MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Strona 5 z 7 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 ] - Skocz do strony

Str 5 z 7

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

berenika

Post #1 Ocena: 0

2012-11-02 21:21:19 (13 lat temu)

berenika

Kobieta

Z nami od: 30-12-2009

Cytat:

2012-11-02 21:08:46, macadi napisał(a):
Po co np. na Ewę 'Iła', brzmi okropnie :-(

Skąd ja to znam:-(
Iła, Iwa, Ejwa...itd
...zawsze warto być człowiekiem choć tak łatwo zejść na psy...

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

doritos

Post #2 Ocena: 0

2012-11-02 21:30:55 (13 lat temu)

doritos

Kobieta

Z nami od: 10-12-2009

Cytat:

Moim zdaniem przy wyborze imienia dobrze jest uwzględnic dobro dziecka i niekoniecznie upierac sie przy własnych fantazjach. Jak ktos juz pisał Sophie Kapusta brzmi po prostu śmiesznie a na przykład imienia Zbyszek prawie nikt nie jest w stanie zapamiętac.
Tubylcy nie znaja też wymowy polskich imion więc często zmiana zapisu mogłaby wiele ułatwic. Po co np. na Maję mają mówic 'Madża', albo na Ewę 'Iła', brzmi okropnie :-(. Nigdy też nie dałabym chłopcu imienia, które tutaj jest powszechnie uważane za imie żeńskie i na odwrót.

Macadi, dla Ciebie brzmi smiesznie a dla innych cudownie. Moze niektorzy rodzice uwazaja, ze skoro nazwisko takie sobie, to niech imie chociaz ladne jest:)

Kazdy ma swoja polityke;)

Ps. Moze kiedys ta Sophie Kapusta wyjdzie za maz za Smith'a albo Reeves'a, kto to wie;)

Do góry stronyOffline

Strona WWW

gdanszczanka

Post #3 Ocena: 0

2012-11-02 21:31:32 (13 lat temu)

gdanszczanka

Kobieta

Z nami od: 16-10-2012

Nasza corka urodzla sie tu, w UK i jest troche Polka, troche Angielka.
Jeszcze jak chodzilam w ciazy, spedzilismy wiele wieczorow nad obmysllaniem imion dla naszego bobaska, ktory mial do nas wkrotce dolaczyc... Nie wiedzielismy wtedy, ze to bedzie corka wiec i chlopiece imona byly na dlugiej liscie. Myslelismy o oddaniu szacunku naszym rodzicom, dziadkom ale rowniez o imionach, ktore sie nam po porostu podobaly...czesto tez glosno wymawialismy calosc (imie i nazwisko) i jak cos "falszowalo"- to skreslone zostalo natychmiast. "To malenstwo bedzie musialo z tym zyc" mowilam
Na Baaaardzo krotko przed przysciem na swiat przyszlo mi do glowy, zeby brac pod uwage tylko imiona ktore brzmia i pisza sie identycznie ww obu jezykach, i lista drastycznie sie zmniejszyla... No i zostala Alexandra - piekne i dumne , a i tak wszyscy mala nazywaja "OLA" w przedszkolu, pozniej w szkole, w domu jest "Olus" Mysle ze byla to jedna z lepszych decyzjii w moim zyciu ( ale nie O moim zyciu) :) :)
Phi

Do góry stronyOffline

Wilma8

Post #4 Ocena: 0

2012-11-02 22:04:16 (13 lat temu)

Wilma8

Kobieta

Z nami od: 19-10-2012

Ja też mam najstarszego syna Oskara, na ale on jest w Polsce...
Uwielbiam zapach luksusu...

Do góry stronyOffline

sto-krotka

Post #5 Ocena: 0

2012-11-02 22:42:26 (13 lat temu)

sto-krotka

Kobieta

Z nami od: 07-09-2012

Cytat:

Moim zdaniem przy wyborze imienia dobrze jest uwzględnic dobro dziecka i niekoniecznie upierac sie przy własnych fantazjach. Jak ktos juz pisał Sophie Kapusta brzmi po prostu śmiesznie a na przykład imienia Zbyszek prawie nikt nie jest w stanie zapamiętac.
Tubylcy nie znaja też wymowy polskich imion więc często zmiana zapisu mogłaby wiele ułatwic. Po co np. na Maję mają mówic 'Madża', albo na Ewę 'Iła', brzmi okropnie :-(. Nigdy też nie dałabym chłopcu imienia, które tutaj jest powszechnie uważane za imie żeńskie i na odwrót.

