Str 4 z 13 |
|
---|---|
Yvonne_67 | Post #1 Ocena: 0 2012-08-13 04:36:46 (13 lat temu) |
Z nami od: 08-04-2011 Skąd: Tajlandia |
Wedlug statystyk w UK rodzi sie wiecej dzieci z matek niebrytyjskich, w czym Polki zasilaja dosc mocno te statystyki.
Podstawowy powod to wiek, w ktorym Polacy emigruja, osiedlaja sie i zakladaja rodziny – to proces naturalny. Jednak statystyki to srednia i tutaj niektorzy sporo dokladaja do sredniej – sa to glownie emigranci z nizszych polskich warstw spolecznych, nazywanych tutaj powszechnie lowcami benefitow. Priorytety zyciowe tych ludzi nie sa wygorowane i kreca sie glownie wokol zalozenia rodziny i utrzymaniu jej na jakims tam podstawowym poziomie. Skoro w UK zyje im sie nieco lepiej niz w Polsce, to splodzenie nastepnego potomka nie stanowi problemu, bo latwo sie go utrzyma, ze wzgledu na szeroka pomoc panstwa. To troche tak, jak w krajach trzeciego swiata – im wiecej instytucje charytatywne pomagaja, tym wiecej dzieci tam sie rodzi, bo myslenie tych ludzi jest proste – skoro zostaje lyzka ryzu w garnku po wykarmieniu gromadki, to znaczy, ze jeszcze jednego sie wykarmi. |
AliszyN | Post #2 Ocena: 0 2012-08-13 06:02:53 (13 lat temu) |
Z nami od: 13-05-2008 |
Nie wiem co w tym dziwnego ze masa Polek rodzi tutaj dzieci. Jak wiele osob napisalo, to normalna kolej rzeczy - sa młode, zakladaja rodziny, jedno dziecko, drugie..
Wielka Brytania powinna sie cieszyc, bedzie mial kto isc do roboty ![]() Ja osobiscie nie wyobrazam sobie zyc z samych benefitow - przesiadywac cale dnie w domu i plotkowac o wszystkim co sie rusza. Osoby ktore sie na to godza nie maja wiekszych priorytetow poza ogladanie tv i studiowaniem programu tv. |
odbytnicza | Post #3 Ocena: 0 2012-08-13 08:10:54 (13 lat temu) |
Konto zablokowane Z nami od: 02-07-2012 Skąd: Boondocks |
Cytat: 2012-08-13 06:02:53, AliszyN napisał(a): Nie wiem co w tym dziwnego ze masa Polek rodzi tutaj dzieci. Jak wiele osob napisalo, to normalna kolej rzeczy - sa młode, zakladaja rodziny, jedno dziecko, drugie.. trzecie, czwarte, piate... Chodzi wlasnie o ten "nadmiar" rozmnazania. Gdyby chodzilo tylko o to ze młode, zakladaja rodziny to nie byloby nic nadzwyczajnego. Natomiast czym wytlumaczyc ten "nadmiar"? Dokladnie tym samym czym sie to tlumaczy wsrod imigrantow z krajow mniej rozwinietych: jako substytut dochodow zamiast pracy. Cytat: 2012-08-13 06:02:53, AliszyN napisał(a): Wielka Brytania powinna sie cieszyc, bedzie mial kto isc do roboty ![]() Niekoniecznie tak jest. UK jest tez krajem wysokiej emigracji ale wyjezdzaja ludzie aktywni, na ich miejsce przybywaja imigranci sposrod ktorych rekrutuje sie znaczna czesc subkultury beneficjenckiej i niewyedukowanej. Cytat: 2012-08-13 06:02:53, AliszyN napisał(a): Ja osobiscie nie wyobrazam sobie zyc z samych benefitow - przesiadywac cale dnie w domu i plotkowac o wszystkim co sie rusza. Osoby ktore sie na to godza nie maja wiekszych priorytetow poza ogladanie tv i studiowaniem programu tv. Podkreslasz to mocno by cie nie zaliczac sie do subkultury. Ale to nie zmienia faktu ze znaczna czesc czy wiekszosc imigrantow z Polski przybyla w okresie unijnym to ludzie z aspiracjami benefitowymi wiec ich plodnosc bedzie dorownywala imigrantom z krajow trzeciego swiata. Jest to perwersyjny efekt polityki prorodzinnej w UK. Ci co stawiaja go za wzor dla Polski mogliby sie nieco zastanowic czy jest to godne nasladowania. |
krakn | Post #4 Ocena: 0 2012-08-13 08:28:33 (13 lat temu) |
Z nami od: 25-06-2007 Skąd: Caterham |
przeczytałem.
