MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Kociaki plus Piesa - czyli moje male ZOO ;-)

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Strona 78 z 113 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 77 | 78 | 79 ... 111 | 112 | 113 ] - Skocz do strony

Str 78 z 113

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

karjo1

Post #1 Ocena: 0

2011-09-21 11:00:31 (14 lat temu)

karjo1

Mężczyzna

Z nami od: 01-06-2008

A moze niekoniecznie blad, po prostu w tym wieku szczylkowi moze sie jeszcze nieraz 'przydarzyc' taka sytuacja?
A gdybajac, skoro umyka w ciemny kat, jak reagowaliscie na zalatwianie sie w domu, kiedy i co dostaje, jako ostatni posilek dnia, jakw yglada ostatni spacer, jak reagowaliscie na nocne budzenie, jak 'pokazuje' potrzebe wyjscia?
Bo przyczyn moze byc wiele, trudno cos podpowiedziec z tak lakonicznego opisu ;).

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Hieena

Post #2 Ocena: 0

2011-09-21 11:15:23 (14 lat temu)

Hieena

Z nami od: 27-08-2010

Ja jestem swiadoma tego, ze takie wypadki moga sie przydarzyc psiakowi i to nawet doroslemu tylko wlasnie zastanawia mnie fakt, ze w dzien nie ma tego problemu, nawet kiedy zostaje sam na kilka godzin.
Dlaczego w nocy nie przyjdzie i nie zawola?
Futrzak mojej Mamy w Polsce jak chcial w nocy wyjsc to fundowal lekkie lizanko po twarzy :-)
A odpowiadajac na Twoje pytania, uzywalam training pads kiedy byl mniejszy i jak narobil to bylo zawsze stanowcze NIE WOLNO/NIE, po kilka razy. Przyznam ze raz zdarzylo mi sie wytrzec pyszczek w sikach...niestety, bo wiem ze to nie jest rozwiazanie.
Jedzenie dostaje zawsze ok godz 18, sucha karma dla duzej rasy szczeniakow, czasami dodam warzywka z rosolu itp
Ok godz 19 jest conajmniej godzinny spacer albo bawimy sie w ogrodzie (ogrod jest bardzo duzy), a jak chce wyjsc to zapiszczy przy schodach albo przyjdzie potrzasnac reka, czy tak inaczej zaszczeka.
Zemsta jest jak pożar... Im więcej pochłonie, tym bardziej robi się zachłanna.

Do góry stronyOffline

karjo1

Post #3 Ocena: 0

2011-09-21 11:27:04 (14 lat temu)

karjo1

Mężczyzna

Dostaje jesc tylko raz dziennie?

[ Ostatnio edytowany przez: karjo1 21-09-2011 11:27 ]

Do góry stronyOffline

Hieena

Post #4 Ocena: 0

2011-09-21 11:29:51 (14 lat temu)

Hieena

Cytat:

2011-09-21 11:27:04, karjo1 napisał(a):
Dostaje jesc tylko raz dziennie?

[ Ostatnio edytowany przez: <i>karjo1</i> 21-09-2011 11:27 ]

Tak, z zalecenia weta.
Wogole nie ruszal jedzenia rano i pobieglam do weta na konsultacje. I teraz jedzenie tylko wieczorem, a w ciagu dnia jakis smakolyk.

Do góry stronyOffline

karjo1

Post #5 Ocena: 0

2011-09-21 11:51:37 (14 lat temu)

karjo1

Mężczyzna

W tym wieku to za wczesniej na 1 posilek dziennie, poza tym pozno i tak mniej wiecej by wychodzil czas trawienia suchej karmy.
Dodatkowo, jesli dostanie do suchego sporo tlustego z rosolu, warzywka tez moga pogonic.
A wet niekoniecznie jest dietetykiem, niekoniecznie musi miec racje ;).
Zaczelabym od zmiany sposobu zywienia, podzielila dawke na przynajmniej 2 czesci, jedna rano, druga po powrocie z popoludniowego (nie wieczornego o 18-19 ;) ) spaceru.
Przed poranna porcja dobry godzinny spacer, z wybieganiem/szkoleniem (czesc dawki moze isc na nagrody, jesli psu smakuje naprawde dobrze, badz mozna zmniejszyc o porcje nagrod na spacerze porannym posilek wieczorny).
Przestawienie moze troche potrwac, ale moze to byc rozwiazanie na dluzsza mete.

