MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Jakie tłuszcze do smażenia?

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Strona 5 z 6 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 ] - Skocz do strony

Str 5 z 6

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

znowu-ciupek

Post #1 Ocena: 0

2012-03-20 20:43:00 (13 lat temu)

znowu-ciupek

Mężczyzna

Konto zablokowane

Z nami od: 19-02-2010

Cytat:

2012-03-20 20:33:00, zaczarowany_pantofelek napisał(a):
Fakt z czystoscia to maja na bakier, ale od czego insurance. Wypadek przy pracy zawsze sie zdarzyc moze.

Kurde...Nie ogarniam tego...Nie powiem gdzie ale na własne oczy widziałem szczury gdzie serwuje się jedzenie.Dla mnie szczur to trucizna pod postacią strychliny.W za przeproszeniem duuuuu...szy mam takie ubezpieczenie jak sie wywinąc można:-Y.
Nie chcę idealizować Polski ale pod względem sanitarnym to UK daleko za murzynami jest do PL jeżeli dalej mówimy o czystości/sterylności w miejscach gdzie przygotowuje się/serwuje pożywienie.
Dwa że tu nawet nie wiedzą o czymś takim jak okresowe badania lekarskie dla personelu pracującego w bezpośrednim kontakcie z w/w

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

krakn

Post #2 Ocena: 0

2012-03-20 21:43:39 (13 lat temu)

krakn

Mężczyzna

Z nami od: 25-06-2007

W Uk higiena w knajpach to farsa, a dokłądnie chodzi mi o kontrolę, po ostatnim tygodniu to ja już wymiękłem.

Ale to już wspominałem i na samą myśl mi się robi nie dobrze, szkoda że nie miałem kamerki ukrytej.

Ale wracając do tłuszczu, pisałem z telefonu i mi wcieło :/

-rzepakowy dobry do smarowania śrub w czasie gwintowania.
Do jedzenia to nie dość że mało zdrowy, mało smaczyny to jeszcze dość szkodliwy.

-najwyższa temp z jaką się spotkałem to daje olej z pestek winogron i pestek papaji (nie mogę sobie przypomnieć, gruszkowaty, maślany owoc z dużą okrągłą pestką)
Ale na olivie z pestek winogron w knajpie przyrządzaliśmy pewne dania, to był pół produkt do sosu do kaczych wątrubek, w aluminowych rondelkach, temp była tak wysoka że gdy dotknąłem ręką krawędź uchwytu to mam blizne do dziś.

niesamowita tempemeratura

-tak na co dzień, najlepszy to olej słonecznikowy
-Oliwa, tyle że gdy smażymy na Olivie to tracimy jej dobre właściwości.
Ale bez przesady nie zabija nas bardziej niż spacer w miejskim parku :>

-Masło, ale masło a nie jakieś masmikxy tfuuu
do smarzenia warto wybrać to organik, ew president, nie zawiera oleju i nie jest napompowane wodą, dzięki czemu nie robi się maślany smark w kałuży dziwnego płynu, tylko ma jednolitą konsystencję, nie pryska i nie śmierdzi.

smazę na nim kotlety po wiedeńsku, oraz rybę z dodatkiem wina, i cardamonu.
Właśnie dzieki temu że niższa temperatura, wszytko dzieje się wolniej i aromaty lepiej się mieszają, mięso ryby ma czas by w całości się ładnie upiec, jednocześnie w smaku jest bardziej obojętne, łagodne, dzieki czemu nie zabija smaku kopru, cardamonu i samej ryby.

Masło świetnie pasuje do słodkich dań

-smalec? stosuję bardzo rzadko, ale u mnie miałby zastosowanie jedynie przy kotletach.

-słonina, staram się mieć w zamrażarce :)
Z paska słoniny wytapiam tłuszcz i smarze np jajecznicę z cebulką i pieczarkami czy też z kiełbasą.

czasami służy mi do "zatłuszczenia" gotowanej kapusty.

A aby wykorzystać walory zdrowotne Olivy, to wiadomo dużo do sałatek.

ważne by wybrać odpowiednią, jedne są bardzo wyraziste, wręcz nawet gorzkie, inne są bardzo delikatne, niektórzy twierdzą że wręcz mdłe.

np do sałatki pomidorowej, należy brać jak najdelikatniejszą oliwę, ma poprawić smak i wchłanianie witamin, a nie dominować, natomiast np sałatka z tuńczyka i ryżu z kukurydzą, jest tak intensywna w smaku że mocna oliwa z dojrzałych oliwek nie zaszkodzi, a nawet będzie tym drugim wyraźnym planem.

i tak jak Ciupek zauważył, wszytko jest zdrowe i wszytko potrzebne, byle nie przesadzić.
Jeść, smakować, a nie wpier@@ i żreć :)

Bo to nam szkodzi, ilość i monotonia, nie jedzenie
Liczy się czas który żyjemy dla kogoś, reszta to czas śmieć.

