Str 12 z 15 |
odpowiedz | nowy temat | Regulamin |
littleflower |
Post #1 Ocena: 0 2011-12-02 10:37:38 (14 lat temu) |
Z nami od: 15-07-2008 Skąd: birmingham |
Cytat:
2011-12-02 10:34:49, jojomaster napisał(a):
z tego co wiem sterylizacja tez nie daje 100% pewnosci
jak tego dokonalas? musialas placic?
zalezy od stopnia sterylizacji - mozna powiazac jajniki, mozna je usunac
zabieg mialam robiony w szpitalu - po rozmowach z lekarzem i psychologiem jako ze mloda jeszcze jestem chcieli miec pewnosc ze dezyzja byla sluszna, bezplatnie "Take a chance because you never know how absolutely perfect something could turn out to be."
|

|

|
|
|
|
Post #2 Ocena: 0 2011-12-02 10:39:17 (14 lat temu) |
Anonim
|
Usunięte
|

|
 |
|
jojomaster |
Post #3 Ocena: 0 2011-12-02 10:41:16 (14 lat temu) |
Z nami od: 18-07-2007 Skąd: luton |
Cytat:
2011-12-02 10:31:51, mesajah napisał(a):
Cytat:
2011-12-02 10:19:02, jojomaster napisał(a):
24 tygodnie to jakas paranoja - dziecko MOZE juz przezyc poza macica! nie tak dawno (pare lat temu) byl krzyk w gazetak bo oto udalo sie uratowac dziecko (nie plod) 19-tygodniowy! dziecko zyje i ma sie dobrze! moj lekarz powiedzial mi ze ciazy nigdy by nie usunal, bo w 9 tyg zaczyna bic serce, a bardzo rzadko kobieta wie o ciazy przed 9 tygodniem. trzeba nie miec sumienia zeby cos takiego zrobic. wiele zwolennikow aborcji zastanowiloby sie dwa razy jak by zobaczyli w jaki sposob dokonuje sie aborcji. jak obcinaja dziecku konczyny, wkladaja mlynek, i odsysaja pozniej dziecko do wiadra. ale to przeciez tylko plod... bez zadnych praw... plakac sie chce
A mialabys sumienie zostawic dzieci bez matki?
Wszyscy przyciwnicy krzycza,a zadne z was przypuszczam nie mialo takiego dylematu.
Nie jestem zwolenniczka aborcji na zyczenie,ale nie potepiam tez tych kobiet.
to skoro wiedziala jak kolejna ciaza moze sie skonczyc to dlaczego sie nie zabezpieczyla, jest tyle form antykoncepcji, ze nie potrafie tego zrozumiec, moja kolezanka nie chciala jeszcze miec dzieci - najpierw studia, pozniej jakas dobra sytuacja finansowa itp... - tak wiesz, jak powinno to wygladac. brala tabletki i uzywali do tego gumek i co? i wyobraz sobie ze nie zaszla w niechciana ciaze. ciaaz pozamaciczna to jest zupelnie co innego - dziecko i tak nie ma szans na przezycie (chyba ze cos sie zmienilo).
a matka, ktora pragnie dziecka, zachodzi w ciaze swiadomie, to pomimo choroby czy czegos tam - uwierz mi - nie usunie. bo dla niej to nie plod tylko dziecko.
chodzi o to, ze wszystkie kobiety powinny miec swiadomosc, do czego mial sex sluzyc. bo zdaje sie ze nie wszystkie wiedza jak sie robi dzieci
|

|
 |
|
mesajah |
Post #4 Ocena: 0 2011-12-02 10:49:10 (14 lat temu) |
Z nami od: 21-10-2011 Skąd: takietam |
a matka, ktora pragnie dziecka, zachodzi w ciaze swiadomie, to pomimo choroby czy czegos tam - uwierz mi - nie usunie. bo dla niej to nie plod tylko dziecko.
Zaszlam w ciaze swiadomie i swiadomie ta ciaze usunelam,bo zagrazala mojemu zyciu.Nie zostawilabym mojej dwojki dzieciakow bez mamy.Mam sumienie,bo mimo,ze minelo pare lat nie ma dnia zebym nie myslala o tym co zrobilam.Gdyby sytuacja sie powtorzyla,zrobilabym tak samo.
|

|
 |
|
ewamik |
Post #5 Ocena: 0 2011-12-02 10:52:54 (14 lat temu) |
Z nami od: 30-10-2007 Skąd: London |
Cytat:
2011-12-02 10:30:15, littleflower napisał(a):
Cytat:
2011-12-02 10:05:43, ewamik napisał(a):
.....
Wystarczająco,że antykoncepcja jest za darmo.To chyba powinno byc pomocne.Czy tak cięzko iśc do lekarza po tabletki? Nie! Lepiej jest pieprzyć się na lewo i prawo-"bo i tak usune ciążę"
MOże państwo do wszystkiego będzie dopłacać?
Nie znam kobiety,która dobrowolnie poddałaby sie sterylizacji.A Ty tez jestes wysterylizowana?
Ja sie dobrowolnie poddalam sterylizacji- i nie zaluje tego, nie chodzi tylko o moje zdrowie ale wiem ze po prostu nie chce kolejnego dziecka, ciazy nie usunelabym nawet gdyby to byla wpadka wiec wolalam sie tak zabezpieczyc
I uwazam ze coniektorym sterylizacja/wazektomia powinna byc przymusowo robiona, za to przeciwna jestem aborcji
Szczerze? Po prostu gratuluję decyzji.W niektórych przypadkach,to po prostu mu.Jesli taka usunełaby juz 2-gi raz ciązę..za 3-cim razem sterylizacja
|

