MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Polak Węgier Dwa Bratanki

następna strona » | ostatnia »

Strona 1 z 2 - [ przejdź do strony: 1 | 2 ] - Skocz do strony

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

knowakuk

Post #1 Ocena: 0

2011-04-30 15:55:12 (14 lat temu)

knowakuk

Mężczyzna

Z nami od: 07-01-2011

Można stwierdzić, że zrodził się niespotykany w Europie fenomen przyjaźni i świadomości wspólnoty losu. Każde nowe pokolenie w zupełnie innych warunkach historycznych mogło powoływać się na tradycję tej przyjaźni, co wzmacniało pozytywny wizerunek jednego narodu w oczach drugiego. Nie było powstań węgierskich ani polskich, w których nie uczestniczyliby Węgrzy i Polacy, a potem nie szukali schronienia tu i tam.

"Do Polski biegli,
gdy wszystko przyszło im stracić
i uchodzili na Węgry
bracia Polacy"
(Gyöorgy Rónay)

"Sprawa Polaków jest sprawą Europy. (...) Kto nie szanuje Polaków, kto nie błogosławi ich sprawiedliwego oręża, ten nie kocha (...) swej ojczyzny. (Lajos Kossuth, 1831)

Poczucie wspólnego losu pozostawiło wyraźny ślad w literaturze węgierskiej. W XIX wieku nie było poetów, pisarzy węgierskich, którzy by nie wypowiedzieli się w sprawie Polski, tak samo jak nie było poetów polskich, którzy nie podnieśliby głosu w obronie rewolucji węgierskiej w 1956 roku. Polska obecna jest również w poezji ludowej. Po upadku powstania Rákóczego, które rozpoczął z Polski (tablica pamiątkowa przy kościele św. Krzyża w Warszawie), "biegli" do Polski nie tylko przedstawiciele elit powstańczych, ale masowo chłopi - powstańcy.

Obrazek
"Magyarország és Lengyelország két örökéletű tölgy, melyek külön törzset növesztettek, de gyökereik a föld alatt messzefutnak, összekapesolódtak és láthatatlanul egybefonódtak. Ezért egyiknek léte és eőteljessége a másik életének és egészségének feltétele."

"Węgry i Polska to dwa wiekuiste dęby, każdy z nich wystrzelił pniem osobnym i odrębnym, ale ich korzenie, szeroko rozłożone pod powierzchnią ziemi, i splątały się, i zrastały niewidocznie. Stąd byt i czerstwość jednego jest drugiemu warunkiem życia i zdrowia".
Stanisław Worcell (1849)

"Węgier Polaka rad gości i słucha
W nowym znajomym znajdzie
zawsze druha"
Dziewczyna z Egeru, János Arany

Kilka ciekawostek:
1. Jednym z najwybitniejszych królów Węgierskich był urodzony w Polsce - Holy László (1048-1095).
2. W trakcie bitwy pod Grunwaldem, ówczesny władca Węgier pod naciskiem rycerzy zachodnich chciał wysłać swoje wojsko przeciwko Polakom. Węgierska szlachta przeciwstawiła się temu pomysłowi, dzięki czemu Polacy nie walczyli przeciwko Węgrom.
3. W trakcie bitwy pod Mohacs w 1526 (tak samo ważnej dla Węgrów jak Grunwald dla Polaków), król Polski Zygmunt Stary odmówił wysłania na pomoc Węgrom Polskiego wojska. Węgrzy walczyli z Turkami, z którymi Polacy mieli zawarty 3 letni pokój. 4000 Polaków zignorowało rozkaz i wyruszyło w stronę Mohacs. Niestety przybyli za późno.
4. Stefan Batory, jeden z najwybitniejszych Polskich królów pochodził z Węgier.
5. Najwybitniejszym generałem Węgierskim w trakcie rewolucji przeciwko Habsburgom na Węgrzech, był Polak - Józef Zachariasz Bem.
6. W trakcie Drugiej Wojny Światowej, Węgierscy żołnierze odmówili brania udziału w walkach przeciwko Polakom i wielokrotnie nam pomagali.
7. Bez transportu broni i amunicji, który został wysłany do nas z Węgier, nie byłoby cudu nad Wisłą. Choć Czesi nie przepuścili transportów broni dla polskiego wojska, które Węgrzy postanowili przekazać Polakom podczas wojny polsko bolszewickiej, ostatecznie dzięki zgodzie Rumunii, Węgry dostarczyły do Polski własnym taborem kolejowym "48 milionów pocisków karabinowych typu Mauser, 13 milionów pocisków typu Mannlicher (...) poważną ilość pocisków altyleryjskich różnych kalibrów, 30 tysięcy karabinów typu Mauser i kilka milionów części zapasowych..."
8. Wydarzenia w trakcie powstania na Węgrzech w 1956, spotkały się z bardzo żywiołową reakcją w Polsce. Po inwazji radzieckiej pomoc okazywana przez Polaków "Węgierskim Bratankom" przybrała olbrzymią skalę. Do 12 listopada w całym kraju zgłosiło się 11.196 honorowych krwiodawców, tak że wobec trudności z ich obsłużeniem uruchomiono dodatkowe punkty krwiodawstwa. W całym kraju powstawały komitety zajmujące się działaniem na rzecz potrzebującej ludności węgierskiej. Statystyki PCK wskazują, że samym transportem lotniczym (15 samolotów) dostarczono na Węgry 44 tony medykamentów i materiałów pierwszej potrzeby. Pomoc wysyłana przy użyciu transportu drogowego i kolejowego była znacznie większa. Polską pomoc szacuje się na wartość ok. 2 mln ówczesnych dolarów amerykańskich. Jako ciekawostkę można przytoczyć fakt, iż społecznie, oddolnie zorganizowana pomoc materialna przysłana z Polski była znacznie większa niż udzielona przez rząd USA.

