|
---|---|
ma_sia526 | Post #1 Ocena: 0 2011-12-01 16:27:24 (13 lat temu) |
Z nami od: 01-12-2011 Skąd: Horley |
Mieszkam w U.K. i wynajmuje mieszkanie. Od poczatku mialam problem z piecem centralnego ogrzewania, ale moja land lady czyli wlascicielka mieszkania przy pierwszej awarii pieca,trzy lata temu przyslala jakiegos kolesia z serwisu ktory przeczyscil filtr pieca i powiedzial ze taka operacje trzeba robic co roku, i faktycznie przez dwa lata bylo ok. W poprzednim roku pare razy piec sie zapowietrzyl i wlascicielka przyslala (ale tym razem) swego przyjaciela! Postukal, spuscil troche wody i wlasciwie dzialalo ale czasem sie wylaczal i zaczynal mrugac pomaranczowym swiatlem sygnalizujacym awarie. Wystarczylo jednak go zrestartowac i wcisnac dodatkowo guzik z obrazkiem klucza slusarskiego i zaczynal znowu dzialac. Teraz jednak gdy zaczal sie na dobre sezon grzewczy zaczal sie wylaczac regularnie. Przyszedl znowu ten sam "przyjaciel" zrobil jak poprzednio ale gdy poszedl zaczelo sie to samo. Teraz nie moge sie doprosic jakiegos fachowca a piec gdy probuje go wlaczyc chocby tylko na 2 poziom w skali pokretla (w 6-cio stopniowej skali grzania) natychmiast sie zawiesza i ciezko go zrestartowac, najgorzej jest gdy nawet grzejac na 1 probujemy sie wykapac pod prysznicem - jedna osoba sie kapie a inna pilnuje pieca i robi restart. Dziwne jednak ze rano jest lepiej , moze wieczorem jest wiekszy pobor wody i dlatego sa takie problemy? Nie daje sie tez od paru dni wlaczyc funkcji ECO tak jakby ten przycisk nie dzialal. W domu jest zimno, cieplej wody nie ma a wlascicielka przysyla jakiegos dziwnego kolesia ktory nawet nie wie jak sie zabrac do roboty i na informacje o czyszczeniu filtra glupio sie usmiecha. Piec jest marki Worcester i ma jeszcze wpisane w instrukcji "Greenstar 24i junior/28i junior". Moze ktos powie mi co sie dzieje i co ja mam egzekwowac lub ewentualnie zrobic zeby dzialalo bo Ci pseudo fachowcy ktorzy przychodza tez widze ze sie nie znaja. Nie mam zamiaru sama go reperowac ale moze jak takiemu "fachowcowi" sypne jakas informacja to sie zabierze za robote. Dodam ze piec sie dziwnie wzbudza, tak jakby plomien zapalal sie z opoznieniem a gas juz lecial. Potem byly tez jakies bardzo glosne bulgotania i piec znowu sie wylaczal. Czasem tez zaczynal pikac czujnik wydobywajacego sie czadu. Moze ktos zna sie na takim piecu i powie mi dlaczego przestaje dzialac wlasnie wieczorem? Z gory dziekuje za pomoc. M.
|
Post #2 Ocena: 0 2011-12-01 17:56:56 (13 lat temu) |
|
![]() Anonim |
Usunięte
|
ma_sia526 | Post #3 Ocena: 0 2011-12-01 19:39:33 (13 lat temu) |
Do nas znowu przyszedl "pan przyjaciel" land lady, pogrzebal w piecu i powiedzial ze wszystko dziala, na to ja ze piec nie dziela wieczorem w godzinach gdy jest wiekszy pobor wody a my mieszkamy w poczwornym szeregowcu i zeby przyszedl i zobaczyl wieczorem. Na to "fachowiec" ze on pracuje tylko do 17.00 i pozniej prosze nie dzwonic. Zostawil piec dzialajacy, byly kaloryfery i ciepla woda....o 17.05 piec przestal dzialac
![]() Wkurzylam sie na maxa, zadzwonilam do land lady do biura (baba wynajmuje az 5 domow) ale byla tylko jej pracownica i poinformowala nas ze serwis wezwany po godz 17.00 kosztuje az 200 funtow i ich na to nie stac. Myslalam ze pojde do baby i jej drzwi rozwale ale postanowilam jeszcze zadzwonic do Cuncil-u a tam przekierowali mnie do Enviromental officer i mam nadzieje ze wreszcie pazerna baba bedzie miala klopoty. Placimy jej 525 funtow miesiecznie, wynajmujemy trzy lata a ona skapi na naprawe pieca co przeciez nalezy do jej obowiazkow. Obiecali nam ze jutro ktos przyjdzie! Ciekawe czy sie wyrobia przed poniedzialkiem? |
Post #4 Ocena: 0 2011-12-01 20:30:19 (13 lat temu) |
|
![]() Anonim |
Usunięte
|
Adacymru | Post #5 Ocena: 0 2011-12-01 20:58:06 (13 lat temu) |
Konto usunięte |
Mozna kupic carbon monoxide alarm/detector, dla spokoju sumienia.
Ada
|
|
|
no_wayy | Post #6 Ocena: 0 2011-12-01 21:18:30 (13 lat temu) |
Z nami od: 28-01-2007 Skąd: Sheffield |
Mi kiedyś nawaliła pompa cyrkulacji wody. Piec się zawieszał i trzeba było go restartować. Czasami działał przez całe dnie, ale z czasem coraz szybciej się wyłączał. Podobni jak u Ciebie załączał się z opóźnieniem.
|
ma_sia526 | Post #7 Ocena: 0 2011-12-01 22:05:14 (13 lat temu) |
No wlasnie u mnie tak to wyglada jakby bylo za malo wody albo jakby rury sie zapowietrzaly ale dlaczego to sie dzieje tylko poznym popoludniem i wieczorem???
Rano dziala lepiej tzn chociaz moge pozmywac gary z poprzedniego wieczora. A czujnik czadu mam i przy tym wzbudzaniu sie pieca czasem mignie lampka i zapiszczy, mowilam o tym temu pseudo fachowcowi ale odpowiedzial mi ze to nie jest oryginalny czujnik od pieca. Na wszelki wypadek wylaczam ten piec zupelnie na noc i zostawiam uchylony lufcik w przedpokoju. Tak czy siak zimno jak w psiarni ale moze troche bezpiecznie. |
ma_sia526 | Post #8 Ocena: 0 2011-12-01 22:13:03 (13 lat temu) |
Aha dzis mialam zaplacic za nowy miesiac ale postanowilam ze nie zaplace az zrobi nam ten piec. Nie wiem czy nam to nie zaszkodzi bo potem moze nam psuc opinie gdy bedziemy wynajmowac przez nastepna agencje (sprawdzaja poprzednie opinie) ale nie mam innego "bata" na te moja land lady.
|
Post #9 Ocena: 0 2011-12-01 22:42:40 (13 lat temu) |
|
![]() Anonim |
Usunięte
|
krakn | Post #10 Ocena: 0 2011-12-01 22:48:55 (13 lat temu) |
Z nami od: 25-06-2007 Skąd: Caterham |
a jakie jest ciśnienie w instalacji grzewczej ?
czasami niskie ciśnienie w kaloryferach powoduje blokadę pieca. prawidłowe ciśnienie na zimno to 0.8-1.1 aby dobić wody trzeba ostrożnie odkrecic 1 lub 2 zawory koło pieca. patrzĄc by nie nal ać za dużo . Liczy się czas który żyjemy dla kogoś, reszta to czas śmieć.
|