MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Chciałem/am powiedzieć że...

« poprzednia strona

Strona 5266 z 5266 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 5264 | 5265 | 5266 ] - Skocz do strony

Str 5266 z 5266

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

galadriel

Post #1 Ocena: 0

2025-07-13 11:54:26 (9 godzin temu)

galadriel

Kobieta

Z nami od: 29-01-2009

Po to byl Brexit miedzy innymi. Jak byli w UE nie mogli, teraz moga.

No co ty, niepelnosprawnym zabieraja, a myslisz ze ktos sie bedzie rozczulal nad menelami ze wschodniej Europy?

Beda mogli pracowac, ale no recourse to public funds.
Magowie byli ludźmi cywilizowanymi, o wysokiej kulturze i wykształceniu. Kiedy mimowolnie stali się rozbitkami na bezludnej wyspie, natychmiast zrozumieli, że najważniejszą rzeczą jest zrzucenie na kogoś winy. Ostatni Kontynent, Terry Pratchett

Do góry stronyOnline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Turefu

Post #2 Ocena: 0

2025-07-13 12:07:14 (9 godzin temu)

Turefu

Kobieta

Z nami od: 26-05-2013

KKsiezniczka, mój syn ma 13 lat i dziecięcy głos, więc mam nadzieję, że nie stanie się to szybko. Bycie 44letnia babcią już mi nie grozi 🤭 Ale mam koleżankę z klasy z liceum, która już jest babcią dzięki swojej 25letniej córce. Sama miała ją w wieku 21 lat. Przyznaje, że nie planowała , jej siostrę , urodzoną dwa lata później już tak. Córka jak najbardziej planowała dziecko- i jej mąż o tym wiedział 😉
Moja mama została babcią w wieku 50 lat. Ona miała mojego brata jako 24latka, a brat , oczywiście , 26 lat. Jego żona jest rok młodsza.
Sama urodziłam syna mając 35, prawie 36 lat. Byłam jedna ze starszych mam na wywiadówce. Wczoraj , na lokalnym festiwalu, widzieliśmy się ze znajomymi małżonka ze szkolnej ławy. Kolega zaczął łysieć i jako rozwiązanie goli teraz głowę na łyso. Kiedy poszłam zamówić hamburgera, obsługiwał mnie jego 17letni syn. Myślałam sobie: jak to możliwe, że James ma tak dużego syna? Ermm… On miał go po trzydziestce , więc nie tak wcześnie…
Ogólnie dzieci nie lubię. Są brudne i hałaśliwe. Swojego syna kocham, ale on jest mój.

Do góry stronyOnline

Strona WWW

rafald

Post #3 Ocena: 0

2025-07-13 12:17:50 (9 godzin temu)

rafald

Mężczyzna

Z nami od: 04-01-2008

Cytat:

2025-07-13 11:54:26, galadriel napisał(a):
Po to byl Brexit miedzy innymi. Jak byli w UE nie mogli, teraz moga.

No co ty, niepelnosprawnym zabieraja, a myslisz ze ktos sie bedzie rozczulal nad menelami ze wschodniej Europy?

Beda mogli pracowac, ale no recourse to public funds.

Gal ja nie wiem, czy to specyfika Peterborough, ale masz chyba nieco skrzywiony obraz. Wiesz, że mediana zarobków Polaków w UK jest wyższa, niż Brytyjczyków?

Jak na razie nic nikomu nie zabrali i się nie zanosi, żeby ten rząd cokolwiek takiego przeforsował. Najpewniejszym kolejnym krokiem będzie zamrożenie progów podatkowych do 2030.

Pomysł z zabraniem obcokrajowcom zasiłków promuje głównie Farage, aby nie odstraszać swoich wyborców na wielopokoleniowym socjalu.

Do góry stronyOffline

kksiezniczka

Post #4 Ocena: 0

2025-07-13 12:26:33 (9 godzin temu)

kksiezniczka

Kobieta

Z nami od: 22-12-2006

Moja koleżanka z podstawówki urodziła dziecko w wieku 16 lat. To był dopiero szok. Potem została babcia po 30-tce…

I ja też nie lubię dzieci. Mój syn to było pierwsze dziecko jakie wzięłam na ręce. Nigdy się nie garnęłam do dzieci i nie zaglądałam do wózków. Wolę małe pieski. Albo kotki :-8
...Wehikuł czasu to byłby cud...

Do góry stronyOnline

galadriel

Post #5 Ocena: 0

2025-07-13 13:48:42 (7 godzin temu)

galadriel

Kobieta

Cytat:
Ogólnie dzieci nie lubię. Są brudne i hałaśliwe

:-]

Teraz wiek na pekrwsze dziecko sie jeszcze wyzej przesunal, tak kolo 40;) moja mama mila 38 jak sie urodzilam. Ponoc dzieci starszych rodzicow so inteligentniejsze:-8:-]

Rafciu, ja nie paotrzebuje statystyk, ktore mozna na rozny sposob przedstawic o czym wie kazdy kto je w szkole przerabial; )

Ja mam obraz spoleczenstwa czarno na bialym i dostep do wszystkich mozliwych informacji:-8. Jak porobisz na kontrakcie dla rzadu, to sie zobaczysz o czym mowa:-8 Rich moze wiedziec co niec na ten temat, bo pisala kiedys, ze jej maz robi dla NhS to pewnie uzywaja tych samych systemow.