12 Marca 2007 roku cały Węgierski parlament ogłosił dzień 23 marca dniem przyjaźni Polsko-Węgierskiej (324 głosów za tak).
16 Marca 2007 roku Polski parlament zrobił to samo.
:-)

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Strona WWW

galadriel

Post #2 Ocena: 0

2011-04-30 16:26:50 (14 lat temu)

galadriel

Kobieta

Z nami od: 29-01-2009

Cytat:
12 Marca 2007 roku cały Węgierski parlament ogłosił dzień 23 marca dniem przyjaźni Polsko-Węgierskiej (324 głosów za tak).
16 Marca 2007 roku Polski parlament zrobił to samo.

Tak, no bylo cos takiego.
Obchodzili ten dzien nawet w Poznaniu chyba.

Co do tych przyjazni miedzy narodami/ panstwami to zwykle podchodze z nieufnoscia. Juz tak jakos mam;)

Ostatnio jak czytalam wyniki jakis tam;) socjo badan to stwierdzilam, ze najblizej mi do mentalnosci holenderskiej he he.
Jakos nie znalazlam punktow wspolych z Wegrami.
Ale z tym co pisali o Polakach (chyba jako konserwatywnych i religijnych) jakos tez mi nie do twarzy;)

Ostatnio tam (na Wegrzech) zmieniono konstytucje. Biedni Wegrzy...
;)

Cytat:
6. W trakcie Drugiej Wojny Światowej, Węgierscy żołnierze odmówili brania udziału w walkach przeciwko Polakom i wielokrotnie nam pomagali.

Taka ciekawostka z czasow wojny, z terenow gdzie Jędrusie "rzadzily" a stacjonujace wojska wermahtu wolaly im nie podskakiwac;)
Centrum zycia wioski, jak wiadomo skupialo sie wokol plebanii. W tym samym czasie w jednej salce siedzial oficer najezdzcy;), a w drugiej dowodca AK-owcow. I spokojnie o swojej tam obecnosci wiedzieli. No niewazne, ten oficer wermahtu byl tam tak lubiany przez miejscowa ludnosc, ze jak przyszlo co do czego i Niemcy musieli zwijac manatki, to AK, proboszcz i w ogole ludzie chcieli go uratowac (zorganizowac ucieczke w przebraniu). No ale on nie przyjal tej oferty, honorowo powiedzial, ze jest oficerem niemieckim i ze poczeka. To byl Wegier.

Na pewno pozostawil po sobie bardzo dobre wrazenie, chociaz niestety chyba jednak zginal. Troche moze chaotycznie to brzmi, moge w razie czego dopytac ta '[starszyzne plemienna' jak bede w kraju. Zreszta wszystko jest w razie czego spisane przez naczelnego rodowego maniaka historyka.
Oni tak maja;)

Ta historia mi sie bardzo podoba, dlatego ja tu opisuje. Zawsze uwazalam, ze nic nigdy nie jest bialo czarne.
A szczegolnie jak sie zna te wszystkie opowiesci starcow, wedle ktorych Ukraincy byli gorsi od Niemcow (to znaczy nie Ukraincy, a nacjonalisci ukrainscy i nie Niemcy a nacjonalisciniemieccy).
Potem mozna sobie to porownac z literatura historyczna i to wszystko ma sens.

