MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Pierwsze wrazenia w Anglii

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Strona 8 z 17 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 7 | 8 | 9 ... 15 | 16 | 17 ] - Skocz do strony

Str 8 z 17

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

Post #1 Ocena: 0

2011-06-04 15:07:07 (14 lat temu)

Uczestnik nie jest zarejestrowany

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Post #2 Ocena: 0

2011-06-04 15:09:36 (14 lat temu)

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

Post #3 Ocena: 0

2011-06-04 15:15:40 (14 lat temu)

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

CapitalismConvi

Post #4 Ocena: 0

2011-06-04 15:15:44 (14 lat temu)

CapitalismConvict

Mężczyzna

Z nami od: 02-02-2011

Czerwiec 2002, Deptford, Londyn.

Brudne ulice i zapach ryb ze sklepów. Murzynki blokują środek chodnika, bo stoją z wózkami i gadają. Funt po 6.5 i przeliczanie każdej godziny w pracy na polskie:-] Cen w sklepach, itd.
Pokój nad pubem i hałasy w weekendy. Zajadanie się ryżem z sosem pomidorowym ze słoika.
Ciężka fizyczna praca w magazynie, ale bardzo satysfakcjonująca, bo w międzynarodowym towarzystwie i wiadomo... pieniądze. Konflikt w pracy z pojeb... Ukraińcem:-]
Punktualne pociągi i odkrycie, że podróżowanie metrem jest całkiem przyjemne.
Pierwsza zima w Londynie i ostatnia. Zimno, wilgotno, szaro, ponuro.
I jeszcze sporo, sporo ciekawych wrażeń.

A mgłę to doświadczałem, gdy mieszkałem w jednym miasteczku. Jeden Polak tak się pogubił, że nie mógł znaleźć drogi do pracy.

Do góry stronyOffline

Strona WWWNumer gadu-gadu

Richmond

Post #5 Ocena: 0

2011-06-04 15:17:04 (14 lat temu)

Richmond

Kobieta

Z nami od: 06-02-2007

1995: wszyscy uczestnicy wyjazdu komentowali dwa krany, ktore zastali w swoich "kwaterach". Mnie zdziwila wykladzina w lazience. Poza tym nie pamietam wiekszego szoku. Jak na wyjazd wakacyjny bylo ciekawie.

2005: pierwsze wrazenie po wyjsciu z Kings Cross - wszyscy przechodza na czerwonym swietle.
Inne: piekne parki w Londynie: Regent's Park, Holland Park, mnostwo rzeczy do zwiedzania.
Wreszcie nie musze kupowac ksiazek z Amazonu, bo moge isc do biblioteki i wszystko jest po angielsku. Od razu rzucilam sie na ulubionych autorow i bardzo mi sie podobalo, ze akcja niektorych ksiazek toczy sie w mojej okolicy zamieszkania.

Mieszkania wydaly mi sie faktycznie lekko substandardowe, i wlasciwie dopiero w 2009r stwierdzilam, ze wreszcie wynajmuje cos co spelnia moje oczekiwania (nie wiktorianskie, duze, przestronne, cieple, podwojne okna, garaz podziemny, itp).

Nie czytalam calego watku, ale widzialam, ze ktos narzekal na architekture. Nie wiem jak mozna narzekac na brak stylu romanskiego czy gotyku. Tyle pieknych katedr i innych historycznych budynkow.
Carpe diem.

Do góry stronyOffline

CapitalismConvi

Post #6 Ocena: 0

2011-06-04 15:20:32 (14 lat temu)

CapitalismConvict

Mężczyzna

Z nami od: 02-02-2011

Aha, podróżowanie autobusem do i z Polski to też niezła historia.

Najlepsze było oczywiście dotarcie do Dover i przekonywanie straży granicznej, że się przyjechało w odwiedziny, albo uczyć języka. Zawsze kilku nieszczęśników cofnięto. Potem krążyły legendy, jakoby cofano całe autobusy z Polski.
A jak się miało pecha, to się jechało dobę w towarzystwie, przeklinających, hałasujących i pierdzących pijaczków:-?

Do góry stronyOffline

Strona WWWNumer gadu-gadu

rafal80

Post #7 Ocena: 0

2011-06-04 15:25:56 (14 lat temu)

rafal80

Mężczyzna

Z nami od: 26-05-2009

Jeśli chodzi o Londyn vs reszta Anglii to myślę że niektórzy trochę przesadzają traktując wszystko co poza Londynem prawie jak jakieś odludzie. Przecież jest sporo dużych fajnych miast w UK. Ogromnym minusem Londynu są warunki mieszkaniowe na jakie sobie można pozwolić. Sporo ludzi pisze że plusem są wyższe zarobki ale dotyczy to raczej tylko pewnej grupy zawodów. Porównując różnicę w cenie wynajmu kawalerki ( ok 300f) trzeba by zarabiać o 6k więcej w Londynie aby to zrekompensować a przeglądając oferty pracy w Londynie i poza wcale nie zauważyłem istotnej różnicy , przynajmniej w moim zawodzie.

Do góry stronyOffline

Richmond

Post #8 Ocena: 0

2011-06-04 15:31:02 (14 lat temu)

Richmond

Kobieta

Z nami od: 06-02-2007

Nie wiem jak w innych sektorach, ale w IT naprawde niezle zarabia sie w Thames Valley, gdzie jest sporo firm informatycznych i pochodnych, a jest troche taniej niz w Londynie.

Takie Bracknell wydaje sie zielone i przyjemne, ale prawie w calym miescie sa domki-pudelka, rzedy szeregowcow. Obok firmy buduja kilka nowych domow z mikro ogrodkami, wiec mam okazje przyjrzec sie temu. Mimo okolicznych lasow i terenow zielonych, nie chcialabym tam mieszkac.

Slough nie ma najlepszej slawy i jest pod sciezka ladowania na Heathrow. Nie wiem jak Reading plasuje sie w stosunku do innych miast w okolicy.
Carpe diem.

Do góry stronyOffline

Post #9 Ocena: 0

2011-06-04 16:03:19 (14 lat temu)

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

rafal80

Post #10 Ocena: 0

2011-06-04 17:39:44 (14 lat temu)

rafal80

Mężczyzna

Z nami od: 26-05-2009

Richmond , miałem na myśli raczej takie miasta jak Portsmouth, w którym chciałbym mieszkać, a Slough nie dość że ma złą opinie to wcale nie jest całkiem tanie ponieważ jest zbyt blisko Londynu. Z pewnością IT jest lepiej opłacane w Londynie. Jeśli chodzi o moją branże (hardware manufacturing) pracy poza centrum Londynu jest więcej niż w samym Londynie więc pewnie dlatego nie widać tej różnicy zarobkach. Zresztą nie ma chyba sensu umieszczać firmy tego typu w centrum.

Do góry stronyOffline

Strona 8 z 17 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 7 | 8 | 9 ... 15 | 16 | 17 ] - Skocz do strony

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,