Tak w ogole podpowiadalabym zmiane samej karmy na normalne domowe jedzenie, ewentualnie BARF (wiekszosc psow na to idzie jak dzikie wilki, niezaleznie od pory dnia ;) ).

Co robi za smaka w ciagu dnia?

Do góry stronyOffline

Hieena

Post #6 Ocena: 0

2011-09-21 12:04:54 (14 lat temu)

Hieena

Kurcze, Ty mowisz inaczej a wet inaczej....i byc tu madrym.
Moze jednak sprobuje rozdzielic to na 2 posilki, oj bedzie sie futro buntowac pewnie hihihi
Wracajac do tych warzywek to logiczne ze to nie czesto bo samym rosolem czlowiek nie zyje ;-), jednak postaram sie zwrocic uwage co jadl jezeli przydarzy mu sie wypadek w nocy.
A co z normalnego domowego jedzenie mozna takiemu szczeniakowi przygotowac? Podpowiedz mi troche prosze....
A ten BARF, gdzie to mozna zakupic?

Smakolyki to np. Pedigree dentastix (uwielbia je) albo takie nieduze kosci dla szczeniakow. To zalezy co mam, ale nie wiecej jak 2-3 w ciagu dnia.

Domyslam sie ze masz psiaka skoro dysponujesz taka wiedza...to moze podpowiesz mi dlaczego ten moj stwor w dzien zachowuje sie przykladnie a w nocy nie?
Wiem wiem, juz pytalam....ale moze cos jednak przyjdzie Ci do glowy?

[ Ostatnio edytowany przez: Hieena 21-09-2011 12:08 ]

Do góry stronyOffline

Nie_z_tej_bajki

Post #7 Ocena: 0

2011-09-21 14:27:48 (14 lat temu)

Nie_z_tej_bajki

Kobieta

Z nami od: 23-08-2010

Karjo to stara psiara :-].
Bez obrazy za "stara" :-p.

Moj piesa ma 8,5 roku, je dwa razy dziennie. Od poczatku tak jadl. Jak dawalam wiecej razy, to sie psulo w misce.
I tak jest chudy, a wg wetow po prostu ladnie wyglada i taka ma budowe hehe :-). Ale tu pewnie maja racje, bo on jest mieszanka Labradora i wyzla niemieckiego. Za to sily ma jak maly konik - ostatnio zerwal mi skorzana smycz :-o - biegl za kotem...
W domu kociary go zdominowaly, to sobie odbija na dworze hehe.

Apropo's moich kociakow - od kilku dni chodza, lasza sie, ocieraja o wszystko ( nogi od krzesel, nasze nogi, piesa, firanki nawet :-] ), swiruja wycieranie na dywanie, miaucza ( cicho, ale jednak ) pod drzwami, albo do sufitu,w nocy nie daja spac, zaczepiaja zeby je glaskac - mam rozumiec, ze maja rujke?
Bo na 30tego wrzesnia majaq date sterylki i juz sama nie wiem... Jedni mowia, ze kociaki powinny byc po pierwszej rujce, inni ze jeszcze przed sterylizowane... :-?

A wogole to w moim domu odkad sa koty, nie ma much i pajakow - a jak sa, to zyja najdluzej 5 minut :-].
Nie myśl o szczęściu. Nie przyj­dzie - nie zro­bi Ci za­wodu.... Przyj­dzie - zro­bi niespodziankę :D. W życiu niczego nie żałuj! Po prostu Carpe Diem!!! :-D

Do góry stronyOffline

Numer gadu-gadu

karjo1

Post #8 Ocena: 0

2011-09-21 17:11:11 (14 lat temu)

karjo1

Mężczyzna

no to lecimy po kolei :-]
Ja jestem za natura, wszelkie 'smaki' z zoologa sa plastikiem naszpikowanym chemia, polepszaczami, dosmaczaczami, zapachami idiotycznymi z naturalnymi ;-).
Jak juz, to swietnym rozwiazaniem jest kong wypchany kawaleczkami np suszonego (w piekarniku, w przewiewnym miejscu, w temp. pokojowej, na grzejniku itp.) miesa, ryba, kawalkami sera, wysmarowany np. pasztetem (czasem wrzucony do zamrazarki z 'nadzieniem', by na dluzej starczyl). Jak kosci, to na rynku cielece, wolowe gnaty, wielkie, z kulka chrzastki, miesne do obgryzania (wymieniam na cos rownie fajnego, jak zostanie sama kosc, dla swietego mojego spokoju, coby problemow z zoladkiem nie bylo).

