MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Opowiesci z zycia wziete.

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Strona 5 z 23 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 ... 21 | 22 | 23 ] - Skocz do strony

Str 5 z 23

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

clockwork_orang

Post #1 Ocena: 0

2012-11-03 16:00:19 (13 lat temu)

clockwork_orange

Z nami od: 28-06-2007

Cytat:

2012-11-03 15:31:09, gdanszczanka napisał(a):
calkiem dokladnie to juz nie dam rady sie dokopac bo babunia sobie odpoczywa juz w niebie, ale tak co pamietam...
poplynela.... byla tam14 lat i wrocila jak okolo 5 mialam .... nie wiem.... moze mame podpytam- bo sie zgubilam

to musialyby byc lata 70-te, bo wtedy mnostwo ludzi plywalo miedzy Gdynia a Nowym Jorkiem...

...co mi przypomnialo nastepna historyjke, gdzie stryj moj trafil szostke i poplynal na wycieczke do Stanow, trafil na zlota ere hippisow :-D
jak babcia opowiadala:
- stoje na nabrzezu i wypatruje Wacka (zdrobnienie od Waclawa) a jakis idiota z dwiema blondynkami przypietymi do rozpietej koszuli w wielkie kwiaty, drze sie przez reling i macha rekoma... no, jak ja moglam poznac brata, skoro lysy pojechal a wraca zarosniety jak malpa?
okazalo sie, ze wuj sobie przykleil (jakas nowosc wtedy) peruke na stale *ROFL* i to odrazu z dlugimi wlosami

jakos kilka dni pozniej wybralismy sie na plaze (lato bylo) cala rodzina (jego zona dojechala z synami) zazyc kapieli, nie tylko slonecznej - stryj zaczal sie popisywac na falach, a ze wyglad mial bardziej morsa jak lwa, to tylko bylo widac albo czupryne, albo nieopalone poldupki blyskajace przy nurkowaniu...

w pewnym momencie dzieciaki podnioslu rwetes, biegajac wzdluz brzegu probowaly sie skomunikowac z ojcem, okazalo sie ze zgubil peruke... dwa dni jej potem szukal, ale nie znalazl :-D

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

andyopole

Post #2 Ocena: 0

2012-11-03 17:01:15 (13 lat temu)

andyopole

Mężczyzna

Z nami od: 20-09-2008

Clock, jak nazywal sie Twoj dziadek z Batorego? Znam wszystkie wspaniale ksiazki Borcharda i nazwisko dziadka zapewne bedzie mi znajome.
Moj kuzyn z Katowic, rocznik 1958, zalapal sie jeszcze na koncowke Stefana Batorego jako oficer "nr ktorys tam", plywal na nim az do kasacji statku.

Do góry stronyOffline

gdanszczanka

Post #3 Ocena: 0

2012-11-03 17:31:17 (13 lat temu)

gdanszczanka

Kobieta

Z nami od: 16-10-2012

Cytat:

2012-11-03 16:00:19, clockwork_orange napisał(a):
Cytat:

2012-11-03 15:31:09, gdanszczanka napisał(a):
calkiem dokladnie to juz nie dam rady sie dokopac bo babunia sobie odpoczywa juz w niebie, ale tak co pamietam...
poplynela.... byla tam14 lat i wrocila jak okolo 5 mialam .... nie wiem.... moze mame podpytam- bo sie zgubilam

to musialyby byc lata 70-te, bo wtedy mnostwo ludzi plywalo miedzy Gdynia a Nowym Jorkiem...

...co mi przypomnialo nastepna historyjke, gdzie stryj moj trafil szostke i poplynal na wycieczke do Stanow, trafil na zlota ere hippisow :-D
jak babcia opowiadala:
- stoje na nabrzezu i wypatruje Wacka (zdrobnienie od Waclawa) a jakis idiota z dwiema blondynkami przypietymi do rozpietej koszuli w wielkie kwiaty, drze sie przez reling i macha rekoma... no, jak ja moglam poznac brata, skoro lysy pojechal a wraca zarosniety jak malpa?
okazalo sie, ze wuj sobie przykleil (jakas nowosc wtedy) peruke na stale *ROFL* i to odrazu z dlugimi wlosami

jakos kilka dni pozniej wybralismy sie na plaze (lato bylo) cala rodzina (jego zona dojechala z synami) zazyc kapieli, nie tylko slonecznej - stryj zaczal sie popisywac na falach, a ze wyglad mial bardziej morsa jak lwa, to tylko bylo widac albo czupryne, albo nieopalone poldupki blyskajace przy nurkowaniu...

w pewnym momencie dzieciaki podnioslu rwetes, biegajac wzdluz brzegu probowaly sie skomunikowac z ojcem, okazalo sie ze zgubil peruke... dwa dni jej potem szukal, ale nie znalazl :-D

hahaha, ach to nizawodne, polskie morze...nawet peruke na stale, super "nowosc", porwie, i koniec kariery wujcia hipisa widac nie bylo mu dane grzywka rzucac*THUMBS UP**ROFL**ROFL**ROFL*

A co do mojej babci to jeszcze wroce z ostateczna wersja, ale w 70tych to ona juz chyba wracala, kurcze starosc nie radosc - nie pamietam...:-!
Phi