Mam jeszcze druga historyjke z Wegrem w roli glownej. Jest terazniejsza (dzisiejsza), wiec moze sie bardziej spodoba:)

[ Ostatnio edytowany przez: galadriel 30-04-2011 16:30 ]

Magowie byli ludźmi cywilizowanymi, o wysokiej kulturze i wykształceniu. Kiedy mimowolnie stali się rozbitkami na bezludnej wyspie, natychmiast zrozumieli, że najważniejszą rzeczą jest zrzucenie na kogoś winy. Ostatni Kontynent, Terry Pratchett

Do góry stronyOffline

stanislawski

Post #3 Ocena: 0

2011-04-30 16:36:38 (14 lat temu)

stanislawski

Mężczyzna

Z nami od: 10-04-2008

Co do wojny polsko-bolszewickiej 1920, to jeszcze jedna ciekawostka - Węgrzy, którzy własnie wytłukli czerwonych u siebie, chcieli wysłać nam na pomoc 30 tys. kawalerii. Tyle, że Czesi znów nie chcieli przepuscić (a i Rumuni nie).

Do góry stronyOffline

Strona WWW

knowakuk

Post #4 Ocena: 0

2011-04-30 16:40:11 (14 lat temu)

knowakuk

Mężczyzna

Z nami od: 07-01-2011

Do Czechów i Słowaków mam neutralny stosunek, ale Węgrów bardzo lubię. Ostatnio w pubie poznałem Węgierską parę i rozmawiało nam się jak starym znajomym.
Poczytajcie sobie kilka tysięcy komentarzy do filmiku, który wrzuciłem w pierwszym poście.
Widać, że przyjaźń jest pielęgnowana po obu stronach, a nie tylko po jednej :-)
:-)

Do góry stronyOffline

Strona WWW

Post #5 Ocena: 0

2011-04-30 16:41:47 (14 lat temu)

Uczestnik nie jest zarejestrowany

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

galadriel

Post #6 Ocena: 0

2011-04-30 17:07:14 (14 lat temu)

galadriel

Kobieta

Z nami od: 29-01-2009

Cytat:

2011-04-30 16:40:11, knowakuk napisał(a):
Do Czechów i Słowaków mam neutralny stosunek, ale Węgrów bardzo lubię. (...)

he he no w legendzie o poczatkach panstwowości polskiej mamy braci Lecha, Czecha i Rusa (a nie Madziara:)
;)

(z tego co pamietam Rus juz wtedy byl przedstawiany jako ten pochmurny i posepny he he ;)
Magowie byli ludźmi cywilizowanymi, o wysokiej kulturze i wykształceniu. Kiedy mimowolnie stali się rozbitkami na bezludnej wyspie, natychmiast zrozumieli, że najważniejszą rzeczą jest zrzucenie na kogoś winy. Ostatni Kontynent, Terry Pratchett

Do góry stronyOffline

krakn

Post #7 Ocena: 0

2011-04-30 18:02:05 (14 lat temu)

krakn

Mężczyzna

Z nami od: 25-06-2007

madziary mają
-dobre żarcie
-dobre vina
i lubią to wszystko dobrze podać :)))
to co by ich nie lubić :))

A na poważnie faktycznie większość z nich jest bardzo sympatyczna,a nawet jak robią biznes, to robią to nie nachalnie.

A Losy historyczne, za czasu panowania miłościwie nam panującego Franciszka Józefa ... też miało znaczenie do wymieszania naszych kultur i zbliżenia krajów, mimo że pod zaborem.
Liczy się czas który żyjemy dla kogoś, reszta to czas śmieć.

Do góry stronyOffline

E-mailStrona WWWNumer AIM

andyopole

Post #8 Ocena: 0

2011-04-30 20:34:22 (14 lat temu)

andyopole

Mężczyzna

Z nami od: 20-09-2008

tez mam wielu znajomych Wegrow i ich lubie, bylem w tym kraju dziesiatki razy (nie z przemytem na Keleti Pajudvar). Jest tez lyzka dziegciu. Przy drodze z Budapesztu na Dorog jest cmentarz polskich lotnikow, ktorzy w mundurach alianckich armii wiezli samolotami zrzuty dla Powstancow Warszawskich a bracia Wgrzy ich zestrzeliwali nad swym krajem... Mozna sie tam wpisac do pamiatkowej ksiegi.

Do góry stronyOffline

AvonGosia

Post #9 Ocena: 0

2011-04-30 20:36:40 (14 lat temu)

AvonGosia

Kobieta

Z nami od: 26-08-2010

W Polsce nigdy nie iałam styczności z tą narodowością, ale tutaj mam klientkę Węgierkę i tak jakoś od samego początku dobrze nam sie rozmawia-stara się być bardziej angielska, ale chyab juz sobie odpuszcza i jest bardzij naturalna- świetna, wesoła kobitka ;)
Niestety tylko ten jeden przykład mogę podać..

Do góry stronyOffline

andypolo

Post #10 Ocena: 0

2011-04-30 21:33:21 (14 lat temu)

andypolo

Mężczyzna

Z nami od: 27-03-2010

Ja pracuję z Węgrami i sobie chwalę to.

Do góry stronyOffline

Strona 1 z 2 - [ przejdź do strony: 1 | 2 ] - Skocz do strony