Taki swiat, gdzie wszyscy sa wysokiej specjalistami IT z zarobkami rzedu 60 tys + to moze na MW,:-8 w praktyce to tak wesolo nie wyglada.

Farage to akurat zaczal cos o dodatkowej kasie dla wielodzietnych rodzin ostatnio, wlasnie zeby jeszcze wiecej bidy na niego glosowalo pewnie. Teraz o tych obcokrajowcach to ta Badenoch czy jak jej tam od torysow. Ona chyba ma nigeryjskie korzenie. Nigeryjczycy maja czasto no recourse na wizach.

Smutna prawda, ale polowa, jesli nie wielszoc na Uc to „ nowa Unia” czyli nie Niemcy I Francuzi tylko Polska, Slowacja, Rumunia itd. I to nie zadni wysoce wykwalifikowani, tylko magazyny , fabryki bez jezyka, ci bardziej ambitni ewentualnie jakas hydraulika, elektryka, budowy. To moze oni sobie jakos radza bez pomocy ( ale i tak sie zdarzaja na Uc) .

Ewentualnie praca w polu w sasiednich Lincolnshire.

[ Ostatnio edytowany przez: galadriel 13-07-2025 13:50 ]

Magowie byli ludźmi cywilizowanymi, o wysokiej kulturze i wykształceniu. Kiedy mimowolnie stali się rozbitkami na bezludnej wyspie, natychmiast zrozumieli, że najważniejszą rzeczą jest zrzucenie na kogoś winy. Ostatni Kontynent, Terry Pratchett

Do góry stronyOnline

rafald

Post #6 Ocena: 0

2025-07-13 14:01:09 (7 godzin temu)

rafald

Mężczyzna

Gal, ci co sobie radzą raczej nie mają po co iść do job centre, więc może z takimi masz mało kontaktu?

W 2020 do 20% home buyers w UK było polskiego pochodzenia. Przecież do tego trzeba mieć zdolność kredytową? Czy UC też można sobie wliczyć do dochodu przy aplikacji o mortgage?

Do góry stronyOffline

galadriel

Post #7 Ocena: 0

2025-07-13 14:21:18 (7 godzin temu)

galadriel

Kobieta

Cytat:

2025-07-13 14:01:09, rafald napisał(a):
Gal, ci co sobie radzą raczej nie mają po co iść do job centre, więc może z takimi masz mało kontaktu? (…;)

Oczywiscie, ze nie wszyscy. Przez jakis czas mielismy tez 4 Polki w urzedzie po drugiej „stronie barykady”:-8, Sek trwi w proporcjach- na te pare osób z normalna praca czy biznesem sa setki roszczeniowych nierobow. Tez bym sobie nie zdawala z tego sprawy gdyby nie lata w tej pracy;)

Siostra jest pracownikiem socjalnym w Pl. Tez komentowala pamietam,ze po przystapieniu do unii to najgorsze penerstwo z najgorszych dzielnic powyjezdzalo. Dla Pl pewnie lepiej, bezrobocie sie zmniejszylo:8

Do góry stronyOnline

rafald

Post #8 Ocena: 0

2025-07-13 14:32:01 (7 godzin temu)

rafald

Mężczyzna

No więc próbuję Ci przedstawić inną perspektywę. W pracy też oprócz mnie - Bułgaria, Rumunia, Węgry, Czechy, Słowacja…

U młodego w szkole 1/3 klasy to wschodnia Europa, bynajmniej nie jakaś bida, skoro stać było na rok czy dwa korepetycji, żeby w ogóle się do niej dostać, a na wycieczki po £5k też nie brakuje chętnych.

Wyjechało też dużo ludzi po studiach, bo przy 20% bezrobociu w Polsce 20 lat temu to bez znajomości można było sobie ten dyplom wsadzić.

Pewnie, że jest też sporo patologii, ale warto spojrzeć bardziej przekrojowo.

Do góry stronyOffline

galadriel

Post #9 Ocena: 0

2025-07-13 14:39:33 (6 godzin temu)

galadriel

Kobieta

Wiesz, ja tez przedtem przedtem pracowalam w innych sektorach, health and social care, hospitality, security. Tez kiedys mi sie wydawalo, ze wszsycy co tu zjechali sa tacy jak ja. W sensie ambitni i pracowici:-8

Tylko, ze istnieje tez druga strona imigracji. Teraz zreszta rozumeim jak tu kieyds na MW byly wojny klawiaturowe tych co przyjechali tu zarabiac , z tymi co przyjechali bo tu sie latwiej zyje. No na pewno nie latwiej jak sie jest singlem bez zasilkow:-8

Do góry stronyOnline

Strona 5266 z 5266 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 5264 | 5265 | 5266 ] - Skocz do strony

« poprzednia strona

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,