Moja corka gdy sie urodzila miala na imie Maja. Nie moglam zniesc kiedy wymawiano je wlasnie Madża lub Maża .Po okolo 6 miesiacach wyrobilismy corce nowy akt urodzenia z imieniem MAIA. Wymowa ta sama i pisownia "podobna" ;) :)
... serva me, servabo te...

Do góry stronyOffline

aszuelka

Post #6 Ocena: 0

2012-11-03 03:31:21 (13 lat temu)

aszuelka

Kobieta

Z nami od: 08-07-2011

To ja juz czuje bede miec problem z imieniem Lena :-(
A+M+K+L 

Do góry stronyOffline

Numer gadu-gadu

kociefraszki

Post #7 Ocena: +1

2012-11-03 09:11:43 (13 lat temu)

kociefraszki

Kobieta

Z nami od: 24-03-2011

Aszuelka, spoksik. Nasz urodzony w Anglii syn, ma na imie Karol (to w kwestii nie dalabym imienia bedacego tu zenskim) i co glupsi Anglicy pytaja czemu on nosi zenskie imie, ci madrzejsi zauwazaja ze nasze dziecko jest Polakiem i czasem dopytaja czy w PL "Karol" to to samo co "Karl". Nota bene mamy sasiada Karla. :D Wiekszosc Anglikow mowi na nasze dziecko "Charlie" i jest ok. Natomiast nie potrafie zupelnie zrozumiec (choc nie moje dziecko, nie moja bajka) kiedy dziecko ma imie angielskie i rodzice zdrabniaja je po polsku. Typu (napisze po "polskiemu";) Aszlejka, Dzeniferka... Brrr... Albo rybka, albo pipka, prosze...

Do góry stronyOffline

Numer gadu-gadu

OKidoki444

Post #8 Ocena: 0

2012-11-03 09:34:47 (13 lat temu)

OKidoki444

Kobieta

Konto zablokowane

Z nami od: 10-06-2012

no racja czasem wali wiocha jak sie nazywa dziecko np Etienette Wisniewska hehe albo Allan Gorniak czy Krupa,raz mnie upomniano w polsce jak sie odezwalam do dziecka po imeniu Mateusz-bo to nie jest Mateusz tylko MAti.Czasem jednak angielskie imiona ladnie brzmia z polskim nazwiskiem.Chcialabym bardzo zeby hindusi,pakistanczycy i reszta bandy zaczeli nadawac dzieciom zangielszczone imiona bo te co maja to sie tego czasem ani wymowic ani przeczytac nie da hehe zart oczywiscie

Uwaga moderatora: Nie wiem co ma kij hokejowy do tego tematu. Ostrzegam, że przy następnym przypadku naruszenia w ten sposób regulaminu podejmę odpowiednie działania. tyniek

[url=][img][/img][/url]

Do góry stronyOffline

macadi

Post #9 Ocena: 0

2012-11-03 10:51:03 (13 lat temu)

macadi

Kobieta

Z nami od: 02-12-2010

Na imie zwracaja uwage tez inne dzieci wiec chyba trudno wymagac , zeby byly na tyle 'madre' i znaly sie na narodowosciach i odpowiednikach imion za granica. Poza tym po co nadawac okreslone imie jesli ktos chce zeby dziecko bylo nazywane inaczej? No ale faktycznie, kazdy robi jak uwaza.

Do góry stronyOffline

kociefraszki

Post #10 Ocena: +1

2012-11-03 10:59:07 (13 lat temu)

kociefraszki

Kobieta

Z nami od: 24-03-2011

Macadi, nasz syn nosi to imie z pewnych, okreslonych powodow. Nie dlatego ze postanowilismy byc "oryginalni", czy "bo tak". Mysle, ze dzieci dosc latwo akceptuja rozmaitosc, to bardziej dorosli maja z tym problem. Jesli Anglikom latwiej jest nazywac naszego syna angielska wersja jego imienia, my wyrazamy na to zgode (mozemy nie wyrazac i beda sie musieli dostosowac, z reszta ci ktorzy chca, staraja sie wymowic jego imie po polsku). W Anglii jest ogromna rozmaitosc kultur, narodowosci i - co za tym idzie - imion. Swego czasu opadla mi szczeka (zaskoczenie) kiedy przedstawila mi sie dziewczyna z Afryki - ma na imie Hała. Nie mam polskiej czcionki - jej imie brzmi jak nazwa plecionej buly lub okreslenie bubla. Dla nas brzmi smiesznie, prawda?:-)

Opinia moderatora: A ja mam polskie znaki...i Ci poprawiłem. tyniek.

Do góry stronyOffline

Numer gadu-gadu

Strona 5 z 7 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 ] - Skocz do strony

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,