Do góry stronyOffline

E-mailStrona WWWNumer AIM

znowu-ciupek

Post #3 Ocena: 0

2012-03-20 22:11:10 (13 lat temu)

znowu-ciupek

Mężczyzna

Konto zablokowane

Z nami od: 19-02-2010

Cytat:

2012-03-20 21:43:39, krakn napisał(a):
-najwyższa temp z jaką się spotkałem to daje olej z pestek winogron i pestek papaji (nie mogę sobie przypomnieć, gruszkowaty, maślany owoc z dużą okrągłą pestką)

Chyba nie z Papaji....Obrazek.
Co do oleju z pestek winogron to tego akurat nie wiedziałem...Wszędzie mówia/piszą że to do sałatek ale szczerze mówiąc to go nie używałem to nie wiem tak do końca

Edit....
Odrobiłem lekcje...Faktycznie warto na nim smażyć.muszę sobie sprawić butelczynę i popróbować;-)

[ Ostatnio edytowany przez: znowu-ciupek 20-03-2012 22:26 ]

Do góry stronyOffline

zuza11

Post #4 Ocena: 0

2012-03-21 07:13:43 (13 lat temu)

zuza11

Kobieta

Z nami od: 15-03-2012

Od trzech miesięcy używam do smażenia masła sklarowanego,które sama zrobiłam.Ze względu na "objętość" moją i mojej rodziny,staram się mięsiwo smażyć na patelni grillowej albo piec w rękawie.Tacy zdrowsi umrzemy!:-]

Do góry stronyOffline

krakn

Post #5 Ocena: 0

2012-03-21 07:33:06 (13 lat temu)

krakn

Mężczyzna

Sorry wczoraj byłem tak wykończony że nic już nie łapałem.

Olej z Awokado.
Też ma wysoką temperaturę, jest całkowicie obojętny w smaku,
Oczywiście żeby wykorzystać jego walory zdrowotne, to w sałatka czy np do polania pizzy na talerzu, ew polać podpieczone pieczywo zamiast masła.

Olej z pestek winogron jest bardzo drogi dlatego stosują go tylko dobre drogie restauracje i tylko do wybranych zastosowań.

Tak normalnie to smażyliśmy na oliwie z oliwek.

Tam gdzie pracowałem ludzie za obiad płacili setki funtów ;-)
A kolacje to szkoda gadać.
Wiec się nie pierniczyli, gotowalismy dania z najwyzszej polki, za ceny z kosmosu.

Do góry stronyOffline

jolantina

Post #6 Ocena: 0

2012-03-21 09:06:09 (13 lat temu)

jolantina

Kobieta

Z nami od: 17-11-2008

spodobał mi się ten artykuł:"By twój organizm prawidłowo funkcjonował, potrzebuje kilka łyżek tłuszczu dziennie. Tłuszcz jest niezawodnym źródłem energii, ma właściwości budulcowe i ochronne. Od kilku lat prowadzone są dyskusje na temat tego, w jakiej postaci tłuszcz powinien być przez nas spożywany. Dawniej nasze babcie do smażenia używały wyłącznie smalcu jednak w dzisiejszej dobie, ludzie niechętnie sięgają po tego typu tłuszcze, a zastępują je tłuszczami roślinnymi. Powszechnie panuje przekonanie o negatywnym działaniu tłuszczów zawartych w maśle czy smalcu. Nic bardziej mylnego! Można powiedzieć, że specjaliści od marketingu reklamujący rzekomo zdrowe oleje roślinne, odwalili kawał dobrej roboty. Większość tłuszczów zwierzęcych zawiera kwasy nasycone, wyjątek stanowią tłuszcze drobiu i ryb, natomiast w tłuszczach roślinnych występują głównie kwasy nienasycone. Oba rodzaje tłuszczów są niezbędnym materiałem utrzymującym strukturę poszczególnych narządów, jednakże oleje roślinne, czyli kwasy nienasycone, mają tendencję do utleniania się, a to oznacza, że proces ten ma bardzo poważne konsekwencje, z czego większość osób nie zdaje sobie zupełnie sprawy. Produkcja wolnych rodników podczas utleniania, powoduje często stany zapalne, uszkadza błony komórek, przyczynia się do powstania miażdżycy i nowotworów. Tłuszcze zawarte w maśle, smalcu, śmietanie, jajkach i wędlinie posiadają taką budowę, że nie są już w stanie przyłączyć atomów tlenu, co z kolei oznacza, że nie utleniają się. Dlatego m.in. w oleju pochodzenia roślinnego nie można smażyć niczego po raz drugi, ponieważ wówczas staje się to dla nas prawdziwą trucizną. Dodatkowo, według ostatnich badań szwedzkich naukowców, po zjedzeniu masła, poziom trójglicerydów – tłuszczów, które oprócz cholesterolu zwiększają ryzyko chorób serca – rośnie we krwi w znacznie mniejszym stopniu niż po tłuszczach roślinnych. Zatem całkiem śmiało możemy smażyć na smalcu, natomiast różnego rodzaju tłuszcze roślinne, jak na przykład oliwę z oliwek, stosujmy na zimno – chociażby do sałatek.
Diabla oszukac nie grzech