Do góry stronyOffline

stokrotka1975

Post #4 Ocena: 0

2012-11-06 18:03:56 (13 lat temu)

stokrotka1975

Kobieta

Z nami od: 16-02-2010

Onieznajomy, szczerze gratuluję pomysłu na topik. Kiedyś nałogowo czytałam MW, później ciągłe wojny forumowiczów, wzajemne obrażanie się, wytykanie błędów itd zniechęciły mnie skutecznie do czytania jakichkolwiek postów. Całkiem niedawno weszłam jednak z ciekawości na forum i odkryłam cudowny wątek Yvonne o Tajlandii. Ty rozpocząłeś kolejny świetny wątek. Naczytać się nie można :) Piszcie kochani, wspominajcie, wreszcie coś ciekawego. Dziękuję

Do góry stronyOffline

clockwork_orang

Post #5 Ocena: 0

2012-11-06 18:26:12 (13 lat temu)

clockwork_orange

Z nami od: 28-06-2007

Cytat:

2012-11-03 17:01:15, andyopole napisał(a):
Clock, jak nazywal sie Twoj dziadek z Batorego? Znam wszystkie wspaniale ksiazki Borcharda i nazwisko dziadka zapewne bedzie mi znajome.
Moj kuzyn z Katowic, rocznik 1958, zalapal sie jeszcze na koncowke Stefana Batorego jako oficer "nr ktorys tam", plywal na nim az do kasacji statku.

na koncowke to sie dziadek nie zalapal, bo w tym czasie juz na Stefanie plywal, a przedtem na innyn statku... w kazym razie gdzies kolo '65-66 przestal sluzyc na Batorym, wiesz... do partii sie nie zapisal i byl na cenzurowanym, a ze potem brakowalo kadry to wrocil do 'lask' z przytupem :-D

Do góry stronyOffline

Onieznajomy

Post #6 Ocena: 0

2012-11-06 21:30:16 (13 lat temu)

Onieznajomy

Mężczyzna

Z nami od: 02-09-2011

Dzieki stokrotko, ale musimy podziekowac i tym ktorzy tu zajrzeli i podzielili sie z nami swoimi zdazeniami.
Wojnami tutaj sie nie przejmoj, taksamo jak moja ortografia : ). Kiedys bylem na innym forum, a dzis ciesze sie ze tu trafilem. Mysle ze kobieca reka ma nad tym wszystkim piecze, a napisalem tu kiedys ze jak by kobiety rzadzily swiatem nie bylo by wojen, strasznie bym pewnie z tym wojowal, ale lepiej bylo by nam wszystkim.
Jutro napisze cos ze swojego zycia, poszperam w pamieci, zeby nie bylo takie smutne, jak ostatnio.

Do góry stronyOffline

madziara81

Post #7 Ocena: 0

2012-11-06 23:01:11 (13 lat temu)

madziara81

Kobieta

Z nami od: 18-06-2007

Hej, super sie czyta. Chcialam sie tylko pochwalic, ze moi dziadkowie tez mieli okazje plynac S Batorym, a ze babcia akurat podczas rejsu obchodzila urodziny zostala zaproszona do stolika kapitana i wspolnej kolacji. Oj, ile razy nam zdjecia pokazywala, gdzie kapitan sklada jej zyczenia i prezentuje wielki tort;)
W tamta strone plyneli jakos w 85 chyba a wracali po 4 latach-tez Batorym.
Pozdrawiam
*17/01/2007* *11/01/2010*

Do góry stronyOffline

Numer gadu-gadu

Post #8 Ocena: 0

2012-11-06 23:15:10 (13 lat temu)

Uczestnik nie jest zarejestrowany

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

Onieznajomy

Post #9 Ocena: 0

2012-11-06 23:59:14 (13 lat temu)

Onieznajomy

Mężczyzna

Z nami od: 02-09-2011

Pati, witamy i ciebie w naszym "klubie".
Pisz i czytaj, taki to temat, pomaga nam w tym ze jestesmy anonimowi, ale zachowujmy sie prosze, niech chociaz ten jedyny temat bedzie bez polityki i klotni.
Chcecie sie ze mna nie zgadzac - prosze bardzo. Jestem w wielu tematach, ale tu prosze piszmy opowiesci, duze, male, ciekawe, czy mniej powazne ,smutne, wesole, moze nawet smieszne, bawmy sie pisaniem i czytaniem, zapomnijmy o tym co nas rozni.

[ Ostatnio edytowany przez: Onieznajomy 07-11-2012 00:02 ]

Do góry stronyOffline

gdanszczanka

Post #10 Ocena: 0

2012-11-07 00:09:00 (13 lat temu)

gdanszczanka

Kobieta

Z nami od: 16-10-2012

Swietnie, ze coraz wiecej ludzi sobie wspomina i to co uslyszeli, i to co sami przezyli :)
Ten temat to tak mila odskocznia od calej reszty zamieszania ( choc Karczma tez fajowa - tylko, ze az mi serce, z zazdrosci kluje ze ja nie potrafie rymowac)
Nostalgiczne i przyjemne - i jak Onieznajomy powiedzial - nikt nikomy bledow nie liczy i oceny nie wystawia. Wroce z czyms jeszcze - tym razem, moze z mojego dziecinstwa - a lobuziak bylam, ze ho ho (slynny poganiacz reniferow :) jak mnie nazwal Marianzwonsami :) )
Phi

Do góry stronyOffline

Strona 5 z 23 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 ... 21 | 22 | 23 ] - Skocz do strony

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,