Cytat: 2012-11-30 19:48:00, maw2be napisał(a): Dla mnie obrazą państwowości, obrazą Rzeczpospolitej Polskiej jest wszechobecność kościoła w przestrzeni publicznej. Jakoś nie widzę tu w uk aby zabierali biskupi głos w sprawie np umieszczenia symboli religijnych w urzędach. Fakt jest przy posiedzeniu parlamentu preambuła odnosząca się do Boga jednak jest bardziej wypowiadana z tradycji. Tu w uk kościół zastanawia się czy dopóścić kobiety do stopnia biskupów itp. poprostu pilnuje swojego podwórka a nie wtrąca się tam gdzie go nie chcą. Zastanawia mnie ponadto jakim prawem w Polsce jest królowa która nic, ale to nic nie ma wspólnego z Naszą Ojczyzną, a kiedy żyła to nie było jeszcze nawet takiego państwa jak Polska. Tez mnie to zastanawia... Krolowa Polski jaka znam z historii to Krolowa Bona i Jadwiga ![]() Nic na to nie poradzimy, ze ludzie uwielbiaja mitologie. Wola posluchac ksiedza i slepo wierzyc w to co powie, zamiast samemu ruszyc glowa. Kosciol powiedzial , ze krolowa byla i jest jedna , a wiara czyni cuda. Nic mi do tego i nie chce tutaj nikoko urazic, bo kazdy ma prawo wierzyc w to co chce, ale czasem trzeba sie zastanowic i pomyslec. To , ze Kosciol Katolicki dba o swoje wplywy i co za tym idzie dochody, to wiadomo od dawna i w/g mnie nie ma to nic wspolnego z wiara....to jest po prostu czysty biznes oparty na naiwnosci ludzi. Ps. Nie mieszajmy polskich symboli panstwowych z religia. Pozostawmy je takie jakie sa. [ Ostatnio edytowany przez: MrMaverick1971 30-11-2012 20:07 ] |
gdanszczanka | Post #5 Ocena: 0 2012-11-30 20:05:38 (13 lat temu) |
Z nami od: 16-10-2012 Skąd: South east |
Cytat: 2012-11-30 19:48:00, maw2be napisał(a): Dla mnie obrazą państwowości, obrazą Rzeczpospolitej Polskiej jest wszechobecność kościoła w przestrzeni publicznej. Jakoś nie widzę tu w uk aby zabierali biskupi głos w sprawie np umieszczenia symboli religijnych w urzędach. Fakt jest przy posiedzeniu parlamentu preambuła odnosząca się do Boga jednak jest bardziej wypowiadana z tradycji. Tu w uk kościół zastanawia się czy dopóścić kobiety do stopnia biskupów itp. poprostu pilnuje swojego podwórka a nie wtrąca się tam gdzie go nie chcą. Zastanawia mnie ponadto jakim prawem w Polsce jest królowa która nic, ale to nic nie ma wspólnego z Naszą Ojczyzną, a kiedy żyła to nie było jeszcze nawet takiego państwa jak Polska. a wy tak powtarzacie to bleble, jak katarynki w kolo.... To nie jest tematem tego Topiku... A to jaki sie ma rzad i narodowych przedstawicieli, to sie nie widzi, i to Oni pozwalaja sobie na ingerencje "Koscciola" (jak to wszyscy nazywacie, ale mnie sie nie podoba) w sprawy polityczne, liczac jednoczesnie na poparcie jego wyznawcow... (podejrzewam, ze skladnia zbyt zlozona dla niektorych) I wlasnie przyklad z UK jest bardzo trafny p- bo nie nalezy patrzec na Kosciol Katolicki, przez pryzmat krzywego zwierciadla i przy okazji, wszystkich jego wyznawcow oraz jego symbolike z blotem mieszac... nastepny obrazliwy post odnoszacy sie do wiary, mojej i moich przodkow, bede zmuszona zglosic do modow - sory - nie w moim stylu, ale nie bede znosic demagogow.. ![]() Phi
|
|
|
MrMaverick1971 | Post #6 Ocena: 0 2012-11-30 20:12:04 (13 lat temu) |
Cytat: 2012-11-30 20:05:38, gdanszczanka napisał(a): nastepny obrazliwy post odnoszacy sie do wiary, mojej i moich przodkow, bede zmuszona zglosic do modow - sory - nie w moim stylu, ale nie bede znosic demagogow.. ![]() Takie jest Twoje prawo droga Gdanszczanko, ale pamietaj , ze jest to bron obosieczna... |
Post #7 Ocena: 0 2012-11-30 20:13:59 (13 lat temu) |
|
![]() Anonim |
Usunięte
|
MrMaverick1971 | Post #8 Ocena: 0 2012-11-30 20:18:03 (13 lat temu) |
Cytat: 2012-11-30 20:13:59, Pigula75 napisał(a): Ja tez nie rozumiem co ma piernik do wiatraka... Tematem jest Godlo Polski a Wy ciagle ten Kosciol na sile wciskacie... Godlo bylo , jest i pewnie pozostanie niezmienne zarowno dla Katolikow, innowiercow i ludzi zupelnie majacych gdzies jakakolwiek religie... Czy sie komus podoba , czy nie to Godlo POLSKI -MOJEGO i Twojego Kraju. I nalezy sie mu szacunek a nie robienie z symboli posmiewiska i tematu do sporow. ![]() [ Ostatnio edytowany przez: <i>Pigula75</i> 30-11-2012 20:15 ] Zgadzam sie z Toba Pigula i mysle ,ze podsumowalas ten temat najlepiej jak mozna ![]() |
Post #9 Ocena: 0 2012-11-30 20:19:00 (13 lat temu) |
|
![]() Anonim |
Usunięte
|
gdanszczanka | Post #10 Ocena: 0 2012-11-30 20:23:37 (13 lat temu) |
Z nami od: 16-10-2012 Skąd: South east |
Cytat: 2012-11-30 20:18:03, MrMaverick1971 napisał(a): Cytat: 2012-11-30 20:13:59, Pigula75 napisał(a): Ja tez nie rozumiem co ma piernik do wiatraka... Tematem jest Godlo Polski a Wy ciagle ten Kosciol na sile wciskacie... Godlo bylo , jest i pewnie pozostanie niezmienne zarowno dla Katolikow, innowiercow i ludzi zupelnie majacych gdzies jakakolwiek religie... Czy sie komus podoba , czy nie to Godlo POLSKI -MOJEGO i Twojego Kraju. I nalezy sie mu szacunek a nie robienie z symboli posmiewiska i tematu do sporow. ![]() [ Ostatnio edytowany przez: <i>Pigula75</i> 30-11-2012 20:15 ] Zgadzam sie z Toba Pigula i mysle ,ze podsumowalas ten temat najlepiej jak mozna ![]() ![]() ![]() ![]() Dodajac jednoczesnie, ze przez dlugie lata, wspolnie, zabiegalismy o powrot oryginalnego wizerunku - godla Polski, a teraz jakis "burak" sie z niego nasmiewa i uzywa tego w swoich ??? celach... Phi
|