MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Zepsul nam sie piec centralnego ogrzewania - pomocy!

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Strona 3 z 4 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 | 4 ] - Skocz do strony

Str 3 z 4

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

krakn

Post #1 Ocena: 0

2011-12-04 10:11:46 (13 lat temu)

krakn

Mężczyzna

Z nami od: 25-06-2007

nie chodziło mi na którym piętrze mieszkasz tylko ile kondygnacji jest w obwodzie instalacji.
Zakładając ze masz piec u siebie w domu.

Wiadomo ze jak słup wody ma być wypchnięty na 1wsze piętro to ciśnienie musi być wyższe, jak na 2 to jeszcze wyższe, natomiast gdy mieszkasz we flacie gdzie cała instalacja jest na jednym poziomie to ciśnienie jest potrzebne tylko po to by wypełnić instalację.

Cytat:

2011-12-04 01:19:30, ma_sia526 napisał(a):
Jak na razie to odkrylismy w domu ze po polnocy jestesmy w stanie wszyscy po kolei wziac prysznic pod warunkiem ze wylaczymy ogrzewanie. Piec sie nawet nie wylacza i leci naprawde goraca woda!

Hmmm, po pólnocy?????
Coś masz popierniczone z czasowym wyłacznikiem, albo programatorem.

teraz piece to nie są stare Junkersy gdzie wszytko było mechaniczne, i jedynie co mogło się zepsuć to membrama, zatrzeć iglica, zepsuć bimetal, oraz zakamienić nagrzewnica, no i jeszcze zarosnąć sadzą.

Teraz:
-Jest wentylator odciągający spaliny, bo w Uk nie ma kominów wentylacyjnych i nie ma statycznej wentylacji
-czujnik ciśnienia wody w instalacji
-Filtr usuwający bród i kamień z wody
-czasowe wyłączniki
-Układ Logiczny czyli elektronika strojąca całym tym badziewiem.
-Czasami gdy woda jest grzana pośrednio, tzn z pieca woda leci do baniaka i w baniaku jest nagrzewana to jeszcze jest zainstalowany zawór 3 drożny z termostatem kapilarowym.

Kiedyś z tym walczyłem przez kilka lat.
Działa to tak że
-gorąca woda płynie do baniaka
-Tuż przed baniakiem (boilerem) Jest założony zawór 3drożny i on rozdziela wodę na grzanie baniaka albo na centralne ogrzewanie wg potrzeby.
-To czy potrzeba grzać boiler osiągane jest w ten sposób że czujka kapilarowa założona jest do rurki która wychodzi z baniaka, jeżeli woda na wyjściu osiąga ustaloną temperaturę, wtedy gaz z kapilary wciska iglicę w zaworze zamykając obwód nagrzewania wody i puszcza wodę na grzejniki, im wyższa temp na wyjściu z boilera tym więcej wody płynie na kaloryfery.

W sumie w tym rozwiązaniu niezłe rozwiązanie, pomijam fakt że grzanie boilerowe to najmniej ekonomiczne rozwiązanie jakie może być.

nadal sadza / kurz może zatykać nagrzewnice, przez co spada wydajność pieca.

U nas też mieliśmy problem z ciepła wodą bo się potwornie wolno nagrzewała, ale raz było szybko raz wolno.
I nie mogłem przez 3 lata dojść dlaczego i nikt inny, aż do momentu gdy pojawiła się konieczność wymiany baniaka.
Okazało się ze jakiś idiota wsadził kawałek krążka kryngelitu to przewodu, blokując przepływ wody, w zależności od tego jak ten krążek się ułożył to albo blokował przepływ, albo puszczał wodę, wg mnie to złośliwy cwaniak hydraulik, przygotował sobie robotę.
:-Y no i faktycznie narobił roboty innym przez wiele lat :-Y

Skoro u ciebie dizła tylko w określonym czasie to ja stawiam że gdzieś masz wyłącznik czasowy ktory steruje czasem, kiedy ma grzać sie woda a kiedy kaloryfery.
Zazwyczaj wystarczy odszukać to pieroństwo i po prostu przestawić wyłacznik w pozycję OFF

Czasami takie wyłączniki wcale nie muszą być w piecu, czasami jest to doddatkowa skrzyneczka elektroniczna, czasami są wysuwane gdzieś z pieca.
U mnie wysuwa się z pieca pod spodem :-]

Często musze rozgryzać zagadki o instalacji grzewczej bo kurde powyłączają piece, a ja potrzebuję zazwyczaj gorącej wody i co dom to trochę inne wynalazki :-Y
Liczy się czas który żyjemy dla kogoś, reszta to czas śmieć.

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

E-mailStrona WWWNumer AIM

Dangerous__girl

Post #2 Ocena: 0

2011-12-04 10:15:44 (13 lat temu)

Dangerous__girl

Kobieta

Z nami od: 13-02-2011

A ktos moze wie, co to moze byc. piec dziala normalnie, i jak dziala to pali sie zielona lampka, a ostatnio przez kilka dni jak sie budze, to pali sie czerwona i nie ma cieplej wody, wtedy go wylacze i wlacze i dziala normalnie...

Do góry stronyOffline

krakn

Post #3 Ocena: 0

2011-12-04 10:22:18 (13 lat temu)

krakn

Mężczyzna

czerwona lampka to piec wyłaczony, albo ci się wyłacza bo jest spadek ciśnienia wody, albo gazu, albo jakiś inny bład.
jak będzie się powtarzało to zgłoś do Landroda, piec moze wymagać przeglądu i czyszczenia.