Do góry stronyOffline

jolantina

Post #7 Ocena: 0

2012-03-21 09:07:55 (13 lat temu)

jolantina

Kobieta

Z nami od: 17-11-2008

i ten:
Tłuszcze są niezbędne dla organizmu, ponieważ zapewniają energię i kwasy tłuszczowe. W tłuszczach rozpuszczają się także potrzebne nam witaminy – A, D, E, K. Jednak nadmiar tłuszczów, zwłaszcza zwierzęcych, może być szkodliwy. W naszej tradycji kulinarnej smażone potrawy odgrywają ważną rolę, niestety nie jest to zdrowe jedzenie. Jeżeli mimo ostrzeżeń lekarzy od czasu do czasu skusi nas kurczak w panierce, spróbujmy wybrać chociaż „mniejsze zło”, czyli dobry olej. Kuchenna anatomia Dawniej do smażenia chętnie używaliśmy smalcu. Dziś został on praktycznie wyparty przez tłuszcze roślinne. Bardzo dobrze, ponieważ tłuszcze pochodzenia zwierzęcego powodują m.in. wzrost stężenia cholesterolu we krwi. Szacuje się, że zaledwie ok. 10% energii potrzebnej organizmowi powinno pochodzić z nasyconych kwasów tłuszczowych. Oliwa dobra na wszystko Inaczej jest w wypadku nienasyconych kwasów tłuszczowych. Znajdują się one głównie w olejach roślinnych. Nie zwiększają poziomu cholesterolu we krwi. Dzielimy je na jedno- i wielonienasycone. Do tych pierwszych należą: oliwa z oliwek, olej rzepakowy i arachidowy. Olej rzepakowy doskonale nadaje się do smażenia, a oliwa z oliwek praktycznie do wszystkiego. Najlepsza jest oliwa oznaczana jako extra virgin, jednak do smażenia wystarczy nam zwykła oliwa, byle tłoczona na zimno. Z jednonienasyconych kwasów tłuszczowych powinno pochodzić około 10-15% energii potrzebnej organizmowi. Najlepsze do sałatek Wielonienasycone kwasy tłuszczowe można podzielić na dwie grupy: kwasy omega-3 oraz omega-6. Obie te grupy są bardzo ważne dla naszego organizmu, ponieważ zawierają tzw. niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, czyli takie, których organizm sam nie wytwarza, ale które są potrzebne do jego prawidłowego funkcjonowania. Pełnią one funkcję budulcową, wpływają na czynności układu krążenia, zmniejszają stężenie cholesterolu, zapobiegają miażdżycy. Kwasy omega-3 występują głównie w rybach i ssakach morskich, a omega-6 w olejach roślinnych, głównie słonecznikowym, kukurydzianym i sojowym. Nie powinno się ich używać do smażenia. Dwa ważne „s” Oleje roślinne, zwłaszcza kukurydziany i sojowy, są bogate w sterole roślinne. Sterole i stenole to składniki komórek roślinnych, pełnią tam funkcje podobne do tych, jakie spełnia cholesterol w komórkach ssaków. Badania kliniczne dowiodły, że codzienne spożywanie 1-3g steroli/stenoli roślinnych prowadzi do obniżenia stężenia cholesterolu ldl we krwi o 5-15%, bez istotnego wpływu na stężenie cholesterolu hdl lub trójglicerydów.
Diabla oszukac nie grzech

Do góry stronyOffline

zuza11

Post #8 Ocena: 0

2012-03-21 09:13:21 (13 lat temu)

zuza11

Kobieta

Jolantina ,świetny cytat!Jestem fanką teorii ,iż powinnyśmy jadać to co jadali nasi przodkowie:olej lniany,rzepakowy,smalec,masło.Trzeba tylko ogrzniczyć ilość,bo się mniej ruszamy i będzie super!:-D

Do góry stronyOffline

krakn

Post #9 Ocena: 0

2012-03-21 09:31:34 (13 lat temu)

krakn

Mężczyzna

tłuszcz jest potrzebny jako nośnik energi, jw rozpuszczalnik witamin, magazyn wody w organizmie.
Do tego cukier, jako czysta energia, którą głównie jest potrzeba do rozwoju i zasilania naszego mózgu.

tłuszcz zwierzęcy też jest potrzebny, czy szkodzi? hm, ludzie go zjadają od tysiecy lat, i nie wyginęliśmy, a byli nawet wielokrotnie silniejsi i sprawniejsi niż my.

Do góry stronyOffline

zuza11

Post #10 Ocena: 0

2012-03-21 09:38:39 (13 lat temu)

zuza11

Kobieta

Ludzie jedzący tłuszcz przed tysiącami lat może byli silniejsi ale żyli krócej!RÓWNOWAGA potrzebna jest we wszystkim!

Do góry stronyOffline

Strona 5 z 6 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 ] - Skocz do strony

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,