|
 |
|
|
ewamik |
Post #6 Ocena: 0 2011-12-02 11:03:28 (14 lat temu) |
oczywiście nie miałam na mysli,że Ciebie trzeba było zmusić...  U Ciebie,to świadoma decyzja.
I gdybym ja nie chciała więcej dzieci,również byc może poddałabym sie takiemu zabiegowi
|

|
 |
|
Ronja_Rovardott |
Post #7 Ocena: 0 2011-12-02 11:03:53 (14 lat temu) |
Z nami od: 01-12-2011 Skąd: L |
Cytat:
2011-12-02 10:52:54, ewamik napisał(a):
Szczerze? Po prostu gratuluję decyzji.W niektórych przypadkach,to po prostu mu.Jesli taka usunełaby juz 2-gi raz ciązę..za 3-cim razem sterylizacja
No prosze, dobrowolna za doplata sterylizacja to samo zlo, ale juz 'za kare' jest ok? To dopiero jest festiwal hipokryzji. Pragne przy tej okazji tylko nadmienic, ze wazektomia bylaby skuteczniejszym srodkiem zapobiegawczym - obrotny facet jest w stanie zrobic dziesiecioro dzieci w ciagu kilku dni, kobieta najwyzej jedno (no czasami dwoje) rocznie. Czemu wiec to kobiety ciachac? Facetow pod noz...
|

|
 |
|
justin1976 |
Post #8 Ocena: 0 2011-12-02 11:36:09 (14 lat temu) |
Z nami od: 05-06-2007 Skąd: Londyn/Croydon |
Cytat:
2011-12-02 10:49:10, mesajah napisał(a):
Zaszlam w ciaze swiadomie i swiadomie ta ciaze usunelam,bo zagrazala mojemu zyciu.Nie zostawilabym mojej dwojki dzieciakow bez mamy.Mam sumienie,bo mimo,ze minelo pare lat nie ma dnia zebym nie myslala o tym co zrobilam.Gdyby sytuacja sie powtorzyla,zrobilabym tak samo.
No dobrze, ale ile jest takich przypadków jak Twój?? A ile zachodzi w ciążę ot tak, bo w razie czego się usunie??
|

|

|
|
ewamik |
Post #9 Ocena: 0 2011-12-02 11:45:10 (14 lat temu) |
Cytat:
2011-12-02 11:03:53, Ronja_Rovardotter napisał(a):
Cytat:
2011-12-02 10:52:54, ewamik napisał(a):
No prosze, dobrowolna za doplata sterylizacja to samo zlo, ale juz 'za kare' jest ok? To dopiero jest festiwal hipokryzji. Pragne przy tej okazji tylko nadmienic, ze wazektomia bylaby skuteczniejszym srodkiem zapobiegawczym - obrotny facet jest w stanie zrobic dziesiecioro dzieci w ciagu kilku dni, kobieta najwyzej jedno (no czasami dwoje) rocznie. Czemu wiec to kobiety ciachac? Facetow pod noz...
Chyba nie rozumiesz słowa-dopłata.Ja to rozumiem,że dopłaca państwo.A jesli ja mam płacić to-odpłatna sterylizacja.
I co jest lepsze? Ciągle usuwac czy raz a dobrze pomóc sobie,a przy okazji mieć czyste sumienie?
Jaka kara? In vitro jest płatne,a za wszystko inne niech płaci państwo? Gdzie tu sprawiedliwośc? OK 1-wsa próba in vitro jest za darmo ale tego nie mozna nazwać nawet in vitro.
Nie jestem hipokrytką.Jestem jedynie przeciwna aborcji i wszystko inne dopuszczam byle nie usuwać dziecka.
Na serio nie wiem gdzie sie kończy aborcja,a zaczyna morderstwo?
Jeśli w czasie wykonywania aborcji(zastrzyk) dziecko zaczyna rodzić się...to co dalej? Zabić maleństwo,bo aborcja musi zostac zakończona?
|

|
 |
|
doritos |
Post #10 Ocena: 0 2011-12-02 12:04:39 (14 lat temu) |
Z nami od: 10-12-2009 Skąd: londyn |
Cytat:
2011-12-02 10:37:38, littleflower napisał(a):
Cytat:
2011-12-02 10:34:49, jojomaster napisał(a):
z tego co wiem sterylizacja tez nie daje 100% pewnosci
jak tego dokonalas? musialas placic?
zalezy od stopnia sterylizacji - mozna powiazac jajniki, mozna je usunac
zabieg mialam robiony w szpitalu - po rozmowach z lekarzem i psychologiem jako ze mloda jeszcze jestem chcieli miec pewnosc ze dezyzja byla sluszna, bezplatnie
Littleflower, mozna zacisnac lub przeciac jajowody a potem je podwiazac a usunac mozna jajniki lub macice. Podwiazanie jajnikow mozna odwrocic chyba ze zostaly one przeciete. Wtedy tez jest to 100% antykoncepcja. Zabieg sterylizacji mozna zrobic tez laserowo i jest on bezplatny. Smieszy mnie zakaz sterylizacji w Polsce i ze niektorym zle sie to kojazy...
Wazektomia polega na przeciciu nasieniowodow u mezczyzn. Niestety, zadko decyduja sie oni na taki zabieg.
Oprocz masy darmowych srodkow antykoncepcyjnych jest jeszcze tabletka "PO". W razie W wystarczy pojsc do jednej z apteki i o nia poprosic. Wypisuje sie wtedy formularz ze swoimi danymi i otrzymujemy, jak niektorzy uwazaja, tabletke wczesnoporonna.
Uwazam, ze to lepszy sposob niz usuwanie ciazy zdrowej, ktora nie zagraza zyciu lub zdrowiu matki czy jest ona wynikiem gwaltu. W tych trzech przypadkach wybor powinien nalezec do kobiety.
|

|

|
|