Zasyfiały piec i wentylator nie wyciąga spalin, albo on sam (wentylator ssący spaliny) się już zacina.
Wtedy blokuje piec

Czasami bywa że w piecu jest bateryjka, taka 9V, i ona już się kończy.
Ale to rzadko, zazwyczaj piece są podłączone do prądu

EDIT
Tak wygląda u nas piec z Niespodzianką :-]

U nas akurat wyłącznik czasowy jest wyłączony, sami sterujemy temperaturą czujnikiem na ścianie.

Do góry stronyOffline

ma_sia526

Post #4 Ocena: 0

2011-12-05 20:05:48 (13 lat temu)

ma_sia526

Kobieta

Z nami od: 01-12-2011

Cytat:

2011-12-04 10:15:44, Dangerous__girl napisał(a):
A ktos moze wie, co to moze byc. piec dziala normalnie, i jak dziala to pali sie zielona lampka, a ostatnio przez kilka dni jak sie budze, to pali sie czerwona i nie ma cieplej wody, wtedy go wylacze i wlacze i dziala normalnie...

U nas tak sie zaczynalo, potem wylaczal sie coraz czesciej a potem przyszedla pan pseudo mechanik.....i dalej tak jak opisalam w pierwszej wiadomosci :-|

Do góry stronyOffline

ma_sia526

Post #5 Ocena: 0

2011-12-05 20:09:20 (13 lat temu)

ma_sia526

Kobieta

Aha, u nas nie ma zadnego zegara, ani wylacznika czasowego a wszystkie skrzynki z licznikami itp urzadzeniami sa na terenie mojego ogrodka i sa zamykane, nie mowiac o tym ze wysoka furtka tez jest zamykana na klucz.

Do góry stronyOffline

Dangerous__girl

Post #6 Ocena: 0

2011-12-05 20:15:04 (13 lat temu)

Dangerous__girl

Kobieta

Z nami od: 13-02-2011

Brakowalo wody w obiegu, zapytalam sasiadow z gory, bo widzialam ze tez mieli jakis problem z piecem, okazalo sie ze to samo, trzeba bylo wody do obiegu dopuscic.

Do góry stronyOffline

krakn

Post #7 Ocena: 0

2011-12-05 20:25:37 (13 lat temu)

krakn

Mężczyzna

Cytat:

2011-12-05 20:15:04, Dangerous__girl napisał(a):
Brakowalo wody w obiegu, zapytalam sasiadow z gory, bo widzialam ze tez mieli jakis problem z piecem, okazalo sie ze to samo, trzeba bylo wody do obiegu dopuscic.

Czyli niskie ciśnienie w obiegu :-]

A teraz jeszcze sprawdzić należy czy aby nie ma powietrza w kalafiorach :)
czyli nagrzewamy instalację i sprawdzamy grzejniki, jeżeli góra jest chłodniejsza niż dół, to oznacza że mamy powietrze w przewodach.

Przy każdym grzejniku jest taki mały zaworek na górze, bierzemy jakąś miskę podstawiamy pod kaloryfer, następnie delikatnie popuszczamy śróbkę, zacznie lecieć najpierw powietrze, a potem chlupnie woda, cała sztuka polega na tym by złapać moment gdy zacznie tryskać woda i sprawnie zamknąć.

i tak odpowietrzamy grzejniki od dołu do góry, ciebie akurat to nie dotyczy bo masz w miarę płasko więc koljeność jest najpierw te blizej grzejnika a na koncu te w najdalszych pokojach.

Po procedurze odpowietrzania, ponownie dobijasz ciśnienie do nominalnego.
I się cieszymy efektywnym ogrzewaniem.

Nie wiem o co chodzi z tym angielskim systemem, ale kurde jak mieszkałem w innych krajach to odpowietrzanie bylo raz na 2 lata, góra raz na rok, tu bywa że co 2-3 miesiące trzeba robić :-?
Może to kwestia ilości wody w obwodzie.

Do góry stronyOffline

ma_sia526

Post #8 Ocena: 0

2011-12-06 21:09:19 (13 lat temu)

ma_sia526

Kobieta

A jak sie te wode do obiegu napuszcza?

Do góry stronyOffline

krakn

Post #9 Ocena: 0

2011-12-06 22:23:16 (13 lat temu)

krakn

Mężczyzna

w pobliżu pieca , pod nim etc. są zazwyczaj dwa zawory jeden za drugim , trzeba poszukać i Delikatnie otworzyć jeden i drugi.
mogę zrobić filmik ale to nie ma sensu bo wiele zależy od kreatywności instalatora .
:-)

Do góry stronyOffline

benjamin33

Post #10 Ocena: 0

2011-12-06 22:45:13 (13 lat temu)

benjamin33

Kobieta

Z nami od: 17-10-2007

Czerwona lampka swieci sie kiedy masz przegrzany piec.U mnie czasem tak sie zdarza.Dlatego ja wlaczam moj wtedy, kiedy potrzebuje.Jesli masz takie pokretelko przy tej czerwonej lampce to odkrec je,zdejmij,wcisnij przycisk.Wtedy bedziesz miala ciepla wode.

Do góry stronyOffline

Strona 3 z 4 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 | 4 ] - Skocz do strony

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,