"Czy pocałunek potrafi, potrafi to wszystko wyrazić?
Zależy, jak dobrze potrafią czytać usta, na których się go składa."
Federico Moccia
Str 79 z 84 |
|
---|---|
EFKAKONEFKA33 | Post #1 Ocena: 0 2020-09-10 17:35:36 (5 lat temu) |
Konto usunięte |
![]() "Czy pocałunek potrafi, potrafi to wszystko wyrazić? Zależy, jak dobrze potrafią czytać usta, na których się go składa." Federico Moccia Na ścianie jej sypialni widać krzyż lecz ona i tak skończy potępiona, bowiem jakiś zniewalający obraz nocą zapłonął w jej myślach i pomiędzy jej udami złamany bólem człowiek.
|
EFKAKONEFKA33 | Post #2 Ocena: 0 2020-09-15 13:28:30 (5 lat temu) |
Konto usunięte |
"Należę do ludzi, którzy potrzebują zrozumieć. Parę miesięcy temu(...) parę osób mnie zapytało jak wybaczyłam.
Dziś odpowiem, że właśnie przez zrozumienie. Dla mnie zrozumieć to spojrzeć na sprawę oczami tego drugiego człowieka. Nie co robi mi ale co robi wtedy dla siebie. I z jakiego powodu to robi. Przed czym się tak chroni czego się boi, co chce oddać innym. Zrozumienie chroni przed pogardą i murem - to jest mi całkowicie obce ja bym tak nigdy nie zrobił. Bo w imię spraw które nas bolą lub chronią i my możemy zrobić paskudne rzeczy. Świadomość tego bardzo pomaga nie widzieć się innym i atakowanym. Zrozumieć drugiego nie oznacza godzić się na to co robi, rozgrzeszać, nauczać, cierpieć itp. Czasem trzeba się odciąć fizycznie czasem postawić granice, ale gdy się rozumie nigdy samo doświadczenie nie będzie bombą atomową, nieszczęściem, karmą ani niczym co nas obciąży. Będzie lekcją w której ten drugi człowiek przestanie być niebezpiecznym wrogiem. Pozwoli też poczuć się niewinnym. Czy to pomoże samej relacji? Z mojego doświadczenia wynika, że niekoniecznie. Bo są sprawy tak silne i trudne dla psychiki, że ktoś, ten drugi, żadna miarą ich nie odpuści, nie zobaczy i nie uzna, bo przyplaciłby to załamaniem się swojej psychicznej struktury. I taką relacje trzeba porzucić. Ale zdarza się inaczej. Rzadko ale zdarza. ... Ostatnio przyszło do mnie zdanie Berta Halingera dobrze piszę?, twórcy ustawień rodzinnych. Brzmiało - co takiego jej/ jemu zrobiłeś że tak się na niego obraziłeś? To jedno z takich zdań, które coś dla mnie oświecilo. Pewną relację i fragment mojej historii. Ale też moje własne bunty, których powody nagle stały się bardziej zrozumiałe." Monika Piątkowska Na ścianie jej sypialni widać krzyż lecz ona i tak skończy potępiona, bowiem jakiś zniewalający obraz nocą zapłonął w jej myślach i pomiędzy jej udami złamany bólem człowiek.
|
EFKAKONEFKA33 | Post #3 Ocena: 0 2020-09-29 11:13:08 (5 lat temu) |
Konto usunięte |
Mamy dziś dzien kawy
„Ten zapach jest ledwie uchwytny pośród morza innych zapachów, którymi nasyca się Miasto niemal od wschodu słońca, jest jednak wszechobecny i… niezbędny. Konieczny jak poranne ziewnięcie. Jak wewnętrzna siła, która codziennie wprawia w ruch miliony rąk i nóg, głów i umysłów. Od rana (...) pachnie kawą.” Kamila Sławińska ![]() Na ścianie jej sypialni widać krzyż lecz ona i tak skończy potępiona, bowiem jakiś zniewalający obraz nocą zapłonął w jej myślach i pomiędzy jej udami złamany bólem człowiek.
|
EFKAKONEFKA33 | Post #4 Ocena: 0 2020-10-07 18:33:28 (5 lat temu) |
Konto usunięte |
![]() „Obyś przyciągnął kogoś, kto mówi twoim językiem, abyś nie musiał spędzać życia na tłumaczeniu własnej duszy.” Rumi Na ścianie jej sypialni widać krzyż lecz ona i tak skończy potępiona, bowiem jakiś zniewalający obraz nocą zapłonął w jej myślach i pomiędzy jej udami złamany bólem człowiek.
|
PannaZMokraGlow | Post #5 Ocena: 0 2020-10-07 23:26:38 (5 lat temu) |
Konto usunięte |
Ooo, Rumi
![]() |
|
|
Wilki2 | Post #6 Ocena: 0 2020-10-20 21:43:41 (5 lat temu) |
Z nami od: 15-12-2019 Skąd: gdzieśtu |
![]() |
EFKAKONEFKA33 | Post #7 Ocena: 0 2020-10-21 10:30:51 (5 lat temu) |
Konto usunięte |
![]() Na ścianie jej sypialni widać krzyż lecz ona i tak skończy potępiona, bowiem jakiś zniewalający obraz nocą zapłonął w jej myślach i pomiędzy jej udami złamany bólem człowiek.
|
admiralbibol | Post #8 Ocena: 0 2020-10-21 18:05:56 (5 lat temu) |
Z nami od: 29-03-2015 Skąd: Warszawa |
Wiele chorób bierze się ze stresu, tylko weneryczne z przyjemności.
Kazdy donosik na moj avatar daje hemoroida lewakowi.
|
EFKAKONEFKA33 | Post #9 Ocena: 0 2020-10-25 20:02:11 (5 lat temu) |
Konto usunięte |
"Jestem zmęczony. Zbyt zmęczony, by akceptować perspektywę końców, które są początkami, od których trzeba wszystko zaczynać od nowa".
~ Andrzej Sapkowski Na ścianie jej sypialni widać krzyż lecz ona i tak skończy potępiona, bowiem jakiś zniewalający obraz nocą zapłonął w jej myślach i pomiędzy jej udami złamany bólem człowiek.
|
EFKAKONEFKA33 | Post #10 Ocena: 0 2020-11-03 19:05:17 (5 lat temu) |
Konto usunięte |
Dość szybko zawładnęła mną myśl, iż pod okładką każdej z tych książek czeka na odkrycie bezkresny wszechświat, podczas gdy za tymi murami życie upływa ludziom na futbolowych wieczorach, na radiowych serialach, na własnym pępku i tyle.
Carlos Ruiz Zafón, Cień wiatru ![]() Na ścianie jej sypialni widać krzyż lecz ona i tak skończy potępiona, bowiem jakiś zniewalający obraz nocą zapłonął w jej myślach i pomiędzy jej udami złamany bólem człowiek.
|