MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Kociaki plus Piesa - czyli moje male ZOO ;-)

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Strona 43.8 z 113 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 42.8 | 43.8 | 44.8 ... 111 | 112 | 113 ] - Skocz do strony

Str 43.8 z 113

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

karjo1

Post #1 Ocena: 0

2011-05-27 16:54:56 (14 lat temu)

karjo1

Mężczyzna

Z nami od: 01-06-2008

Ewela, niezupelnie tak bezdusznie z madrymi hodowlami. Bo krycia sa przemyslane, tak dobrane, by kociaki nie mialy problemow genetycznych (przynajmniej jak najmniej), rodzice zadbani, zdrowi, a przede wszystkim wyszukane dobre domy, a o to teraz najtrudniej.
Znacznie gorzej wyglada swobodne puszczanie zwierzakow na zasadzie ' a robta, co chceta', w efekcie goniacy za instynktem kot/kotka wroci albo nie wroci do domu, zalapie chorobsko ( wbrew pozorom choroby wenerologiczne nie sa domena tylko ludzi ;) ), wpadnie pod samochod, a w najlepszym razie nieproszone maluchy zasila umieralnie w schronach, a moze im sie poszczesci i ktos je po prostu litosciwie uspi.

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

ewela119

Post #2 Ocena: 0

2011-05-27 17:05:41 (14 lat temu)

ewela119

Kobieta

Z nami od: 25-03-2011

I to wlasnie mi sie wydaje troche bezduszne, takie dobieranie, selekcjonowanie i w ogole. Niby to dla ich dobra ale taka selekcja u ludzi bylaby nie do pomyslenia. Wiem ze to zwierzeta a nie ludzie ale jednak mimo wszystko mam jakies takie dziwne uczucia co do tego. W kazdym badz razie swojego kocura rozmnazac nie mam zamiaru, no chyba ze sam to gdzies robi bez mej wiedzy bo poki co niekastrowany bo moj polowek zabrac sie za to nie moze, ciagle sie wykreca ze on nie moze mu tego zrobic, no ale ja mu kaze zawiezc kocura do weta a nie samemu kroic w kuchni, mimo to opiera sie, a kocur jak naleje w kuwete to ja pozniej malo nie mdleje zmieniajac zwirek :-/

Do góry stronyOffline

kociefraszki

Post #3 Ocena: 0

2011-05-27 17:20:23 (14 lat temu)

kociefraszki

Kobieta

Z nami od: 24-03-2011

Ops... Przegapilam piszac...
Ewela, to nie jest bezduszne. Zobacz: Gdyby Miyuki pochodzila z hodowli, zostala by sprzedana z wpisem w umowe ze nie bedzie rozmnazana. Dlaczego? Bo jej dzieci moga byc gluche - ona ma ten gen aktywny. Dobor zapobiega rodzeniu chorego potomstwa. Ot, ciekawostka... U polskich owczarkow nizinnych, czesto rodza sie mlode z krotkimi, jakby obcietymi ogonkami. Wazne jest, zeby dobierajac pare do krycia, wiedziec ze przynajmniej jedno z rodzicow nie ma w linii takiej cechy, poniewaz krycie suki z tym genem psem o takiej wadzie, moze spowodowac urodzenie zdeformowanego miotu - szczenieta beda mniej lub bardzie pozbawione tylnej czesci, moga nie miec skory na brzuchu itd. Temu sluzy madra hodowla i wglad w historie genetyczna rodziny. To samo u kotow - madry hodowca dazy do eliminowania wad z linii, do wyprowadzania jak najdoskonalszych miotow. No, mialabym obiekcje co do tworcow megaplaskatych persow bo to juz z krzywda dla tych zwierzat. Miyuki nie jest persem, a przynajmniej nie jest rasowa. Zostala sprzedana jako pers, ale to lipa - jej budowa temu zupelnie zaprzecza. Ma futro w typie persa, cokolwiek przypomina persa szynszylowego, ale brakuje jej chocby eyelinera charakterystycznego dla tej rasy. To kundel, tyle ze efektowny.

Kilogram kota to jest cos!:-D Zapomnialam juz jak to wyglada, a maluchy tak szybko rosna... Chyba przejde sie do councilu, tylko nie wiem co oni poradza. Facet jest chory psychicznie, mielismy z nim juz jazdy typu wybijane okna (wychylil sie od siebie, puknal mlotkiem w szybe), potrafi wyskoczyc przed dom i pruc sie zebysmy sie od niego odpier..., a przeciez nawet sie do niego nie odzywamy. Policja byla u niego kilkakrotnie z okazji naszych okien - tlumaczyl sie ze Tomek (poprzedni lokator domu w ktorym mieszkamy, Rajmund mieszkal tu podnajmujac pokoj u Tomka) chodzi za nim po jego domu, ze lazi za nim do kibla i sypialni... Urojeniowiec. No i nic mu nie robia - chory jest.

[ Ostatnio edytowany przez: kociefraszki 27-05-2011 17:25 ]

Do góry stronyOffline

Numer gadu-gadu

karjo1

Post #4 Ocena: 0

2011-05-27 17:27:03 (14 lat temu)

karjo1

Mężczyzna

No wlasnie na ile bezduszne jest umawianie zwierzakow na randke (nie zawsze wychodzi i mowi sie trudno), przemyslane powolywanie chcianych maluchow, a na ile beztroskie jest zgadzanie sie na ryzyko utraty zwierzaka, zwiekszenie niechcianych kociakow, ktore najprawdopodobniej beda mialy duzo mniej farta od ojca? Nie jest to bez Twojej wiedzy, bo calkiem swiadomie wypuszczasz kotecka pelnojajecznego, wiec ma spora szanse na trafienie na kotke w rujce. I za to, co sie dzieje dalej ponosisz taka sama odpowiedzialnosc, jak 'opiekun' kotki.
Calkiem niedawno ktos z podobnym podejsciem bardzo oplakiwal rozjechanego kocurka, ktoremu zafundowal 'sama nature'...

