MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Holowanie auta bez motu i taxu

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Strona 2 z 4 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 | 4 ] - Skocz do strony

Str 2 z 4

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

krakn

Post #1 Ocena: 0

2012-07-23 02:16:18 (13 lat temu)

krakn

Mężczyzna

Z nami od: 25-06-2007

Na autostradzie może holować tylko pojazd uprawniony i tylko do najbliższego zjazdu.

Co innego przewóz na lawecie.

Nie wolno holować pojazdu bez ubezpieczenia, bo nie stanowi części zestawu. Inaczej mówiąc nie jest przyczepą.

Jak ktoś szuka kłopotów, to niech holuje.
Jak to w życiu, 10 razy przejedzesz, za 11 cie zgarna, a inny jjuż po pierwszym kilometrze zatrzyma patrol.

Przecież holowanie jest jednym z pytan na egzaminie na prawo jazdy.
Co jest z wami?
Liczy się czas który żyjemy dla kogoś, reszta to czas śmieć.

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

E-mailStrona WWWNumer AIM

Post #2 Ocena: 0

2012-07-23 08:33:29 (13 lat temu)

Uczestnik nie jest zarejestrowany

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

lublin-transpor

Post #3 Ocena: 0

2012-07-23 11:15:06 (13 lat temu)

lublin-transport

Mężczyzna

Z nami od: 30-09-2009

Cytat:

2012-07-22 20:00:09, ie2ox4 napisał(a):
Nie wiem jak tu, w PL bez ubezpieczenia nawet na lawecie nie wolno.

Wybacz, kolego, ale nie do końca masz rację.
Otóż polskie przepisy mówią jasno, ze każdy zarejestrowany na terytorium RP pojazd musi posiadać ubezpieczenie OC. Fakt holowania czy wiezienia na lawecie nie ma tu nic do rzeczy. Po prostu, w razie kontroli policyjnej na drodze jeżeli pojazd na lawecie będzie zarejestrowany i nie będzie posiadał OC właściciel dostanie karę. Ale uwaga. Można mieć pojazd niezarejestrowany który bez najmniejszego problemu czy jakichkolwiek konsekwencji można przewozić na lawetach (nie wolno holować na kołach!).
Przykłady? Bardzo proszę. Nowe auta dostarczane do salonów samochodowych. Nowe auta przewożone z salonów do firm zewnętrznych wykonujących wyposażenie dodatkowe czy zabudowy. Samochody wyścigowe czy rajdowe. Samochody z przeznaczeniem na części. Samochody niezarejestrowane w PL w drodze do właściciela w PL (w zasadzie to ta sama sytuacja co nowe auto z fabryki do salonu).
Także najpierw dopytaj, doczytaj a później zamieszczaj informacje.
Pozdrawiam,
Marcin
Nie musicie mi dziękować - wystarczy, ze będziecie mnie wielbić na klęczkach ;) Transport paczek, mebli, motocykli PL-UK-PL

Do góry stronyOffline

Strona WWWNumer gadu-gadu

danio667

Post #4 Ocena: 0

2012-07-23 14:26:50 (13 lat temu)

danio667

Mężczyzna

Z nami od: 22-07-2012

Wiec na tym tzw motylku nie można holować ponieważ nie jest to tak jak by przyczepa, ale jeśli miał bym lawetę jednoosiową doczepianą poprzez hak i na niej miał bym samochód to musi to chyba byc dozwolone ?

Do góry stronyOffline

lublin-transpor

Post #5 Ocena: 0

2012-07-23 14:37:14 (13 lat temu)

lublin-transport

Mężczyzna

Tak, możesz przewozić samochód bez ubezpieczenia na lawecie. Wówczas przewożone auto nie styka się z drogą, jest TRANSPORTOWANE a nie holowane. Bo niby jak inaczej miałbyś dowieźć auto na przegląd? A bez tego nie ubezpieczysz. Jeśli przewożenie na lawecie byłoby niedopuszczalne wystąpiłby paradoks prawny. "Nie wolno przewozić nieubezpieczonego, nie można ubezpieczyć bez przewiezienia".
Pozdrawiam,
Marcin
Nie musicie mi dziękować - wystarczy, ze będziecie mnie wielbić na klęczkach ;) Transport paczek, mebli, motocykli PL-UK-PL

Do góry stronyOffline

Post #6 Ocena: 0

2012-07-23 17:56:17 (13 lat temu)

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

danio667

Post #7 Ocena: 0

2012-07-23 18:05:48 (13 lat temu)

danio667

Mężczyzna

Z nami od: 22-07-2012

Dzieki! Rozwiązanie problemu już mam. PZDR

Do góry stronyOffline

lublin-transpor

Post #8 Ocena: 0

2012-07-23 18:16:10 (13 lat temu)

lublin-transport

Mężczyzna

Cytat:

Ja widzę brak rozumienia. No i rzekłbym arogancję w Twojej "odzywce". Całe pocieszenie, że to sam do siebie się odedzwałeś.

I gwoli wyjasnienia "głębszego", możesz holować zarejestrowane, niesprawne w PL jeżeli wykupisz ubezpieczenie np jednodniowe.
Na przegląd też możesz jechać na takim tymczasowym ubezpieczeniu.

Mylisz się. Odezwałem się nie sam do siebie tylko do Ciebie w ogólnodostepnym wątku na forum, właśnie po to, żebyś nie mieszał w temacie, o którym nie masz pojęcia

Co do drugiej części - jeśli podasz mi link do jakiejkolwiek oferty polskiego ubezpieczyciela, który oferuje jednodniowe ubezpieczenia dla samochodów bez ważnego przeglądu - odszczekam wszystko i postawię ci kratę piwa.

Jeżeli wczytasz się ze zrozumieniem w moje wypowiedzi w tym wątku zauważysz, że opisałem jedynie faktyczny stan prawny w materii przewożenia na lawecie aut ubezpieczonych lub nie. I nie ma tu pola do dyskusji, podałem gołe fakty. Jedynym prawnie dozwolonym sposobem na przewiezienie samochodu bez ważnego ubezpieczenia jest transport na lawecie. Podałem też przykłady w jakiej sytuacji można zapłacić mandat za brak OC.

I to tyle. Zatem czekam z utęsknieniem na link ;)

Marcin

P.S.
Poza tym musiałem zareagować na Twój wpis, cytuję: A mówił ci ktoś jakieś, że tylko głupek, nie znający się na rzeczy może powiedzieć takie idiotyzmy jak ty? skierowany do innego uczestnika dyskusji. Nie czujesz się teraz tak jak nazwałeś Nescafika? Przypominam Twój pierwszy wpis w tej dyskusji, cytuję: Nie wiem jak tu, w PL bez ubezpieczenia nawet na lawecie nie wolno.

[ Ostatnio edytowany przez: lublin-transport 23-07-2012 18:23 ]

Do góry stronyOffline

Post #9 Ocena: 0

2012-07-23 18:40:40 (13 lat temu)

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

lublin-transpor

Post #10 Ocena: 0

2012-07-23 18:43:08 (13 lat temu)

lublin-transport

Mężczyzna

Czekam na link do jednodniowych ubezpieczeń.

Poza tym cytujesz mnie wybiórczo. W dalszej części cytowanej wypowiedzi opisałem sytuacje, w których można przewozić samochód na lawecie bez ubezpieczenia i konsekwencji...

[ Ostatnio edytowany przez: lublin-transport 23-07-2012 18:46 ]

Do góry stronyOffline

Strona 2 z 4 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 | 4 ] - Skocz do strony

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,