Cytat:
2011-06-04 20:00:17, marcinb napisał(a):
ChrisCov,
Zarobki kilka razy wyzsze w Norwegii niz w UK? A ceny? A koszty zycia? Co z jezykiem?
Pytam sie bo sam jestem juz zmeczony tym kryzysem w UK i mysle zeby zmienic klimat.
Kolega poniżej Ci odpisał.
Poza tym moi znajomi nie są ludźmi przesadnie wykształconymi, którzy mają ambicje zbliżone do Ciebie. Z angielskim po kilku latach pobytu mieli tu problem, więc nie sądzę, żeby się im chciało uczyć norweskiego.
Moja koleżanka twierdzi, że jej siostra zajmuje się sprzątaniem domów w Oslo (praca 6 dni w tygodniu po 12 godzin) i w ciągu miesiąca jest w stanie z tego odłożyć sumę mniej więcej 30000 zł (nie wstawiłem za dużo zer). Mieszka z ekipą domu, więc nie jest to jakiś luksus i na pewno Ty byś na to nie poszedł. Poza tym pracuje na czarno, bo tak się jej najbardziej opłaca. Dogaduje się po angielsku, bo jej praca nie wymaga znajomości norweskiego. Z resztą ci ludzie świetnie znają angielski.
Sytuacji nie ma co porównywać jednak do Twojej, bo Ty na pewno nie chciałbyś wykonywać takiej pracy, ani pracować na czarno.
W każdym bądź razie mam znajomego w Polsce, który po miesiącu pracy w Norwegii, przy układaniu głazów, przywozi do Polski sumę 12000 zł i może za to kilka miesięcy żyć.
A very unrealistic man who thinks his ass is like wine - the older the better