A polowkowi wytlumacz, ze jak sie bedzie ktoregos pieknego dnia mocno drapal gdzieniegdzie, bo kotecek sobie pobrykal z osprzetem, a potem poprzytulal do domownikow i trzeba bedzie po GP sie powloczyc, to moze sie zastanowi :)).

Do góry stronyOffline

Nie_z_tej_bajki

Post #5 Ocena: 0

2011-05-27 17:30:41 (14 lat temu)

Nie_z_tej_bajki

Kobieta

Z nami od: 23-08-2010

Kociefraszki - to moze gosc ma DLA. Jesli tak, przyjada panowie z councilu i dadza mu ten pojemnik za darmo, pod sam nos ;-).

Ktos dawal link do domku dla kociakow, taki bialy z Argosa... No to juz mam zawalony calkiem living - i niech ktos mi powie, ze te koty tu nie rzadza :-].
Nie myśl o szczęściu. Nie przyj­dzie - nie zro­bi Ci za­wodu.... Przyj­dzie - zro­bi niespodziankę :D. W życiu niczego nie żałuj! Po prostu Carpe Diem!!! :-D

Do góry stronyOffline

Numer gadu-gadu

kociefraszki

Post #6 Ocena: 0

2011-05-27 17:35:24 (14 lat temu)

kociefraszki

Kobieta

Co to jest DLA? Mysle ze jego nie urzadza zaden pojemnik bo to inaczej funguje. Kupka obierek gnije i sie rozklada, to sie rozgarnia i powstaje ziemia. Wygodnie. Z pojemnika trzeba by wybierac i wynosic. No i pojemnik trzeba by z tylu domu postawic, a tak to ma na miejscu pryzme kompostowa.

Do góry stronyOffline

Numer gadu-gadu

Nie_z_tej_bajki

Post #7 Ocena: 0

2011-05-27 17:38:25 (14 lat temu)

Nie_z_tej_bajki

Kobieta

Z nami od: 23-08-2010

Disability Living Allowance - niepelnosprawnosc. Wtedy council pomaga m.in z takimi rzeczami ( jemu ). Czesto daja za darmo kubly, pojemniki na kompost itp. To kilka z wielu rzeczy, o ktore mozna prosic w councilu majac DLA. Bynajmniej u mnie tak jest ;-).
No ale rzeczywiscie - na lenistwo to oni nic nie poradza... :-? Cos jednak zrobic musza. Nie moze tak cuchnac komus pod nosem.
Nie myśl o szczęściu. Nie przyj­dzie - nie zro­bi Ci za­wodu.... Przyj­dzie - zro­bi niespodziankę :D. W życiu niczego nie żałuj! Po prostu Carpe Diem!!! :-D

Do góry stronyOffline

Numer gadu-gadu

kociefraszki

Post #8 Ocena: 0

2011-05-27 17:44:04 (14 lat temu)

kociefraszki

Kobieta

Cos mi sie skojarzylo... Kilka dni temu, byl u nas gosc z councilu. Podobno ktos od nas dzwonil do nich, ze tu cos smierdzi. Oczy zrobilam jak piatki z rybakiem - od nas nikt nie dzwonil i u nas nic nie smierdzi. Ze spod naszego adresu... Nie "dorozumialam" czy smierdziec ma u nas, czy tylko "ktos od nas" dzwonil ze smierdzi. Od nas nikt nie dzwonil bo ani Rajmund ani ja tacy mocni w angielskim nie jestesmy zeby przez telefon sie dogadywac. Jakis zart. Moglam od razu zwrocic uwage tego faceta na ogrodek Chinczyka, ale z wrazenia zdebialam.

Do góry stronyOffline

Numer gadu-gadu

ewela119

Post #9 Ocena: 0

2011-05-27 17:57:25 (14 lat temu)

ewela119

Kobieta

Z nami od: 25-03-2011

No niestety sama go nie wykastruje bo nie jestem weterynarzem, a do weta ja z nim tez nie pojde bo ja niemowa jestem, znaczy sie angielski moj ledwo raczkujacy takze nie podolam. Jakby moj Rysko dzieci ponarabial to coz, jestem gotowa wziac odpowiedzialnosc, tylko skad ja mam o tym wiedziec, przecie nikt za nim nie chodzi. Swoja droga wzielabym sobie jeszcze jednego kotka do domu albo nawet i dwa tylko podejrzewam ze ciezko by bylo Ryska przekonac do podzielenia sie swoim terytorium a i przed agencja trudno by to bylo ukryc bo oficjalnie to my tu zadnych zwierzat trzymac nie mozemy, na dziecko krecili nosem ale ostatecznie po wplaceniu wyzszego depozytu sie zgodzili, jeszcze nie wiedza ze kolejne w drodze :-]

Do góry stronyOffline

karjo1

Post #10 Ocena: 0

2011-05-27 18:02:28 (14 lat temu)

karjo1

Mężczyzna

Oj, to dopiero bedzie ciezko drugie dziecko ukryc ;).
A co do weta, dogadaj sie z kims nawet na forum, umow do weta i idzcie razem. W Cov calkiem spora grupa Polakow i nawet dosc dobrze dzialajace centrum polskie.

Do góry stronyOffline

Strona 43.8 z 113 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 42.8 | 43.8 | 44.8 ... 111 | 112 | 113 ] - Skocz do strony

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,