'fenomen piękności Polek " Liczy się czas który żyjemy dla kogoś, reszta to czas śmieć.
|
Post #5 Ocena: 0 2012-08-13 09:07:39 (13 lat temu) |
|
![]() Anonim |
Usunięte
|
|
|
Post #6 Ocena: 0 2012-08-13 09:22:50 (13 lat temu) |
|
![]() Anonim |
Usunięte
|
kik1976 | Post #7 Ocena: 0 2012-08-13 09:27:33 (13 lat temu) |
Z nami od: 30-08-2006 Skąd: Neverland |
hmm, mysle, ze nikt nei zrozumie rodziny wielodzietnej, jesli z takiej nei pochodzi, oczywiscie nie mowie o patologi, gdzie alkohol jest na porzadku dziennym.
najfajniej jest na swieta, jak sie wszyscy zjada. pozatym, pieniadz to nie wszystko. Actus hominis non dignitas iudicentur ..
|
brookaciki12 | Post #8 Ocena: 0 2012-08-13 09:31:29 (13 lat temu) |
Z nami od: 26-07-2011 Skąd: D |
hmm ja to widze tak (juz wczesniej ktos napisal)
ludzie sciagaja tu za mlodu, po studiach zazwyczaj, jest praca, zwiazek, malzenstwo, latka leca i czas zalozyc rodzine, jedni decyduja sie na jedno dziecko inni na dwoje (czesto jedno po drugim) niekoniecznie wszystkie te rodziny ciagna na benefitach, wiekszosc moich znajomych ma dzieciaki (gora dwoje) ktore przyjechaly tu juz z rodzicami, dlaczego wiec mowa jest o "masowym rozmnazaniu sie polakow na wyspach" ? tutaj zycie przeciez wyglada inaczej kazdy z nas to wie, nawet bez benefitow mozna spokojnie utrzymac czteroosobowa rodzine bez zasilkow. Ja mam synka 7lat przyjechal ze mna z polski, drugiego dziecka narazie nie chce, i watpie zeby mi sie szybko zachcialo, ale zdaje sobie sprawe ze jak bede juz tuz przed 30tka moge zmienic decyzje, narazie jednak zadna zmiana nie wchodzi w gre jesli o to chodzi, pomijajac fakt iz nie bedzie mnie stac na drugie dziecko to poprostu teraz chce wprowadzic troche zmian w zycie, ktore pozwola mi sie rozwijac zawodowo, a jesli chodzi o zasilki to nie po to teraz robie wszystko zeby sie uwolnic od koniecznosci ich pobierania zeby zaraz do nich wracac! chce swoje dzieci sama utrzymywac i nie chodzi o to zeby jakos ciagnac tylko zeby zapewnic im wszystko co najlepsze. A teraz do odbytnicza: czy znasz ludzi (polakow) ktorzy urodzili tu trzecie, czwarte, piate dziecko ?? czasami sie zastanawiam skad sie urwalas dziewczyno? Twoje wypowiedzi wraz z biegiem watku robia sie (delikatnie mowiac) coraz bardziej "niesmaczne" *** |
Post #9 Ocena: 0 2012-08-13 09:40:05 (13 lat temu) |
|
![]() Anonim |
Usunięte
|
brookaciki12 | Post #10 Ocena: 0 2012-08-13 09:49:25 (13 lat temu) |
Z nami od: 26-07-2011 Skąd: D |
Cytat: 2012-08-13 09:40:05, Bestia napisał(a): Ja znam tutaj rodziny wielodzietne. W jednej jest 4 w drugiej jest 5 dzieci. Rodziny splacaja kredyty za swoje domy. Tatusiowie maja firmy budowlane, jedna mama pracuje. Stac ich to maja. Takie rodziny tutaj to nic dziwnego. Bestia nie chodzi mi o to ze to cos dziwnego, chodzi mi o to co za bzdury wypisuje ta dziewucha, klepie bzety a zapewne nie zna ani jednej takiej rodziny ktora "masowo" plodzi dzieci tylko i wylacznie dla samych zasilkow. Ktos wczesniej napisal, sa ludzie ktorzy nie wyobrazaja sobie ze ich dziecko bedzie sie wychowywalo samo, ktorzy pragna gromadki dzieciakow bo zycie rodzinne jest dla nich najwazniejsze, a sa tacy ktorzy nie chca wiecej niz jedno, dwoje dzieci, mnie osobiscie nieobchodzi kto chce miec ile dzieciaczkow, czy chce brac na nie zasilki czy nie, zakladnie rodziny to indywidualna sprawa kazdego z nas, watpie zeby to ze mieszkamy w UK mialo wiekszy wplyw na to ile dzieci w przyszlosci miec bedziemy, fakt, jest latwiej utrzymac rodzine, ale to ze jest latwiej nie znaczy przecioez zeby sie rozmnazac na potege! |