MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Jakie tłuszcze do smażenia?

« poprzednia strona

Strona 6 z 6 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 ] - Skocz do strony

Str 6 z 6

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

krakn

Post #1 Ocena: 0

2012-03-21 09:41:09 (13 lat temu)

krakn

Mężczyzna

Z nami od: 25-06-2007

Cytat:

2012-03-21 09:38:39, zuza11 napisał(a):
Ludzie jedzący tłuszcz przed tysiącami lat może byli silniejsi ale żyli krócej!RÓWNOWAGA potrzebna jest we wszystkim!

bo zjadały ich dinozaury :-]:-]:-]:-]
Liczy się czas który żyjemy dla kogoś, reszta to czas śmieć.

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

E-mailStrona WWWNumer AIM

zaczarowany_pan

Post #2 Ocena: 0

2012-03-21 09:44:21 (13 lat temu)

zaczarowany_pantofelek

Kobieta

Z nami od: 07-11-2011

Ja juz glupia jestem, co naukowiec to inna teoria. Moja intuicja podpowiada, ze oleje, ktore naturalnie mozna "wycisnac" bez uzycia temperatury powinnismy spozywac na zimno, a te, ktore trzeba podgrzac, zeby sie do nich dobrac, mozemy podgrzewac i na nich smazyc

Zyj i pozwol zyc innym

Do góry stronyOffline

krakn

Post #3 Ocena: 0

2012-03-21 11:17:13 (13 lat temu)

krakn

Mężczyzna

Z nami od: 25-06-2007

i masz dobrą intuicję, tak było by idealnie, ale wyjątkiem jest słonina i z niej smalec, po prostu jest to ciężki tłuszcz, jeść go trzeba, ale nie przesadzać.

To samo z olejem rzepakowym, jako dzieciak często jadłem go prosto z beczki, jeszcze ciepły po wyciśnięciu, miałem rumieńce jak z bajki, i żyje, i nie choruje, ale po latach to człowiek zrozumiał że rumieńce to prawdopodobnie była reakcja na niektóre związki zawarte w oleju rzepakowym.
Zasadniczo rzepakowego nie powinno się jeść.
Liczy się czas który żyjemy dla kogoś, reszta to czas śmieć.

Do góry stronyOffline

E-mailStrona WWWNumer AIM

jolantina

Post #4 Ocena: 0

2012-03-21 12:32:36 (13 lat temu)

jolantina

Kobieta

Z nami od: 17-11-2008

Cytat:

2012-03-21 11:17:13, krakn napisał(a):

Zasadniczo rzepakowego nie powinno się jeść.

Krakn a co z nim nie tak? pytam, bo jestem wielką fanka oleju rzepakowego - oliwa północy i inne hasełka :), ale jeśli jest coś o czym nie wiem na jego temat...to warto się dowiedzieć
Diabla oszukac nie grzech

Do góry stronyOffline

macadi

Post #5 Ocena: 0

2012-03-21 15:25:04 (13 lat temu)

macadi

Kobieta

Z nami od: 02-12-2010

ekspertem od zywieni nie jestem ale uwazam, ze do wszystkiego nalezy podchodzic z rozsadkiem. osobiscie nie wierze w zadne rewelacje na temat tluszczów zwierzecych, diet tuszczowych itp. Maslo i smalec maja duzo cholesterolu o czym przekonala sie na wlasnej skórze np. moja mama, która przez lata uwielbiala piec i smazyc rózne smakolyki typu paczki, faworki, ciasta. obecnie od kilku lat jest na diecie, zazywa leki i martwi sie bo grozi jej miazdzyca naczyn krwionosnych. a nasi przodkowie jadali, owszem maslo i smalec ale nie co dzien bo to luksusy byly. poza tym pracowali ciezko fizycznie i jak juz ktos napisal, srednio umierali w wieku ok 60-70 lat.
Od masla i smalu jednak ponoc jeszcze gorsze sa utwardzane tluszcze roslinne - np twarde margaryny uzywane do wypieków. W Wielkiej Brytanii jest zakaz sprzedazy takich tluszczów w sklepach ale chyba nadal sa uzywane do produkcji przemyslowej np ciastek, herbatników.
Z wlasnego doswiadczenia bardzo milo wspominam olej z pestek winogron, który uzywalam w Polsce - nie dymi, nie pali sie, nie przypala. Tu jakos nie kupujemy, tylko zwykly olej slonecznikowy i oliwe z oliwek.

[ Ostatnio edytowany przez: macadi 21-03-2012 15:29 ]

Do góry stronyOffline

Strona 6 z 6 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 ] - Skocz do strony

« poprzednia strona

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,