Z tego co sie orietuje to chyba olej rzepakowy jest najleszy bo podgrzany do wysokich temp.nie wydziela szkodliwych zwazków.
Jak to u was wyglada?Na czy zmażycie tradycyjne schabowe

Postów: 54 |
|
---|---|
malke | Post #1 Ocena: 0 2012-03-20 16:58:22 (13 lat temu) |
Z nami od: 26-06-2007 Skąd: Mansfield |
Jakie tłuszcze do smażenia są najzdrowsze i jak to sie ma do ang.marketow?
Z tego co sie orietuje to chyba olej rzepakowy jest najleszy bo podgrzany do wysokich temp.nie wydziela szkodliwych zwazków. Jak to u was wyglada?Na czy zmażycie tradycyjne schabowe ![]() |
agarudii | Post #2 Ocena: 0 2012-03-20 17:11:06 (13 lat temu) |
Z nami od: 30-08-2011 Skąd: trolford ;-) |
ja uzywam oliwy z oliwek
Błogosławiony ten, co nie ma nic do powiedzenia, a pomimo to milczy.
|
znowu-ciupek | Post #3 Ocena: 0 2012-03-20 17:20:10 (13 lat temu) |
Konto zablokowane Z nami od: 19-02-2010 Skąd: hove |
Najwyższą temperaturę rozkładu to chyba jednak smalec ma (nie chce mi się sprawdzać ale coś mi się tak kojarzy).
Ja osobiście smażę : Jajecznicę,szpinak na maśle Mięsa na oliwie (nie extra virgin bo akurat nie lubię) a we frytkownicy na |
Post #4 Ocena: 0 2012-03-20 17:22:44 (13 lat temu) |
|
![]() Anonim |
Usunięte
|
znowu-ciupek | Post #5 Ocena: 0 2012-03-20 17:32:03 (13 lat temu) |
Konto zablokowane Z nami od: 19-02-2010 Skąd: hove |
Cytat: Cytat: 2012-03-20 16:58:22, malke napisał(a): podgrzany do wysokich temp.nie wydziela szkodliwych zwazków. Ten szkodliwy związek to akroleina-związek rakotwórczy. Wydziela się z przypalonego tłuszczu. Kiedyś gdzieś miałem tabelkę jaki tłuszcz się w jakiej temp rozkłada ale nie mogę za holerę znaleźć. Generalnie póki się z patelni nie dymi to nie ma się co martwić ![]() Cytat: Jesooooo! Ciupek, ale masz wielki olej!!!! [ Ostatnio edytowany przez: Bestia 20-03-2012 17:31 ] Cytat: Ano ma się ![]() ![]() ![]() U nas tego idzie trochę więc kupuje się na zaś (jak wszystko-pyry na wory,kurczaki na kartony,świninę na bagażniki hehe). A tak na poważnie to w pracy mam zniżke na niektyóre rzeczy jak olej,przyprawy,kurczaki.Warzywa kupuję uy swojego byłego szefa to też liczy inaczej,mięso w tej samej hurtowni od czasów pamiętnej przygody z wędzerniem. Jak sie to wszystko do kupy poskłada to kupoa oszczędności wychodzi...Jest później co przepić ![]() ![]() [ Ostatnio edytowany przez: znowu-ciupek 20-03-2012 17:38 ] |
|
|
zaczarowany_pan | Post #6 Ocena: 0 2012-03-20 17:33:38 (13 lat temu) |
Z nami od: 07-11-2011 Skąd: South |
Wybralabym rzepakowy gdyby tu byl dostepny, widzial ktos takowy?
Aaa, przymierzam sie do sklarowania masla pod schabowe, jak zrobie opisze wrazenia smakowe. [ Ostatnio edytowany przez: zaczarowany_pantofelek 20-03-2012 17:36 ]
Zyj i pozwol zyc innym
|
znowu-ciupek | Post #7 Ocena: 0 2012-03-20 17:41:50 (13 lat temu) |
Konto zablokowane Z nami od: 19-02-2010 Skąd: hove |
Cytat: 2012-03-20 17:33:38, zaczarowany_pantofelek napisał(a): Wybralabym rzepakowy gdyby tu byl dostepny, widzial ktos takowy? Aaa, przymierzam sie do sklarowania masla pod schabowe, jak zrobie opisze wrazenia smakowe. [ Ostatnio edytowany przez: <i>zaczarowany_pantofelek</i> 20-03-2012 17:36 ] Możesz kupić już gotowe sklarowane w sklepach z żywnością orientalną.Nazywa się buter ghee ![]() U mnie w pracy taka pucha 10 funia ale widziałem w innych mniejsze po chyba 3,60 |
malke | Post #8 Ocena: 0 2012-03-20 17:46:18 (13 lat temu) |
Z nami od: 26-06-2007 Skąd: Mansfield |
Z tego co sie orietuje to oliwa tylko do słatek sie nadaje i nie powinno sie na niej smażyc a juz napewno nie na oliwie extra virgin.
Poszukam zaraz rzepakowego w UK. |
zaczarowany_pan | Post #9 Ocena: 0 2012-03-20 17:47:41 (13 lat temu) |
Z nami od: 07-11-2011 Skąd: South |
Rzeczywiscie, waitross 3.99f za pol kilo. Sprobuje, nie mialam pojecia, ze cos takiego istnieje.
Zyj i pozwol zyc innym
|
agarudii | Post #10 Ocena: 0 2012-03-20 17:48:36 (13 lat temu) |
Z nami od: 30-08-2011 Skąd: trolford ;-) |
malke firma napolina ma oliwe z oliwek do smazenia i tej wlasnie uzywam do smazenia, a do saletek tez uzywam oliwy z oliwek, ale tej do salatek
![]() Błogosławiony ten, co nie ma nic do powiedzenia, a pomimo to milczy.
|