Co do sposobu zywienia, to na poczatku paskudna, czarna magia Barf, z czasem ulubiona surowizna(dla mnie do przygotowania, bo latwa, dla psow - bo pyszna) http://www.dogs.gd.pl/psiejstwo/barf.htm
http://www.dogomania.pl/threads/122507-Prosze-o-pomoc-w-jakich-ilosciach-BF
Jak nie to, to normalne gotowane mieso (ryby tez) z dodatkami (warzywa, owoce, oleje, ziola, miod, czosnek), ryzem/makaronem, z tym, ze to powinno byc mieso z wypelniaczem, a nie na odwrot.

Jak koniecznie suche, to dobrej jakosci i tak wyjdzie w cenie taniego zarcia, bo daje sie mniejsze porcje, a psu na lepsze wyjdzie, moge polecic Orijena, Acana, Taste of Wild, urozmaicane oczywiscie od czasu do czasu jogurtem, jajem (surowym z gnieciona skorupka), olejami (roslinnymi, tranem), kawalkiem miecha, rybki,znow owocami/warzywami (gotowane, surowe). Wazne, by bylo to urozmaicone, samo suche na dluzsza mete wyjalawia uklad pokarmowy, kazda zmiana karmy, pozarcie czegos na spacerze moga spowodowac niezla rewolucje zoladkowa.

Co do nie-budzenia w nocy, to moze byc opcja, ze pies kilka razy dostal opr... za lazenie i namolnosc nocna, w efekcie uznal, ze niezaleznie od powodu nie budzi sie czlowieka; moze robi to za delikatnie i przy dobrym snie po prostu nie slyszycie, a kojarzy zalatwianie sie w domu z niemila reakcja czlowieka, to sie chowa.
Po mojemu rozbicie dawki zarcia na dwie porcje, zmniejszenie i wczesniejsze podawanie wieczornej powino rozwiazac problem.
Co do zasadnosci co najmniej 2 posilkow, sama logika podpowiada, ze nie jest najzdrowiej nazrec sie raz do wypeku, a potem znow czekac 24h na nastepna porcje 8-).
Ja wredny czlowiek jestem, jedna z porcji/czesc z kazdej znich (przed karmieniem, na glodniaka) zuzywalabym na szkolenie w trakcie spaceru, w domu, w zabawie.

[ Ostatnio edytowany przez: karjo1 21-09-2011 21:25 ]

Do góry stronyOffline

karjo1

Post #9 Ocena: 0

2011-09-21 21:32:32 (14 lat temu)

karjo1

Mężczyzna

Z gotowcow to tez niezle wyglada http://www.zooplus.co.uk/shop/dogs/wet_dog_food/naturediet/198502#composition

Bajko, po mojemu, na podstawie madrych wetow, sterylke/kastracje robi sie po okresie dojrzewania, jak hormony zrobia, co powinny (zreszta jestem za zabiegiem tylko w sytuacji, gdy istnieje szansa niedopilnowania, roznej plci futra w domu, zwierzaki wydawane do adopcji, bo nie jest to az tak zupelnie obojetne dla organizmu).
U suk optymalnym czasem jest po 2-3 cieczce, podejrzewam, ze u innych ssakow podobnie, ale zajrzyj do kociarzy na Miau.pl

Do góry stronyOffline

Hieena

Post #10 Ocena: 0

2011-09-21 22:15:04 (14 lat temu)

Hieena

No to do dziela! Dzieki Karjo za wszystkie porady;-)

Dodam tylko, ze on wiekszosc nocy przesypial, nie lazil po mieszkaniu i nie broil raczej albo ja po prostu nie slyszalam...no ale to jak byl mniejszy.
Jak narobil to rankiem sprzatalam.
Teraz to juz takie prawie bydle i moze budzi a ja po prostu nie slysze...????? No ale znowu jak narobi to budze sie doslownie po kilku minutach bo tak jestem wyczulona na "zapach".
No zobaczymy jak bedzie przy dwoch mniejszych posilkach.

Jeszcze raz dziekuje.
A teraz ide ksieciunia obudzic zeby na ostatnie suisianie wyjsc :-).
Dobranoc.

Do góry stronyOffline

Strona 78 z 113 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 77 | 78 | 79 ... 111 | 112 | 113 ] - Skocz do strony

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,